Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Multiplayer eliminuje tupost nepřátel a má to své kouzlo. Bohužel spíš pro puberťáky jelikož natrénovat mapy a naskillovat postavu trvá dost času a do té doby jste jak na jatkách v kůži prasete. Nikdy mi nepřišlo, že rozdělení podle úrovně je funkční.
    • A nahrazuje tupou AI dmentnima hracema? Hraju jak singl tak MP, ale v pripade MP velmi vyjimecne narazim na hru, ktera se smysluplne hrat da.
  • No přidám taky zkušenost. Onehdy mě kamarád překecal ať zkusím nějaké to MMO. Moc se mi nechtělo, jsem taky SP hráč ale tak proč ne. Scifi nebo jinak technologicky zaměřených rpg jsem moc neznal, no a protože fantasy z duše nenávidím (nic proti nikomu, prostě mi to nesedí), eliminoval jsem 99% trhu. Volba tak padla na SWTOR. Podle mnohých to byla blbá volba. No ale jdeme na věc. Vytvoření postavy, výběr strany a příběh začíná. Vše v angličtině. Bomba. AJ mi sice až tak problémy nedělá ale přeci jenom mám problém překládat rychle a za běhu. Tedy krátce po začátku hry už jsem neměl páru o čem to je. Ok první mise, vlastně quest, cosi zničit. Ale co? Jak se to hraje? Tutoriál, nic? Ok první nepřítel, mířím myší na hlavu ale ouha, nejde. "To není fps, je to podle statů postavy", píše kamarád přes chat a v zapětí zmizí udělat si svůj quest. Já umírám sám, nefunguje strafování, A a D se jen točím okolo osy a stojím na místě... Ovládat útoky pomocí klávesnice je pro mě nesmysl, při souboji nekoukám na protivníka ale na cooldowny útoků a jedu si svojí sadu. Wtf tohle lidi baví? No ok, nějak jsem se prokousal úvodem. "Jdeme na Heroic" povídá kámoš. "Co to je?" ptám se. "Těžší quest pro víc lidí", povídá. Přijímáme a v ten moment umírám po zásahu od nějaké zelené věci. "Jste F2P, začínáte z tábora na druhém konci" bezva :/ Když doběhnu na místo je po akci, kámoš přizval nějakou cizí grupu... a vymlátili to tam. Nevadí to se podá. "LFG, 2 medic, 1 tank" objevuje se v chatu. "Co, ve star wars jsou tanky?" divím se. Nejsou, prý je to typ herního stylu, medic, tank a dps. Vůbec jsem netušil. No nic, našel jsem achievementy tak hurá na ně, to mě bude bavit. Zabít world bosse. Level 55 a asi miliarda životů. Já level 5. To asi nee. Ok tak dáme map explore achievement. Prozkoumávám planetu a najednou se dostanu do pvp zóny, kde je skupinka 55lvl hráčů. Wat! Na planetě pro low-levely?! Umírám na potkání, ani jsem nestihl pozdravit... Konec. Odinstalovávám a ruším účet. No takže asi to je moje zkušenost s mmorpg. Takže děkuji nechci. Jediný MP na který vzpomínám s láskou byl CO-OP v Mass Effect 3 jinak mi MP nesmí přes práh... ;)
    • Kvalitní MMORPG jsou velké, složité a komplexní hry. To není o tom, že je na 10 minut tutoriál a hraješ. To je třeba se učit týdny a měsíce. Ale vyplatí se to, protože MMORPG je zábava na stovky i tisíce hodin. Se single player hrami se to nedá moc srovnávat, ty hry jsou úplně jinde.

      A taky myslím, že "kámoš" je blb nebo se tak k tobě alespoň choval. Na ty bohužel v MMO narazíš dost často a je třeba je filtrovat a hrát s rozumnými lidmi.
      • Díky za názor. Tohle pro mě ale právě není. Plánoval jsem to jako chvilkové povyražení, než nahodím nějaký ten singleplayer titul a ne abych hodiny a dny vysedával na fórech a řešil složení gearu, z koho co padne, kam jít pro jaký item apod (opět, bez jakéhokoliv negativismu k těm, co to takovým způsobem hrajou). Kamarád si třeba i sadu útoků skládal podle doporučení na fórech. Když jsem mu říkal, že já si hraju podle vlastního uvážení, říkal, že můj styl je dle fór neefektivní. Tohle mě teda fakt neba.
        • Jo, mám to podobně u Diabla 3. Je třeba poznamenat, že tvůj kámoš má v zásadě pravdu. Všude se najdou cvoci, co vysedávají u Excelu nebo podobných nástrojů, neúnavně tam bušej staty jednotlivých itemů a tvořej z toho nejlepší možný kombinace. Na popud mého kámoše jsem zkusil sestavit si "build" podle návodu a uznávám, že něco do sebe to má -- postup hrou se docela zjednodušil a dosáhl jsem na úrovně obtížnosti, o kterých jsem si předtím mohl nechat jen zdát.

          Na druhou stranu ale jsem už taky ve věku, kdy na hry nemám zdaleka tolik času, co dřív, takže taky mnohem častěji hraju singleplayerovky a raději si prožiju zajímavý příběh v desetihodinovým singlu, než abych se dokolečka honil za lepším dropem. Pokud je to něčí šálek čaje, budiž jim přáno.

          Popravdě, nehrál jsem multi ani u Uncharted a The Last of Us, i když jsem slyšel, že jsou hodně dobrý.
        • To znam. Ja si vzdycky delam postavu podle sebe.
    • Tak zrovna SWTOR je hra,ktera se uplne v pohode da hrat solo (koneckoncu jako vetsina novych MMORPG) Dokonce hlavni pribeh je vlastne solo a snad ani jinak nez solo hrat nejde.
      Me spise prijde,a to rikam bez snahy trolovat nebo te urazet,ze jsi ani nepochopil zaklady MMORPG her a proto jsi byl ztraceny. Protoze SWTOR patri opravdu k tem lehkym hram(co se tyce boje,obzvlaste na prvnich urovnich,nikoliv pokud jde o moznosti hry).
      Edit: Ale samozrejme plati,ze MMORPG hry nejsou pro kazdeho.
      • Trochu smutny hrat MP hru jako single...
        • Mozna je to pro nekoho jen slovickareni,ale pro me je MP hra a MMORPG hra neco naprosto odlisneho,neslucitelneho,neporovnatelneho. A nevim, proc by hrat MMORPG hru prevazne solo,melo byt smutne. Ty skutecne hrace co potkavas,realny obchod a ekonomika,to ti zadna ''offline'' hra nikdy nemuze nabidnout. Ne kazdy touzi 10 hodin denne farmit v neustale stejnych lokacich ''uber top gear'' porad dokola a dokola....
          • Jenze v tech hrach zadny hrace nepodkavas, a zadne ekonomika v nich neexistuje. Je prakticky jedno jakou si vyberes. Prave od MMORPG bych cekal, ze kdyz pepa dosta za ukol neco sejmout, tak to tezko muze dostat za minutu za ukol franta, a za dalsi minutu josef. Ocekavam od toho, ze hraci, prave proto, ze hraji v jednom svete, ten svet !ovlivnuji!, tzn, skutky kazdyho jednoho se projevi.

            Co hur, v tech hrach prakticky z 90% nefungujou ani ty mechaniky, ktery ta hra ma. Proste proto, ze tvurci to neumi. Viz trebas wow. Pamatuju moc dobre casy, kdy si musel odehrat peknych par hodin, nez si poskladal svuj prvni zlatak, a to uz bylo slusny jmeni. Dneska staci ze spawnu dobehnout do mesta, tam prokecnout robota ... a dostanes tusim 30 zlataku. Jen tak. Pritom za ty newbee qsty porad dostavas 5, 10, 15 ... bronzovych minci => 0,0005 zlataku. A ano, novinka, dneska uz si za real money muzes koupit rovnou max lv ... a hromadu zlataku a vybavu k tomu ... lol.

            A samo klasika ... vybavicka ... modra, zelena, oranzova ...k cemu neco takovyho skladat, kdyz o lv vejs padne z prvniho moba sice "seda", ale s 10x lepsima statama? Dtto samo datadisky/dlc/... ktery prevazne rozbijou naprosto vse.

            V offline hrach ekonomika prevazne funguje radove lip. A trebas takovy X, tam ji i zatracene hodne ovlivnujes.
      • Souhlasím. To že je teď poslední datadisk zaměřen víc na příběh z té hry opravdu částečně udělalo singleplayer, ale přišlo mi, že nemá cenu tam zabíjet čas, když nevyužívám tu massive online složku a jedu si jen single hlavní příběh. Až po přečtení tohohle článku jsem byl vcelku překvapen, kolik lidí jede "lone wolf". Co se týká zbylých vět ani tady nemám co vytknout, fakt jsem stál jako opařenej, když jsem zjistil, že na aim se nehraje a běhá se v podstatě jen pomocí "W". Nakonec jsem to vyřešil trvale stisknutým pravým myšem, kdy strafování fungovalo, o komfortu se ale mluvit nedalo. Prostě mmo pro mě opravdu nejsou ;)
    • MP ME3 nama chybu...
      • Cybou MP u ME3 je uz jeho samotna exsitence.
        • Chyba je u tebe....
  • FansLunacy
    Nějak nerozumím tomu, proč se do single player her cpe mulťák, ať už z jakéhokoliv důvodu. Ta hra na to nebyla dělaná, tak proč to do toho fušovat? ... A zrovna do Fallout NV - Ten single-player v těhle hrách vydrží chvíli a příběhově jsou tyhle hry datelné během pár desítek hodin, když to hodně přeženu, tak proč do toho tahat ještě dalších x lidí? ... Bethesda a její F:NV je zabugované stejně jako F3 a můžete tam nacpat jaký wannbe-fix mody chcete, tohle někoho baví hrát sám několikrát za sebou, natož ve vícero lidech? ... Damn! ... Zahrajte si Fallout 1,2 a přizvěte si kámoše na koukání a máte o 300 - 350% lepší zážitek.

    Teď jsem třeba dohrál Division ... Přiznám se, bránil jsem hru zuby nechty, ale ta hra je očividně dělaná na to, aby se člověk rychůe dostal na 30lvl a měl nejlepší itemy ... a o čem je endgame této single player hry s tak super mulťákem a mmo prvkama? ... O h*vně ... Nutěj vás do endgamu jen abyste zjistili, že se skládá z grindu alla 30x stejná mise každej den a nebo si skočte do poloprázdný Dark Zóny, kde se nic neděje. Doslova a do písmene, děje se pouze a jen tohle, nic jiného se tam prostě dělat nedá.

    Dělejte single player hry s dobrým příběhem a dobrým obsahem, a nebo dělejte plně funkční MMORPGčka. Tenhle fenomén "Single player s prvky fps, polprvkem mmo a čtvrtprvkem RPG s dvěma prvky multiplayeru" si strčte do p*dele. Koho to dneska baví? ... Buď chci hrát s lidma a tak si koupím ESO:TU, což už je dneska parádní MMO, nebo si koupim WoW (Prostě podle toho jakou frančízu mám rád víc nebo která se mi víc zamlouvá) a nebo si koupim single-player alla Far Cry:Primal bez debilního multiplayer prvku a prostě si to užiju. Nemíchejte to, nikoho nezajímaj prvky. Začněte dělat pořádný hry s jedním žánrem.
  • maros.goc
    už od čias NES ma vždy bavilo hrať len osamote, nestojím o MP hry a ani o MP či kooperačné prvky v singleplayerových hrách ....
    • Ristoro
      Tak tak. V mojí generaci hráčů si přijdu jako absolutní exot, všichni moji známí jen hledají hry, které mají coop, competitive, nebo nějakou formu MP za každou cenu, jen já jediný sháním kvalitní SP zážitek. Samozřejmě, že si občas něco MP dám, ale určitě bych to nerval do her jen tak, aby se neřeklo.
    • deathfish
      Já to zase naopak docela přijímám, mám nejlepšího kamaráda a s ním hraju vše kvalitní, co se ve dvou hrát dá a vždy je to mega sranda a zážítek z té hry je tak mnohem lepší.

      Musí to být ale samozřejmě dobře udělané a musí se jednat o aspoň trochu kvalitní titul. Třeba takový Saint's Row 2 a 3. A nebo pak třeba takový Resident Evil 5 a 6, které bych sám nikdy nehrál, zatímco ve dvou se tak z té průměrné hry (aspoň pro mě) stane o něco zábavnější a určitě hratelnější hra *2*
      • CRYPT
        Saint's Row jako ma byt kvalitni titul? :D
      • to je ono... některý hry holt nejsou dobrý, dokud do nich nevneseš ten společnej rozměr, ale to vypovídá spíš o dobrejch vztazích vás dvou, a že i kdybyste si šli zahrát ven fotbal, byla by to zábava... multi hry jsou prostě vždycky horší než dobrej singl
  • Hnisavec
    Problém MP je ten, že ten zážitok je plus mínus rovnaký u každej hry ak postráda hlbší príbeh....v tomto prípade preto preferujem radšej hutný singleplayer ako Last of Us kde je i mp len doplnok ale extrémne zábavný a drsný...žiadne pif pif headshot z polky mapy lebo vtom má 15 ročný nolifer 3000 hodín
  • Zrovna Follow Freeman je mrtvý mod, na HL2 coop (+ epizody i několik módů) doporučuji Synergy (je i na Steamu), je to super - hrajeme teď kampaň s kámošem a je to určitě nový a zajímavý způsob jak si vychutnat hru kterou člověk už hrál hodněkrát.. Na druhou stranu kdybych to v životě nehrál, nezačínal bych coopem, ze SP mám rozhodně silnější zážitek. MP je spíše zábava.
  • Nasilne cpani multaku do single her jen proto ze urcita skupina vetsinou pubertalnich hracu to vyzaduje majiste velky financni efekt pro vydavatele. Z mojeho pohledu to je zbytecnost, protoze existuji hry ktere jsou pro hrani s ostatnimi urceny, primarne se jedna o MMO hry. Dnesni mladi hraci berou hry tak trochu jako spolecenskou udalosr, neco jako facebook kde si lze boostnout svoje ego a ukazat ostatnim co ze jsem to vlastne zac. Proste proc by meli hrat hru sami kdyz o tom nikdo nevi a nikdo tak nemuze docenit jak moc zajimavy a dobry dotycny je. K cemu je takova super odstrelovacka nebo slunecni brejle na vymakane postave kdyz to nikdo nevidi. Samozrejme hrat s ostatnima je sranda at uz jde o jakykoliv herni zanr. Je super kdyz je nejaka napinava situace a nekdo si krkne vsem do sluchatek, to cely komunitni zazitek velice obohacuje a lze o tom psat i na socialnich sitich. Taky cheatovani v multaku dostava uplne jinou uroven, pac tam jde skutecne nekoho vytocit do ruda. Multiplayer uplne vsude je rozhodne fenomen *1*
  • Tema je fajn, ale v tom clanku v podstate neni nic noveho a nic obsahleho..
    • Meow
      To je u článků Loukoty docela běžná věc
  • Pro mě je multiplayer nejdůležitější, hru bez multiplayeru bych si nekoupil. Singl vydrží většinou na pár hodin, ale multiplayer se dá hrát desítky i stovky hodin.
    • A kolik ti je? Tipnul bych tak 10 let....
      • Já tobě tak 8, když se tak blbě ptáš.
      • to bylo na - Přidej příspěvek
    • Mount and blade Warband přes 1000 hodin... 70% singleplayer...
      • Proto píšu většinou. Dvojka mě ale zaujala, možná ju pak zkusím.
      • Warband skoro 1900 hodin ale většinu tak 90% multiplayer *1*
    • Desitky a stovky hodin muze vydrzet i singleplayer, zalezi na hre. Pokud je multiplayer primarni slozka hry uz od prvopocatku, je jasne, ze autori hry pak singleplayeru zase tolik casu nevenuji, respektive nedelaji ho moc dlouhy, aby se hraci co nejdrive dostali do multiplayeru (viz napr. serie Battlefield).
      • Ale těch her moc není, (hry co se mi líbí, tak skoro žádná), navíc je otázka jestli to pak po takové dlouhé době bude bavit. Když hraji singl, tak je tam pro mě hodně důležitý příběh. Vedlejší úkoly typu, přines tohle, zabij támto a tak pořád dokola, u toho vydržím tak hodinu.
        • Tilwaen
          A v multiplayeru u toho vydržíš desítky až stovky hodin?
          • Jo, protože hraješ proti lidem a je to vždycky jiné.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit