Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nedávno jsem vzpomínal jak každý (i Romové!) sehnal práci v jakékoliv firmě; každý dostal zdarma pracovní obuv, oděv, rukavice atd; pracovalo se jen 8 hod denně; u lékaře, v nemocnici a v lékarně se nic neplatilo; v potravinách nebyly samé éčka, párky byly z opravdového masa, na každém náměsti byly lahůdky s úžasnými saláty, rohlíky byly větší a vždy čerstvé ne dopékané, jogurt nebyl anonymní břečkou, z mléka jste udělali kyšku stejně jako před tisíci léty, prodejním hitem nebyl zplesnivělý sýr, světe div se ale brambory ve sklepě vydržely do jara, potraviny se nikdy geneticky neupravovaly; žáci dostali ve škole vše zdarma, neexistovalo školné; děti v TV úžasně bavil strýček Jedlička, auta byla provozuschopná i po 30-ti letech, skoro všude se mohlo parkovat zdarma, auta šla opravit v každé druhé garáži za pár korun; lázně byly pro pracující lid zdarma a ještě ROH proplácelo lístek na vlak tam i zpět; každá rodina měla na dovolenou u moře (sice ne v Thajsku, ale u moře ano); z práce vás nemohli propustit jen tak, důchodci měli takové důchody, že fin. pomáhalí mladým; vyplácelo se pohřebné a porodné, úrok u novomanželské půjčky byl 2,5 %, úplatky byly sice všude – ale všimné byla čokoláda a kořalka, ve vodce nebo rumu nebyl nikdy metylalkohol, neexistovala justiční mafie, zákony byly pro lidi a ne proti nim, neexistovali exekutoři, za nezaplacený lístek v autobusu jste nepřišli o celoživotní úspory, nikdo nešel do vězení za namalovaná tykadla, cestovka vás nemohla jen tak nechat v zahraničí, pivní láhev koupená v Aši šla vrátit v Košicích, ve vlaku vás nezmlátili rowdies, neexistovalo „tunelování“ „odklánění“ atd., nebyly Úřady práce, děti si nekupovaly drogy a pornočasopisy, na hranicích byli pohraničníci a ne prostitutky, za vrchol módy se nepovažovaly tepláky, neexistoval bulvární tisk, na 1. máje nemlátila policie lidi, nikdo nevybíral jídlo z popelnice, děti chodily hromadně k zubaři, žáden podnik nikdy nemohl zkrachovat a už vůbec ne banka, neexistovali žebráci - protože nebyla ODS, TOP-09, LIDEM, KDU-ČSL, VV, ODA, US, ČSSD – vtip nebo utopie – nikoliv pravda o Československu v období od 1948 do 1989
  • Režim nebyl sesazen,ale zcela organizovaně předán k rozkrádání a levnému rozprodeji v tzv. privatizaci z kterého se měl a má dobře kde kdo,ale ne lidé v zemi, protože se rozpadal celý tehdejší systém "ostblok" se stejným cílem a bylo potřeba na chvíli "zhasnout".. Na You tube jsem Štrougala při této akci poslouchal a pořád se mi po letech potvrzuje, že to byl a je jeden z nejschopnějších a nejchytřejších komančů na rozdíl od mnoha svých spolusoudruhů... Jeho názory mají reálný základ a rozhled se znalostí věcí. Málokdo ví, že stál spolu s panem Čubou i jiných..u prvního "kapitalisitického" projektu ve Slušovicích, který svým vlivem a mocí v té době zaštiťoval a pomáhal systémově prosadit a legalizovat na doslova hranici tehdejších zákonů a pravidel včetně různých vyjímek, bez kterých by to nebylo tak lehké, aby se mohlo dokázat, že jde podnikat a pracovat tak, aby lidi za svoji poctivou i snaživou práci dostali dobře zaplaceno a byli spokojení, když je snaha na straně, jak garnitury, tak na straně přístupu a jednání lidí, bez kapitalistického svinčíku a rozkrádání, který je dnes v naprosto nekontrolovatelné formě v neprospěch lidí i celé země, což způsobilo i rozšíření legálního podnikání v tehdejší celé ČSSR s tím, že peníze tolik neutíkaly jinam,ale zůstali v naprosté většině doma k prospěchu země a lidí v ní pracující i žijící, bez podpory všelijakých "mazánků a Janoušků" díky nimž je dnes naše země tam, kde je.. rozkradená a zadlužená jako jiné země, které jsou v stejném systému hospodaření s odvodem a řízením všeho "odněkud" a s únikem svých dodnot vytvořených prací a "státních" peněz někomu a někam.. jen ne doma, kam tyto hodnoty patří a vše je nahrazováno žebráckými "dotacemi", které jsou jen částí toho co nás to skutečně stojí směrem k chlebodárcům a jejich požadavkům za tyto dopředu privatizací nakradené "dotace", kde už nic není našeho..
    • Souhlas s většinou Vašeho příspěvku. Přes 20let jsem pracoval v zemědělství a vím, že v 80 letech za komančů bylo v lepším stavu než je dnes. EU nás stále více přiškrcuje a od začátku nedává stejné dotace všem zemědělcům v Unii. Z toho prosperují zejm. ve Francii a SRN, kteří se jistě diktují podmínky. Na druhé straně je třeba říci, že i za komančů existovaly podniky prosazované shora (na které se chodily dívat zahr.delegace), protože tam šéfovali známí a kamarádi. Už za komančů existovaly zvláštní prodejny(nikoli jen Tuzex), restaurace, hotely i rekr.střediska jen pro nejvyšší papaláše. A aby ti obyčejní komnačovští pěšáci taky z toho něco měli a drželi huby tak se např.na schůzích KSČ řeklo kdy a co se bude zdražovat (tedy upravovat cena) a po schůzích se hned vydali komančové do obchodů a brali např. rum po celých basách...
      • já na ty schůze chodil a nikdy se nestalo, že by nás někdo na zdražení upozornil, jsou to jen kecy, kdyby upozornili, ak by si nakoupila celé republika, protože v každé rodině musel být vzhledem k počtu členů aspoň jeden komunista
      • Ano souhlasím a těch témat i oborů by bylo určitě daleko víc...Je potřeba si i s chladnou hlavou a bez emocí tu říct co bylo špatně a naprosto v té době na "lejno", ale rovněž nezatajovat věci, které byly o poctivých lidech, jejich práci i umu v oboru a výsledcích za které se není třeba stydět ani dnes.
  • A vtom tkví celá ta hrůza, že jsou lidé, kteří řeknou“ Já na protesty nechodím, dokud tady bude to vládnoucí svinstvo, tak se mnou nepočítejte“.
    TAK TO MÁ SKUTEČNĚ LOGIKU?!!!
    • Ano, to je bohužel česká NE(LOGIKA) *9* *13* *10*
  • Opět opakuji.Na lidech sice záleží ale rozhodující je systém/režim/!!!Opět přirovnávám k silnici.Dopravní předpisy.Musí se jezdit v pravo dávat přednost na křižovatce atd.To znamená,že takový lidi jako Štrougal museli sloužit režimu ale dneska za kapitalismu je to o tom,kdo nakrade neboli okrade nejvíc spoluočanů!!!
    Jeden velký filosof vždy říkal:"Demokracie?Ano ale pro koho?"-"Svoboda?Ano ale pro koho?" No a jen krátce do Starých pověstí českych a kníže Svatopluk a jeho tři pruty.Jestliže proletariát /každý,kdo si vydělává prací a neživí ho kapitál/ se nespojí tak není šance na změnu! Staré klasické "Proletáři všech zemí spojte se!"
  • A kolik občanů s rudou knížkou nebo jejich matinky a tatíčci tu spokojeně žije. Různí vlezprdelkové a převlékači kabátů po roce 89. Za komančů se jim vedlo moc dobře a dneska si hrajou na podnikatele manažery a stoupence demokracie a volného trhu.
    Místo rudejch štastnejch zítřků tito kariéristé dnes budujou kapitalistické zlodějské dnešky.
    Bezcharakterní prase se pozná jednoduše. Před 89 rodinka v ksč a život v bavlnce a po 89 páni podnikatelé a tzv. lepší vrstva společnosti a znovu život v bavlnce.
    • Přesně tak, vystudovaní zadara za ery bolševika. Seděli ve vedení podniků, byli první co skupovali po převratu podniky a dneska sedí v ODS, Čssd a jiných partajích a nám chtějí kázat. I informace mají svoji cenu! Kdo první přijde, první mele...
  • Doufam,ze je dnes jiz kazdemu jasne,ze Havel a vedeni tzv. Charty'77 byli vlastne rizena opzice z UV KSC
  • veleklimatolog , majitel cenne sbirky propisovacek , nedostizny spisovatel a nevim co jeste mel vlastne pravdu. Ruka trhu i neviditelna vse vyresi. Takze pokud lide kupovali tu Strougalovu knihu dobrovolne je to trzni uspech a trh je prirozene regulovan.
    Predpokladam ze se to nejmenovalo treba Odchazeni , Na dalsi veletituly jineho nadcasoveho spisovatele , dramatika a nevim ceho jeste drzitele si nemohu vzpomenout. jedno vim jiste , i tam zasahla ruka trhu a ty jeho veledila se nejak trosku neprodavala. Dokonce ani na zdramatizovane divadelni premiery / dal uz pry nikdo nemel odvahu to znovu nekde nabizet / se pry fronty nestaly a nestoji. Divne , tolik pravdy a lasky v nich ....
  • Souhlas na 100% ještě bych dodal a všichni se narodili po roce 1989,Žádná minulost pouze zásluhy při sametové taškařici! 90% procent z nich nemůže prokázat ani základní vzdělání.
  • No a co se děje dnes? Dnešní hlavouni se obohacují na úkor státu zcela nezakrytě a beztrestně. A kdo je mafián tak má vyhráno
  • A ještě ke všemu to vypadá tak,že se na ně bude v dobrém vzpomínat.
    • No je to blbé , ale ono už se na ně tak vzpomíná.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit