Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • vonTossis

    Je zábavné číst ty komentáře mimo byznysovou realitu. Bohužel diletantský článek tomu zkratkovitě nelogickému myšlení pomáhá. Představa, že se nějak domluví Sony a CD Projekt, který jim řekne, že day one patch tu hru opraví je vlastně až úsměvná. On je to totiž akt na bázi agreementu (podobný jako "underpinning contract"), který specifikuje, kdo převezme za co zodpovědnost. V praxi je za zmršenou dodávku "služeb" zodpovědný v podstatě vždy ten, který to koncovému zákazníkovi prodá. Zákazník si stejně tak potom stěžuje u něj. Onen dodavatel má pak upraveno, jak to v případě průserů bude řešit dále se svými dodavateli (vztah Sony x CD Projekt). V případě, že Sony něco prodává a je ve vztahu s koncovým zákazníkem, jdou problémy za Sony. To si to pak může vyřešit s CD Projektem dle smlouvy, kterou spolu mají. I ty myšlenky jak CD Projekt něco hodil na Sony, aby je refundovalo a zbavil se tak zodpovědnosti, jsou jak z dětského hřiště. Ty firmy točí stovky milionů dolarů a opravdu nejsou na dětském hřišti a ví, co mají podepsáno, co jde za kým, a v jakém případě. Takže tyto fan-based výkřiky a komentáře jsou úplně mimo byznysovou realitu. 

  • misho8723

    Vidím, že človek čo napísal tento článok nevie na čo slúži certifikačný proces u Sony a Microsoftu - ten proces slúži len na to, že SONY alebo MS zistia, či daná hra nemanipuluje alebo neničí v žiadnom ohľade stav danej konzoly, alebo napríklad, že v prípade odpojenia či nanovo zapojenia ovládača hra nespadne .. proste aby hra nebránila v správnom používaní užívateľovej konzoly.. každý developer má svoje (alebo by mal mať) QA oddelenie a SONY alebo MS nejdú túto oblasť robiť zadarmo za vývojárov predsa, proste certifikačný proces nie je hľadanie bugov v hre, ak teda nevplývajú na to, ako konzola funguje a nerobia ju nestabilnou.. ak je v hre veľké množstvo bugov, tak to spomenú vývojárom a distribútorovi, ale rozhodnutie či chcú hru vydať s bugmi nechávajú na nich - väčšinou aj tak vývojár alebo distribútor sľúbia, že day-one patch vyrieši minimálne tie najväčšie chyby a bugy - ale potom po vydaní hry v takom stave, musia jasne dať vedieť SONY a MS, že budú vydávať a opravovať hru pravidelne 

    A to, že SONY stiahlo hru z digitálneho predaja v podstate nemá nič spoločné s tým v akom je stave hra - však bolo mnoho hier vydaných na SONY konzole, ktoré boli tiež plné bugov a podobne - ale je to proste reakcia na aroganciu a amáterizmus CDPR.. čo si oni dovolili, to si nikto ešte predtým nedovolil voči SONY (alebo MS) - ľudia chodili za CDPR aby sa mohli dohodnúť na vrátení hry a peňazí, no a CDPR bez toho aby sa dohodli buď so SONY alebo MS, odkázalo hráčom nech sa obrátia na nich s ich požiadavkami, lebo že vraj oni každú takúto požiadavku bez problémov vyriešia.. SONY a MS majú ale prísnejšie pravidlá podľa ktorých berú naspäť hry a vracajú peniaze, takže v podstate týmto krokom CDPR zobrali celú zodpovednosť za tieto požiadavky zákazníkov a prehodili ju celú na SONY a MS.. no a keďže oni majú prísnejšie pravidlá, tak by to vyzeralo, že SONY a MS sú tí, ktorí "vám nechcú vrátiť peniaze, nie my".. a bez predchádzajúcej komunikácie CDPR so SONY alebo MS ohľadom tohto, proste v SONY si povedali "hej, chcete toto fiasko na nás hodiť? A všetky sťažnosti hodiť na nás? Ok, vrátime peniaze týmto zákazníkom, ako chcete CDPR, ale odstránime aj Vašu hru z nášho shopu".. však načo mať ich hru na shope, keď vám tá hra spôsobuje toľko problémov so zákazníkmi?  

    Proste arogancia a amaterizmus stoja za celou hanbou a problémami, ktoré si sami CDPR privolalo.. možno sa naučia do budúcna, ako zobrať svoje problémy na svoje plecia a hlavne priznať si ich a aj snažiť sa ich riešiť

    • rudysakal

      Teda, CDP akcie na burze nabrali takový pád, jakoby se doma v Polsku postavili za práva pro svobodu: tisku, veřejnoprávní televize a potratů

      Japonců je mi líto, snad to bylo naposledy ;)

      • LiarForHire1

        Však za to může tlak akcionářů na vydání. Tak se jim to pěkně vrátilo.

        • Derp_1337

          Nejsem si jistý, jestli na tom zrovna prodělali. Jelikož se blíží konec roku, tak z držených akcií můžou dostat dividenty. Dividenty se samozřejmě počítají ze zisku, což tenhle rok tvoří tržby z prodeje Cyberpunk 2077.

          Spíš bych si tipnul, že na tom většina z nich nakonec vydělá.


          Pokud je tu nějaký odborník na tuhle tématiku, tak si rád přečtu jeho názor.

      • Jack1947

        Mě ani ne těch fanatiků ale tady jsou víceméně vyjímečně nevinně.

    • Derp_1337

      Jo, bohužel většina hráčů viní Sony (a Micro$oft) za něco, co není jejich práce. Ale tak už to bylo odnepaměti, vývojáři se vždy snažili svůj fail hodit na někoho jiného.

      Na PC scéně se obvykle viní výrobce grafických karet. Nvidia nebo ATI pak vždy muselo vydávat special update driverů grafických karet jenom protože nějaký vývojář nedokázal efektivně pracovat s HW prostředky.

      • LiarForHire1

        Svatá pravda. Ubisoft je v tomhle přeborník a PCčkáři tenhle problém jenom prohlubujou, protože si chválí, když ta jejich hra jede jen na jejich " železe" a přitom grafika odpovídá léta starému HW.

    • honcka

      Ono je taky dobře poukázalo, jak ms a sony ty podmínky mají nastavené. Zrovna gog od CDPR vrací prachy do 30 dnů nezavisle na tom kolik člověk odehrál, steam 14 dnů a 2 hod hraní.

      • Derp_1337

        Není to tak dávno, co Steam taky nechtěl vracet prachy za zakoupené hry. Jenom množící se konkurence je donutila trochu zmírnit svá pravidla (nástup GOG, uPlay, Origin, Epic).


        Bohužel Sony a M$ šlape na paty akurát tak Nintento a to taky není moc přívětivé k politice refundů.

  • Jack1947

    Dopařil jsem to ještě udu hrát (29hodin cca) protože ty vedlejšáky jsou super. Málokterý hra tak chytne a utrhne čas ale není tro dokonalá hra, neni to nic revolučního/ evolučního už vůbec je jen a bude ještě lepší až se pořádně promaká( v DLC a updatech) Outfit se mi odbugl v jedné scéně ( pak už sundat šel zajímavé) .

    Dal bych tomu 8/10 velké město, ale ne zdaleka tak moc velké jako v jinejch hrách.Konec docela síla ještě že jsem dal na Johnnyho ale tak on to ke konci už člověk nějak vytuší. DLC budou zajímavá určitě by se dále mohl rozvinout Kybersvět a Johnny Silverhand. ( Já si to pokud výrobní linky dají a bude dostatek karet 3060 super zní dobré ne ? to už bude možná třeba zvážit 1440p)  tak si to vychutnám i na pořádné detaily to mám rád donese si člověk po letech novou kartu ( nebo ji dovezou a on jede) Cyberpunk 2077 je paradoxně jediná náročná hra právě kvůli DLSS a jinejm. 4K a DLSS asi nedá žádná karta. Je to extra náročné. Jsem rád že jsem si to zahrál aspon léper než na pS4 PRO... to rozlišení tam jim nezávidím.

    • 0011

      Myslíš základní PS4 ne? Dost pochybuju že ti to na GTX 760 běhalo líp než na pro.

      • Jack1947

        No nevím já bych řekl že trochu jo, ne o moc nehledě na to že na PS4 PRo to ani nejede narozdíl mám pocit od Xboxu v 1080p ale hybridním 720-900.

        • 0011

          Právě že na pro to jede lépe než na výkonnějším X. Rozlišení 1188p a nejmenší okolo 900p přesně si nepamatuju ale je to ve videu od digital foundry.

  • Už je vydaná záplata 1.05 přednostně pro konzole, pak pro PC. Mám to v informacích na GOG (před 8 hod.).

  • Thanquol

    No čekal jsem to, ze to nedají. 

    + Jednou jsem omylem udělal refund přes banku a byl mi zablokován účet, dokud jsem částku nevyrovnal pomoci Sony měny. Velice nepříjemný zážitek - odkázat hráče vlastního nefunkčního  produktu na refunf u Sony, to je jak je nevědomky poslat na popravu s tím, ze tohle CD projekt musel vědět. Proste jak ta největší kurwa svůj pruser a hněv hráčů obrátil na provozovatele platformy, který podle nějakých pravidel funguje už od nepaměti a vývojem hry nám platformu nemají nic společného, jen nastavují pravidla se kterými si Poláci vytreli zadních a řekli “tak refundujte” Lol.. to bych neporadil ani nepříteli po moji zkušenosti a nikdy jsem to Sony nevycital. Žebral jsem o odpuštění a nadával bance co mi omylem vrátila transakce od Sony a zároveň steamu o což jsme banku nežádal teda..

    Nicméně Poláci ukázali, ze jsou tak trochu Číňani. Já je nemusel už od vykradacky Sapkovskeho a te scény s dělením se o profit a teď je nemusím ještě o to víc. Jsou to normální alibisti. Nesnáším alibisty.

    V článku vám to asi taky už dochází co jsou zac a já se bohužel zase nemýlil... ikdyz PC verze muže bejt “hezky CGI” a asi si to i za rok možná zahrají, ale stal bych a stojím za Sony.

    • Carnage666

      To s tim dělením u Zaklínače mi nepřijde jako jejich vina. Možná že věděli že když jim to vyjde budou těžce za vodou a autor z toho vyjde hůř ale on se vším souhlasil jen protože nevěřil tomu že to takový úspěch bude, podcenil sílu herního průmyslu a to je jeho blbost. Každopádně pokud vím tak se nakonec dohodnuli.

    • vonTossis

      Viditelně nemáš potuchy, jak funguje byznys. 

    • Jack1947

      Fanatismus se dá naštěstí léčit... navíc tohle byl první přešlap Sony.

  • ALHAZRED

    Když se udela nejaka exkluzivka pro SONY, nebo MS je to Oukej, když se chce udelat exkluzivka na PC, tak to neee, to sou obrovsky tlaky, aby to vyšlo na všech platformach v ten istej den ! PCčkari mužou počkat, ale pani konzolisti neee - Tak tady to maj, ja jim to přeju, ať si to vyžerou...

    Co se tyče hry, sliby chyby, jako u Skyrimu, třeba dobra hra, ale hate, ktery ji nasledne provazi, ji sraži hodne hluboko. Asi si to taky zaslouži, jenom škoda, že ji ted za to hodne lidi ani neda šanci.

    Co vám kravaťák naslubuje, to vam žádnej vyvojař neudelá...😛

    • Copak CDP nekdo nutil to delat pro konzole? Ja myslim ze sami dobre vedeli na jake platforme jim to kolik vydela - tedy vydelalo by kdyby to vydali v normalnim stavu. Nevydat dnes neco pro konzole je az na naprosto specificke vyjimky komercni sebevrazda. 

      • omiklon

        Z osmi mega preorderu bylo 40% pro konzole, jestli se něco vyplatí vydávat, tak právě tyto velké hry.

      • ALHAZRED

        A jako řekni mi PROČ to vyšlo na konzole, když je to rozbity,  zabugovany a nedodelany...na konzolych nejvic. To jako nemohli řict "opět" jako sorry , na konzole dodame třeba za rok ?? No neee protože si nekto myslí, že to zakaznici sežerou a nejak jim to projde, jako kolik krat predtim, aaale ošklivě se spletl a je z toho celkem slušnej pruser.

        Namisto toho, aby to udelali poradne na jednu platformu, tak to udelaj na všechny a špatne...neco tady smrdí...nejspíš prachy SONY a MS, kterí nesmrdeli kravaťákum CDP jo a vyvojaři ty se mužou potrhat...ja ti to lip vysvětlit neumim, až vyrosteš, pochopíš...

      • Carnage666

        Souhlasim že je to jejich vlastní blbost že si mysleli že to dají na všechny platformy. Zaklínač 3 původně taky vyšel jen na PC a až za rok na konzole, měli to udělat stejně.

        • omiklon

          W3 vyšel všude ve stejný den..

          • Carnage666

            Pravda, moje chyba.

  • Já bych vsadil na Kalouska.

  • oleav

    Nezbavujme zodpovědnosti majitele platforem, oni si za to nechávají platit a zákazník by za to měl něco dostat. Sony garantuje za prodej na své platformě. Hry musí projít certifikací, která je placená. Sony má i procenta z prodeje. CDP pošle nehotovou hru, neb chce stihnout prodejní sezónu a Sony si chtělo ukrojit z koláče. Chyba je u CDP a Sony. Samozřejmě i MS, kde prošel CP77, taky certifikací, ale tam mají aspoň rozumnější systém refundací.

    Hledání chyb u zákazníků je smutné, možná bych se zkusil zamyslet nad hledáním chyb i u médií, kteří ten hype podporují (všude jen CP77). Myslím, že prodej opravdu neudělali pouze erudovaní hardcore hráči. Standardní konzument opravdu netuší, co je review verze pro PC bez D1P.

    Někteří z nás mají backlog v podstatě nekonečný, takže CP77 můžou klidně několik let ladit.

  • vonTossis

    No vidíte. Za mě je to pecka. Hraju na PC přes 40 hodin, bugů minimum a bavím se královsky. A jelikož nejsem novinář, ale pracuji ve větší firmě na strategické pozici, je za mě více než jasné, že v tomto konkrétním případě je to chyba jen a pouze Sony. Mizerný stav hry na starých konzolích? To je obrovská chyba CD Projektu. 

    • Corvus

      Přesně tak, na PC to vypadá a jede jedna báseň! :-)

    • Thanquol

      Lol.

  • 98% dialogu nemá vliv na story, hra je silně lineárně, RPG volby neexistují.

    https://www.powerpyx.com/cyberpunk-2077-story-choices-guide/

    • Spades

      Takze stejne jako Mass Effect a Witcher 3?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit