Starfield – recenze vesmírného opus magnum
-
No už jsi hodně zaslepenej emocema. Nikdy jsem netvrdil, že jedniě Games má pravdu. Jen to, že každej má nějakej názor. A spektrum lidí je různý. Což je taky důvod, proč i ty nejlepší hry 100% nemají. A metacritic je jen agregátor. Ano, můžeš jet slepě podle metacriticu. Ale podle mě je dobrý se podívat i na ty extrémy (jak pozitivní tak negativní) a neřešit, proč tomu dal někdo málo. To je infantilní.
-
Mne to zatial tiez uz druhykrat nespadlo za cca 10 hod zatial. Dokonca mam z toho zatial celkom dobry pocit, az teda na ten trochu pribehovo nelogicky/naivny uvod 😂
-
Dneska si koupím SCORE čko, kde si přečtu opravdickou recenzi, protože tam to recenzujou lidi, které to baví. Ale na tom nazáleží viď, ani co si myslí na jiných webech . Jedině Games má pravdu...Já ale opravdu nechi číst recenze od někoho, komu to nesedlo, co se tady stává často, ty jo ?? Tak co je cílem recenze ? Odradit co nejvíce hráčú ? Napr. zdejší recenze Armored Core VI se mi líbí, ale to recenzoval Makal, a ne proto že dal 9, ale proto, že to psal člověk, který tu hru UMÍ ocenit ! Ale kto chce psa bít, najde si hůl...jako tady na fóru...Asi se prostě neshodnem, jak se mají psat recenze...
"Jak to souvisí s Metacriticem?" teď si hodně protiřečíš, protože to je právě prúměr světových hodnocení a to že dal Malchárek 7, znamená jenom to, že mu ta hra HODNĚ nesedla - žádná svatá, OBJEKTIVNÍ pravda... 😛 Takže mě se nelíbí jeho recenze, a tobě se neílbí, že se mi nelíbí...Hezký den...😉
-
Mě to za 26h spadlo jednou.
-
Ono přece ale není cílem dát hru vždy někomu, komu nejvíce sedne. Naopak, když hru recenzuje co největší spektrum lidí, tak finální plošné skóre odpovídá víceméně tomu, jak asi bude ta hra hratelná pro všechny. Co je špatnýho na tom, že někdo dal 7? Jak to souvisí s Metacriticem?
-
No tak spustil som to a spadlo mi to este pocas prologu po dotknuti sa artefaktu, cize asi 7 min hry😂
Bg3 mi za 155h spadol 5x a aj to len dovtedy kym som pouzival Vulcan namiesto DX11
-
"podezřelý ... dal tak obří hře 10/10 jen dva dny po vydaní na PS5"
Nějak nechápu, co se ti nezdá na těch 2 dnech. Vždyť novináři často dostanou novinářskou verzi hry s dostatečným předstihem, aby hru stihli ohodnotit.
Je to úplně běžná praxe, že novináři (a někteří influenceři) se ke hře dostanou dřív než obyčejní lidé.
-
Ani ne. Normalne muzes hru vratit 14 dni od koupeni a musis mit nahrano ofiko min jak 2 hodiny. U her co jeste nevysly, tak neplati tech 14 dni, muzes to vratit az do ofiko vydani hry, ale porad nemuzes mit nahrano vic jak 2 hodiny.
-
Viděl jsem a překvapilo me to 😀
-
87% a to je hra, která bude růst v čase, takže přijetí je na Steamu nadočekávání dobré po tom hate-trainu, co se na sockách vytvořil.
-
To jsem vyčetl z diskuzi. A že má Steam refund policy jinou, když hra oficiálně ještě nevyšla.
-
jakou souhlas, jinak o hru je velký zájem o konzolích, přece jenom je to nejvíce mainstream CRPG, co jsem kdy hrál a to s velkou rezervou.
-
To by me zajimalo jak, pokud mas vic jak 2-3 hodiny nahrano, tak zadnej refund neprojde. Me refund dali a mel sem nahrano 2,5 hodiny; kamosovi co mel 3,1 tak uz ne.
-
Tak ne, že by to bylo taková novinka, že? Typickým příkladem z minulosti, který mě napadá, byly orgastické výkřiky u Mass Effect 3, který byl sice tehdejší magnum opus společnosti Bioware, ale jeho zakončení (vida, ty asociace s BG3) dokázalo pro velkou skupinu hráčů zprasit celou trilogii. A jestli si pamatuju správně, tak pár nechutných hardwarových bugů (mimo jiné takové, které totálně rozhasily všechny savy - což se stalo například mě) tam bylo taky. A hodnocení 10/10 tehdy jenom lítaly.
Skyrim - taky absolutní hodnocení jenom lítaly, pamatujete si na tehdejší optimalizaci pro počítače, kdy nešly ani přemapovat klávesy a zběsilý inventář?
Herní žurnalistika obecně dlouhodobě až na výjimky (Jason Schreier např.) se zejména s ohledem na pofiderní systém hodnocení nachází v systému skoro bych až řekl klinické smrti. Pro člověka, který ví, co si má z recenzí vytáhnout a je schopen redukovat některé nežádoucí jevy (např. hodnocení 0-10 se prakticky redukovalo na 5-10) to je do jisté míry zajímavý ukazatel, pro "amatéra" je to zkreslující pohled na hodnocení her, ve kterém se dost dobře nemůže vyznat.
Vezmu - li to to v kontextu BG3. Dovolil bych si souhlasit s hodnocením 10/10 u PC verze. Ano, jsem si vědom toho, že třetí akt není úplně kompletní a zejména ke konci se vyskytují i různé HW problémy (podle všeho ale ne zásadního charakteru, tj. nejsou to bugy, díky kterým by hra nešla dohrát), ale s ohledem na celkový rozsah a kvalitu hry se domnívám, že si to takto vysoké hodnocení zaslouží. Pokud bych to převedl na stovkovou stupnici, tak bych to hodnotil 95/100. (pro forma, sám ještě v Aktu 3 nejsem, jedu relativně pomalu a hru si užívám, takže vycházím jenom z toho, co jsem načetl). U PS5 verze je to problematičtější - podle všeho je odladěná mnohem hůře (což bych zase připsal předčasnému vydání, primárně), takže nižší hodnocení, resp. zejména upozornění na fakt, že hra není odladěná, by bylo na místě. Ale tak zase....koho zajímají konzole u klasického RPG, že?...:-))
-
Ve finále je to ale pořád facka spotřebitelům, protože dostávají doporučení od novinářů na základě aktuální nálady a ne kvality portu a hru kupuješ teď a ne do budoucna.
za mě je dost na prd dávat 10/10, aniž by celou hru hráli na dané platformě a ještě v případě, když se obecně ví, že ta hra má dost značné problémy po těch dvou aktech. Opět je to jen další selhání herní žurnalistiky.
https://www.metacritic.com/publication/pc-games?filter=games
Tady máme web pro příklad, dokonce je podezřelý názvem. PC Games, který dal tak obří hře 10/10 jen dva dny po vydaní na PS5.
Určitě to celé dohráli na PS5...
-
Tak po další celodenní seanci na obtížnost hard stále platí, co jsem psal výše. Takže možná pouze very hard je trochu over the top.
-
Pojďme spekulovat jestli to dostane bídu na Steamu 😀 Já tipuji, že zítra ráno to bude mít aspoň přes 75%, ledaže…
Koukám, že někteří lidi to refundovali v early accessu i po dohrání. Dobrá featura.
-
Možná je to taky o tom, jak jednotlivé firmy přistupují k případnému řešení nedodělků a problémů. Přece jenom u Larianů člověk ví, že naslouchají reakcím a snaží se na ně nějak reagovat - hra se vylepšuje, Lariani dodělávají věci, které podle některých ve hře chybí (epilog apod.) - ostatně podobně to fungovalo i u DOS 1+2. Je podle mě zcela evidentní, že BG3 bylo z důvodu konkurence vydáno trochu předčasně (viz komentáře, že poslední akt není hotový, Underdark apod.). Na druhou stranu víme, že Lariani to dotáhnout v poměrně krátkém čase do ideálního stavu. Pro forma to říkám v kontextu PC verze, PS5 nemám a nemůžu tedy hodnotit.
Bethesda se svými sériemi (TES, Fallout) funguje jinak - v podstatě je takovým jejich trademarkem, že hry vycházejí z větší části zabugované ( i když i v tom se zlepšují, postupně), ale silně otevřené vůči modifikacím. Výsledek je takový, že Bethesda z velké části kašle na nějaké optimalizace, protože si je vědoma toho, že komunita si stejně hru opraví sama a přizpůsobí ji k obrazu svému. Poněkud cynicky řeknu, že leckdy opravy přímo od Bethesdy hru v jedné oblasti sice zlepší, ale pro změnu přidají další specifické bugy (říkal tu někdo pozpátku lítající draci???), kdy kdybych byl konspirativní teoretik, tak mám podezření, že to snad musí dělat schválně, jinak si to nedokážu vysvětlit. Mimo jiné tu taky narážíme na bugy, které se v rámci enginu přenášejí ze série do série a Bethesda je okázale ignoruje, i když o nich evidentně ví, protože už byly opakovaně řešeny.
Obecně u her u Bethesdy podle mě platí pravidlo, že pokud chce člověk optimalizovaný, funkční a hratelný produkt, tak by měl tak rok počkat - pak si stáhnout 10-20 (dle vkusu každého soudruha) nejpopulárnějších modů z Nexusu, které vyřeší největší trable a potom si hru opravdu užije. Což nic nemění na tom, že až bude vycházet další díl TES, tak stejně budu mít předobjednávku..:-)) Naštěstí Starfield není úplně pro mě to pravý ořechový (sci-fi úplně v RPG nemusím), takže pro mě nebude zase tak velký problém počkat.
-
Já si na mody pár let počkám s upgradem, respektive novým pc, možná si nechám case, ale teď to hraju na series x. Myslím že recenzent dojel hru sice 2x ale jenom hlavní linku protože ty frakce mají, jak už to u Bethesdích her bývá, lepší questy než ten hlavní, ale nechci soudit jsem tak ve 2/3 ale konec se jen tak nedozvím páč nemám kam spěchat a užívám si ten ostatní obsah, který je i v základu bez modů super.
-
mně se nelibí to pokrytectví na tom. Obě hry stojí stejně, ale budeme řešit technické problémy jen u jedné hry. Na PS5 má hra 40 sekundový loadingy, obrovské problémy v určitých oblastech jako Blighted Village, Druid Grove, act III samozřejmě nemá cenu ani zmiňovat, ale raději otestujeme první lokaci, celkově pak zahrajeme na PC 4090 a pak dáme PS5 verzi 10/10.