Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Peca

    Předobjednáno, už se moc těším! Původně hra za mně určitě v TOP3 za celý život. 

    • iSpirit

      pak tam máš určitě Zaklínače 3 a Mass Effect. 


      • medveddd

        Takže další dvě vynikající hry? :)

    • Tak to si jich moc nehrál. 😃

      • Peca

        Docela dost hraju, ale CP2077 mi teda velmi mimořádně sedl. Jsem fanda scifi a dobrého příběhu a mimo Witchera 3 bych tam určitě zařadil i Mass Effect sérii. Pak mně bavilo samozřejmě i spousta dalšího jako třeba Factorio, nové Doomy, na Unreal Tournamentu jsem taky strávil měsíce a tak. 

        Naoapk třeba kostkový režim u Baldurs Gate je pro mně záhodným způsobem neprůchozí i když hra to bude určitě taky dobrá. 

        Ale rozumím, že jsou to moje velice subjektivní dojmy a ne každý je se mnou sdílí. 

      • Veskoslav

        Odehrál a dohrál jsem desítky titulů. A ano, CP2077 je u mě v TOP10 (a je tam například i Deadpool z roku 2013 například).

        • iSpirit

          někdo tam má Chrono Trigger s Ocarinou a někdo má Cyberpunk s Deadpoolem.....


        • Derp_1337

          Tak mít Deadpool v top10 je dost kontroverzní tvrzení. Tu hru měli jednotliví hráči mnohem radši než samotní recenzenti, ale zas tak dobré to nebylo. 😉

          Nebudu řešit subjektivní pocity jako "byl to velmi vtipné", ale vadila mi třeba i ta krátka délka. V průměru to lidi dohráli za necelých 9hodin, což je málo. (Dle dat ze serveru HowLongToBeat)


          Určitě každého napadne spousta her, které si spíš zaslouží místo v top10.

          • hra, která jde dohrát za 9 hodin má u mně plusové body (dřív jsem to měl naopak)

            • Derp_1337

              Tak nebudu říkat, že jsem nějaký velký fanda extrémně dlouhých open world her, u kterých dohrání trvá 80+ hodin. To ne.

              Ale zase na druhou stranu 9 hodin je málo. Za ideál si představuji něco jako je Uncharted 4, u kterého dohrání trvalo 16 hodin. Vynikající hra.

            • Duptcheck

              Přesně, mám to stejně 

        • Jarisko84

          Jj aj za mna jedna z top spolu s povodnym deus ex,dishonored atd..

      • medveddd

        Mám to podobně, minimálně teda top 20, možná top 10.

        Ono těch skvělých openworld RPGček bohužel tolik není.

  • jack

    Recenze verze CP ze 7. 12. 2020 vyzdvihovala, že příběh a RPG systém je tak úžasný, že přebije technické problémy a glitche. Na obranu recenze je potřeba říci, že technické  problémy tehdy v ní zatajovávány nebyly. A hodnocení je stejně vždy subjektivní, takže bylo recenzentovo právo dát 9/10. Fakt, že mnozí z nás podléhají hypu a prvním číselným hodnocením bez snahy jít do detailů (které jsou díky Internetu také po ruce - jen to chce mít ochotu hledat nepříjemnou pravdu), je náš problém.  

    I zde ve verzi 2.0 se stále zmiňují bugy a určitě budou její patche.

    Můžeme se rozčilovat, že se stává normou, že často vycházejí neodladěné produkty. A recenzenti to přecházejí jako samozřejmost, že to se přeci časem opraví. Ale asi to nezměníme. Jen naším tržním chováním. Nekoupíme si hned produkty CDP nebo Bethesdy, ale předobjednáme věci od Larianu :).

    • Tak zrovna Lariany bych kladivem po hlavě nebral 😅, v porovnání s Bethesdou reagují na požadavky komunity a uzpůsobují jim patche. Zatímco u Starfieldu mohou hráči marně křičet a dožadovat se patche pro zlepšení UI a přidání vozítka aby se hráč nemusel plahočit z jednoho konce mapy na druhý kde na něj čeká jedno jediné silo 🥲😂

      Proto ano, radši nacpu peníze do předobjednávky Larianí hry jelikož se věnují lidem kteří jejich hru koupili než do her od Bethesdy kterým jsou jejich hráči u zadele a vydají na oko sem tam nějaký patch který ale nereflektuje hráčské požadavky.

      • dworkin

        Audio v Baldur's Gate 3 je stále rozbité, vím o minimálně pěti supporti ticketech, které v té věci byly podané už po vydání, a nic.

        • Ano, ale asi to chce trochu času. U Starfieldu jsem zmínil vozítka naschvál, jelikož většina hráčů ví že nebyly přidány záměrně aby Bethesda natáhla herní čas a zamaskovala tím (polo)prázdný svět, toto se mi v BG3 nestalo...téměř neustále je co dělat.

          Bugy se časem opraví, umělá vata těžko zmizí.  Respektive ji budou muset odstranit modeři.

          Díky tomu to nejspíš bude časem dobrá hra, což ale stejně nevypovídá příliš dobré o Bethesdě. 

    • Slavik_Jenda

      Bugům se v dnešní době vyhnout nelze... Já jsem si to pořídil po vydání a čekal cca měsíc na první velký patch a s tím jsem to dohrál bez problémů... Resp. narazil jsem na nějaké ke konci hry a hru mi rozbily paradoxně další patche... Nicméně dohráno mám, užil jsem si většinu konců a teď čekám na "kompletní" edici, abych si to užil znovu s odstupem...

      Kritika CP je přitažená za vlasy (Nemluvím o verzi pro minulou generaci, když to nefunguje, tak není o čem)... Ať mi kritici ukážou co je podle nich lepší hra... Např. GTA V super, ale místy jsem se do toho musel nutit abych to dohrál... RDR2 super, ale na druhou stranu koupil jsem to krátce po vydání na PC, po pár hodinách odložil a pak trvalo rok, možná déle, kdy jsem se překonal k tomu, abych se do toho naplno ponořil... Epilog jsem zatím nedohrál, taky se k tomu musím překonat... CP jsem přes všechny výhrady hrál od začátku až dokonce...

      • iSpirit

        https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/kcve8s/promised_but_missing_feature_list_will_update/

        Mně ta kritika připadá spíše nedostatečná po to všem, co ta hra měla v základu mít a neměla.

        To, že to tady někdo obhajuje, mi připadá na hlavu. Krmili lidi trusem a ty lidi se ten trus tady ještě vychvalují.

        Jinak ti ukážu desítky lepších her. 

        • ALHAZRED

          iSpirite, že tys tu hru ale vůbec nehrál a hejtíš tady jako placenéj ...😂 nojo tebe to nepřejde, čekal si rpg a vona je to střílečka, děsně tě podvedli...

          • iSpirit

            https://ibb.co/xSB0cCb


            • ALHAZRED

              PS4 ? Tak to tě hódně na****li 😬😱

              Jó, to byli moc špatný sliby...😠

              • iSpirit

                Reakce na příspěvek:

                hrál jsem PS4 verzi na PS5, takže jsem neměl technické problémy krom podprůměrné grafiky.

          • vonTossis

            Je to šašek. Opakuje pořád dokola je to, že to něco mělo mít, a že to byl děsný podvod. Já se na nějaké markeťáky vykakal a dostal jsem skvělou hru. 

            • dworkin

              Pokud ti prodejce slibuje, že zboží bude mít nějakou vlastnost, ale pak se na ni vykašle, aniž by ti o tom řekl, a dá zboží na trh, jak bys to nazval?

              Využití omylu kupujícího, který prodávající sám v kupujícím vyvolal, pro vlastní obohacení, je podvod tak nějak z definice.

              Samozřejmě ne ten trestněprávní, ale nekalosoutěžní určitě - klamavá reklama.

              • ALHAZRED

                Reakce na příspěvek:

                Tak tohle je hodně diskutabilní, a nemůžu si pomoct, ale že opravdu přeháníš...Tady se to srovnává se žrádlem, s tovarem, s autama a nevim co OMG...Objednal sem si hranoky a dostal sem knedlík :-D :-D

                Tak dobře. Když se dělá nějaká "reklama" nebo jinak - rozhovory s vývojářema, tak se má dávat pozor CO přesně říkají.

                Říkají: CHTĚLI by sme aby tam bylo ještě to a to ? Nebo učrčitě tam BUDE to a to...Kolik se toho nažvanilo třeba o Vampire Masquarade a šlo to celý k ledu...tak bychom je měli pověsit NEEE :-D 

                Na druhou stranu, jestli si objednávám třeba Lego, o kterém vím, že tam má být 3878 dílků a napr. 4 chybí, tak to mě naštve, ale to už je prostě jiná sóda...

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Tady jde o princip.

                Selhali CDP s reklamní kampaní? Ano. Byla ta reklamní kampaň někde na úrovni klamavé reklamy? Ano.


                Znamená ta fail reklamní kampaň, že hra samotná je odpad? Ne.

                Problémem je to, že iSpirit neustále spammuje, že hra si zaslouží nízké hodnocení kvůli fail reklamě, která naslibovala hory doly. Což je přehnané.


                Navíc spousta hráčů vůbec nesledovala nějakou stupidní marketingovou kampaň a hru si užila takovou, jaká byla. Proč má potřebu těm lidem nutit svůj názor "názor, že ses u té hry dobře bavil, neplatí, protože já se cítím podveden" ??

              • Slavik_Jenda

                Reakce na příspěvek:

                Tahle argumentace je v případě hry nesmysl... Hra není jídlo, spotřebič, výrobek... Hra je umělecké dílo... To, že ti autor předloží nějakou vizi, tak to nutně neznamená, že se od ní nemůže odchýlit popř. ,  že ji nemůže změnit... 

                Přijde mi úplně zvrácená představa, že jakoby někdo si řekl v CP2077 bude podzemka, to musím mít... Podvedli mě, není tam... Takhle hry snad nikdo nekupuje...

                Co bych považoval za podvod jsou verze pro předchozí generaci... Tam je zcela na místě požadovat vrácení peněz a třeba i nějaký soud s akcionáři apod. Ale o tom nemluvíš...

                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  Argument, že hra je umělecké dílo, a proto nemusí mít vlastnosti, které dodavatel předem inzeroval, je jednoduše nesmyslnej. Resp. přesně takto vydavatelé chtějí, aby se na to hráči - spotřebitelé - dívali a neremcali, když dostanou něco jiného, než bylo slíbeno (nedej bože, aby chtěli třeba refund apod.).

                  To, že ten argument je blbej, ti ukážu na konkrétním příkladu. Film je umělecké dílo. Pokud půjde do kin film a reklamní kampaň se vedla v duchu, bude tam hrát i Brad Pitt, i když ne hlavní postavu, a dokonce bude Brad Pitt na plakátech - a potom fanoušci Brada Pitta až v kině zjistí, že tam Brad Pitt není, protože režisér jeho scény na poslední chvíli vystřihnul, je to v pořádku?

                  No není to v pořádku. Je to ta klamavá reklama, o které pořád mluvím. Mimochodem filmový průmysl naštěstí nemá přístup typu "nahrneme těm nerdům nedodělanej bazmek, však hra to je, jezdit a střílet tam můžou, tak co" a tudíž by se ten příklad s Bradem Pittem nemohl stát - tuhle informaci bychom předem dostali. Samozřejmě, že bychom ji dostali. To jen u her, kde převládá taková ta nerdovská, amatérská atmosféra, si lidi nechávají s*át na hlavu. Potřebujeme, aby se hráči stali uvědomělými, sebevědomými spotřebiteli. Potom nebudeme dostávat nehotové, rozbité hry s chybějícími featurami.

                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  Videohra je produkt stejně jako rádio nebo kukačkové hodiny. A pokud produkt uvedený na trh nemá vlastnosti, o kterých prodejce předem inzeroval, že je bude mít, je to klamavá reklama.

                  Nemám problém s tím, že autor změní svoji vizi, ale chci o tom vědět předtím, než jde produkt do prodeje. To je férové, čestné jednání.

                  Taky je dost rozdíl mezi tím, říct "rádi bychom ve hře měli tohle" a "ve hře bude tohle". V obou případech je správnej, čestnej přístup před uvedením do prodeje říct, jestli to tam je. V tom druhým případě se tu _musí_ říct, jinak je to nekalosoutěžní delikt - klamavá reklama.

                  • vonTossis

                    Reakce na příspěvek:

                    Není, hru nevlastníš. Vzdělej se.

                    • dworkin

                      Reakce na příspěvek:

                      Funguje to úplně stejně.

                    • Reakce na příspěvek:

                      Pořád je to produkt, má nějaké vlastnosti, je nějak popisovaný v reklamě a kupuješ si práva k jeho užívání. Stejně jako u jiného softwaru. Kdyby mi Microsoft tvrdil, že ve Visual Studiu edice Professional budu mít zobrazení pokrytí kódu testy, já si to v dobré víře na rok předplatím. Pak tam tu funkci nenajdu a při googlení narazím, že je ta funkce až v mnohem dražší edici Enterprise. Budu zákonitě dost naštvaný a nebudu se utěšovat tím, že i bez toho je to vlastně docela dobrý vývojářský nástroj.

                      • vonTossis

                        Reakce na příspěvek:

                        Visual Studio nevzniká formou "kreativního" procesu. U her není daným účelem naplnit nějaké vývojářské funkce. Je tam účel pobavit publikum, mění se mnohdy za pochodu a marketing pracuje třeba i s mínus x-iterací realitou. Nemusel být ani zájem CD Projektu poškodit a cíleně marketovat "lživě". Prostě to  neumenežovali uvnitř (sám vím, jak s námi ve firmě zamával covid) a otevřely se jim nůžky development/marketing. Tím je neobhajuju, pořád je to jejich problém. Jen mi to netrhá žíly,  protože si uvědomuji realitu kreativního vývoje a užívám si parádní hru. 

                        • Reakce na příspěvek:

                          Hele, jsem taky programátor a moc dobře vím, že tohle je problém nejen her, ale i programů určených pro práci. Vždycky je velmi dlouhý seznam "Nice to have" funkcí a vlastností a nakonec se většinou nedostane ani na všechny ze seznamu "Must have". Ten tvůj "kreativní proces" s tím nemá nic společného. Ten se uplatní ve výtvarné, hudební nebo scénáristické rovině. Ale když se zasekneš na řešení složitějšího technicko-designerského problému, tak je jedno, jestli jde o organizaci oken vývojářského prostředí nebo o inteligenci policajtů ve hře.

                          Já si hry užívám i přes jejich špatné vlastnosti, ale když někdo přezentuje něco, co bych tam fakt rád měl a točil kolem toho svůj průchod hrou, a nakonec to dopadne zle, tak jsem prostě zklamaný. To vlastně ani není můj případ se Cyberpunkem, ale chápu, jak se někteří mohou cítit.
                          • Slavik_Jenda

                            Reakce na příspěvek:

                            Já jsem taky programátor a taky se setkávám s tím, že SW by něco měl umět, pak neumí a je kolem toho dohadování atd. atd.

                            On je rozdíl, když vyvíjíš hru a když vyvíjíš nástroj. Já vyvíjím aplikace v podnikovém systému. A když řeknu, že tady chtějí tuhle informaci, když kliknou sem, tak se má stát tohle... Tak to má opodstatnění, protože to souvisí s nějakým jejich procesem a ten SW je jen nástroj, který jim má pomoci ten proces efektivně vykonávat... Kdyby sis objednal lopatu a přišly ti vidle...

                            Ale hra je umění... A má tě bavit... Proto není podstatný z jakých částí se skládá, co obsahuje / neobsahuje... Podstatné je jak se hraje a funguje jako celek... Máš hry úzce zaměřené např. sportovní hry, které jsou zaměřené čistě na hratelnost... Nebo např. příběhové hry, kdy procházíš úzké koridory a prožíváš příběh... Nebo máš OW, které jsou sice otevřené, ale přesto musí mít nějaké hranice, aby je vůbec bylo možné dokončit... 

                            Což mi připomíná, že Hoghwarts Legacy se vyčítalo, že tam není Famfrpál... Není tam a ani tam nechybí... Akční adventura v otevřeném světě nepotřebuje sportovní minihru... Byl to možná hloupej slib, ale není žádná tragedie, že ho nesplnili...

                          • vonTossis

                            Reakce na příspěvek:

                            Přeložil jsi to jen do výčtu funkcí. Hra není jen o komplexních technicko-designerských řešeních. Hardcore developer, co? :-)

                            • Reakce na příspěvek:

                              Jistěže není, ale když už ty funkce vyjmenovávají v prezentacích, tak je podle mého fér, aby tam buď byly nebo aby se na to bral ohled při hodnocení. Vždycky najdeš někoho, kdo tam to nebo ono z prezentace chtěl a bude mu vadit, že to tam nakonec chybí. Jestli chtějí, aby byla hra považována více za umění, tak ať to jako umělecké dílo prezentují a ne stylem "Naše hra bude umět to, to a to" jako kdyby to byl tabulkový procesor.

                              • vonTossis

                                Reakce na příspěvek:

                                V tom s tebou souhlasím. Tím marketingem - bude to mít takové a makové vlastnosti a funkce si dost zavařili. Měli to prezentovat jinak, klidně generičtěji a (částečně) by se tak vykoupili. 

                  • Slavik_Jenda

                    Reakce na příspěvek:

                    Každej máme právo rozhodovat se, podle čeho sami uznáme za vhodné... Mně tenhle pohled přijde úplně mimo... Hodnotím to co dostanu, na základě toho jak mě osobně se to líbí / nelíbí... V době internetu, videí, recenzí, máš dost informací na to, aby sis udělal obrázek sám, předtím než hru koupíš...

                    Tady by asi chtělo vyložit karty na stůl... Říct na rovinu, zda jsi hru hrál, zda jsi skutečně s něčím počítal a následně tě zklamalo, že to tam nebylo... Protože CP zažil obrovskou vlnu negativních emocí, které z části byly založeny na objektivní kritice, ale pořád hra byla super... Já jsem si počkal cca měsíc na první velký patch... A problémy jsem prakticky neměl... Zatímco internet plnily zprávy, že se to v podstatě nedá hrát...

                    • Reakce na příspěvek:

                      Já si nebyl úplně jistý, jestli nesplněné sliby zahrnovat do hodnocení, ale když to srovnám s jinými produkty, tak vlastně proč ne? Koneckonců v mnoha oborech se za to i rozdávají pokuty.

                      Řekněme, že půjdeš do restaurace a objednáš si menu, kde bude argentinský steak, hranolky, salát a kafe. Dostaneš steak z rakouského býka, ale pořád výborný a i dost velký. Hranolky budou trochu gumové, na kafe budeš čekat půl hodiny a salát nedostaneš vůbec. Oběd celkově vlastně fajn, i ty hranolky sníst šly, bez salátu se to obešlo a při čekání na kafe sis stihl přečíst noviny. A pokud se to někomu nelíbilo, mohl si ještě před vchodem na mobilu přečíst hodnocení restaurace od ostatních hostů, kde by se dozvěděl, jak to s tím menu doopravdy je. Nebo bys od obsluhy vyžadoval všechny součásti menu v rozumném čase nebo slevu a při následném psaní recenze bys restauraci nešetřil?

                      • Slavik_Jenda

                        Reakce na příspěvek:

                        Tohle už píšu výše... Hra není jídlo... Hry přece nekupujeme podle nákupního seznamu, že jako máme x položek, pro které jdeme, postupně všechny odškrtáváme... Hra je umělecké dílo, které funguje jako celek, buď tě baví nebo ne... 

                        Když se na to budeš dívat stylem, že třeba ta policie je tam hloupá, z preview jsem čekal mnohem víc... Na jednu stranu je to legitimní pohled, protože ta policie ve verzi, kterou jsem hrál tzn. před 2.0 je skutečně hloupá až zbytečná... Na druhou stranu nejsme malé děti, víme, že jsme ve hře, že ten svět, ve kterém se pohybujeme je iluze / kulisa pro vyprávění  příběhu a ta policie v tomhle podání je Potěmkinova vesnice, do které nemá smysl rýpat, protože to je skutečně jen kulisa a ta hloubka je v něčem jiném...

                        Žijeme ve světě omezených zdrojů, lepší policie by vyžadovala více práce, ladění, možná by i komplikovala některé části hry a vlastně kvůli čemu ? CP není simulátor honiček s policií... Dal bych příklad jedné z mých nejoblíbenějších her a to Watch Dogs 2... Tam můžeš vzít automatickou zbraň a střílet do lidí... Reakce okolního světa, policie je absolutně neuspokující... Což ve výsledku vede k tomu, že si přitom připadám fakt blbě, ale hlavně mě to nebaví dělat a tak to nedělám... Zatímco v GTA dělám bordel často a ten čas, kterých měl věnovat příběhu, tak pak zabíjím tímto způsobem... Což u GTA tolik nevadí, ale u CP by to byla škoda...

                        • Reakce na příspěvek:

                          Restaurační business je taky forma umění. Taky očekáváš nějakou kvalitu a hlavně to, co je inzerováno. Pokud bude v menu jen steak, tak mi bude jedno odkud. Pokud tam bude argentinský steak a nebudu se chtít spokojit s levnou náhražku, i když může taky chutnat dobře, tak spokojený nebudu..A vím, že žijeme ve světě omezených zdrojů, obecně považuju za pitomost a rozmařilost tahat mrtvé krávy přes půl planety, ale jednou bych to rád ochutnal (a třeba zjistil, že nepoznám rozdíl).

                          Stejné s hrou. Pokud řeknou, že to bude skvělé RPG v otevřeném městě a nic víc, nebudu mít na policajty žádné velké nároky. Když však řeknou, že se tam policajti budou chovat tak nebo onak a výsledek je úplně jiný a mnohem horší, tak spokojený nebudu. Pokud by to byla jedna z vlastností kvůli které jsem to kupoval, což u mě v případě policajtů neplatí.

                          • Slavik_Jenda

                            Reakce na příspěvek:

                            Buď konkrétní v tom v čem tě CP zklamal... Já tu hru hájím, ale určitě bych vyjmenoval spoustu věcí a vlastně mrzí, že diskuze je pak takovýhle obecný žvanění... 

                            CP je přese všechno vyjímečnou hrou, kterých za roky nebo spíš roky vychází opravdu málo... Proto od začátku každýmu říkám kup si to a hraj to, je to fakt super. Nemusí se to každýmu líbit, určitě je co vytýkat... Ale problémy té hry fakt nejsou v tom, že nedodrželi co slíbili... Té hře nic nechybí... Proto nedává smysl to přirovnání k jídlu apod. tady jsi nedostal horší kvalitu, v tom produktu nic nechybí... I s ohledem na to, že řekli, že tam něco bude a ve výsledku to tam není, tak stejně to tam nechybí...

                            Jak říkám na začátku, hře bych vytknul spoustu věcí... Např. podobně jako v Zaklínači, po určité době jsem se stal extrémně přesílený a souboje přestaly být výzvou... Nebo jsem se často dostal do situací, kdy jsem v rámci mise jel na přestřelku a neměl jsem náboje, díky čemuž jsem se dostával do absurdních situací... Minimapa byla skutečně pro řízení nepoužitelná... Nebo crafting, kdy se dalo vydělávat neustálým skládáním a rozkládáním věcí, byla strašná otrava... Ta hra má spoustu klasickejch chyb... Ale nikdy by mě nenapadlo ji vytýkat, že je v ní něco jinak, než řekli, že bude... Na to je ten výsledek příliš dobrej...

                            • Reakce na příspěvek:

                              No, já tuhle část vlákna bral jako obecné žvanění o tom, jestli je klamavá reklama u her špatná a jestli by se měla promítat do hodnocení.

                              Pokud jde o zklamání ze Cyberpunku, tak vlastně nebylo velké. Asi proto, že jsem z posledních ukázek před vydáním pochopil, že to nebude taková sláva, o jaké mluvili. Nevýrazná vertikalita. Tu teda prezentovali jen ze začátku a brzy jim došlo, že to nezvládnou. Jako nemuselo by to být jako v Mirror's Edge, ale náznak něčeho takového by potěšil. Pak systém vylepšování postavy, který dobře funguje ve fantasy světě plném kouzel a obřích potvor, je v realističtějším technickém světě prostě divný. V podstatě jak píšeš sám. Toho jsem se bál od začátku a naplnilo se to bohužel vrchovatě. A glitche. Těm se sice nevyhne žádná hra, ale tady byly přece jen výraznější a častější než obvykle.

                              A jestli tam něco chybí nebo nechybí? To záleží na úhlu pohledu. Buď to neměli prezentovat nebo to tam mělo být. Takhle když se někdo zeptá, jestli je ten Cyberpunk fakt tak dobrý, jak se tvrdí, tak musím říct: Je dobrý, ale ten svět nefunguje, jak říkali, policajti se spawnují přímo za tebou, pořád je tam docela dost grafických glitchů, vývoj postavy se do světa nehodí atd. Kdyby nevychvalovali neexistující věci, tak by stačilo říct, že je dobrý.

                              • Slavik_Jenda

                                Reakce na příspěvek:

                                Já bych řekl, že je dobrý a pak mluvil o tom, co podle mě funguje dobře a co ne až tak dobře... Bez ohledu na to co před lety tvrdili, že by tam mělo být...

                                Ale je možné, že se lišíme zkrátka v tom, že já ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že CP bude... Tak jsem se na to po Zaklínači 3 strašně těšil, ale současně jsem nijak neprahnul po informacích, co tam bude / nebude... Něco se ke mně dostalo, ale nikdy jsem to nebral nijak závazně... V paměti mi uvázla zejména stylizace, artworky...

                                Kdyby se nerozjela i tahle vlna kritiky, tak já bych si ani nevšiml, že něco vynechali... Před lety jsem hodně žral prezentace Watch Dogs 1 a pak jsem zklamaný byl... Sice opět jsem byl zklamaný tím co ve hře skutečně bylo... Ale ty prezentace mě ovlivnily, že jsem měl pak větší nároky, čekal zajímavější příběh... Do nějaké míry se to dá asi pochopit... Od té doby jsem se už prezentacím žádné hry nevěnoval...

                        • Slavik_Jenda

                          Reakce na příspěvek:

                          Pamatuji si jako dítě, kdy jsem v rámci nějaké závodní hry zkoušel "dojet" do města, které bylo nakreslené na pozadí... Samozřejmě, že jsem nikam nedojel... Je to klamavá reklama, když vidím v dálce město, sjedu z trati a nemůžu do něj dojet ?? Samozřejmě, že není, je to dětská naivita...

                          V CP si pamatuji lokalitu, kde rozhořčení občané demonstrují proti korporaci... Má to tam takovou bojovnou atmosféru... Hlídají tam těžkooděnci, demonstranti mávají transparenty apod... Tak jsem se nechal strhnout a jal jsem se dělat revoluci... Těžkooděnce jsem zmasakroval, demonstranti se rozprchli a bylo po revoluci... Spustila se neuspokující honička s policií  a zkrátka hra s tím nepočítala, nikam to nevedlo...

                          Čímž se vracím k tomu, že nejsme malé děti... I když nám slibují živoucí světy, pořád je to jen kulisa / Potěmkinova vesnice, nemůžeme počítat s nekonečnými možnostmi... 

                          K tomu mě ještě napadá, že někdo se pozastavuje nad tím, že auta jezdí furt dokola, lidí chodí tam a zpátky... Určitě by šlo vymyslet systém, kde by se NPC pohybovali uvěřitelněji... Ale chceme tímhle vytěžovat procesor a ukrajovat si z výkonu ?

          • Derp_1337

            XAXA 😂

            Řekl jsi to hezky.

      • Tak co je lepší hra je subjeklitvní. Ty píšeš že RDR2 si ještě nedojel a mě to třeba bavilo brutálně, sice jsem nedělal vše na 100% ale jo bavilo mě to stejně jako CP2077. Pak vidim i lidi co to otočili 3x na platinu a mají každý zvíře ulovený atd.

        • Slavik_Jenda

          RDR2 jsem dohrál hlavní kampaň (Nevím jestli tam jsou vedlejší mise, ale úkoly na mapě jsem luxoval), nedojel jsem epilog... Bavíme se pořád o obrovský hře... Každopádně i když je to objektivně super hra, tak nikdy mě nestrhla tak jako CP nebo Zaklínač 3... Paradoxně často jsem tam trávil čas hraním pokru a na pozadí jsem poslouchal podcasty... V jedné z těch spousty her jsem fakt narazil na protivníka, co se nenechal porazit, když jsem do něj nasypal asi 500 dolarů a furt to ne a ne otočit... Tak jsem ho střelil do hlavy a ty peníze u sebe neměl = Hra na tohle není připravená / chyba hry...

          CP jsem dohrál na 90%+, ale jeden z patchů mi rozbil save...

        • zanek.s

          A pak jsou lidi co RDR2 zkusili prvních 7 hodin a vzdali to, bo na
          myši+klávesnici bych musel mít ruce jak chobotnice jak je to ovládání
          pro PC zprasený. A naopak CP2077 se hrálo báječně...

          • Mě na tom ovládání nepřišlo nic špatnýho a to jsem hrál na PS4 když hra vyšla a koupil pak na PC a dohrál i tam.

            • zanek.s

              Ohromné množství klávesových voleb plus jejich kombinace. V dosahu levé ruky, ani herní myši jich tolik nebylo. Co jiná hra má na jedné klávesy, tady bylo na 4 různých. Neuvěřitelné. A to už hraju 20 let. Na gamepadu to bylo asi lepší. Vzdal jsem to, ale asi můj problém... A to že mi hra náhodně přepínala nastavení zvuku na 5+1 byla jen třešnička na dortu. Cca 2x za hodinu se úplně rozsypal zvuk kdy ze střeďáku se stal basák, ze zadních střeďák atd atd. Na netu rada žádná, jen že se to děje i ostatním na pc+5.1. A pak pokaždé restart a předlouhé znovu načítání hry i na SSD. A opakování mise, bo quick save Rockstars nevede. Fakt ne. A to jsem se na češtinu tak těšil...

              • Reakce na příspěvek:

                Je fakt že zvuk sem měl taky divnej to si pamatuju. Vždycky jsme musel audio dát úplně na max. z nějakýho důvodu hra byla vždycky potichu i když v options všechno na max. A četl jsem že to blbnulo více lidem.

  • ALHAZRED
    Šárko, moc mě teší, že tu hru umíš ocenit, i když není dokonalá, prostě to bereš z tý lepší stránky. Já po tom redakčním hodnocení Starfieldu, už asi budu kupovat jenom SCORE...😛

    původní hře: Nezdá se vám, že tohle je už opravdu DOST převarenej čaj ?? Oba tábory mají svojí pravdu, ale nedá se na tuhle věc koukat obidvoma očima? Nejvíc mě mrzí, že některí lidi těm slibem UVĚŘILI až moc a doteď je to b*ere, a my ostatní jsme to brali s rezervou a jsme v poho...koukáme se na hru takovou, jaká je...a na nějaké principi vyžší mravnosti kašlem... 😉

    • Slavik_Jenda

      Původní hra je 10/10 a to jsem ji určitě déle než rok nehrál... Těším se, až se do ní vrátím...

  • iSpirit

    takže stejná devítka jako u původní hry Šárko? Asi bych začal recenzi sebereflexí, aby ta devítka dávala smysl v kontextu. 

    • Já jsem hru na day 1 náramně užil a to jsem to hrál na tehdy mírně nadprůměrné sestavě na NTB. Za celou hru jsem měl jediný bug. Takže nevím. 

      Teď se těším, že si to zahraju celé znovu na úplně novém kompu takže já nemám problém recenzentce tu 9. Je to sranda, protože je to jedna skutečně z mála her, kde se s hodnocením na Games shodnu. 

      • Já to hrál poprvé na herním notebooku a bez větších bugů. Pak podruhé na herním PC taky bez větších problémů a teď se na to chystám po třetí ale tentokrát na PS5, tak jsem hodně zvědav 😁. 

        Každopádně se z toho stala pro mě jedna z nejlepších her co jsem za svých cca 25let aktivního hraní videoher zažil. 

      • jurb83

        Podobne u mna. Jediny bug som mal, ze sa Adam Smasher pri zaverecnej potycke zasekol v stene, tak som dal quickload a bolo :D

      • iSpirit

        ať seš, kdo seš, doporučuji mrknout na:

        https://www.youtube.com/watch?v=_CymqHdNYkg&t=356s

        A kdo se baví o bugách, já se bavím čístě o obsahu, který slíbili a nedodali. Chce to lépe číst.

        • Taronyu

          A keď som okolo tej hry žiadnu marketingovú kampaň nesledoval tak čo?

          • iSpirit

            takže opakovaně chodíš do diskuzí pod herní články, píšeš tam svoje moudra, ale největší marketingovou kampaň v herní historii jsi nesledoval? Jak jsi to proboha dokázal?

            • Já třeba hry vždycky víc hrál, než o nich četl (hraju od roku cca 2000). Na herní weby jsem začal chodit teprve nedávno po tom co od určité doby začínám mít víc času na čtení v práci a méně času na hraní doma :D. Hype kolem Cyberpunku mě dokonce úplně minul a dozvěděl jsem se o něm chvíli před vydáním, takže jsem šel do nové hry bez očekávání a zažíval naprostý wow efekt.


              Věř, nebo ne, ale i to se lidem děje.

            • Asi stejně, jako já...

            • Taronyu

              Tak že si nechcem spoilovať hry na ktoré sa teším? 😉

              • iSpirit

                Reakce na příspěvek:

                prosím tebe, nelži, tohle je tak chabé. My všichni tady máme potřebu hry komentovat, my všichni tady v diskuzi jsme ty trailery viděli, ty jsi to viděl, depr to viděl, veskoslav to viděl. Všichni jsme čekali žijící Night City, kde si budeš moc vytvořit vlastní příběh. Nikdo z nás to nedostal, jenže někteří jsou na tom moc velcí pokrytci a fanboyové, aby si to přiznali, proto se schovávate za tím, že žádné bugy nebyly, že ty lži by se neměly promítnout do recenze, že jste kampaň nesledovali etc. Buď je to čirý alibismus od Vás, nebo lžete jako CDP.

                • Reakce na příspěvek:

                  Představ si, že opravdu existují lidé, kteří si uvědomují, že na jejich názor není úplně každý zvědavý a netrpí fetišem vyjadřovat své pocity na internetu. Jen si všimni, že mám o 2 roky starší profil a 3krát méně příspěvků.

                  PS: Jo a abych nezapomněl: Deus Ex s otevřeným světem je desítková hra!

                • Taronyu

                  Reakce na příspěvek:

                  😂😂😂

        • Derp_1337

          Jo, ale tak z principu by se mělo hodnotit to, co ve hře je a jak moc je to zábavné. 

          Dávám tomu mínusové body, protože ve hře něco není, je trochu přehnané.


          CP2077 si zasloužilo nějaké mínusové body za technický stav, ale zase ne každému se ty bugy projevily. Spousta lidí to hrála a skoro nepotkala žádné bugy. Z jejich pohledu slušná hra.

          • Najednu stranu máš pravdu.Nadruhou stranu prezentovat některé mechaniky před vydáním a pak zjistit ,že to tam není,taky není v pořádku.Jestli tohle zhohlednovat v recenzích je určitě na pováženou.

            • Derp_1337

              Hele, kolik lidí si myslíš, že četlo ty "rozhovory s vývojáři" a podobné věci?? Absolutní minimum. 

              Ty lidí zajímá, jak hra bude nakonec dobrá. Nezajímá je, co nějaký vývojář vykládal v rozhovoru, že tam chtějí naprogramovat. 

              A to by měla reflektovat recenze. Jak je hra nakonec zábavná.


              "Cut content" je běžná součástí tvůrčího procesu. U filmových recenzí se taky neřeší, kolik scén bylo ve finále vystřihnuto z filmu. Řeší se to, jak je film "dobrý". 

              Třeba u Pána Prstenů vyšla nakonec rozšířená edice, která měla spousta zajímavých scén navíc. A plakal snad někdo, že Peter Jackson vystřihl tyhle scény z původní kino verze?

              • Gulivera84

                Reakce na příspěvek:

                To je vlastne dobry prirovnani k filmu, a vystrizenejm scenam, stim se dokazu ztotoznit

              • jurb83

                Reakce na příspěvek:

                Vies, ono existuju aj taki ludia, co musia vsetko ofrflat...

              • Reakce na příspěvek:

                Hele ty nightcity wire sledovala hromada lidí stačí se podívat  počty shlédnutí na YouTube.Což je pochopitelný , protože kolem ty hry byl obrovský hype. Určitě spousty lidí zajímalo jaká ta hra vlastně bude.

              • iSpirit

                Reakce na příspěvek:

                takže ty všechny předobjednávky vzniky na základě čeho? Cyberpunk drží rekord v počtu hráčů na Steamu. To vzniklo na základě recenzí? Nenech se vysmát, samozřejmě že na základě lživé kampaně.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Vůbec si nedělej žádnou iluzi, že to 99% lidí předobjednalo, protože to mělo být RPG.

                  Ty předprodeje byly na základě dobré reputace CDP. Většina těch lidí by po Zaklínači 3 koupili od CDP téměř cokoliv, i kdyby se o tom v marketingové kampani skoro nemluvilo.


                  A předobjednávky jsou všeobecné zlo herního průmyslu. Díky tomu vývojáři vydávají nedodělané hry, protože už mají peníze jisté v kapse. Dokud se lidi nenaučí hospodařit s penězi lépe a kupovat jenom hotové věci, do té doby se tohle bude opakovat. Žádný review bombing a plakání v diskuzích nepomůže. Vydavatelé slyší jenom na peníze.

                  • iSpirit

                    Reakce na příspěvek:

                    čteš si to po sobě? Víš, vůbec na co reaguješ? Kde proboha tvrdím, co píšeš? To byl jen jeden příklad lži, co mě napadl. Tam toho bylo mraky. 

                    Ta hra byla prezentovaná jako příchod Ježíše, zapomeň, že to bylo jen kvůli CDP a Zaklínači. Ta hra měla falešné trailery, falešné sliby etc. Vše bylo vylhané, na základě toho prodali x milionů kusů. Pokud slibuješ určitý žánr, kde budeš dělat určité věci v živém světě a dostaneš lineární adventuru v mrtvém světě, kde nic není a svět je jen iluze, tak recenzent musí tohle zobecnit. 

                    Proboha přestaň tady olizovat nohy korporátům. CDP se ukázali jako největší pokrytci, dílo ve kterém bojuješ proti korporacím, je vzorový příklad korporátního lhaní. 

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Hele, já nevkládej mi tady nějaká slova do úst. Já neobhajuji CDP. Oni to podělali s marketingovou kampaní, tečka.

                      Já argumentuji o tom, že ta hra není špatná. Markentingová kampaň a hra samotná nejsou stejné věci. Ta hra mě (a spoustu jiných) bavila bez ohledu na to, jestli se tomu říká "akční role-playing" nebo "akční adventura" a nebo "RPG".

                    • medveddd

                      Reakce na příspěvek:

                      Přestože máš pravdu v tom, že slibovali něco, co nakonec nedodali - mě baví i takové drobnosti jako ta proklamovaná DĚsnÁ VerTIkaLiTa, která tam absolutně nebyla - ale nesouhlasím s tebou v tom, že by se to mělo promítnout do hodnocení.

                      Na nějakých podvedených kulíšcích, kteří se snad konečně aspoň naučí kupovat existující věci a ne sliby věcí budoucích, přeci kvalita hry samotné nezávisí ne?

                      Je to přesně jak píšeš, ta hra byla prezentovaná jako příchod Ježíše, což to není... ale je to (tedy aspoň za mě) normální 9-10/10 hra. Pokud teda stále odhlížíme od těch bugů.

                    • vonTossis

                      Reakce na příspěvek:

                      Jenom vyjde recenze a hned se tady bojuje. :-) Já si Cyberpunk užil už dvakrát. Jednou rovnou po vydání na PC (žádný významný problém) a poté půl roku zpátky, když už byl perfektně odladěn. Je to pecka, co si budem. 

    • Carnage666

      Musim říct že jsem si taky hned vzpomněl na to jakou známku tady dostala původní hra a přitom v jakym stavu to vyšlo 😬

      • iSpirit

        jasně, já jsem to hlavně napsal proto, protože to recenzovala taky Šárka. Ve finále to ukazuje, jak malou mají recenze vypovídající hodnotu.

    • Veskoslav

      Sebereflexe? Kámo, tak to bys tady asi seděl do soudného dne, kdyby tys měl někdy nějakou sebereflexi...

      • iSpirit

        ach jo, jednou fanboy navždy fanboy, co? Ty tuny lží jsou zapomenuty a všichni se  budeme usmívat a dělat,  že se nic nestalo, co? Lepší zaútočit na mě whataboutismem, než si přiznat pravdu.

        Šárka recenzovala původní hru, která byla naprostým stínem, co ta hra měla být. Nakonec to nebylo ani RPG, CDP pak dokonce přestali hru prezentovat jako RPG a nahradili to na svých stránkách akční adventurou a těch failů tam bylo tolik, že devítku si nikdo na světě není schopen zpětně obhájit. 

        Takže pokud dostane stejný recenzent na starosti patch+DLC, které se snaží přiblížit k původní vizi a hodnotí úplně stejnou známku, tak  promiň, že bych čekal trošku sebereflexe. Jinak jsem rád, že ty mě tak dobře znáš, že víš, že nejsem schopen sebereflexe. 

        • Derp_1337

          Hele, jestli Veskoslav je fanboy, tak ty jsi zase hater.

          Ještě jednou: hra by se měla z principu hodnotit na základě toho, co ve hře a jak moc zábavné to je.

          Neměli by se rozdávat mínusové body jenom protože ve hře něco není. A už vůbec by jsi neměl plakat, že ve finále tu hru označovali za akční adventuru místo jiného žánru.


          Klidně to nekupuj, pokud chceš hrát jenom RPG a jsi alergický na akční adventury. Ale to není důvod plakat a vykřikovat, jak je to špatná hra.

          Já třeba nemám rád závodní hry. Ale já narozdíl od tebe nechodím do diskuzí k těmto hrám a nepláču, že to jsou špatné hry, protože mě nebaví.

          • iSpirit

            To je trolling, že jo? Jestli tohle myslíš vážně, tak je mi tě dost líto....

            Jinak oni to označovali jako RPG po celou dobu, stáhli to až pár dní po vydání hry. To je dle tebe v pořádku, jo?


            • Derp_1337

              Hele, mě je jedno, jak se tomu říká. V dnešní době skoro neexistují čisté herní žánry, všechno je nějaký mix více žánrů. Pro mě je důležité, jak moc mě to bavilo.

              Nehodlám tvrdit nesmysl, že mi to úplně pokazilo herní zážitek, protože to nakonec nebylo RPG.


              Jediné co mi vadilo, byly ty bugy. To byl opruz, který si zasloužil zmínit v recenzích.

  • Stephano

    Zrovna jsem koukal na původního Blade Runnera, chystám se na audio verzi knihy a vyzkoušel jsem si na chviličku vynikající Turbo Overkill.


    Na tento datadisk se těším. Žádné technické potíže po dvou hraních za holku i kluka cca 100 hodin za oba na starém i novém PC. Mám doma i Artwork. Kdo čekal roky, teď si to užije.  Alespoň mi nebude chvilku smutno po Zaklínači 4. ♥


    Nedávno jsem navštívil poprvé Krakow a byl to fantastický zážitek.  CD Projekt alespoň napravil chyby, a to se počítá. Nemám problém počkat, až se hra doladí. Mezitím se můžu pustit třeba do fantasy typu BG 3.

  • zanek.s

    Už? No teda. Já se teprve těším na zítřejší patch 2.0   😉

  • dworkin

    Technický stav jsme v roce 2020 hodně řešli, protože recenzenti nám, ehm, jaksi opomněli sdělit, v jak špatném technickém stavu hra vyšla, a dávali hře zcela neodpovídající hodnocení.

    Kdybych například já osobně věděl, jakej je to po technické stránce průšvih, nekupoval bych hru po vydání a počkal bych, až ji opraví a především zlevní.  Čili jsem kvůli důvěře v recenze prodělal peníze. Díky všem recenzentům, jste kámoši.

    • ALHAZRED

      dworkine máš pravdu, udělali si z hráčú betatesteri a to se NEDĚLÁ, nevím nakolik se ty bugy objevili na Šárčinom PC , to dneska nikto říct nemůže, takže na ni se nezlob, ale CDP si za TO slíznul dost vejkej heit a min jeden suodeček k tomu...

    • medveddd

      Jo, musel jsem to s těžkým srdcem day 1 vrátit. Na PC to sice běželo dobře, ale ty bugy byly fakt peklo. Pak jsem to koupil až když byla venku snad s patchem 1.5 ps5 verze a strašně jsem si to užil.

      Tak tentokrát to snad bude v pořádku.

      • Veskoslav

        Fakt by mě zajímalo, jestli to bylo o štěstí. smůle nebo lhaní. V mém okolí to většina lidí, co to koupili dohráli v prvním týdnu, co to vyšlo. Ano, nikdo nebyl takový trouba, aby to zkoušel rozběhnout na PS4. Já osobně měl jenom tři glitche, dva bugy, dva nucené restarty a dva nucené restarty úkolů, protože se někde NPC seklo. Když to srovnám se startem například GTA IV nebo V na pc, tak ta hra běžela a měla tak málo bugů proti těm dvou zmíněným, že to ani nestálo za to. Tedy s tím rozdílem, že když vyšla GTA IV na pc, tak jsem ji defacto ani nerozeběhl, protože nefungoval Rockstar club a když už fungoval, tak hra se naprosto šíleně sekala. 

        • Carnage666

          Mě víc než bugy vadili věci jako policie k ničemu, NPC nejezdí na motorkách, žádný metro/nadzemka, Trauma tým k ničemu, bionické kosmetické končetiny a čelisti, oči atd. prostě věci který teď patch 2.0 přinese (některý) a recenzent to samozřejmě nikde nepsal tehdy 😀

          • Veskoslav

            Doufám, že takto ale hodnotíš každou hru, takto kritickým pohledem. Protože kdybych to tak měl dělat, tak nedohraju ani ME2, ME3, Zaklínače 1, GTA IV atd. 


            Upřímně, kolikrát bys využil podzemku? Dvakrát?:) Možná ani to ne:) A ne, tímto je neomlouvám, jenom mi při systému checkpointů a systému silnic přišla naprosto zbytečná.

            • Zase sem dostal ban, ani nevím za co.  Hele takhle nehodnotím každou hru, protože třeba u GTA jako další akční městský akce čekám že věci jako Policie a Sanitka funguje a jim to funguje už od dob GTA 1 mam takovej pocit. To stejný s tim chromem, NPC mají viditelný bionický končetiny a protézy tak proč to nemůžeme mít my? 

              U podzemky máš možná pravdu ale dala by se zakomponovat do příběhu, do mise jako v Edgerunners nebo jako vedlejší aktivita když byla i v tom opening traileru.

        • medveddd

          Bude to asi kombinace víc faktorů, plus toho, že jsou recenzenti asi na bugy zvyklejší a víc s nimi počítají, protože ví, že bude ještě day 1 patch, který by jich měl hromadu opravit, tak je možná tolik neřeší.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit