Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • chargeBR

    Skoda ze jste nezminili treba Agenta Mlicnaka ci Draci Historii :) ale chapu polda je polda. Jinak vseci zminuji spellcross tak ja ho taky zminim i kdyz slovenska hra, tak naprosto excelentni (a nikdy nedohrana bohuzel). Je mozne ji rozjet na androidu mimochodem, na mobil to moc neni ale na tabeltu uz by to mohlo jit ;]

    • PLuto.petr

      Agent Mlíčňák je polský, pouze přeložený do češtiny. O Dračí historii jsem taky uvažoval, ale  do mého top ten se nakonec nedostala.

  • lito

    Mafia hlavně obstála v našich dětských očích, když jsme neviděli Tenkrát v Americe, Scarface, Neúplatné a další mafiánské filmy. Teď už bych říkal, že příběh je kopírka apod.  Jako nostalgie to ale funguje skvěle.

    • Corvus

      Odehrál jsem Mafii 5x a jeden čas jsem netrpělivým kamarádům zajížděl závody, které nemohli pokořit. A i přes to, že mě ohromně bavila, napsal jsem kdysi dlouhý text o tom, proč je Mafia 2 lepší než jednička a co mi na jedničce vadí. Lidi se sice mohli zes**t do vejšky a absolutně nebrali v potaz, že jsem celý text jasně uvedl výše uvedenými slovy, že jedničku jsem si užil vrchovatě a chápu, proč se líbí... :-) A jedním (z mnoha negativů) je právě příběh. Všichni jej vynášejí do nebes, jako kdyby v životě NIKDY neviděli žádný film z tohoto prostředí. Mafia je naprosto fádní kompilace těch lepších momentů ze všech známých filmů. Nechybí snad žádný. Čili to máme k příběhu. A druhá bolístka (tedy pro mě) a tím jsem si vyloženě podepsal oltář, je dabing. Ano, dabing. Já totiž nejedu na vlně "nejlepší dabing umíme mi, Češi". Dabing je ZLO. Přežitek. Ničí výkony herců. NIKDY nemůže NIKDO ve skleněné budce u pultíku NAMLUVIT to, co herec na place, který s rolí žil a dřel na ní. To jest k dabingu ve filmech. A konkrétně dabing v této hře (abych se oprostil od filmu) v mých uších taktéž nezní. Jedině až na dona Salieriho, ten je skvělej. Ale například Rybová s tím svým holčičkovsky zasněným dabingem totálně zničila postelovou scénu. Bylo to trapné tehdy a dnes je to neposlouchatelné... Nemluvě o Rychlým a jeho přehrávání... To bylo strašný úplně... A takhle bych mohl pokračovat. Naprosto neupírám té hře zásluhy, jak jsem uvedl na začátku, dohrál jsem ji 5x, ale například Amanita, to je pro mě úplně jinej level. Po všech stránkách... :-)

      • Jack1947

        Já bych tvůj příspěvek viděl tak na 5mínusů kdyby zde ještě byli ( to minimálně)

        Mafia2 měla něco máo dobrého ale byla to narychlo spíchnutá kampan kde polovina se odehrávala ve vězení! Byla by to super hra kdyby ji nechtěli dolepovat DLC Některá navíc byt vtipná celkem mimo Joe adventures mohlo být ve hře a všichni víme že bylo jen zamknuté prostě velké selhání a nedivím se že je Vávra opustil. SPíše to bylo jako takový lepší Godfather takže Mafia dvojkou definitivně umřela co se týče čech. Trojka už byla defakto jen ta pomyslná grindovací miinihra.

      • PLuto.petr

        Vidíš, tak v tomto se s tebou neshodnu v ničem. Ani v názoru na kvality mezi oběmi díly, ani ohledně přiběhu (respektive ano, je tam spousta klišé a vytahané věci z filmů, ale to vůbec není na škodu), ani ohledně dabingu - a to ani obecně, ani ve hře.

      • Mart9

        Ten text je k dohledání? Já sice nechci říkat, že je Mafia 2 lepší hra vzhledem k tomu, že vyšla o 8 let později, ale rozhodně to byla skvělá hra.

        • Jack1947

          Mafia2 mohla být parádní ale zrychlený vývoj a lačnost po penězích to celé pohřibili, a ne nemluvím jen o odseknutém konci co byla teda velká bota. Mluvím celkově o všem začátek do čtvrtiny hry super potom polovina hry ve vězení... JOe Adventures uzamklé DLC.

          Potenciál byl promarněný a to řiká člověk co Mafii hrál až na PS2 a to byl hrozný port! Zlaté PC.

  • Corvus

    "Rudý prasata!"  - :-) Zrovna jsem tento týden rozehrál Vietcong a musím napsat, že si užívám každou vteřinu. 16 let uteklo jako voda a ačkoliv jde o FPS a 3D k tomu, tak Vietcong skutečně zestárnul se ctí. A že těch nekoukatelných 3D kousků kolem milénia je! Až mě překvapuje jak pěkně pořád vypadá džungle. Říkal jsem si, že si ještě jednou musím tuhle klasiku projít. Rozjel jsem to na nejtěžší obtížnost a už teď se mi svírá žaludek při pomyšlení na osvobozování zajatce, tunely a finálovou misi... To bude strašný peklo.

    Jinak článek super. Za mě by první 3 místa obsadila Amanita, ale výběr pěkný. Osobně mi chybí snad ještě Posel smrti a Dračí historie (už jen kvůli tomu, jaký to byl tehdy totální úkaz a převrat v ČR v roce 1995). A nesmím zapomenout na textovky od Fuky - Indiana Jones a chrám zkázy (1985), které jsem hrál na Didaktiku M. No a také "shoot em up" Jets'n'Guns by neměla chybět, plus logický Quadrax (osm dílů!) či parádní Inquisitor od Cinemaxu (netopýři!).

    • Tunely, to byla kapitola sama pro sebe a hodně z nás to hrálo jako extra výzvu bez baterky, protože nikoho nenapdlo, že ve hře je.

    • Mart9

      Amanita... To je, jako kdyby byl nejlepší český seriál Pat a Mat. Uznávám to, je to výborné, ale jako to úplně nej to neobstojí.

  • Nejlepší dabing měli Worms Realtime: „Ježíš, vždyť já jsem úplně všude, všude kolem“, „ÓÓÓ, mám oko v žaludku“


    K nejlepším hrám bych jednoznačně zvolil Ramonovo Kouzlo, kdyby to nebylo od Slováků.


    • PLuto.petr

      Ramonovo kouzlo není od Slováků...

      • Dáme si citaci, jo?

        'Ramonovo kouzlo  je počítačová hra pro MS-DOS, grafická adventura vyvinutá slovenskými Riki Computer Games. Vydaná roku 1995 českou firmou Vochozka Trading, je určena hráčům od 11 do 99 let.'

        • PLuto.petr

          A ta citace bohužel není pravdivá. Hru vytvořil Michal Janáček, spoluzakladatel studia Pterodon.

  • celoush

    Obecně mám raději, když se takové ankety pořádají s větším odstupem (třeba hry do roku 2010), protože to zkreslení obecně napomáhá novějším hrám (viz Medvídek na Hitu století), ale celkově jsou výsledky nepřekvapivé.

    To, že nejlepší českou hrou byla Operace Flashpoint snad nemá cenu ani polemizovat. Nic proti Mafii... ta si nějaké druhé, třetí místo podle mne zaslouží :)

  • Human_Traffic

    Spellcross, Spellcross, Spellcross a je mi jedno, že to dělali Slováci. Ta hra je těžce nedoceněná. 


    Stále čekám na pokračování (já vím, já vím, sny co se nikdy nesplní, co?)

    • Human_Traffic: Má ale částečně pravdu. Jak já vždycky říkám byla to Slovensko-česká hra.

      90% na ní dělali sice původem slováci a odvedli na svou dobu neuvěřitelně kvalitní práci!, ale vyšla originálně v češtině s českým namluvením a nějaké další vstupy čechů tam také byly. Oni autoři moc dobře věděli proč ji vydali jak vydali. A také ocenění svého díla se dočkali především u nás.

      Jejich anglická verze byla značně zmrzačena (jinak se to nazvat nedá - obsahovala např. jen polovinu misí, byla uměle lehká, texty působily v en spíš směšně...) a najednou celý ten feeling z originální verze naprosto nefungoval. A nebyla úspěšná.

      Shrnuto a podtrženo, měla by o ní být čestná zmínka, alespoň někdy na konci a to klidně i za dalších 20 let, protože mám silné obavy, že ani za tu dobu nevznikne žádná lepší turn based strategie ani u nás ani na Slovensku.


      Věčná škoda je také absence editoru misí, jako měl ve své době Starcraft I...

      Mimochodem hra je stále hratelná na Win7 - možná i 10, existuje na to fanouškovský patch.

    • ravux

      A co treba rovnou Witcher 3 a je jedno, ze to delali Polaci? 

  • Mart9

    V žebříčku velmi chybí Mafia 2. Byla to skvělá hra, jejíž největší chyba byla to, jak moc na ní bylo vidět, že měla být ještě lepší.

  • KrPa

    v zebricku zadne adventury ??

    • ravux

      Tak jestli je nekde Chrchel nebo Botanicula, analogie flashovych prohlizecovych hricek z devadesatych let, a neni tam ani Posel Smrti (jednicka, ne skopcakem zprznena pokracovani), tak bych si o takovem zebricku valne iluze nedelal.

      • Derp_1337

        "Nejlepší" hra je velmi subjektivní věc. Někomu se líbí tohle, někomu zase něco jiného. Je potřeba se povznést nad tím, že se někomu jinému nelíbí ty samé hry jako tobě.

  • flash789

    Kdyby Mafia nemela cesky dabing a titulky jeji obliba by byla s bidou polovicni.

    • ravux

      A vis co jeste? Kdyby moje auto nemelo ctyri kola, tak by jezdilo pomaleji, nebo vubec. Bomba, co?

      • Corvus

        Zabilo, Grigoriji Jefimoviči! :-)

    • cumpi3

      V Cesku asi jo. Přeci jen Mafia zasáhla hráče všech generací, mě v době vydaní táhla na deset a všichni pařani v mém věku se bavili hláškama ze hry (Ano, mluvím hlavně o TOMHLE :)) a slintali jsme nad příběhem. Je jasný, že bychom to stejně pařili, jako třeba Vice City, ale asi by nám to tak k srdci nepřirostlo. 😉

  • rothor

    1. Space Engineers, 2. Arma 2 a 3, 3. DayZ, 4 Posel Smrti.

    Hned si jdu nainstalovat Engineery :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit