Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mě toto téma nějak moc nebere, ale když čtu diskuzi tak taky musím přihodit. Osobně mám klienta pro hry od EA,Blizzu, Ubi i Bethesdy, MS store a možná nějaký jiný o kterých ani nvm. :D Když si chci nějakou hru zapnout kliknu na její ikonu ona si nastartuje klienta a sama se zapne. Po hraní klienta vypnu a nezabere to moc času. Ty výhody a nevýhody ruzných klientů. Dřív se kupovali hry a žádného klienta neměli a ani nikomu nechyběl. Klienta oceňuji hlavně u MP titulu, ale u Singla si chci hru proste zahrát a užít. Na to fakt recenze, chat a buhvi co nepotřebuju holt jsem asi stará škola ale když hraju příběhovku tak rád v klidu a sám.

    Pokud pujde o mulťák tak to je uplně o něčem jiném tam steam jasně vítězí i když ostatní klienti dnes už taky umí hráče slušně propojit.  (teda jak kdy že. :) )

  • Carnage666

    Podle dostupných informací přímo z 4A hlavně tenhle deal s Epicem byl v jednání už od E3 2018 akorát se o tom mlčelo...

    • Aristarch

      Jasné že to museli vedieť skôr. Mlčali, aby mali čo najviac predobjednávok. Vedeli, že hráči by si nepredobjednávali v takom veľkom množstve, keby boli dopredu informovaní, že to bude na Epicu, ktorý má hru za rovnakú cenu ako Steam... a neponúka žiadne funkcie klienta okrem chatu. Ani len cloud save...

  • Aristarch

    Prečo si stále niekto myslí, že je to len o Steame alebo o inštalácii jedného herného klienta naviac?


    Bolo férové, že pár dní pred vydaním dozvedeli, že ich krabicovky (zberateľky), ktoré si v kamenných obchodoch objednali... nebudú na Steame ale na Epicu? Objednáš si v obchode zberateľku... chceš vývojárov podporiť, lebo ich projektu dôveruješ... máš napísané že hra sa bude aktivovať na Steame... a zrazu ťa niekto pred vydaním takto oblbne?! Za tento humbuk môžu len nenažraný distribútor... respektíve primitívny kravaťáci a nie klienti Steamu. 

    Problémom nie je klient ale časová exkluzivita a to "skoré" ohlásenie pár dní pred vydaním! 

    Ak chceli Epic Games konkurovať Steamu... mali dať na trh lepšieho klienta a nižšiu cenu. A nie odpísať hráčov pár dní pred vydaním hry tým, že hra vyjde na ich store s ročnou exkluzivitou. Toto je koreňom problému. Tento špinavý podraz na hráčoch. 

    • Spinavy podraz na hracoch :D to je teda katastrofa ze si treba nainstalovat ineho klienta na hru :D fuuu asi by som sa zabil :)

      • Aristarch

        Čítal si vôbec čo som písal? Asi nie... inak by si takúto hlúposť nevypotil.

        Písal som, že tu nejde o nainštalovanie iného klienta. Mimochodom klient od Epic Games mám dlho nainštalovaný...presne tak... ako aj ostatné (GOG Galaxy. Uplay, Origin, Battle.net...). Tu ale nejde o klienta, ide o to, že si nemôžem vybrať, v ktorom store si hru kúpim a aj o to... akou formou Deep Silver oznámil fakt, že to bude rok len na Epic Store. Pár dní pred vydaním! Prečo asi? Aby neprišli o predobjednávky. Niekoľko mesiacov im bežala zadarmo reklama na Steame... hráči na Steame si predobjednávali... iní čakali. OK.. tí, ktorí predobjednali digitálne kópie to na Steame budú mať... ale čo tí, ktorí predobjednávali v kamenných obchodoch? Objednali si napríklad zberateľky... a pri ich kúpe bolo udávané, že hra bude aktivovaná na Steame! To nie je podraz? Pár dní pred vydaním?!

        A prečo by si mali hráči vybrať Epic? Ich klient neponúka žiadne funkcie... okrem friend listu a chatu. Ani cloud saves... a ten je pre mňa osobne dosť dôležitý. Keby aspoň ponúkali nižšiu cenu... ale tú ponúkajú len v USA. V EÚ je cena hry rovnaká na Steame aj Epicu. Tak mi udaj dôvody, prečo by som mal kupovať hry na novom klientovi od Epicu, ktorý je oveľa horší ako Steam, má horšie služby, horšie funkcie, horšiu komunitu... a rovnaké ceny. Dokonca fóra či možnosť napísať recenzie na hry tam nie sú. Aký mám dôvod využívať služby takéhoto obchodu? Či to bude robiť len preto, že to chcú kravaťáci z Deep Silver a Epicu? 

        NA koniec... keďže sa Epic zachoval.. ako sa zachoval... životnosť ich klienta je tiež otázna. Fortnite ich večne živiť nebude a klient stojí za starú belu. Ja osobne ten rok vydržím. Nových hier je dosť a času menej...

  • Epic ale netvoří konkurenci ale monopol z pohledu zákazníka. Nemáš na
    výběr jestli si to koupíš u nich nebo jinde. Kdežto steam klíče nemusíš
    kupovat jen na steamu, ale jde to i jinde a tím teď nemyslím šedou zónu
    přeprodejů, ale třeba humble bundle nebo bulde star (fanatical) a dalších portálech a přesně tam vidíš, jak je zdravá konkurence a ty obchody se předhánějí v různých speciálních nabídkach, jak ulovit zákazníka - takhle vypadá konkurence.  Nicméně epic je po všech stránkách horší platforma, jediné čím se ohánějí jsou menší provize z prodeje, které si nechávají. Nicméně už tolik nezaznívá, že těch 30% u steamu platí jen pokud se hry pordá velmi málo, čím větší prodej, tím ty % klesají. Další věc je, že steam má pod sebou obrovskou infrastrukturu a funkcionality, které taky něco stojí. Navíc z pohledu zákazníka i vývojáře je to stejně irelevantní. Epic jasně ukázal, že cenu tím nesníží (dokonce je díky absenci regional pricingu pro většinu dražší - zajímalo by mě co na to zrovna rusové, když jim steam udržuje velmi příznivé ceny a metro je skoro jejich; když pomineme promo akci v USA, kterou zaplatí ostatní). Ty peníze skonči u vydavatele a jestli pošle víc vývojářům jenom proto, že mu platforma nechá víc z prodejů je asi taky hodně naivní představa. Nehledě na objem, jestli nakonec pro ně nebylo v konečných číslech lepší zůstat na steamu, ale to se asi nedozvíme, protože statistiky co pouští PR epicu jsou asi takové, jako že polovina populace používá vložky nebo tampony. Respektive si hrají s čísly a % tak aby to vypadalo přesně tak jak to chtějí propagovat.

    Jinak celá tahle "kauza" není ani tak o tom, že tahle hra není na steamu (jak se to snažíte banalizovat a stavět tak nesouhlasné názory na úroveň ukřivděných dětí), ale o způsobu, jakým byla propagována. Být to rovnou oznámeno na epci storu, tak si pár lidí pobrečí a bude konec. Ale to, že to poměrně dlouho dobu běží propagované na steamu, běží předobjednávky a pak pár dní před vydáním se potají vydavatel dohodne, že to "exkluzivně" bude jinde, než celou dobu propagují a až za rok to uvolní do prodeje jinam je dost velký podraz a nechápu kdo takovéhle jednání může podporovat a dokonce svalovat vinu na steam, že si měli líp pořešit smlouvy. Počítám, že je nic takového nenapdalo - respektive nejspíš využili standardní odklad vydání, což je běžné a chápu steam, že nebude nikoho tlačit do prvního avizovaného data vydání, ale tady je evidentně převezli. A obhajovat takovéto jednání je hodně smutné a zejména pokud to člověk čte a slyší i od redaktorů. Tohle opravdu nic dobrého hernímu průmyslu a zejména hráčům nepřinese.

    PS - jsem zvědav jak dlouho to tu vydrží. Posledně jste mi všechny posty na toto téma smazali, ale trolové co se tu urážejí navzájem tu mají evidentně prostoru k vyjádření dost. Smutné.

    • Přijde mi to jak kdybyste si objednali zájezd. Půl roku by dokonce váš zájezd byl inzerován přímo v letadlech nejprestižnějšího dopravce, věděli byste, že za letu dostanete prvotřídní servis, ale pak všechny plakáty pár dní před odletem zmizí a pořadatel zájezdu vám řekne, že se letí s jiným dopravcem, sice nebudete mít žádný palubní servis, kufry si musíte naložit sami, dopravce má špatné bezpečnostní statistiky, ale cena se vám nesníží dokonce se vám ještě organizátor pochlubí, že s přechodem k jinému dopravci ušetřil nebo si můžete počkat a letět až za rok se zavedeným dopravcem, ale pokud chcete na tenhle konkrétní zájezd, tak na rok tam exkluzivně jiný dopravce nesmí.

    • Další věc je důveryhodnost platformy. U steamu to vypadá, že bude fungovat určitě ještě pár let, ale bude tu za 10 let i epic store? Až přestane táhnout BR, jako přestali zombíci a MOBA, bude mít epic stále prostředky na infrastrukturu kolem obchodu nebo to položí?

      • Navíc z exkluzivity u hry profituje jen a pouze epic store. Zákazník přijde o možnost volby, vydavatel si "dobrovolně" zavře další distribuční kanály (mohl prodat víc), což rozhodně není logický krok a nepodporuje konkureci. Jediné co z toho plyne je, že epic musel vydavateli hodně zaplatit, aby to nedali na steam a ani nikam jinam. Kdo tohle nevidí a raduje se z nové konkurence by naopak měl být z těchto praktik na pozoru, protože takhle se zdravá konkurence nechová a z dlouhodobého hlediska není tato strategie udržitelná. Doporučuji pár přednášek ekonomie, marketingu a k porozumění epic PR sdělení si zajděte i na statistiku.

  • To, že vznikla konkurence Steamu, je přece super. Však už měl takový monopol, že si mohl dovolit dávat vydavatelům (vývojářům) jenom kůrky. Teď si zas budou muset začít dávat a pozor a chovat se slušně. Tím pádem zanedlouho Steam poleví a stane se přívětivějším.

    • Zdenda666

      Nevím co je na tom super mít v kompu 4-5 klientů. Steam a monopol ? Ty hry si tam přece dávali vydavatelé dobrovolně. Takový Uplay a Origin tu jsou roky ( 7 let ? ) a kde je ten posun ? Ve storu určitě, ale co se cen týče tak na tom je stejně ne-li hůře ( co se slev týče ). Jinak uživatelsky tam žádný posun není a nebude (hodnoceni,diskuze).Pokud to za těch 7 let nedokázali dostat na úroveň steamu tak to na něj nedostanou ani za dalšich 7 let. Jsou to jen obchody a nic víc. A epic store bude to stejné i za 7 let. 

    • Aha, takže vydání na jedné platformě s exklusivitou na rok je konkurence? A já si najivně myslel, že konkurence je, když to vydám na dvou a více platformách a ty nechám soutěžit o zákazníka (cenou, službami, doplňky). To, co dělá Epic je MONOPOL. A někteří tomu ještě tleskají...

  • ALHAZRED

    Ne nekupujte to.

    Jesli se nemužete prenest přez to, že tahle pecka nevyjde na vašem milovaneeem a vymazleneeem steamu...nekupujte to, nikto vam hlavu neutrhne...bohužel...😬

    Ja osobne doufam, že skutečna, ta prava PC komunita si hru koupi, podpori vyvojaře, a budeme se tešit na dalši pokračovani PC verzi

    DOVIDOPI

    • Aristarch

      Keď to kúpim na Epicu podporím Epic a Deep Silver, nie vývojárov. Nebuď naivný.

      Tí chudáci z tohoto prúseru, ktorý zosmolili Deep Silver... nedostanú veľa peňazí navyše.


      Ja to kúpim na Steame o rok.


      Keby mi Epic ponúkol nižšiu cenu a lepšie služby... kúpim to tam. Aj tak mám Epic klienta v PC nainštalovaný. Ale fakt, že ich store nemá cloud save mi vadí. Často si hru odinštalujem rozohranú a dokončím ju niekedy neskôr. Alebo mám v hre svoj progres..  a ja odmietam robiť zálohy saveov v dnešnej dobe... hlavne... keď Uplay, Steam či Origin pozície hier ukladá. Nebudem písať ďalej o výhodách iných klientov... zisti si to sám.

      Epic nemá nič okrem chatu.... služby slabé a rovnaké ceny... a to je teda v súčasnosti dosť slabé.

    • Carnage666

      Seš jak ohraná deska, koupil jsem na Steamu a kdybych nestihl tak bych koupil raději na PS4 než podporovat Epic.

    • nekoupím no..

  • houdi

    No jo, proč si prostě nenainstalujeme dalšího klienta že? Co třeba protože už teď mám těch klientů tolik, že si budu muset zavést seznam, abych věděla co mám na čem hrát.  První díl Dragon age mám na Steamu a když jsem chtěla hrát třetí musela jsem si pořídit Origin, Metro 2033 mám na Steamu a když budu chtít Metro Exodus, musím si pořídit Epic. To je jak kdybych chodila do Kauflandu pro rohlíky a pro máslo si běžela do vedlejšího města do Globusu.

    • maros.goc

      tvaris sa, ako keby si mala 1000 hier na Steame, 2000 na Origine, 800 na uPlay a 1300 na Bethesde

      • TIRsk

        Ehm, no neuveris ale sme aj taki.

        Len na Steame mam zakupenych 994 hier (mam ho 15 rokov)

        A ano na dalsich klientoch mam uz tiez dost hier. 

        Ale na druhu stranu nie je to ziaden problem, lebo hram aktualne hry ktore ma bavia.

        Takze aj ked mam vsetkych klientov poinstalovanych, hru a klienta spustam len ked potrebujem.  


    • twicer

      Jojo těch pár kliknutí pro nový launcher, je na úplně stejné úrovní jako trmácení se do dalšího města pro máslo :) Tak si dej jen suchej rohlík no, taky to jde.

  • iSpirit

    Tady je hodně hloupých děcek, navíc jeden trollík tu naklikává, ale samozřejmě jsou i rozumní PC hráči.

    https://www.pcgamer.com/metro-review-bomb-steam/


    Tady stačí přečíst diskuzi a vidíte, že to ve finále není tak horké a PC hráči hru budou kupovat. 

  • drasta

    Jsou chvile kdy nad tou nasi komunitou proste jen nechapave kroutim hlavou...

    • ALHAZRED

      Žejo a pritom sou tady všechny ty hry PEGI 18 😛

      • twicer

        Pokud myslíš že je to jen o nekopetentních dětech, tak máš vskutku naivní představy o chování a uvažování některých dospělích jedinců. Stačí se rozhlédnout už jen tady na games.

  • Ale nebyl by to pak jen další důvod, proč se příště Steamu vyhnout úplně?

    - To vážne? Nechápem, prečo sa herní žurnalisti stále stavajú na stranu distribútorov a peňazí. Prečo si hráči nenainštalujú ďalšieho klienta? Prečo si priaznivci Diabla nekúpia mobil? Prečo si priaznivci Quantic Dream nekúpia konzolu? Prečo priaznivci Fallout stále trvajú na single playeri? 

    Prečo vôbec hráči niečo chcú, že? Prečo proste nedržia zobák a nekupujú hry ktoré sa im predkladajú spôsobom aký vydavatelia chcú bez ohľadu na názor tých, ktorý za to platia? 

    Hráč je zákazník. Všade sa predháňajú obchody, aby si získali zákazníka, máme najlepšie ceny, dovezieme vám tovar až domov, máme najdlhšiu záruku. Len v hernom priemysle ako keby o zákazníka nešlo. Zákazníci nie sú radi, keď ich do niečoho nútia. Nekúpim si kvôli dobrej hre konzolu, keď mám radšej PC, nebudem hrať na mobile len preto, že je to hra z mojej obľúbenej série, keď na mobile nehrávam a nechcem si inštalovať iných klientov. Tí klienti neposkytujú nič, čo by nemal steam. Sú pre nás hráčov absolútne nepotrebení. Je logické, že budem mať DVDčka v jednej skrinke a nie v desiatich po pár DVD, preto je logické mať hry na jednom klientovi. áno, konkurencia je fajn, aby sa aj Steam spamätal a nerobil blbosti, ktoré robí. Ale nie nútiť nás ísť ku konkurencii, pokiaľ nechceme.

    Ale my proste nechceme aby nás obťažovali klienti, tak ako sme kedysi nechceli aby každá hra ma poháňala zdieľať úspechy na Facebooku, twiteri, či kdekoľvek inde, pretože je to trend. Nato sú tu sociálne hry, na multiplayer sú tu multiplayerové hry, tak mi to nepchajte do single playeru. A samotné hry sú na hranie, nie na žiadne blbé "služby". Nech spravia dobrú hru, zaplatím im za ňu, nech patchujú chyby, ale nech ma neotravujú vecami okolo. 

    A tvrdenia "veď je to len jedna inštalácia a pár klikov" si nechajte. Keby to bola jedna jediná vec, tak sa nad tým nik nepozastaví. Ale už ich je veľa, nie len v hrách, ale aj v bankovníctve, v objednávaní tovarov, v registráciách, rezervovaní služieb, u doktorov, na úradoch - už je toho moc. Všade je to "len niečo naviac", hoci moderná doba s modernými technológiami by mali kroky uberať, nie pridávať. 

    • Jambbo

      To tady některym lidem nevysvětlíš, podle nich máš jen držet hubu a zaplatit 60 eur.

      • twicer

        No tak ji držet nebudem, společně se chytnem za ruce a budem řvát že na nás si nepřijdou. Vrátí se pak Metro na Steam? Ne nevrátí. Vrátí nedostatek prodaných kopií hru rychleji zpátky na Steam? Dost možná. Do your math.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit