Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • KamilZm

    "Explorace pak spočívá v tom..."

    To je nějaká diagnóza nebo autor nezná slovo průzkum/prozkoumávání?

    • mousekrup

      Jo, taky mi to vždycky přijde škoda, když české médium neumí psát česky. Jestli chtějí psát články anglicky, problém s tím mít taky nebudu. Ale mám pocit, že zvlášť redakce Games si bohužel zakládá na tom, že jsou moc "cool" na to, aby se snažili psát a mluvit pořádně česky.

      • Derp_1337

        Hele, slovo explorace je slovo přejaté. Přejímání slov z cizích jazyků je úplně běžný jev. Kdysi bylo hodně v módě přejímat slova z němčiny, latiny, francouzštiny, italštiny... teď je v módě angličtina.

        Navíc každý jazykovědec by ti řekl, že tvorba nových slov a přejímání slov z cizích jazyků je známkou toho, že jazyk je živý. (třeba latina je mrtvá).


        Kdyby se nepřejímala slova z cizích jazyků, tak tu nemáme slova jako: fotbal, hokej, trénink, marketing, párty, start, stop, skůtr, byznys, džus, bazén, garáž, automobil, drogerie...

        • KamilZm

          Jenže používat "Explorace" je jen nějaká póza (resp. demence), protože máme přesné slovo v češtině. 

          Přejímají se typicky slova, pro které nemáme v češtině rozumnou náhradu a to je OK.

          • Máme slovo explorace a i průzkum, proč si čas od času nevybrat to které slovo? Když člověk používá pouze anglicismy aniž by občas použil český ekvivalent, tak potom souhlasím že to nejspíš svědčí o tom že daný člověk nemá dostatečnou slovní zásobu 😄 čehož bych se u redaktorů Gamescz nebál.

            Navíc požadovat absolutní čistotu jazyka jenž vykradl minimálně polovinu slov z ostatních jazyků, je celkem vtipné 🤣🙌😂

            Navíc ani angličtina není tak čistě anglická jak by se mohlo zdát 🥲 říká se že až polovina slovíček v angličtině je Francouzského původu z dob kdy Vilém Doyvatel porazil anglosaského krále Godwinsona roku 1066 a tím zavlekl Francouzštinu do Anglie.

            Obecně se pestrost slovní zásoby liší u člověka od člověka, kdo často čte tak bude používat slova jenž ostatní nepoužívají. Ideální je číst knihy v češtině a i v angličtině, aby měl člověk možnost rozpoznat 

            • KamilZm

              V tom se zřejmě neshodneme. Já si třeba nemyslím, že by např. Filip Ženíšek při překladu hry napsal větu "Běžte explorovat  chodbu vlevo". 

              Novináři přímo ovlivňují, jak veřejnost vnímá jazyk. Pokud mám brát herní novináře opravdu jako profesionály, měli by psát lidsky, jak to dělá např. zmiňovaný Filip Ženíšek.

              PS: Jen aby bylo jasno, nejsem žádný obhájce češtiny. Klidně ať zanikne ve prospěch nějakého inteligentnějšího jazyka (což rozhodně není angličtina).

              • KamilZm

                Reakce na příspěvek:

                Oprava: "při překladu hry nenapsal větu"

    • To je marné, za 20 let všichni Češi pod 40 mluví anglicky, vsaď se.

  • skaven

    v poslednom case si ja preklikam Mortismal gaming

    ten chlap je robot...recenzuje hry stale po 100perc. prejdeni

    https://www.youtube.com/watch?v=blQjbbF7HlQ

    • LessPh

      Sleduju ho uz pul roku a je to vazne borec.. stal se mym aktualnim nejoblibenejsim youtuberem..

    • Morraw

      Tak to je poprvé, co z toho vidím nějaké video, ale tvl ta mimika postav a ty oči?😂 Tell me it’s Bethesda’s game without telling me it’s Bethesdaˇs game 😐

  • prý je ve hře taky má oblíbená mechanika přetížení. Měl jsem obavu aby ji nevynechali. Doufám že přidali i únavu a nutnost pravidelně spát, hlad a nutnost pravidelně jíst, a samozřejmě taky rychlé opotřebovávání zbraní a nutnost jejich opravování.

  • F4 ve vesmiru se tak nejak dalo cekat, takze to vlastne jeste dopadlo dobre ;]

  • MalyZeli

    Zkouknul jsem 2 recenze než jsem narazil na tohle, ACG a Gameranx, a číslovka 7 mi tam sedí. Prostě Fallout ve vesmíru, naprosto blbí nepřátelé, nudně vypadající střílení. Vyzkouším za týden v Gamepasu na kompu, a uvidím jestli bude mít cenu to koupit později na Steamu a vylepšit si to díky nejlepším vývojářům na světě, Nexus.

    • Pleteš si RPG s FPS, to je pak problém.

      • MalyZeli

        Nepletu, to ze je to RPG neznamena ze strileni musi stat za vyliz.


    • twicer

      Gunplay bych teda u Falloutu zrovna nevytýkal, ale každému co libo jest. :)

  • a jsou v té hře děti?

    • OsamaBinBowlin

      Snad no, a jako správný Bethesda hráč si stáhnu mod abych je mohl kuchnout. Nejotravnější NPCčka.

  • spoock

    Podle dlDigital Foundry je to celkem technický flop. Myslím, že se musí Phil pořádně drbat na hlavě.

    Myslím, že by měl MS zatlačit na Bethesdu a Elder Scrolls udělat na nějakém moderním enginu.

  • kkING

    No za me je to po precteni recenze 10/10, protoze uz ted vim, ze ve hre samotne a pak jeste s modama utopim stovky hodin, ktere me budou bavit ... cekal a chtel jsem Fallout 4, Skyrim ve vesmiru a to se zda dostanu.

    • Tak hlavni je to vedet dopredu :D ...... Zavidim fanboy konzumentum jako ty.

    • Záleží, co pro tebe byl Fallout 4. Jestli volné procházení krajinou během cesty za další částí questu, tak to ve Starfieldu nenajdeš. Místo toho jeden fast travel za druhým. Mně to až tak moc nevadí, jsem na to zvyklý už od Daggerfallu. Tam teda šlo chodit volně krajinou, ale kromě měst to za nic nestálo (aspoň v původní verzi) a hlavně cesta mohla trvat i několik hodin reálného času (několik dní herního).

    • Ale to hodnocení je nejen pro hráče, ale zároveň reflexe herního studia, aby si uvědomili že to co vydali je buď dobré nebo špatné. 

      Sorry, ale tvrdit že je to 10/10 díky tomu že to opraví modeři mi přijde trochu mimo. Recenzuje se samotná "vanilla" hra, ne modovaná verze.

    • Derp_1337

      No ale než vyjdou nějaké pořádné mody, to bude trvat ještě pár let. 

      I po vydání Skyrim byly nejdřív jenom takové jednoduché mody jako lepší inventář a na ty lepší mody si člověk musel počkat delší dobu.

      • Veskoslav

        Cože? A v jakém to světě žiješ? Jedny z nejlepších módů na Skyrim vyšly defacto v prvním roce. A ne, nebyly to "inventáře". Ale textury, příběhy, nové lokace atd. A moderská obec se na to vyloženě třepe. 


        • Derp_1337

          Jak tady Carnage napsal, první rok to nebyla žádná sranda s mody. Furt něco rozbité. Už si na to za ty roky možná nevzpomeneš, ale nebyla to žádná sranda. Až pak 2. rokem se to ustálilo.

        • Carnage666

          Největší problém u modu je sama Bethesda. Stačí jen nějaký opravný patch a půlka modů nefunguje a člověk musí čekat než to autor upraví aby to jelo na novější verzi.

  • Jako jedni z mála (nebo snad jediní) na české scéně jste dostali early review code a tohle je výsledek?

    Ta recenze je krátká a postrádá jakoukoli hloubku. Jaký je Zero G combat? Jaké je stavení lodí, kterému byla na Directu věnována taková pozornost? Co vedlejší postavy, jak jsou napsané? Jak dopadly frakce, je jejich příběh dobře napsaný? Jsou questy zábavné?Tolik nezodpovězených otázek které by nebyly spoilerem pro hlavní příběh...

    Co se týče kritiky explorace, neberu Vám Váš názor, na ten máte samozřejmě plné právo, ale s  jakým očekáváním jste ke hře přistupoval? Opravdu jste čekal, že budete moci chodit hodiny a hodiny jedním směrem? A k čemu by to mělo být dobré?

    Omlouvám se, ale tohle mi přijde recenzentsky velmi nezvladnuté a vzhledem k tomu, že se recenzent nevyjadřuje ani k půlce herních mechanik (a to těch které už sami vývojáři ukázali) nemohu Vašemu verdiktu přikládat větší váhu. Škoda.

    • Omlouvám se, ale ještě k již napsanému - obstojí Starfield jakožto RPG, když sami lidé z Bethesdy říkají že je Starfield spíše k Oblivion než ke Skyrim?

  • dworkin

    A ta hlavní dějová linka se teda týká čeho?

    A má ta hra taky nějaké zvuky, hudbu?


    • Derp_1337

      No myslím si, že se můžeme shodnout na tom, že té recenzi chyběli určitě informace. Především technický stav. 

      Je hezké, že jsme se dozvěděli, že je bugů málo a hra vypadá hezky, ale jak je na tom hra výkonostně? FPS a jejich stabilita? A jaká je audio stránka a soundtrack?


      Bez spoilerů na příběh klidně přežiju. Ale autor se klidně mohl rozepsat o omáčce okolo, jako jsou frakce, vedlejší postavy ("uvěřitelné" je trochu málo), různé herní mechaniky (zajímal mě třeba realismus Zero-G bojů), atd.

    • kkING

      myslim, ze je v te novinarske verzi hry vylozene prosi, aby nespojlovali pribeh 🙂

      • Veskoslav

        To ano. Ale chtělo by to aspoň náznak toho, co očekávat. A aspoň nějak popsat systém vedlejších úkolů.  Jestli to ovlivňuje děj atd. Jestli je to jako ve Fallout nebo Skyrim, kde některé činy ovlivňují příběh nebo je to čistě bez toho, že by to mělo na děj vliv například.

      • dworkin

        Já nechci prozradit, jak to dopadne. Ale z recenze bych se měl dozvědět, o čem ten příběh je.

    • Veskoslav

      To by mě taky zajímalo jaká je audio stránka. 

      Kdo vzpomene na F4 a jejich písně:)

      Fallout 4 Soundtrack - Tex Beneke - A Wonderful Guy

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit