Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Měnová reforma hlavně postihla šmelináře a podvodníky,kterých po válce bylo u nás hodně.
    Šmelináři bohatli na nedostatkovém zboží,kterého na pultech obchodů bylo málo,zato na černém trhu dost.Obyčejní lidé byli odkázáni pouze na lístkový prodej.
    • Smelinare nejvic postihla az ta deregulace cen, kvuli kterym byla menova reforma provedena. Myslim si, ze menova reforma opravdu postihla hlavne "sporilky", kteri meli doma penize, ktere si odrikali, aby meli v duchodu "neco na prilepsenou". V tom maji pisatele clanku asi pravdu. Tihle lide si odrikali, aby si neco usporili a vetsinou uz byli na konci produktivniho veku, takze uz nemeli moznost si nasporit znova. Ja to tady demonstruju na mem dedovi, kteremu tehdy bylo 52let a byl jeste v plne sile a mohl si s tim nakladakem dal vydelavat na velkych stavbach.
      Muj druhy deda pry dokonce palil penize v kamnech, co s nima kdyz hotovost nesla vymenit, ale bylo uz min jak 2 mesice prede znema, tedy nova osiva nakupovat nemusel, naopak ceny potravin (a s nimi oficialni vykupni ceny od zemedelcu) mirne stouply, kdyz zmizel listkovy system, takze se z toho taky docela brzo otrepal.
      Takze samotna MR postihla hlavne lidi v postproduktivnim veku, kteri spolehali na sve uspory a nasledna deregulace teprve postihla ruzne "ketasy", jak se jim tehdy rikavalo.
  • Privatizace. Církevní restituce. Solární elektrárny. OKD. Exekuce.
    Komunisti byli tehdy žabaři proti hnojům z ODS,KDU,Chrchly atd.
    • víme zechcanej zemanoide, "žebaři" *15*
      • Opraveno ty uMYkundu z tichcalidohuby.ua
  • Takhle se daji vyvolavat ruzne emoce, podle druhu informaci, ktere vam kdo poskytne a ktere ne. Malokdo napr. vi, ze 1l benzinu do nakladaku (obarveny), stal pred menovou reformou 40 korun a 1l "cisteho" benzinu (na ktery jste si mohli jezdit s osobakem kam jste chteli) skoro "stovku". Jak ale rikal "deda" (od mych deti = tchan), tem kdo si vystacil s nakupem na listky (mleko, chleba, rohliky, maslo,...), tak tam se platily ceny v radech korun, za "cely nakup". Tak obrovsky byl rozdil mezi regulovanym a volnym trhem!!!
    Zatimco muj deda, pote co mu znarodnili cihelnu, tak sel jezdit s nakladakem. Studebaker "dump truck" (nasel jsem fotku: http://www.hankstruckpictures.com/pix/trucks/pnwtm/stud_army.jpg tenhle je nekde v Oregonu, ale deda tam mel jeste vratek, na prednim narazniku :-) a mohl vyprostovat stroje, ktere nekde zapadly) byl nastesti (v unoru 1948) napsany na pradedu, takze ho neznarodnili a mohl se s nim nechat najmout na stavbe Holesovskeho letiste a pod.. Zatimco on "tocil" castky v desetitisicich mesicne (ten nakladak totiz "papal" 20-40l/100km, podle toho, jakym terenem se zrovna jezdilo ;-) , zato pro nej neexistoval "neprujezdny teren" (tehdy jeste nebyla Praga V3S :- ) )), tak normalni lide zili opravdu s castkami par stokorun/mesic a pritom docela spokojene.
    Myslim si, ze to donedavna (v posledni dobe nastesti trochu platy rostou) nebylo jine, jen dnesni "hamty-damty" by tehdy meli problem asi vyzit z vyplaty.

    PS - hledal jsem Studebakera s vratkem a je va wikipedii https://en.wikipedia.org/wiki/Studebaker_US6_2%C2%BD-ton_6x6_truck#/media/File:Studebaker_US.jpg ale zase neni to sklopka (dump truck), jak mel deda. Myslim si, ze se tehdy lide nebali prace. On uz samotny pohled na ten "stroj" svedci, ze to stalo urcite usili s timhle jezdit nekde na stavbe :-) Proto se dost lidi, z menove reformy, pomerne brzy "otrepalo". Cena benzinu, po menove reforme napr. klesla na necele 2 koruny.
    • Souhlas, žádný posilovače řízení, spojky, brzd...synchronizace převodovky tehdy sen z budoucnosti.

      Jezdil jsem s Pragou RND r.v. 1949, valník, třítuna, jednookruhové (!) hydraulické brzdy bez posilovače, dneska bych se s tím bál jezdit po dvoře...
  • "Vklady fyzických osob u peněžních ústavů do 5 000 Kčs včetně byly přepočítávány v poměru 5 Kčs starých peněz za 1 Kčs nových peněz, vyšší vklady do 10 000 Kčs už v poměru 6,25:1, vklady do 20 000 Kčs v poměru 10:1, ty do 50 000 Kčs 25:1 a vyšší v poměru 30:1, vklady složené na nové vkladní knížky po 16. květnu 1953 se přepočítávaly v poměru 50:1.[5] Vklady na knížky dělníků a úředníků z pravidelného podnikového spoření se přepočítávaly v poměru 5:1.[5] Prémie životního pojištění se přepočítaly v poměru 20:1"
    V 90. letech došlo k opaku. Společný majetek byl rozdány, rozkradený mezi nekolik tisíc jednotlivců (mimo restituce). Obě formy měly politické pozadi: v roce. 1953 přechod ke společnému vlastnictví a budování tzv. socialismu; po listopadu rychlý přechod od společenského mění ke kapitalismu. Tedy zchudnuttí a majetkové nivelizace a naopak vytvoření bohaté vrstvy.
    Který jev více poškodil obyčejného člověka posuďte dle výše uvedené citace z Wikipedia.
  • Byla to prasárna o tom žádná..Dnes se to děje taky, akorát je to tzv. salámovou metodou, aby to tolik nebolelo a daleko sofistikovaněji..v rámci " svobody a demokracie"..z povelů zas jiných soudruhú z ÚV KSČ v Bruselu a USA..
  • Přechodem na EURO to nebude lepší.
    • Máte možná pravdu, Slováci vám to ale nepotvrdí.
      • Z kolegů mi to zatím potvrdili všichni (kanceláře v Žilině, Bľavě a Košicích).
      • jiná doba jiná situace
  • Vy hujeři kapitalismu EU a USA víte co byl Marschálův plán a z čeho byl financován? Tak si o tom něco přečtěte ne ze žumpy Čro nebo Čt.Jenom ty zákony pro psa kuřácký zákon a další nesmysli a jenom vyhrožování pokutami na,které pracující člověk ani nevydělá.Při tom tento stát neochrání ani své občany.Já prožívám s rodinou neskutečné věci a když si dnes jdu stěžovat za nepravosti tak zjišťuji,že stát nemůže nic dělat,ale pokutovat a šikanovat občany i s falešných nařčení za účelem naplnění prázdných pokladen jako na přestupkové komisi Pelhřimově,Šluknově,Rumburku.Můžete se odvolat,ale v tzv.době bezpráví je to náročné na peníze,čas a nervy.Já jsem si všíml,že tady prošla druhá nebo snad třetí světová.Dnes se neléčí dnes se rovnou řeže.Nejsou lékaři ,sestry,sanitáři a populace stárne.Já byl demokraticky hromadně propuštěn s vysokou odborností v technice po 43 letech vytváření hodnot a teď nejsou lidi.Nebo demokrati přes noc s nakradeným majetkem budou celý život sršet mládím? Nebudou to je jediná spravedlnost na tomto pokřiveném světě.
  • ivislo
    Mě okradli novodobí kapitalisti. V roce 1999 jsem měl našetřeno 70000 na Škodovku pak jsem dva -tři roky chtěl dojezdit starou. A ejhle zjistil jsem že mám tak na pneumatiky. Takhle okradli i lidi co měli našetřeno na přilepšenou k penzi. Prostě znehodnotili měnu-zloději.
  • I když toho komunisti nakradli moc, nakonec jejich éry nebyl ani toaletní papír ani vložky. A to byly pětiletky.
    • Za socializmu bylo skoro všechno za babku,ale na banány se někdy musela stát fronta.

      Dnes je všechno skoro desetkráte drazší,ale na práci se musí stát fronta na pracáku.
      Jenom bydlení v paneláku 3+1 nás tehdy stálo 280,-Kčs měsičně,zato dnes 8700,-Kč.

      K zubaři nebo do lékárny jsme nenosili u sebe peněženku.
    • Toaleťák nebyl, ale bylo Rudé právo a to ho nahradilo, protože na nic jiného než na vytření p.dele se nehodilo
    • Přesně, byla to hrubá chyba a nedbalost, nezahrnout požár papírny do pětiletého plánu.
      http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/197693-kvuli-pozaru-dosel-v-cssr-toaletni-papir-krizi-hasil-uv-ksc/
    • Tak si představ,kdyby ten toaleťák nebyl dnes,to by bylo tady nedýchatelno z té demokracie.To opravdu již za 28 let nikoho nezajímá.A co toho udělali pro 14 mil.lidí.Nyní si toaleťákem omotám hlavu,ale běda,když se protrhne.Kapitalisti ze dne na den o tom to není ani o banánech,ale o práci ,abych si ho mohl koupit.I když máte politiku ,že by se za ní nemusel stydět ani Goebels.Za nich se toho postavilo,že vy je nedoženete ani za 100 let s vaší EU a USA.Stačí ten bordel co tady předvádíte 28 let.
  • Výročí Měnové reformy z 1. června 1953 představuje zajímavý příklad výběrového přístupu k informacím. Současná propaganda ji spojuje s odporem dělníků v Plzni, ale zcela opomíjí historický kontext."Sedm let po válce existoval ještě přídělový lístkový systém a vedle něho volný prodej, kde ale byly ceny několikrát vyšší. Zboží a služby, které stát nedokázal zajistit, doplňoval černý trh. Neúnosnost této situace si začali brzy uvědomovat i představitelé státu.Tzv. měnová reforma, uskutečněná na přelomu května a června 1953, měla státu pomoci vyřešit několik věcí najednou: zastavit inflaci, zredukovat oběživo, přivést příjmy a úspory obyvatel do souladu s trhem a také přinést peníze do zchudlé státní pokladny na umoření státního dluhu."K uvedenému výkladu lze dodat, že třeba v Británii byl lístkový systém zcela zrušen ještě později než v Československu. Chybí rovněž informace o tom, že po druhé světové válce proběhly peněžní reformy ve všech evropských zemích s výjimkou Spojeného království, Švýcarska, Švédska a Iberského poloostrova.To, že měnová reforma připravila občany o část hotovosti i úspor, je nepochybné. Stejné ovšem udělala i privatizace po roce 1989:
    • Přesně jste to popsal.Já si již a mnoho inteligentních lidí děláme srandu jenom z ceny benzinu a nafty.Jednou se Trump uprdne a a tato komodita má o 10ník nižší cenu ,má zácpu a je o 2Kč dražší.Dnes by tato reforma měla cenu,že by se demokratickým zlodějům pustilo žilou.a ne,aby byl státní dluh přes 2 biliony Kč jako je to nyní a to ten západ nemohl snést.To samé léky a další komodity.Všechno je povrchní a tato zem jde rok co rok do 18.století ,nechci být sprostý.Noviny neustále zdražujete,protože je nikdo nečte,blav na blav a nekupuje.Žereme nekvalitní žrádlo rozpékaný chlepa o rohlíkách ani nemluvím.Za EURO se platí neskutečná cena.Já chápu,že dřív toho bylo málo,ale vydrželo to X let a dnes já to nejdu ani reklamovat pokud je to do stovky,protože to je škoda času a nervů.To si soudruzi kapitalisti uvědomte! Co jste dělali v té prognostické ulejvárně se s.Komárkem,ředitelem? Jak by bylo,kdyby bylo.To je opravdu málo.Komunisti s rovnou páteří nemohli ukrást nic.To byl samej příštěpek.Přestaňte již oblbovat lidi vše se vám bortí a nejen mosty,které se musí také opravovat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit