Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hezký článek pravda co je v něm napsáno, ale na jedno se zapomnělo a to, že někteří jako moje babička co zůstala sama vdova ze třemi holkami věkem 14 let. byla ráda, že přišlo družstvo a dala to dobrovolně do JZD. Protože jak říkala jinak by se udřela. Pamatuji si velice dobře jak byl dobytek u nás na statku, ale nikomu nevadilo, že chodí cizí lidé u nás po dvoře. Oni to nebyly cizí lidé ale soused co chodil krmit krávy. Na vesnici se všichni znají a dříve si byly blíž než dnes. Můj děda měl 50 ha. 6 koní ano dodávky byly který se nedaly splnit a kdo neplnil nevstoupil dobrovolně do JZD tak dostal třeba 15 let jako můj kamarád. Děda to nakonec dal dobrovolně a měl po starostech. Můj otec co již zemřel vyrůstal na statku, ale říkal nikdy nebudu dělat v zemědělství protože ho to nebavilo. Po roce 1989 pozemky dostal zpátky a prodal je. Říkal já nikdy sedlačit nebudu. Taky říkával blbec zůstal doma a sedlačil, kydat hnůj můžeš kde chceš, ten co něco uměl šel do světa a uměl si jinak vydělat peníze.    

    Tento článek píše o zemědělci který má stále málo toto je chamtivost sedláků ať mam více jak ti druzí. Znám lidi co kupují zemědělskou půdu a co dělají? Pasou dobytek shrábnou dotace a jinak na půdu kašlou aby ji obhospodařovali. Dneska zemědělec nevypěstuje ani brambory, kde je maso hovězí nebo vepřové? Všechno se dováží to jsou zemědělci? Dneska zemědělec má na pozemku muflony, jeleny a tím to končí.     

    • Záleželo na tom, kdo byl na které straně. Vetsi samozřejmě byli proti JZD, protože se měli dělit s domkari, kteří navíc organizovat práci nedovedli. Statkari neradi přicházeli o majetek, který jim jejich předkové zanechali.Znám však také mnoho malých zemědělců s 5-10 ha,kteří se velmi tvrdě bránili vstupu, přestože se jejich finanční a hlavně pracovní situace později hodně zlepšila. Ano, první hospodařekni těchto družstev provazelo mnoho  problémů,   např. krádeže zboží  členy,  nízké pracovní  nasazeni a podobně.  Avšak hospodaření  soukromých zemědělců  byla velká dřina, vše se dělalo ručně,  mnohdy nebyl čas ani na normální jídlo.  Koncem 50 let a začátkem 60 museli plnit dodávky potravin, pokud ne, následovaly sankce. Sankce byly různého typu od peněžních pokut, zákazu zabijáček , možná i vězení. Avšak žádný případ si nepamatuji. Znovu opakuji mluvím o malých zemedelcich.  Ti tento tlak viděli spíše politicky a tak to asi bylo myšleno. 

      A přesto znám rodiny této kategorie, jejchz děti vystudovaly VŠ,  převážně  zemědělské a byly dotovaný sociálními stipendiemi, resp. I prospěchovymi. To však bylo až od poloviny 60 let. Nějakou dobu se moc nehledelo ani na posudky a mnozí se dostali na VŠ i jiného typu.

      Život zemědělských  rodin byl po 48 roce tvrdý,  mnohdy kvůli dodávkam bylo jedinou potravou utajené mléko, brambory a k tomu zelí.  Mnozí byli nuceni zanechat hospodaření a nechali půdu ležet ladem.

      Později  někteří soukromí zemědělci museli vstoupít do družstev ještě i koncem 70 let. A ejhle objevili klady společného hospodareni, práce méně namáhavé,  pravidelně stravovanilka atd. Možná to bylo státními dotacemi do výroby potravin. 

      Víte velice mě  zlobí současná  propaganda, kdy se z polopravdy stává pravda, zvelicuji se  negativa z bílého se stává černé a naopak. Vše není jen zlé ani dobré. Skutečnost je někde mezi krajními póly.

    • Tentokrát souhlas. Také jsem s mnoha "sedlák" hovořil. To je asi život, pro který nestačí jen mít půdu a dobytek, ale dobrým hospodáře se asi musí člověk narodit. U PC vejce nevysedíš. 

    • Popsal jste to přesně, snad bych podotknul, že předepsané dodávky nebyly nutně likvidační, akže se našli sedláci, kteří soukromě hospodařili až do sedmdesátých let a sedlačení vzdaly až jejich děti. Vzpomínám si, jak jsem chodil sousedovi pomáhat k stacionární mlátičce a cítil se jak ve skanzenu. (Bylo to za naturálie, tedy zrní pro slepice.)

    • A co také babičce zbývalo?

      Bolševici uměli lidi zpracovat, 

      jak se jim to hodilo "do krámu"!

      Mohla být nakonec i ráda, 

      že ji nevystěhovali ze statku 

      (což se zhusta dělo)!

      • Vystěhovávání se dělo zřídka a obvykle to byla záležitost jedné vesnice a jednoho lumpa, který se dostal k moci. V době likvidace JZD mi prošlo rukama mnoho "papírů" a zažil jsem i ledacos humorného. Nejlepší hláška z té doby:"Jen si vzpomeňte, co jste dělal v padesátých letech!" (Nebožák tazatel si neuvědomil, jak mnoho lidí padesátá léta prostě nezažilo.)

  • Ten bolševický terror byl horší terroru NSDAP, jen co je pravda!

    • No, hlavně že se Vám v tom teroru podařilo vystudovat a přežil jste. Gratuluji. 

      Člověk myslící jako Vy by nemusel hlásat taková hesla. 

      • Za hodnotu majetku, který nám bolševik "znárodnil" - čti zabavil, krdeží non plus ultra -, za hodnotu nájmu, který jsme museli platit z domu, co postavili naši rodiče a prarodiče, za to bych měl studovat ještě pětkrát tak dlouho, jak jsem studoval...

        Važte svá slova, bolševikem zkažený člověče! Připomínáte mi soudruhy, co se ptali, když se dozvěděli, že jsem vystudoval VŠ - "A kdo mu to dovolil"...

        Nestydíte se ani trochu?

        • Technická poznámka: Za teroru NSDAP byly v protektorátě vysoké školy zavřeny, takže byste nemohl vystudovat vůbec. 

          Tolik k vašemu bolševismem zkaženému člověčenství, respektive k funkční negramotnosti.

          • Ano - během trvání Protektorátu Böhmen und Mähren byly ČESKÉ  vysoké školy zavřeny - Uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 proběhlo na základě vyhlášky říšského protektora von Neuratha , co nařídila uzavřít české vysoké školy na dobu tří let) - po atentátu na Heydricha byla však prodloužena na neurčito ...

            NĚMECKÉ UNIVERSITY, ani NĚMECKÝCH VYSOKÝCH ŠKOL TECHNICKÝCH  co byly v Praze a Brně se ta VYHLÁŠKA říšského protektora von Neuratha NETÝKALA! 

            A jsou známy případy českých studentů, kterým na těchto školách dokončení vzdělávání se bylo umožněno, tito v něm pokračovali a své vysokoškolské vzdělání zde dokončili.

            ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

            V tom je paralela s bolševickým rozdělením potenciálních studentů - a to nejen vysokých, ale i středních škol (I některých učebních poměrů) - uchazeči o studium byli v osmé/deváté třídě rozděleni řediteli škol podle TŘÍDNÍHO PŮVODU a ostudy zvané KLAPOKLIDEZ (kladného poměru k lidově demokratickému zřízení). 

            ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

            Byli ovšem i za bolševika ředitelé základních i středních škol, kteří zůstali normálními lidmi...  

            • Cituji:"V tom je paralela s bolševickým rozdělením potenciálních studentů - a to nejen vysokých, ale i středních škol (I některých učebních poměrů) - uchazeči o studium byli v osmé/deváté třídě rozděleni řediteli škol podle TŘÍDNÍHO PŮVODU a ostudy zvané KLAPOKLIDEZ (kladného poměru k lidově demokratickému zřízení)." 

               Nikoliv. Třídilo se podle kladného poměru k učivu. zažil jsem to. Můj třídní původ mě  nediskvalifikoval.  

              • Reakce na příspěvek:

                Jak kde - už jsem psal, že v mém městě se nestyděli bolševici ptát - když se dozvěděli, že po přechodu na školu mimo "rodné město" jsem se dostal nejen na střední (a to ještě jen díky zdravotnímu handicapu) ale i na vysokou školu, kterou jsem i dokončil - tak se ptali (hlavně jeden druhého) "A kdo mu to dovolil?"

                A Honza ze sousedství byl rád, když se dostal do učebního poměru "kuchař - číšník" a pak se "prosmykl" - díky pochopení kantorů zde - do maturitního zakončení  tohoto oboru. Posudek uličního důvěrníka (školského inspektora a zarytého bolševika) mu znemožnil studium VŠE...

                Takže...

          • Pane Janáku mě asi vzhledem k věku bolševici moc nakazit nestačili. A svá slova většinou zvažuji. Můžete mi prosím laskavě sdělit, zač bych se měl stydět? Že jsem Vám připomněl holý fakt kdy jste vystudoval? Pokud je to lež, potom se omlouvám. 

    • Gorobilypes

      Myslíte třeba Českou otázku?Kdy nás chtěli vyhladit?

      • Ad Gorobilypes - bolševický HOAX, sice zdánlivě kvalitně napsaný, ale pořád jen plkání v úrovni LŽI ....

        • Gorobilypes

          https://www.stoplusjednicka.cz/konecne-reseni-ceske-otazky-vhodne-ponemcit-ostatni-zlikvidovat

        • Tak to ani náhodou.

      • Mno.. Asi to Bošové fakt meli vzit zgruntu. Sice bych bud nebyl nebo bych mluvil nemecky ale aspon by status nejubrecenejsiho naroda meli po zasluze Irove. 

  • už se chystají nové monstrprocesy, pronásledováni budou vlastenci a všicnni kteří budou protestovat proti islámu a LGBT


    • To sem cpete proc? Tak jste si ňafnul a muzete zase jit ona*ovat nad fotkou Šóguna Pitomia

  • A stejně byli bolševici (KSČ vedená Gottwaldem a Slánským) horší, než NSDAP...

    Škoda, že se po II.WW nepodařilo obnovit tradice ČSR pana presidenta Masaryka!

    • Z osobní zkušenosti neposoudím kdo byl horší, ale do minulosti se prostě vrátit nelze. Ani do dobré, ani do špatné. Můžeme žít jen dnes a zítra. A v mnohém je jen na nás jaké to budeme mít. 

    • Máš pravdu antone, ale nyní jsou nejhorší eurohujerští fanatici. 

      • Nechte uz toho, vam se musi o Bruselu snad uz i zdat

  • Mnozí živnostníci přispěli svým hlasem k vítězství KSČ ve volbách. Asi se zalekli gottwaldovského úderného hesla "Kdo nejde s námi, jde proti nám !" a tak volili slušní lidé největší politické podvodníky. Gottwaldovci chtěli vytvořit beztřídní společnost, což je podobné pokusu vytvořit společnost, kde budou mít místo jen lidé s IQ v hodnotě mezi 60 a 90...Ovšem nyní je skutečnost mnohem horší,  protože lidé se z komsomolského nadšení nepoučili a propadli mnohem horšímu entuziasmu, resp. mánii, tedy eurohujerskému fanatismu. Ničeho se nemusíme bát, stačí když budeme  hodní  jako ovce a budeme slepě důvěřovat bruselským eurohujerům a v jejich svaté tažení za totální islamizaci a afrikanizaci Evropy. 

  • Paměť národa je znamenitá věc.

    Ing.Dobrovolného znám a v mé paměti je dosud k nalezení, že mi v době, kdy dával statek dohromady, říkal, že za svůj úspěch vděčí zásadě nepůjčovat si, i když přetlak byl obrovský. Zajímavý byl i jeho poznatek, jak se někteří sousedé za své chování při rozkulačování styděli a někteří dokonce vrátili, co ukradli, například:"...včera přišel XXXX a přinesl s omluvou židli..." 

  • Baba

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit