Přejít na výpis diskuzí
Všechno, co jste chtěli vědět o letním čase (a nezeptali se)
27.3.2015 | Pavel Jégl
29 příspěvků
-
oh, tak to jestli jste hodně nešikovný, tak to tím ztratíte 10 minut ročně (zimní + letní), to je úplná katastrofa + samotné přístroje tím trpí tolik a tolik ... chudáci děti v Čině, budou muset vyrábět více nekvalitních hodin ...
živému organismu je buřt kolik je hodin, když chci jíst v poledne, tak budu jíst v poledne - tedy v dobu, kdy mám potřebu (hlad)
ani nechci vědět, co děláte, když se Vám zastaví hodiny, to asi nejíte / nespíte / nefungujete?!?
pardon, ale to blbost na n-tou, to že hodiny něco ukazují a člověk je z toho rozhozený je psychický problém, ne bioritmický, kompenzujte to tím, že si půjdete dnes lehnout o hodinu dřív a (donekonečna) to neřešte
je mi více než sympatické, že to co se někomu nelíbí, znamená že je to škodlivé a hloupé ... postupoval-li bych analogicky, jste škodlivý a nemáte žádnou logiku, to co jste vyplodil je výraz lidské hlouposti ... omg fail *1* -
Letní čas byl tady zaveden už za Hitlera a Dolfi s tím válku nevyhrál.
-
Souhlasím. Přesně tohle tvrdím své mamince, která je schopná celé léto vyprávět o tom, kolik by bylo normálně hodin. Jsem přesvědčená, že se tím stresuje sama. Já to prostě přijmu jako fakt a nemám s tím nejmenší problém.
-
Jak je možné,že v totalitní demokracii v Rusku to jde a v této demokratické totalitě to trvá 25 let?
-
Máte naprostou pravdu. Psal jsem to i výše v reakci na jeden příspěvek
-
Hloupost je tvrdit, že organismus se řídí podle ručiček hodin. On se řídí stále podle přírodních rytmů. jak škodlivě může působit že hodiny ukazují v poledne 13 hodin? Nijak - je poledne a hotovo. Kdo potřebuje jít dříve spát, tak jde, kdo ne, má více světla. Je to dobře zařízeno.
-
středoevropský čas je přírodní a stačí ekonomika provozu dopravy a směného provozu pláče a těch nesmyslů v zákonech je tolik že by se mělo vše smazat a začít znovu *2*
-
To vekslování ručičkami hodin dvakrát ročně je stupidita non plus ultra. Vždycky musím běhat po bytě a šoupat ručičkami hodin dopředu nebo dozadu. A totéž s hodinami na palubní desce v autě. A pak to ještě zkontrolovat, protože než všechny ty hodiny a hodinky přestavím, uplyne určitý čas. Těm hodinám to jistě neprospívá.
Ale především to neprospívá lidem. Živé organismy se za miliony let přizpůsobily tomu jak se v přírodě všechno pravidelně cyklicky mění: střídání dne a noci, střídání ročních období, kolísání slunečního světla v závislosti na poloze slunce na obloze, a totéž u měsíčního světla, které je navíc polarizované, střídání směru a síly působení gravitace.
V každém organismu probíhají fysiologické a psychologické biorytmy, které jsou s těmito přírodními rytmy v koincidenci, v souladu. Pro lidský organismus je poledne tehdy, když je slunce v nejvyšším bodě své zdánlivé denní dráhy na jihu a je mu jedno kolik ukazují ručičky hodin. Pokud existuje nesoulad mezi skutečným časem daným zdánlivou polohou slunce na obloze a časem, který ukazují hodiny, působí to na organismus rušivě. Někdo si uvědomuje více, někdo méně, ale v každém případě tento nesoulad působí rušivě na každý organismus a to nejen v době krátce po "převekslování" času.
Čili toto přešupování ručiček hodin je nejen nepraktické, ale pro každý organismus škodlivé a navíc to nemá žádnou logiku. To že se to stále dělá je jen výrazem lidské hlouposti. -
Začíná letní čas. Bereme ho jako samozřejmost, víte však, že Češi kdysi neposouvali hodinové ručičky dopředu, ale o hodinu zpátky proti přírodnímu (normálnímu) času? Vymysleli zimní čas, a tak si mohli...
- neexistuje nic jako normální čas, čas je silně relativní veličina a ani příroda se neřídí letním, zimním anebo normálním časem ... zvířatům a rostlinám je jedno, jestli vstanou v 5:30 - 6:30 - 7:30, prostě vstanou, za úsvitu, soumraku, kdy je potřeba
- osobně je mi jedno co se s časem děje, je to podobné jako časový posun při cestování, můžete být rozhození, ale prostě se přizpůsobíte (stres z toho si lidé přizpůsobují tím, že to donekonečna řeší - 1/2 populace to chce a druhá ne ...)