Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dopr*ele kdyby dělali DEMA, nemají takovýhle problémy! Já říkam, nas*at těmhle malým (i velkým) studiím, který jsou líný a neudělají ani demo. Pokud bude DEMO, nepůjde hru po zakoupení vrátit. Demo musí obsahovat skutečnou část hry, žádnou vylepšenou/ořezanou část. Pokud Steam nepoleví takovejhlem vychcánkům, uvidíte jak rychle se zase začnou dělat dema. Software je jeden z unikátů, kde s tebou může prodávající (vývojář/distributor) vyjeb*vat na všechny strany a zákazník s tím nemůže dělat skoro nic. Na všechno ostatní je záruka/možnost vrácení/možnost vyzkoušení. Jenom u software a obzvláště her musíš věřit recenzím a doufat.
    • Mas to v hlave nejaky pomotany, ona totiz soucast toho vraceni je, ze je to povinosti ze zakona po cely EU. Takz i kdyz udelast 150 dem, tak porad ma hrac pravo na vraceni penez. A kupodivu kdyz se trebas po 1/4 hodine zvednes v kine s tim, ze to je kktina, musej ti prachy vratit taky.
  • A co takhle kdyby se u každé hry stanovila přibližná délka a z ní by šlo v prvních např. 15% procentech času hru vrátit.
  • Kdyby všechny hry měly dostatečně reprezentativní demo, nemuselo by se to takto řešit...
  • Jsem zvedavy jestli to nejak zohledni behem vyprodeju. Protoze takto odpadne ono co kdyz bude levnejsi zitra? Proste koupim a kdyz bude ve vetsi sleve tak vratim puvodni a koupim levnejsi *5*
    • smejki
      Ano, Valve dokonce výslovně napsali, že to hle se dělat může
    • Mart9
      Doporučuji přečíst včerejší článek http://games.tiscali.cz/tema/steam-rozsiruje-nabidku-refundace-penez-za-hry-velmi-uspokojivym-zpusobem-251923
  • Mě přijde reakce vývojářů malých her přestřelená. Mi neříkejte, že by se nešlo s Valve dohodnout na zkrácení té dvouhodinové lhůty, pokud se jedná o kratší hru. Naopak si myslím, že tento krok naopak podpoří koupi jiných her. Teď si já například pečlivě vybírám, co koupím a půlku ze zakoupených jsem stejně nedohrál a dodnes lituji koupě. Naopak, bych raději peníze strčil do něčeho jiného, co jsem si už nekoupil, protože jsem nechtěl tolik utratit. Teď takovou možnost mít budu a alespoň to částečně nahrazuje dobu "demoverzí" a "sharewaru."
  • Moznost vtatit hru kterou nehraju je jeden z mala rozumnych kroku, ktere valve udelalo. Problem s hodnocenim je ve spatnem zpusobu hodnoceni, nikoliv v moznosti hru vratit. At hru muzou hodnotit jen ti, kteri ji nejakou dobu hrali, treba 5 hodin a je po problemu. U kratkych her nikdo timto netvrdi, ze jsou mene kvalitni, to je zcestna dedukce.
  • Ja to beru jako takovy oficialni demo od Steamu. Zkusim a uvidim.
  • Mě nepřipadá že tenhle systém má nějaké silné proti. Když si to člověk přebere tak na tom netratí ani vývojáři vytvářející krátké hry s herní dobou pod ty dvě hodiny. Sice dojde k umělému nárůstu koupí hry, kde zase čísla rychle spadnou, ale vracet to budou pouze ti, kteří by si tu hru stejně nikdy nekoupily (plus si myslím, že spousta lidí, kteří by si to nekoupily z nejistoty o peníze si hru pak nechá). Navíc to nejde dělat donekonečna a lidi si nebudou chtít plýtvat limit, který mají na tyhle refundace, takže se tyhle vlny budou týkat pouze očekávanějších projektů. U DLC také nevidím nějak zvlášť velký problém kromě stejných důvodů jako jsem popsal výše, navíc většina DLC, co já vím, nabízí permanentní obsah. Sr*čkojdní DLC pro hry typu Death Space serie a některých Mass Effect dílů si prodává jenom EA na originu *1* . Tenhle krok by naopak měl vytvořit síto pro takové bezbožné počiny jako je Sacred 3 a dalších bilion trash games, kde by se měli nechat vydavatelé postřílet už jenom za to, že něco takového vypustily do světa.
    • Zhm... zapoměl jsem dodělat diakritiku tak sorry *9* .
      • zaty
        Diakritiku sere pes, ale ta shoda podmětu s přísudkem ti moc nejde :)
        Nicméně hlavní je obsah a v tom s tebou souhlasím.
  • xH4wK
    Ale prosim vas..
    Povedzme si otvorene, vracanie hier je v dnesnej dobe nutnost, tiez som si kupil wasteland a zistil, ze ma absolutne nebavi a chcel som radsej vratit peniaze (40 eur) no bohuzial to neslo.. teraz to pojde, super.

    Kto sa boji ? Vyvojari co robia hry na hodinu/dve za relativne velke peniaze na ten hraci cas.. je to ich problem, nech robia kvalitne a dlhsie hry.. kto chce dat 10-20 eur za hru ktora ma 2 hodiny ? NIKTO.

    Tento krok bol taktiez nevyhnutnost, stale viac krajin si prisposobovalo zakony aby bolo vracanie takehoto virtualneho tovaru taktiez mozne, viz. UK.

    V obchode taktiez mozte kupit elektroniku a vratit ju do 14 dni (pritom ju mozte kludne pouzivat dlhsie ako 2 hodiny).. dost ludi to aj vyuziva a skrachoval kvoli tomu trh ?
    Nie, pretoze je to pri poctoch zakaznikov mizive percento.. to iste sa stane aj tu, mizive percento spekulantov bude hry vracat v style ze kupim prejdem vratim..
    Ak ale bude refund velky pri nejakej hre.. tak to nebude problem ludi ale tej hry si myslim..
    • Botaniculu jsem dohrál za čtyři hodiny a Battle for middle earth za jedno odpoledne. Přestaňte tady kecat o krátkých hrách když jste nikdy žádnou nevlastnili.
    • Nevidím problém zaplatit víc jak 10 eur za hru, kterou budu mít za 2 hodiny dohranou. Pokud tedy ten zážitek bude kvalitní a bude stát za to. A i když takových lidí možná bude menšina, celkem nepochybuju, že nejsem jediný na světě, kdo to takhle vidí. Takže podle mě ani zdaleka není pravda, že "NIKDO".
      • Podobnych her je, ale male mnozstvi a jestli bude nabizet skutecne kvalitni zazitek, tak opravdu neverim tomu, ze se najde tolik krivych hracu, kteri budou chtit vratit penize i pres to, ze si hru vychutnali a bavila je.
        • vacsina ludi su taky, kupia kratku kvalitnu hru za 2-3 eura, bude sa im pacit, prejdu ju a potom budu refundovat. lebo sa to proste da......
          • Drtiva vetsina lidi, o kterych mluvime, si hru radeji stahnou, nez aby se obtezovali s koupi a refundem.
    • uplne ignorujes vyvojarov ktory robia kratke lacne a kvalitne hry. samorosty su dobry priklad. nie kazdy pyta za 1 hodinovy zazitok 40 E, vacsina 2 az 4
  • pekna myslienka ale katastrofalna implementacia, uz nech sa objavi peticia za zrusenie tohto nonsensu.
    • zaty
      Proč nonsens? Z mého pohledu platícího zákazníka je to fajn. Sice si hry vybírám a za plno kupuju jen vyjímečně, protože nemám na hraní moc času, ale takhle mám jistotu, že když mě ta hra nebude bavit, nebo bude zabugovaná, že ji můžu vrátit.
      Ono to naopak může podpořit prodeje, protože lidi se nebudou bát koupit dražší hru, když budou mít možnosti ji vrátit. Kdysi byly dema, pak dema přestaly a jediná možnost try before buy byl warez, teď to holt bude tahle funkce.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit