Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • firebug
    Obecně mi F2P model nevadí, ale musí se to s ním umět. Někteří ten model vysloveně zneužívají a tahají z lidí takové nehorázné prachy, že je mi z toho blbě.
    Idální F2P model má podle mě třeba Reaper od českých vývojářů. Zdarma je vlastně takové demo s úvodem do kampaně, pak můžete zaplatit 40Kč pro možnost pokračovat v příběhové kampani, 40Kč za novou kampaň (něco jako DLC), nebo 100Kč za obě dohromady včetně možnosti multiplayeru v arénách. Trochu si ale vymýšlím, už je to dlouho, co jsem hrál...
    Důležité na tom je, že víte kolik za kompletní hru ve finále zaplatíte a ne, že zaplatíte třeba za balík nových map 40Kč, za otevření dalšího světa zase 40Kč, tady něco za powerup, tam zase za novej obleček a pak se joudové diví, když jim přijde účet na 2 litry a už to ženou k Evropskýmu soudu...
    • Tímto způsobem se už prodával dědeček Wolfenstein 3D. Tohle není jednak novinka, jednak to není F2P, protože bez zaplacení si prostě dále nezahrajete.
    • podle tveho popisu Reaper neni F2P ale trial/demo .......kdyz vychazeli dema na AAA hry, tak by podle tve logiky byly vsechny free to play (demo si mel zdarma a kdyz se ti to libilo tak sis koupil celou :) )
    • Co je to do konečníku F2T?
      • Free to troll asi
  • doufám, že free to play žádnou budoucnost mít nebude, já si rád za kvalitní zábavu zaplatím, než abych hrál tunu blbostí zadarmo jenže věci jako galaxies už nevznikají, protože mezi záplavou f2p cockotin nemají šanci a kdo hraje cokoliv f2p by se měl stydět, protože to podporuje(btw než mě někdo nařkne nikdy jsem nehrál wow)
    • Moc se stydím ,a už to víckrát neudělám. :)
      • No proto, peníze na odčinění hříchu pošli na ůčet Církve Proti Hraní Zadarmo
    • Podle toho co jsi napsal odpovida tvuj nick zrejme i tvemu veku, takze nebudu zly a jen reknu, ze stydet by ses mel ty, protoze si myslis, ze tvuj nazor stoji vys nez nazory ostatnich.
      • aha, takže ti není líto, že vznikají hry kde za 20 dolarů můžeš mít něco na co jinak plníš dlouhý quest a pak to má každý a nechybí ti propracované herní mechanismy, které radši vyměníš za hezčí klobouk pro avatara dobře, zlý klidně buď tohle je internet jestli sis nevšimnul, já si z toho nic dělat nebudu stejně jako si nikdo kdo hraje f2p nebude nic dělat z mého názoru
        • Neni, hraju hru dokud me bavi, bez ohledu na to co maji lidi kolem me, nejsem zavistivy clovek. Ve f2p hre jsem v zivote za nic nevysolil ani cent. Pokud f2p hodne omezuje, proste to prestanu hrat a jdu jinam. Prevaha lidi jako ja by pro f2p byla nocni murou a totalni zkazou:-)
    • Kozy
      Stydím se že hraju/ hrál jsem takové skvělé hry jako CardHunter, Planetside 2, WarThunder, Warframe, Ghost Recon Online a z mobilních třeba Real Racing 3. Ano podporuju to, a pakliže mě ta hra opravdu baví taky jim i nějaký ten peníz dám. Člověk si prostě musí vybírat, ne všechno co je f2p je zlo.
      • btw ten papež byl hezčí než shitart, ale jestli to vyjadřuje tvůj postoj k indie scéně tak to chápu
      • Dobře to beru ale dobrý koncept neříkm že nemá šanci úplně ale je v té záplavě her prostě zanikne a člověk se o konkrétní hře třeba ani nedoslechne a přitom by ho třeba i bavila. Já spíš měl na mysli pay2win, které tomuhle druhu her opravdu dobré jméno nedělají ale P2W není oficiální název, všechno je to f2p
  • Kedaro
    No když už se na PC rozjede jakž takž slušný hratelný free to play (ne free to win), přijdou mobilní platformy, EA a podobní velikáni a začnou tam blít splašky typu z nedávné doby Dungeon keeper a všechno podělají. Mě neříkejte, že lidi nemají pár korun na hru. Ty ceny většinou nepřesáhnou 150 Kč. Hry typu Clash of clans jsou největší zlo, které jen rýžuje peníze z lidí.
    • Jason_dinAlt
      Tak lidi nechtějí platit 150Kč za hru, když na PRVNÍ pohled vidí, že je k dispozici velká hromada her "zadarmo". Sem tam si také zkusím nějakou hru zdarma a když mě neosloví, tak ji obratem mažu. Žádnej problém.

      Nejraději mám na mobilu možnost si zahrát free (omezenou) verzi nějaké hry a když se mi líbí, tak si za pár korun koupím plnou verzi, která je zpravidla navíc bez reklamního proužku.
  • Nejhroší jsou ty budovatleské "hry", pár jsem jich ze zvědovasti zkusil a to snad ani hry nejsou. Hurá postavil jsi XY, za 5 min. si můžeš něco postavit. Hůrá sebral jsi suroviny, za 15 min. si můžeš kliknout a sebrat je znovu. Ale pokud použiješ drahokam za ###$ tak si můžeš kliknout znovu už v polovičním čase a to se vyplatí...

    Chápu, že to možná baví někoho kdo v životě žádnou normální hru nehrál (maminka na mateřské co brouzdá po internetu a mezi prohlížením stránek si tu a tam někam klikne ve "hře", apod.), ale nazývat toto hrami? To se asi někdo zbláznil. Přijde mi to stejné jak ty "hry" v reklamních bannerech. Jde tam prakticky o to samé. Klikni sem a my z toho máme peníze, případně nám ještě zaplať, ale že by to mělo nějaký herní obsah, to v žádném případě.
    • Jason_dinAlt
      Tak hry to jsou. Jen se jedná o jinou kategorii.
    • firebug
      Problem u tebou popisovaných produktů je, že už to vlastně není hra s integrovaným free2play modelem, ale v podstatě jen a pouze F2P kolem kterého je naroubováno něco, co vzdáleně připomíná hru.
      Já jsem to třeba pochopil u těch, ve článku zmiňovaných, the Simpsons. Hratelnost tam spočívá v tom, že si postupně stavíš vlastní Springfield a vidina, že v budoucnu postavíš obří město tě u toho drží. Když pak zkusíš hacknutou verzi (nemusíš za nic reálně platit) tak jen sázíš jeden barák vedle druhého a něco jako hru mi to nepřipomíná ani zdaleka. Spíš takové virtuální sběratelství...
      • tak prave simsni na mobilu jsou super, ale vzivote bych za to nezaplatil ani dolar! to je presne ten typ her kdy skousnu ze na uvodni obrazovce bude reklamni banner, ale platit za to ani nahodou! ale svoje kouzlo to ma a to tomu davaji simsnovi bejt to neco neznameho tak NEZAJEM ale za hru to moc nepovazuju spis takovej sporic obrazovky *3*
  • BoB.2
    Já si frčím na MercElite a Drakensang.
    • Tak Drakensangem bych se nechlubil, totalni P2W (opravdu hodne penez pokud chcete bejt aspon trochu konkurenceschopy), a pro me jeden z mnoha minusu nepochopitelny ze dostrel zbrani je vetsi nez jde zobrazit na obrazovce
      • Llour
        Od toho dostřelu je tam mapa, aby jsi nestřílel naprázdno. Jinak k PvP, do hry jsem nedal ani haléř a nemám problém v duelu 3 z 5 her vyhrát. Samozřejmě, že narazím i na ruského platiče, který mě sundá na 1 ránu, ale mám se kvůli tomu rozčilovat? Když ho to takhle baví, tak ať *4*
        • victor
          Moje zkušenost z Dungeon Siege (sice není F2P ,ale principielně stejná situace ).... S kamarády jsme plnili qest a přiběhl tam nacheatovaný (peníze = cheaty) PK . A bavilo ho kolem nás poskakovat hodinu a likvidovat nás na jeden zásah , dokud jsme to nevzdali .... :(((
          Paralela to není náhodná a dost tím nakonec utrpí i samotná hra - většinu hráčů nebude bavit prohrávat věčně .
          • Llour
            Jenže v Drakensang je PvP v uzavřených arénách. V otevřených zonách, pokud nechceš, tak tě nikdo napadnout nemůže. Takže tě tam při plnění úkolů nikdo neobtěžuje. Samozřejmě, pokud chceš patřit v PvP mezi nejlepší, musíš platit.
  • Já si myslím, že tenhle model hraní je ve většině případů blbě nazvanej. Nemělo by se to jmenovat "free to play" ale "free to try". Jako příklad mě napadá World of Tanks, který se na dobré úrovní bez prachů hrát prostě nedá a taky ve Warthunderu si za peníze koupíš téměř všechno. Hra, která ze mně vytáhne čtyřku ročně mi moc free nepřipadá :-)
    • Naopak pokud uz to hrajes na dobre urovni, tak nemusis do hry davat vubec nic a pokud to budes hrat na nejvyssi urovni, tak si na tom jeste vydelas.
    • victor
      No zrovna WoT je ten kdo se pere za F2P se zvednutým štítem . I bez placení ti umožní postoupit minimálně na úroveň , kde lze bojovat v klanech a poslední dobou přibyly týdenní úkoly , kdy za hraní dostaneš také nějakou tu odměnu navíc .... Bohužel IX -X tier v globální mapě z toho udělali hráči , takže ti co jsou nejvíš už do hry nemusí vkládat peníze , protože peníze k premium účtu vyhrávají ve vzájemných soubojích .
      Samozřejmě u WoT je free hraní postihováno polovičními zisky měny a zkušeností , takže ve výsledku stráví takový hráč ve hře víc času a s vyšším levelem v případě neúspěchu může začít snadno prodělávat .... ale má to zdarma a je jen na něm jestli ho taková hra bude motivovat .
    • Zrovna WoT mi nepřijde nějak závratně hrozné bez investic ani WT. Pokud ti je jedno jestli se ti nový tank/letadlo otevře za 100 nebo jenom 50 bitev tak v tom nevidím problém. Zkus si třeba free battlefiled (jestli to je ještě funční) - zbraň zadarmo = minimální poškození, přesnost atd. takže když už někoho zmerčíš, musíš do něho nasolit celý zásobník a to ještě pokud se trefíš. Se zbraní z reálné peníze sundáváš vše na jednu ránu.
  • Hnisavec
    hrám Clash of Clans a je to silná namotávka....prakticky preto ani Vitu nepotrebujem, presne na čas v buse ideálna hra. Dá sa to hrať rovnocenne zadarmo, akurát je to viac user friendly keď si človek za 5 eur cvakne tretieho robotníka, prípadne...na štvrtého sa dá prípadne našetriť hraním a už to ide....takže rozhodne kvitujem tento model...
  • fizola
    Ono strašne vždy záleží ako je urobený f2p model, väčšina mobilných hier ho má naozaj strašný. Ale zasa sú (na pc) dobré príklady, trebars TERA, kde naozaj netreba investovať ani cent a hrať parádne.
    Len sa bojím že po presunutí velkých firiem do f2p bude stále viac Dungeon Keeper mobile
  • DeDy
    Ble, je mi zle *11*
    • taky taky,jeste nez jsem tohle dopsal,tak jsem si ublinknul,jestli je tohle budoucnost "gamingu",pak ho radsi povesim na hrebik...
    • wenceslaus
      A proč to píšeš sem?
      • DeDy
        Protože za to může tento článek.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit