Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • WalkingWad

    Musím říct, že mě článek dost překvapil. Běžně považuji tyhle dumb-tutorialy pouze pro "americké děti" a mám rád ty tutorialy co si z toho spíš dělají srandu (myslím blood dragon to tak měl třeba). Zmáčkni skok abys skočil, výborně, vyskočil jsi + achievement za skok.. doleva jdi páčkou doleva a pro doprava zmáčkni doprava... (běžně stačí na 5 vteřin otevřít namapování ovladače/klávesnice a je vyřešeno)

    Osobně považuji tutorial u takových stříleček za naprosto zbytečný... ( pokud by se u střílečky chodilo na X, střílelo páčkou doleva, léčilo hraním piškvorek a měnilo zbraň snědením tuřínu, tak neřeknu ani popel, ale takhle.. ? )

    Pochopím důležitost tutorialu třeba u Europy Universalis, Stellarisu a podobných her, které jsou fakt komplikované (ani Civilizace nepotřebuje tutorial, protože je udělaná tak, aby to pochopil i běžný čtenář novinek.cz).. ale u fps vyžadovat exaktní tutorial?

    (jen můj názor, no offence)

    • Nevím co máš s těmi narážkami na Američany, všichni si z nich dělají srandu že neví třeba to že nějaké česko existuje a ti co ví že existuje tak si myslí že tu je stále komunismus... ano dost z nich to neví ale není to tím že by byli hloupí ale tím že je to ve škole neučí, a mimo školu na to taky málo kdy přijdou jelikož jsme pro ně bezvýznamný stát... a neučí se tam spoustu dalších takových věci jelikož to jsou pro ně irelevantní informace.

    • honcka

      Akorát zrovna u těch Paradoxích strategií tutoriál naučí tak cca 10% mechanik

      • WalkingWad

        Jistě.. ale to nebylo téma... Co by pak pan Hajda říkal na tutorialy ke hrám, které jsou opravdu složité? Pro něj je problém najít tlačítko na měnění zbraní a napsal o tom článek... V půlce strategií by pak tým nedělal většinu času nic jiného, než vyráběl tutorial úplně pro každou featuru a projít tutorial by bylo jak hrát japonské RPG (tzn. po 50 hodinách by skončil tutorial a začala teprve hra :D )

        btw: U strategií je tutorial podle mě naprosto nereálné udělat.. 

        • Třeba takový manuál: http://www.heatblur.se/F-14Manual/

  • uher

    Tutoriály (pokud to jde) hned vypínám v menu, ještě než vůbec zapnu samotnou hru. Dnes žádný DeusEx a podobné hry, kde by k něčemu byl jaksi nevycházejí (snad až na simulátory, ale to už je zase trochu jiná kapitola). Fakt nemám potřebu číst "L2 namiř R2 střílej" a podobné kraviny. Chápu, že někomu, kdo třeba nehraje to třeba pomůže, ale aby si na něco takovýho stěžoval redaktor herního webu???

  • Lukyz

    Nejlepší tutoriál mě beztak Far Cry: Blood Dragon😂

  • madPav3L

    "Nicméně hned na to jsem čelil armádě nepřátel vybaven pistolí, na zádech se mi leskla automatická puška, a já jsem vlastně nevěděl, jak se mění zbraň. Po zmačknutí všech tlačítek na gamepadu jsem nakonec trefil ten správný trojúhelník."


    Sorry, ale tutoriál nic nezmění, když jste tak blbí a ani se nepodíváte do menu, jak se hra ovládá...

  • raisen

    Já teda první, co dělám, tak je to, že lezu do nastavení a dívám se, jak se co čím ovládá, protože nesnáším čekat na to, až mi to nějaký tutoriál konečně řekne. A nejhorší jsou tutoriály, které člověka nepustí dál, dokud to neudělá. 

    • Ono ani to nastavení nepomůže vždy. Nedávno jsem zkoušel ring of elysium a sám jsem nepřišel na to, jak mám přepnout na mířidla. Pravé tlačítko jenom zoomovalo a v nastavení nic jiného nebylo. Až jsem musel napsat kolegovi co to hrál a ten mi poradil, že se to chová jinak, když tlačítko držím a nebo krátce zmáčknu, jen se to teda nikde nedozvíte, ani v nastavení -  Aim = RMB. Čekal bych tam rozepsané hold/toggle.

  • maros.goc

    "Po zmačknutí všech tlačítek na gamepadu jsem nakonec trefil ten správný trojúhelník.".... oh geez, cudujem sa ze si to vobec nasiel, ved taky ovladac ma aj zo 6 tlacitok

    • Cvicme_v_rytme

      Tak fór je v tom, že ten trojúhelník musíš podržet déle, není to jen o zmáčknutí. Ale výměna zbraní na trojúhelníku je poměrně standardní věc.

      Těch tlačítek na gamepadu není 6, ale celkem 11, přičemž u 4 se může vyskytnout varianta delšího stisku.

      • nightborne

        Tak gamepad (míněno klasickej dualshock/xbone) má tlačítek dokonce 17, jestli dobře počítám. L1-3 (3) + R1-3 (3) + d-pad (4) + 4 vpravo (XYAB) + 2 systémový + touchpad/xbox tlačítko. A osobně bych teda čekal měnění zbraní d-padem než trojúhelníkem...

        • Cvicme_v_rytme

          Systémová jsem nepočítal, protože jsou systémová a hry se těmi tlačítky neovládají, a d-pad rovněž ne, protože ve většině případů se na něj mapuje to samé, co na levý joystick. Ale pravda, něco na něj namapované být může, ale jen někdy a často velmi intuitivně s nějakým prvkem v UI.

          A trojúhelník, jen namátkou se trojúhelníkem mění zbraň v Metro hrách, ve Far Cry hrách i v Battlefieldu.

      • Derp_1337

        Cože??? Na Gamepadu můžeš tlačítko podržet stisknuté delší dobu???!!!! OMFG?! To je úplný mindf*ck!! Jsem si naprosto jistý, že tenhle komplikovaný nápad ještě nikdy v životě nevyužila žádná jiná hra a proto by to vůbec nikdy nikoho nenapadlo! To je doslova REVOLUCE v tom, jak se dá používat gamepad!!!!
        To si ti vývojáři dovolili fakt moc!!! A s čím přijdou příště?? Snad nám nevymyslí, že i PC hráči budou muset na klávesnici držet nějaké tlačítko delší dobu, třeba takový Shift!! O takovéhle komplikované novinky tu fakt nikdo nestojí!!!!


        /s

        • Cvicme_v_rytme

          Autor článku zjevně s gamepadem moc neuměl a zkušenosti také nemá, když se podivuje nad stiskem trojúhelníku. Musíš k němu tedy přistupovat jako k někomu, kdo to drží v rukou poprvé v životě. Pak jeho podivování nad ovládáním smysl dává a uvědom si, že pro něj to v dané chvíli bylo nové. Není podstatné, že to tak má každá druhá hra a že většina her má v nastavení graficky znázorněné ovládání, co který čudlík dělá. Jsou lidi, kteří toto prostě neví. No a tak o tom napíšou článek, aby se podělili o své zkušenosti.

          • omiklon

            V tomto případě spíše nezkušenosti! 😂

  • maros.goc

    nemam rad tutorialy, su otravne a nudne a v dnesnych mainstream hrách aj zbytocne

  • Firingo

    Musím přiznat, že mě také takovýto článek na herním webu překvapil, na druhou stranu, mnoho lidí tu zmiňuje, jak v 90. letech to bylo jinak, jak hry tenkrát nevodily hráče za ručičku a ten na to opravdu musel přijít. Ano, to je pravda, ale dnes se většina AAA her snaží obsáhnout co největší možné publikum a k hrám se dostávají lidé, pro které je opravdu potřeba tutoriál ve stylu "stisknutím mezerníku postava vyskočí." Spíše by hry měli více myslet na to, aby třeba už u volby obtížnosti hry bylo možné tyto prvky vypnout. Aby si na své přišli jak lidé, kteří nemají s hrami moc zkušeností a projdou si i "návod pro blbce" a lidé, kteří nechtějí po epickém úvodním filmečku poslouchat, kterou klávesou se otevírají dveře a kterou se skrčí, nemluvě o tom, pokud vám to hra cpe do xichtu u každých dveří a překážky a nejde to vypnout. 

    • Vypořádat s ovládáním jste se musel jenom proto, že jste hru sehnal někde na disketě okopírovanou. Pokud jste měl originál, tak k němu povětšinou byl přiložený tištěný manuál s kompletními vysvětlivkami.

    • palcov

      Mi se naopak tutorialy ve starých hrách (0. léta) líbily, jednalo se o sympatickou a zpravidla mnohem lépe naskriptovanou část než zbytek hry. 

  • Cvicme_v_rytme

    Nejvážnější případ v této věci jsem zažil u Metra 2033, kdy jsem se nedokázal dostat v jednom vagónu metra přes pavučiny. Střelba něpomáhala a o zapalovači jsem neměl ani tušení. Dokonce jsem dával reload k poslednímu checkpointu, protože to vypadalo jako bug, když se tam seklo i NPC, který dosud šlo pořád samo dopředu. Až internet pomohl.

    Pokud má člověk v plánu se hrou strávit víc času, podrobné tutorialy "for dummies" potřeba nejsou.

  • jj to si vzpomínám jak jsem dělal tutorial v EVEonline v jednu cast jsem mel vypustit najakou sondu nebo co a porat mi to rikalo, vypust sondu, vypust sondu, ale JAK TO NE, dementni toto! Dal nebylo jak pokracovat protoze preskocit to neslo...Pritom jsem predtim hral alfu (kde zadnej dementni tutorial nebyl...)a s ovladanim te hry jsem nemel problem jen uz to byl nejakej cas a nepamatoval jsem si jak se to dela...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit