Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
    • yenda1
      Sexisto, musím tvoji větu opravit:

      Zadny člověk vcetne Lukase Grygara nemuze vedet jak se citi člověk v te ci one.....

      Jinak souhlas, už bychom měli opustit ten stereotyp muž = tyran, násilník a žena = obět´, křehká květiňka
    • Keyz
      Tolik keců pro nic.

      Dělá se jako by to bylo něco zásadní a nutné k vyřešení. Dnes to je již naprosto fuk, když nemáš bariéry v zákoně a každý může začít dělat hry a v případě problémů se opřít o zákon. Komedie, tyhle kecy.
      Navíc proč se řeší v dlouhých větách věci typu: Proč je ve hrách málo ženských hlavních hrdinek apod.?
      Na to je jednoduchá odpověď. Protože tomu % které hraje, to tak vyhovuje a také podíl žen není tak velký. Jinak by firmy rychle přispěchaly s dalším volitelných charakterem apod.

      To je vždy keců. Jako kdyby se řešilo otroctví v době kdy to byl velký problém v USA. Stejně jako kecy typu: Proč v Německu vydělávají více? A vidíš ty kecy na mnoho strat a to hlavní je pořád stejné. Protože si může zaměstnavatel zaplatil lidem více a lidé se tam více organizují. *5*

      Podle mě zbytečné téma. Tedy kdyby to čistě popsání trhu to bych bral. Lide by se dověděli z řady dat jak to vlastně je a hotovo. Kecy navíc jsou zbytečné. Když to je trh bez zásadních regulací tak závěr typu "Co s tím" nemájí smysl. Pak je závěrem často návrh regulace trhu.
      • martin.mares.984
        Fajn, tak se budeme bavit jen o cislech a trhu.....to budou zazivne clanky.
        Tomu %, ktere hraje hry neni prijemne, ze jsou tu plytke, povrchni a stereotypni zenske postavy a nemelo by se to libit ani hracum-muzum, kteri chteji kvalitni hry - kvalitni pribehy, tedy kvalitni muzske i zenske postavy. Hracky, vyvojarky a herni zurnalistky se proti tomu hlasite ozyvaji, staci projit internet. Pokud nejsi schopen to videt, asi zijes v nejake sve bubline...Muzes zacit treba tim rozhovorem s Brendou Romero
        Spousta zen by si hry treba i rada zkusila a zacala hrat, ale velke mnozstvi proste znechuti sexulane objektifikovane postavy, nerealne osobnosti a groteskni chovani ci situace ce hre...

        On je totiz docela velky rozdil v tom, zda se zena citi krasna a sexy kvuli sobe (protoze ji to dela dobre) anebo jestli se chce citi krasna a sexy kvuli muzi. Z pohledu marketingu, promotion a trhu je v tom asi tak velky rozdil jako katalog Victoria's Secret oproti Maxim nebo Playboy. VS je globalne nejoblibenejsi znacka spodniho pradla mezi zenami, odhalene sexy zeny jsou v kampanich take, ale narozdil od Maximu apod. nejsou degradovany na pouhy objekt sexualniho uspokojeni muze.

        Videoherni hrdinka muze byt krasna a pritazliva jako napriklad Zoe Castillo, Jade z Beyond Good and Evil nebo Avelline z AC: Liberation, ale musi mit i charakter a osobnost (jako vyse popsane hrdinky), ne jen byt "krasnou schrankou bez duse" jako potecha pro muzskeho hrace...
        • ucho
          Uvědom si, že tady máme svobodný trh. Nikdo nikomu nebrání v tom udělat jakoukoli hru s jakoukoli hlavní postavou. Můžou se toho chopit klidně samotné feministky, jestli mají dojem, že taková věc na trhu chybí. Je to podle nich přeci zjevná mezera na trhu ne? Tím pádem snadný výdělek... Nějakým doporučením a regulací, co a jak by mělo vypadat, nikdy nic nevyřešíš. Spousta žen, které baví hry, se nad sexuálně objektifikované postavy přenesou. Ono ani ti muži ve hrách nejsou ztvárněni reálně a používají se stereotypy...
          • martin.mares.984
            Ja snad volam po regulaci??? Ani nahodou.... at si trh svobodny je, nikdo nemusi nikoho omezovat (sam pracuju v marketingu, tak bych byl sam proti sobe), ale to neznamena, ze kdyz se nekomu neco nelibi, tak to nemuze napsat, rict apod. Svoboda trhu, ale zaroven svoboda projevu...

            Zenam to vadi, nahlas se ozyvaji.... hracky, novinarky, vyvojarky - pokud to nejsi schopen videt, pak to zrejme videt nechces.

            Muzi ve hrach jsou take objetifikovani, ale narozdil od zen je ta role z muzskeho pohledu spise lichotiva
            Zatimco zena-hracka se citi ve hre jako "bezduche chodici prsa a zadek" nebo "dama v nesnazich", tak nerdove se mohou vzivat do role silnych barbaru, nesmrtelnych valecniku, rambo vojaku, alfa-samcu..

            Z muskeho pohledu je objektifikace muzkych postav lichotiva, z zenskeho pohledu je objektifikace zenskych postav ve hrach degradujici.
            • A ještě anonym: Otázečka - kdepak byly dámy v dobách, kdy se herní průmysl rozvíjel?

              !!!! Tak přesně na tohle ten Grygarův článek taky konkrétně odpovídá a je to dost k zamyšlení - hráčky i vývojářky byly a hry kupovaly, ale ne jednoduché střílečky, které bylo jednoduché, levné vyrábět. Takže se průmysl pak přeorientoval jinam... píšu to zjednodušeně, v tom článku je to opravdu zajímavě doložené, fakt doporučuji přečíst!! Je to kus herní historie.
            • Když si přečtete ten článek v Levelu, tak se dozvíte konkrétní důvody, proč se ten trh neozývá. Je to tam velmi dobře vysvětleno, myslím.

              "Ale ano, toto osobně vidím velice dobře. A ... co že s tím dělají? Nějaká fem herní studia, klidně i jenom indie, haló, někdo?"

              I o tom se v článku konkrétně píše. O skupinách žen, které se dávají dohromady a vyvíjejí hry.
            • yenda1
              re:Chim

              Bůh je mrtev, ať žije TRH. *1*
            • Chim
              Zenam to vadi, nahlas se ozyvaji.... hracky, novinarky, vyvojarky

              Právě že si myslím, že ženám to nevadí, respektive je jim to jedno. Pokud se ozývají jen ty ženy z branže, a neozývá se trh, tak je to celkem k ničemu. Nezpochybňuji názory Romerové nebo Grygara; on už na tohle narazil třeba i Vávra, když zmínil Skyrim a elfku co běhá v mínus dvaceti v plechové podprdě. Ale trhu je tohle jedno. Kdyby to trh opravdu nechtěl, tak to ve hrách nebude. Momentální situace je taková, že hráčy (hráčky) to mají na háku.
            • Můžeš dát nějaké příklady mainstreamových her, kde jsou ženy takto objektifikovány. Já jich moc nevidím, ale to může být dáno, že je nevyhledávám.
            • "Zenam to vadi, nahlas se ozyvaji.... hracky, novinarky, vyvojarky - pokud to nejsi schopen videt, pak to zrejme videt nechces."

              Ale ano, toto osobně vidím velice dobře. A ... co že s tím dělají? Nějaká fem herní studia, klidně i jenom indie, haló, někdo?

              Jo aha, ony s tím dělají to, že řvou, kritizují a tlačí na druhé pohlaví, aby je "přestalo diskriminovat".

              Otázečka - kdepak byly dámy v dobách, kdy se herní průmysl rozvíjel? Pokud vynecháme výjimky (např. všechna čest Jane Jensenové), tak byly na "svém normálním" písku, rozvíjely si "své normální" životní záležitosti a kariéry. Hry pro ně byly jenom záležitost nějakých trotlíků s brýlemi nbo ptákovinek pro děti.

              Zajímavé jak celá tahle agenda ohledně fem a her vznikla až v době, kdy se hry staly businessem s vysokým rozpočtem. Do té doby nic...
      • Jack1947
        Kdyz... uz jsme u toho proc mame nejvyssi pomer nezamestnanosti z cele eu(??) *15*

        Néé fakt, pripada mi to to taky trochu ze si to vymysleji pomalu az schvalne aby se meli o cem hadat, pac nic jineho v tom snad nevidim.
        • Škoda že nezaměstnanost máme jednu z nejnižších v evropě, ty čvráku.
    • Chim
      Díky za odkaz, jak bude trochu čas, tak mrknu.

      Jen jsem chtěl, aby nevznikl nějaký omyl... Mě v zásadě Grygarův názor nevadí a i když bych se pod jeho článek podepsat nemohl, nemám s ním zásadní problém. Ale taky nemám pocit, že by tímto svým veřejně známým postojem něčemu pomohl a že by po takovémto názoru byla mezi ženami poptávka.

      Ale kdyby to mělo v budoucnu znamenat méně bikinových barbarek tak klidně jen houšť a větší kapky. Ale přesvědčený o tom rozhodně nejsem.
  • Divím se, že vám to tak vaří krev. Lukášovy názory každej už musí znát odsud, no někdo se s nima třeba ztotožní..
    Bylo jasný, jak ten článek dopadne, takže opravdu nevidím nic novýho. Bouře ve sklenici vody.
  • Rhulad
    Proč ta kritika? Já myslím, že vím. Současná generace hráčů jsou zapšklé papriky, kteří ani nesmočili, proto mají problém akceptovat ženské plemeno. Je potřeba vystřídat nesympatické ksichty ala pan šablonovitý Shepard něčím neokoukaným a nějaká ta hrdinka by mohla přinést kýžené osvěžení herní scény, samozřejmě NE další Lara Croft...
    • Veskoslav
      Pokud jsi takový tupoun, že si neumíš udělat ženskou Sheparda, tak je to tvůj problém;)
      • Rhulad
        Nevím, kdo je tady tupoun, ale pro všechny tupouny to mile rád objasním. I když herní postava vypadá jako žena, neznamená to, že to žena je. To je přesně příklad ME, kde se ženská postava chová jako muž.
  • Kdyz me nedavna udalost donutila tahnout alternator v batohu napric republikou za pomoci organizace "Cekej Dlouho", zakoupil jsem si ten plevel... "meeeeh", prvnich cca 20 stranek mi znechutilo zbytek ... ta "originalita" busi do oci... ja chci starej level a zadnou radoby vypocenou vynucenou datlovinu do klavesnice ... jeste ze mam stahnutou prvni stovku levelu, tak muzu odhalovat "prehlidnuty" speky ... (a v tom je problem "staryho" vs. "novyho" - "novej" level uz nema ten skrytej vtip a humor)...
  • Chim
    Jestli on Grygar nedělá spíš ženám těmito články tak trochu medvědí službu... Docela by mě zajímal názor na toto nějakých žen, které se tady občas taky potulují.
    • Podle mě tohle většina žen-hráček vůbec neřeší.
  • Grygar= Hipster level : Feminista
    • Jo, je to tak, děsivá kombinace.
  • martin.mares.984
    Clanek od Grygara byl fajn! Neco podobneho jsem si od redakce pral, protoze je to tema nad kterym posledni dobou sam dost premyslim... takze spokojenost. Herni komunita uz se musi posunout nekam dal, privitat hracky s otevrenou naruci, dat jim kvalitni zenske postavy bez unavne vsudypritomne objektifikace a to same plati pro herni prumysl a vyvojarky - staci se podivat na jmena jako Amy Henig nebo Jade Raymond a kam to dotahly! Zeny maji potencial svet videoher obohatit, jen je potreba jim "podat ruku" a pootevrit dvere... V tom je vyhoda staro-noveho LEVELu, ze je tam presne prostor pro takove typy obsahove "hlubsich" clanku.

    To same Rybkuv clanek - kdo se o tema zajima, vi sve - v soucasnosti je mezi zenami hodne popularni fitbox nebo i normalni box misto vsemoznych aerobicu apod. Je to mnohem zdravejsi nez lecjake diety, pouzitelne v praxi a navic to paradane formuje telo - takovy Michael Olajide Jr. v Aerospace s tim slavi nemale uspechy!

    Cisty design je nadcasova zalezitost, navic je ted momentalne nebyvale v kurzu, takze rozhodne nemenit!

    Diky redakci za dalsi fajn cislo, zatim jsem na zacatku, ale zbytek se bude cist doufam stejne dobre! Snad LEVEL proda cim dal vic a vic vytisku!
    • kubi-wan
      Smutný, jak počet lidí, co se jim nelíbí tvůj příspěvek, přesně ukazuje, jak zaostalí a zpátečnický my hráči jsme.
      • martin.mares.984
        Me to uz ani neprekvapuje... co take cekat od skupiny lidi, kteri jako argument, proc hraji radeji za zenske avatary, uvadeji jako hlavni duvod: "ze je prijemny koukat pri hrani, jak se krouti zenskej zadek".
        • ucho
          Tenhle argument sis teď vycucal z prstu. Přisuzuješ jedné skupině stereotypní chování, hážeš tím všechny do jednoho pytle. To je ten největší hnus, co můžeš při této problematice dělat... Je to ještě horší, než lidé, kteří jsou schopní ti říct, že se rádi dívají, jak se kroutí ženský zadek...
          • martin.mares.984
            "skupina lidi" - nerekl jsem, ze vsichi hraci....
            • ucho
              Ano, argumentovat "skupinou lidí" má samozřejmě velkou váhu... problém je, že té skupině přisuzuješ nějaké chování, aniž bys to měl podložené. A průnik tam rozhodně nebude, tedy tvůj argument lze jednoduše označit za mystifikační.
      • yenda1
        V čem jsi zpátečnický? Nebo přesněji v čem jste "vy hráči" zpátečničtí?
  • ten článek byl ztráta času. bylo vidět jak ho autor naštvaně bušil do klávesnice, pravděpodobně bych se za tento post dočkal podobně agresivní reakce. téma by mohlo být zajímavé, kdyby ho nepsal zaujatý feminista, který v něm nenechal žádný prostor pro vytvoření vlastního názoru čtenářem. celé číslo bylo docela feministicky zaměřené. viz. článek rybky o ženách v lukostřelbě a bojových umění, kde kritizuje luky od NERF Rebelle za růžovo fialové provedení, protože utvrzuje stereotypy a dělá medvědí službu rovnoprávnosti. na tomto příkladu jde nejlépe vidět, proč nenávidím feminismus. těm lidem už dávno nejde i to, aby lidé měli stejná práva v zaměstnání, vzdělání, politice atd. chtějí lidem vnutit, že muž a žena jsou stejní a neliší se ve své psychice, chování, vnímání světa atp. proto feminismu vadí klasické pohádky, holčičí a klučičí hračky, růžové oblečení atd. ve skandinávských zemích díky tomu vznikají nesmysly jako je neutrální pohlaví nebo neutrální hračky ve školkách. stejná práva ale neznamená stejní lidé. pokud si budu myslet že ženy jsou citlivější než muži, nijak to neovlivní to, jestli jim dám stejné šance a možnosti. pohlaví mohou být rovnoprávná i bez popření vlastní identity.
    • Ano, feminismus je největší zlo. Snaží se zničit základní premisu, že ženy a muži jsou odlišní. Staví ženy na stranu mužů, neutralizuje rozdílnost pohlaví a tlačí tímto genderovým rovnostářstvím muže do nejisté pozice. Je to zhouba dnešní doby.
      • Nejvetsi zlo jsou chytraci, kteri sice vubec nechapou podstatu feminismu, ale to jim nebrani o tom vymyslet nejake pohadky uplne padle na hlavu *7* Delas ostudu sve prezdivce...
        • "Feminismus vidí východisko především v postupné změně nahlížení jedinců na daný problém a v odmítání rozdílných sociálních rolí žen a mužů. Obě pohlaví by měla tyto stereotypy prolamovat, sociální role zbavit jejich protikladnosti a naopak brát v úvahu společné prvky. Tyto stereotypy představují neviditelné překážky, které brání ženám postoupit v kariéře."

          Tedy ve zkratce: Neexistují sociální role, žena a muž jsou si ve všem rovni, žena rozhodně není určena na rození a vychovávání dětí (ó, jak úražlivé) a může se tak plně soustředit na kariéru. Pro dnešní mladé holky je kariéra všechno, tak, jak jí to úspěšně naservírovala dnešní pokřivená moderní společnost. V době budoucí nebudou existovat žádné ženy, budou to ženo-muži, lačnící po kariéře a úspěchu, děcka se budou rodit ze zkumavky někde v laboratořích, aby nezacláněly ženám v životních metách. Tak to bude, těšte se na to. Smát se těď můžete jak chcete.
    • Jack1947
      Tak jo no, pocinaje obalkou a naslednymi kratsimi clanky a jednim velkym... jo trochu to mozna zavani necim. Zapominas ale ze Pan Rybka psal i o dovednostech jedne rusky ? ktera poslepu a za pochodu trefuje terc sipy z luku vzdy po jedne sekunde. ( inu 6000shlednuti na YT znaci celkem dost).

      Ehm, taky by se obcas sluselo spravne reagovat at tu neni maglajz. Coz ostatrne nejspis bude ale mohl by byt mensi.
      • nechtěl jsem tím říct že dívky nemohu dělat bojové umění. na tomhle příkladu je ale zase vidět jak feministické myšlení může brát lidem vlastní identitu (tím příkladem myslím rozpor v článku, ne že by lukostřelkyně měla narušenou identitu. mám spolužačku které sportovně střílí z palných zbraní a je úplně normální). jsi dobrá v bojovém umění nebo lukostřelbě -> jsi silná a bojuješ proti předsudkům, kupuješ si růžové věci a díváš se na romantické filmy -> společnost tě zmanipulovala a žiješ podle stereotypů. já se tím nesnažím říct, že každá holka nosí růžovou barvu, ale i ta lukostřelkyně podle mě není ve všem stejná jako opačné pohlaví, jenom protože dělá "mužský sport". ve světě bez předsudků si dívka může vybrat čím chce být, i když je to třeba věc charakteristická pro muže. ale ve feministickém světě bez předsudků nemůže být sama sebou, nemůže rozvíjet vlastní identitu, ale musí být stejná jako ten chlap, a z druhé strany to platí úplně stejně. feminismus se nesnaží o stejné možnosti, ale aby obě pohlaví byla stejná, a tak se snaží odstranit všechny "holčičí" a "klučičí" věci ze světa. muž a žena jsou od přírody v různých věcech odlišní, ve svobodě můžou rozvíjet své vlastnosti které souvisí s jejich pohlavím a zároveň si vybrat vlastní život. feminismus ale protestuje proti rozdílům a zakazuje lidem aby byli sami sebou.

        to je poprvé co se o takových věcech bavím a nejsem si jistý jestli se dokážu správně vyjádřit, ale snad jsi pochopil moji základní myšlenku.
        • Jack1947
          Jasne, v poho ja te chapu jen... jsem podotkl

          Hele, tohleto je hodne propirane tema kazdou chvily a nazory jsou ruzne na to...
          Tim chci rict ze ja bych asi nebyl nejlepsi osoba kdo by to mel s nekym rozebirat.
          Pokud de o me at kazdy dela co ho bavi, nezavisle na pohlavi a pokud ma schopnosti pokud to chce delat nikdo by mu nemel do toho kecat. Vice asi svou troskou bohuzel neprispeju.
          *3*
  • ne ne to jsem neměl na mysli.Rozhodně nechci rainbow trip level, i když ta chaotická obrazotvornost i po letech zaujme./občas přečtu starší čísla/.Redesign se mi taky líbí.je praktický přehledný,a tak to má být.Jen by to chtělo kosmeticky vylepšit-Decentně.Jako vzor bych uvedl třeba tenhle web čísty design/kombinace černé žluté/ bez zbytečných přeplacaností,ale v časopise bych uvítal víc grafických prvků.Grafických prvků a FOTEK.,ale rozumím ... v rámci uspor se musí to co se musí.Více fotek by znamenalo více stran na recenzi a při ceně papíru/99 kč,by zisk byl ztrátový.Vzpomínam si na specialní obálku, na přední straně byl hlavní motiv Heroes V dvoustana ve formatu A3.fakt pěknej artwork to by semi taky líbilo.doom 3 obálka s jakoby plastickým povrchem byl taky zajímavej./116/
  • tak to je zklamani, overlord byly skvely letadla a meli jste k tomu meli prihodit jeste oblibenejsi dawn patrol... co s timhle?
    • x_ander
      Zkusit zahrát?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit