Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    No, obvykle to jeste nemam doctene pred vyslim ( respkt. tak par dni, ted uz to je tyden) Super prace, RETRO rubrika je asi beztak nej ! Vzdycky se zas dozvim neco vic jako ted o Automatech to jsou dobre poznatky nebo i o starsich hrach. Vic Retro rubrik do dalsich cisel. Pavlac taky v poho, humor je dulezita cast i kdyz nekdy slabsi vetsinou sranda. *4*
  • Jasně Bam. Ban patří jiným hráčům. A ještě jinak, můžeš potvrdit nebo vyvrátit, že půjčení automobilu v Íránu již není takový problém jako dříve?
  • ales.smutny
    V Bamu? Bohužel nebyl, ten je v plánu příště, to přijde na řadu východ země :) My to berem systematicky ;) Ale od zemětřesení je to fakt už dlouho, počítám, že co šlo bude rekonstruované, byť samozřejmě to město dostalo hrozně zabrat a lidi v něm také a to i na poměry Íránu, který je na zemětřesní tak nějak "zvyklý".
  • Mimochodem nebyls teď ve městě Ban? Má cenu tam už jezdit? Přeci jen od zemětřesení již nějaká doba uplynula.
  • Díky za výživný příspěvek psaný se zájmem, byť je zaměřen na Peršany. Mě osobně tedy dostatečně osvětlil herní situaci v Íránu. *5*
  • Koukám na to. :) Je tam vidět snaha vyrovnat se vizuelně a podáním západním věcem i stylem. Zaujala mne adventura založená na reálném příběhu z tuniské revoluce. Awakening : Burning Ashes. Avšak vzhledem k tomu, že dokáži rozpoznat ve farsí akorát název Teheránu, tak nebude pro mne.
  • ales.smutny
    Vlastní produkci mají, k nám se myslím dostal jen ten Gashasp, což je chudší God of War z perské mytologie a vím, že pro Íránce byl fakt hrozně populární. Teď měl dvojku...nebo trojku, teď bych kecal. Jinak jak píše pode mnou (vlastně to bude nade mnou:)) Lukáš, je toho relativně na dané podmínky dost, byť si o kvalitě nedělám iluze. Něco bude fajn, velká část asi takový průměr inspirovaný něčím :) Vyčnívat budou podle mě tématicky.

    Ten problém s vlastní produkcí hodně bude spočívat v tom, že...
    - kvůli sankcím se ty hry jen málokdy dostanou jinam, než do států, se kterými Írán může obchodovat - Indie, trochu Čína, ale to je hodně specifický trh.
    - kvůli sankcím je tam rok od roku dražší život a hůř se hledají prachy (čas) na vývoj, pokud nepracují někde na západě nebo je někdo nesponzoruje. Navíc jsou mladí hrozně motivovaní studovat "na vážno" i když je hry baví, a pak samozřejmě jít pracovat a nebo nahodit další studijní obor, aby si zvýšili specializaci. Mluvil jsem s holkou, která hrozně ráda hrála hry, chtěla dělat v IT, ale rovnou cílila na vážný džob s tím, že i kdyby se do her pustila, tak by jí musela rodina vyživovat a to by nešlo.

    Ale je vidět, že někteří se do her pouští, jen je to prostě trh tak trochu sám pro sebe a kvůli zvuku na západě (žádný) a problémům s distribucí (i když projde, tak prostě nejde do Íránu platit kartou, PayPalem, bankovním převodem, cokoliv) se možná nevyplácí lokalizace - i když zase je to lepší pro indický trh, kde cílovka AJ mluví. Ale třeba ta asociace ukazuje, že občas se povede naservírovat ty tituly i pro vnější trhy. A je to fakt škoda, jak píšeš, hudbu a film mají super, všechno multižánrové, lidi co maj rádi hry také.

    Co se týče webovek, tak netuším, ale přirozeně bude problém s tím, že vláda blokuje Facebook, Twitter apod. Na druhou stranu, prakticky každý má VPN, takže každý má Facebook a teoreticky by tak nemělo vadit. Ale z těch casual věcí jsem spíš viděl, že už si dávali spíš Solitaire :) Ale jinak jsem častejc viděl kluka hrát na PSP Vice City, všichni samozřejmě fotbal v jakékoliv podobě a ročníku a na čemkoliv :) Ta holka zas měla ráda RPGčka...takže to bude celkem podobné zbytku světa, tedy co se týče konzumování :)
  • janchor
    Íránci svou vlastní herní produkci mají - potkávat každoročně stánek jejich herní organizace (http://www.irvgame.com/) na gamescomu je už součást folklóru. Ty hry jsou vesměs klony, ale pár jich má slušnou místní patinu a třeba ta adventura, co tam teď visí, vypadá super.
  • Sleduji twitter, tak vím, že při tvých cestách se v novinách objevovali pochvalné recenze na Rayman Legends, ale mají třeba něco svého?

    Osobně mě přišlo, že jsou hodně odkázáni na různé webové hry, například u Trophy managera je opravdu hodně lidi z SAE nebo sporty všeobecně, to je takové politicky neutrální. Byť člověk nikdy neví, v Saudské Arabii zakázali Pokemony, protože prý propagoval sionismus.

    Ale co se týče tamní herní produkce, tam fakt o ničem významném a potenciálně zajímavém nevím, jestli vůbec něco zajímavého vzniklo. Přitom fakticky mají inspirace kolem sebe habaděj. Hudbu a film už kvalitní mají - například Írán.
  • Thorar
    Borci z Daedalicu prostě uměj :-) Deponia, Chains of Satinav, Memoria, Night of rabbit, atd. Samé výborné p'n'click adventury.
  • Minimalne Miloslava, kdyz se na to ptal...
  • frag.ment
    Co to meleš? Koho tu zajmá nějakej Írán?
  • Lynch
    Pravda, asi zatím nelepší obálka. Hlavně ta poslední strana.
  • PravyMonty
    Jako adventurní anti-talent musím říct, že za těch několik dní jsem se naučil vždy zkontrolovat, jestli jsem použil všechny šroubky.
  • ales.smutny
    Jak se píše níž (vlastně výš:)) Pavel měl článek o hraní v Íránu :)

    Ono udělat tohle téma by chtělo spíš terénní výzkum (a tedy čas a peníze) :) Co se týče Íránu dnes, tak celkem standard. Hry jsou celkem normálně k dostání, byť myslím, že kvůli sankcím přes dovoz z neutrálních zemí. Něco tam neprojde na pulty z ideologických důvodů (Battlefield 3 logicky, kvůli umístění v Íránu, ale stejně si půjčili artwork na vlastní střílečku :)) Ale to se většinou, co jsem slyšel, přes VPN postahuje. Hodně letí sporty.

    Hodně jede PC pak i X360, PS3, viděl jsem i nějaký výprodeje PS2, často PSP, na pultech je i Vita, ale to už je na dnešní ekonomický poměry v Íránu moc drahej špás. Plus samozřejme smartphony a hry na nich. Loni už jsem viděl pár reklam na PS4, ale jak je tam chtěli dostat to fakt netuším, asi zas nějakej černej dovoz z launchových regionů (?).

    Jinak se tam fakt snaží mít vlastní produkci, kvalita bude...no různá. Gashaps má myslím další díl, na výročí Svaté obrany tam byl v parku v Teheránu stan, kde děti hrály fifu, nějakou rubačku i střílečku, ale nešlo se tam procpat, abych to zkusil :)
  • Amylee.Anderson
    Souhlasím, u Pavlače je málokdy povedený vtip... jinak to je vyloženě trapný humor.
  • PravyMonty
    Jediné dobré(čitatelné) články ve SCORE jsou ty od Viktora Bocana, který má z celého časopisu asi tak 4 stránky, kdežto v LEVELu jsou snad všechny články kvalitní.
  • irdzi
    Nějak jsem asi slepej, ale jakejže plakát tam teda vlastně je? Thief?.) ...
  • Myslim ze v nejakom velmi starom Leveli bol special za hranie v Irane
  • yenda1
    Fight Club #75

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit