Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Číselné hodnotenie by som vnímal ako samostatne stojaci produkt a množstvo ľudí on má väčší záujem ako recenziu. Z rôznych dôvodov, niektoré si pomenoval, niektoré si nemôžeš dovoliť pomenovať.

     Ja by som ho zrušil, pretože pôvodne zamýšľaná pomôcka ( či skratka, ako píšeš ) zatieňuje a devalvuje prácu recenzenta ( Samozrejme nie v očiach aspoň trochu osvieteného čitateľa, ale predovšetkých v očiach všetkých tých Jožkov Makov . Tých nie je málo)

    Za tie roky už človek spozná jednotlivých recenzentov, potom môže na základe dobre napísanej recenzie interpolovať do svojho vkusu.

    Presne ako píšeš, často sa teším na 7-čkové hry, pretože keď vidím, že kritizujete veci ktoré som ochotný tolerovať o čosi viac a zároveň vyzdvihujete prvky, ktoré su pre mňa zásadné, viem že si hru užijem.

    Aj keď pochybujem, že sa ti podarí dosiahnuť zásadný posun v myslení, článok bol mňam... a vlastne je fajn, že to ešte niekto raz za čas skúsi.


  • To číslo zrušte a hotovo. Stejně je to k ničemu. Podle mě je ideální systém něco na způsob ACG. Takže na konci nálepka s něčím jako "neváhej a kup" (pro must have pecky) "o hře si raději víc zjisti" (pro hry ne pro každého), "Počkej na slevu / na patche" a nebo "Ruce pryč". Nic víc tím finálním hodnocením stejně nejde říct a víc od toho člověk nečeká. Tak proč to neříct takle rovnou a proč nechávat čtenáře aby luštil, co zrovna pro daného recenzenta znamená 7,5/10?

    Nebo je to fakt o tom, že bez čísla nebudete na metacritic a to je pro magazín důležitější, než informace pro čtenáře?

    • Ale to je přesně nesmysl rušit číslo a dát místo toho jednoslovné hodnocení? Tím nedosáhneš vůbec ničeho. Pokud chceš zrušit číslo, tak tím chceš donutit čtenáře aby si to přečetly. To je jako udělat ze stupnice 1-10 stupnici toto: "ruce pryč"(1-4), "něco si o tom zjisti"(5,6), "kup si to"(7,8), "musíš si zahrát"(9,10). A vůbec ničemu si vlastně nepomůžeš.

      "Tak proč to neříct takle rovnou a proč nechávat čtenáře aby luštil, co zrovna pro daného recenzenta znamená 7,5/10?": Jaký je rzodíl jestli dostaneš jednoslovní doporučení, nebo číselné. To pak úplně stejně budeš luštit co pro kterého recenzenta znamená "neváhej a kup" a co znamená "o hře si raději víc zjisti". Protože to pro každého bude znamenat něco jiného a pro tebe taky.

  • KronosDeret

    Jen k tomu dodám, že ani nemluvíme o objektivním hodnocení umění, což je samo o sobě z podstaty subjektivní, ale o hodnocení hry. Činnosti určené k učení dovedností nutných k přežití. Její objektivní kvality lze posuzovat -pouze- v souvislosti s mozkem který s ní interaguje a jakýkoliv recenzent musí velmi pracně odstranit maximum svojí osobní reakce a posuzovat hlavě to jak dobře umí ta hra něco člověka naučit a jestli to dělá třeba zábavně. To jak to vypadá, zní, o čem se tam mluví nebo koho vykresluje je až na vedlejší koleji jako okrasa.

    Neumím si představit nic absurnějšího než říct třeba o hře šachy, že jsou 4/10.

    • Zajímavá myšlenka. Nejsem si ale jist zda lze o hrách obecně říci že nás mají něco naučit. Jistě to platí u šachů apod. Ale u některých titulu budeme horko těžko dolovat edukativni výstup. Hry dnes slouží spíše jako entertainment. Jinak absolutně souhlasím. 

      • KronosDeret

        Každou hru se učíš hrát. Nejde o to jestli se učíš užitečné dovednosti, ale o samotný proces učení. I učení pro učení je užitečné. Jako posilování s činkami.

      • Psychotic

        Říct, že dobrá hra nás musí něco naučit, je jako říct, že z dobrého sexu musí vzniknout dítě.

        Ne, plnění prapůvodního evolučního smyslu nějaké aktivity není známka kvality. Hrajeme pro zábavu, takže kvalita her je měřena zábavností.

        • U počítačových her to tak je... a já za sebe dodávám bohužel. Resp. Edukativni prvek téměř vymizel a je to škoda. Pravda, jako letitý pracant s dětmi jsem odkojen ltš Lipnice, ale je mi jasné, ze v tomto průmyslu o rozvoj a vzdělání nejde.

  • Stephano

    Výborný článek. Také jsem toho názoru, že číslo je pouze nápovědou. A recenze nemůže být nikdy objektivní. A proto je fajn, že existuje číselné hodnocení, procentové i textové.

    Co se mně týče, třeba na ČSFD dávám minimálně tři hvězdičky. Nerad haním obecně něčí práci, autorův záměr je vždy jeho a jak víme, i to se často zbytečně řeší. Raději trávím čas u kvalitních titulů u her, filmů, knížek. A jako každý mám své oblíbené braky. 100 lidí - 100 chutí. :)

    Na některé hry se těším hodně, od jiných moc nečekám. Každopádně jsem nikdy nelitoval, že jsem si danou hru koupil. Klidně i za plnou cenu. Game pass na vyzkoušení je skvělý, stejně jako slevy. A naštěstí existují jedinci nebo nezávislí vývojáři, kteří dokáží z mála udělat hodně. I díky textům zde se rozhoduji, co si pořídit. A vůbec mi nevadí odložit očekávanou AAA hru o pár měsíců, případně rok. Je toho totiž tolik. A to je jen dobře. Nejraději hraji dvě hry najednou a žánrově odlišné, abych to mohl střídat dle libosti.


  • Ja som vždy tvrdil, že fakt, že 7 je priemerná hra vychádza jednoducho z toho, aké hry sa hodnotia. Aj tie najväčšie herné weby ako IGN hodnotia len pomerne známe hry. Ale na steame či PSN tých hier vychádza podstatne viac (to je koniec koncov problém sám o sebe a na iný článok).

    Tie hry, ktoré v konečnom dôsledku sú hodnotené na games či IGN sú nadpriemerne všetky. Oproti nejakým jumping burritos alebo čo všetko sa dá vydať na rovnaký storefront je aj Forspoken úžasnou záležitosťou.

    Jednoducho, pokiaľ niečo nie je fakt zle, hra ktorá sa dostane k hodnoteniu na týchto weboch naozaj v podstate musí byť aspoň 6, inak by na ňu nikto nemal čas. Aj keby to bolo 6 čisto len kvôli produkčným hodnotám. A z toho potom vzniká ten pocit, že iné ako 6+ sa ani nepoužívajú...

  • x_ander

    Za mě jen úvaha - číselné hodnocení u recenze mi vyhovuje, ale kde bych ho zrušil, jsou remastery.  Tam to číselné hodnocení je strašně zavádějící. Kolikrát výborná hra, která svého času sbírala třeba devítky, vyfasuje v remasteru třeba pětku. Proto, že změn je málo, proto, že změn je moc... Naprosto jinak k té hře bude přistupovat člověk, který ji nikdy předtím nehrál a naopak člověk, který ji má obehranou do bezvědomí. A právě toto je důležité si pročíst v recenzi a vyhodnotit si, jestli ten remaster pro mě je nebo není. A to číslo, ať už jakékoliv, tohle hrozně devalvuje.

    U klasické recenze nové hry autor do hodnocení promítá subjektivní dojmy, u remasteru je to často právě jen zhodnocení technického stavu nové verze hry...a tam už se to bije - je to skvělá hra, ale odfláknutý remaster - jak hodnotit? Je to blbá hra, ale technicky skvělě vymazlený remaster - jak hodnoti? Tady je více než jinde důležitý text, ne zavádějící číslo.

  • Thanquol

    konečně recenze, co jsem přečetl a neměla ani číslo, ale nejsem zadnej median. Nyní zase do práce a trochu Pottera, když dá svědomí. 

  • Je to jednoduché - sociální sítě, resp. sociální média jsou pro zábavní průmysl, politiku, sport a možná pár dalších odvětví ku*va problém. Tam z podstaty věci každý kdo má do ... díru může vyřvávat svůj názor. Dřív to šlo jen v hospodě. Problém je, že čím jednodušší člověk s menším rozhledem, tím méně má co na práci a o to hlasitěji řve a bije se za svoji "pravdu". A když se takových pár blbců spojí, je z toho docela hlasitý guláš a všichni mají pocit, že na to musí nějak reagovat. Já občas napíšu do nějaké diskuze na cca 3-4 weby, na Facebook (nic jiného nemám) chodím pouze prodávat věci na Marketplace a pro informace chodím na weby, které píší inteligentní lidé, co mají přehled, názor a dokáží argumentovat. Občas si přečtu diskuzi, abych věděl, co si myslí ostatní, zhodnotil jejich pohled na věc a nenabyl jistoty, že můj názor je ten jediný správný. Třeba mě všechny japonské hry přijdou jako totální ho.adiny, to stejné prakticky cokoliv od Blizzardu, nechápu moderní "simulátory", Let's Playe a za boha mi nedává smysl proč utrácet drahocenný čas tím, že bych sledoval, jak někdo hraje (když sám na to nemám čas) nebo rozebírá dvě hodiny poslední hodinovou episodu nekonečného seriálu. Ale neříkám kvůli tomu, že japonský, Blizzardí a simulátory na chleba apod. jsou sra*ky (u toho chleba asi jo) a že streameři by měli jít makat do dolů. Já se ve volném čase raději budu věnovat rodině, vzdělávat a posunovat v tom, co mě baví a někdo jiný bude koukat na stream nebo hrát JRPG. A je to v pořádku, je to jejich volba. Jen spousta lidí neumí přijmout, že někdo má jiny názor a pak se lze běžně setkat s reakcí ala "pošleme je do dolů". A tuto neakceptaci posilují sociální sítě a média. My nebo vy a kdo nejsou my, toho vyhladíme. A na to hodnocení se to vztahuje stejně.

  • Díky za zamyšlení, pro mne to bylo lepší čtení než leckterá recenze :-).

    • To je typický problém pri hodnotení, že sa hodnotí to, čo má človek v danej chvíli v ruke... Tiež mi občas chýba také obhliadnutie sa za hrou po nejakom čase, sú hry čo si to fakt zaslúžia....

      kingdom come, cyperpunk, no mans sky, open world hry od bethesdy a veľa iných....

      niektoré redakcie to robia, ale v dnešnej dobe je to asi aj dosť časový luxus venovať priestor hrám rok po vydaní? Každopádne, ja by som bol za:)

      • nightborne

        Zrovna Kingdom Come jsem částečně "re-recenzoval" v rámci recenze na poslední DLC, Woman's Lot. A k No Man's Sky jsem se taky vracel v článku, ale pravda, že od něj už toho zase přibylo hodně.

        Ale jinak máš samozřejmě pravdu, nikdo, myslím, nebude popírat, že některý tituly by si podobný ohlídnutí zasloužily, ale je extrémně těžký na to najít prostor.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit