Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Morraw

Hraje se to moc dobře. Explorace fajn. Souboják zábavný, ale arkádový. Grafika zbytečně pastelová, artstyle jak Veilguard a textury působí plasticky + většina věci nejde ani rozbit, což umocňuje takový ten levný indie dojem. 

Sice kratší, ale bude stát za to dát minimálně good/evil playthrough. Kvalitu příběhu/postav nečekejte jako u PoE. Není to Outer Worlds. I tak si přidejte plusové body, pokud máte rádi ten svět. Mě to minimálně nakoplo rozehrát paralelně Deadfire.

• JohnyTheZik

Možná hodně zbytečná úvaha, ale je otázka, jestli v rámci nějaký games.cz kontinuity měla hru recenzovat Šárka, kterou mimo FNV nebavila tvorba Obsidianu. Šárkou zmíněný PoE a Outer Worlds tu dostaly 9 a 8 z 10.

Recenze je samozřejmě subjektivní, ale možná by to tu nevyvolávalo tak podrážděný reakce, když to očividně nejsou moc RPG pro ní. Tim vůbec nic proti Šárce, její články mě bavej, ale přijde mi, že to není úplně nejšťastnější volba a možná tu lidi, který zmíněný hry bavily, očekávaj, že je to najednou mnohem horší. Just my 0.02$

• Ono to máš těžký... když dáváš zase hry na recenze podle toho, koho budou bavit, tak se budou lidi vztekat, proč i průměrný hry dostávají 7/10 :-D

• JohnyTheZik

Jojo, ale o to mi tolik nešlo. 

Já vůbec Šárce neupírám, že by nebyla objektivní, ale čistě z toho, co říkala v Questu, to na mě působilo, jak kdybych já koukal na hry od Arkane - kvality tý hry vidim, ale vždycky jsem se do Dishonored/Deathloop musel nutit a po chvíli to vzdal, protože to prostě neni pro mě. A lehce zabarveně v tomhle stylu mi to přišlo i tady.

• lutero

Viděl bych to podobně ale jak říkáš, recenze je subjektivní a fór je právě v tom, najít si autora, s kterým budeš mít podobný vkus a z toho vycházet :) Třeba já, co se RPG týče, nedám dopustit na youtube kanál Mortismal Gaming. To je totální RPG psychopat a třeba recenzi na Avowed vydával až dohrál hru kompletně čtyřikrát a otestoval co nejvíc možností.

• cms.sarka-tmejova

Z čeho soudíš, že mě třeba PoE nebavily? Avowed mi přišlo horší než Outer Worlds, kterým bych za sebe dala asi spíš 7, ale v rámci “kontinuity” jsem od Obsidianu recenzovala Pentiment a hrála od nich vlastně skoro všechno.

• JohnyTheZik

Zmiňovala jsi tyhle 2 hry v Questu, kde to teda vyznělo ještě přísněji než tady.

Pentiment je teda trochu od jinýho týmu, jestli se nepletu, ale já tim rozhodně nezpochybňuju tvoji profesionalitu nebo že bys neměla psát na Obsidian hry recenze, jen to na mě i z toho podcastu vyznělo, že tyhle hry vlastně nejsou tvůj šálek kávy.

Ale teď když nad tim přemejšlim, tak ta kontroverze by tu byla asi kdykoliv, takže whatever :D

• Možná. Je to asi těžší, když jsou tam tři + externisté, a Aleš k tomu má vedení a jeho herněspolečenské komentáře;).

• La_Furia-Roja

change my mind. hra má tedy sakra do dokonalosti, ale ten souboják je lepší a zabávnější než v KCD2. 

• jindra.veliky

jenom tak placat naprazdno jako pred 20 lety...to je teda uzasny

• La_Furia-Roja

Výhoda pro mě je, že tam je dost zápavný spell combat, u KCD to vždy zůstane na rádoby pseudo-realistkým melee combatu, který mi přijde po x hodinách spíše směšný. Ale víš, jak 100 lidí 100 chutí. Jinak je KCD lepší hra, ale combat bych měnil hned.

• KronosDeret

no moment, naopak zamčený sekvence animací jsou naopak starší, viz As Creed 2 a klasické čekání na útok, pravá myš, autosmrt. Naopak volný boj a hitboxy jsou teď in. 

• KronosDeret

páni, docela škoda, mě hodně přitahuje ta pohádková estetika, hrozně mi to připomíná ilustrační grafiku fantasy her z 90tek, ale teď se to opravdu hýbe. Určitě si to chci vyzkoušet, už kvůli tomu kontrastu ke KC:D2. Realismus na krev vs fantasie. 

• Skoro všude jinde to má lepší hodnocení. I na Steamu je z těch prioritních přístupů solidní množství pozitivních recenzí. Evidentně to někomu sedne a někomu zase ne. Mně moc nesedí, že je nutné hrát za "mutanta". Asi to má hlubší příběhové pozadí, ale taky mi trochu přijde, že pro tento svět už dávno (první PoE) vymysleli koncept, který jim přišel hrozně cool, ale doteď ho moc nerozvinuli a lidi ho ani moc nebrali. Ale co, jsou i skvělá RPGčka, kde nemáš postavu na výběr vůbec. Víc se bojím toho, že i předchozí hry z tohoto světa měly problém udržet tah na branku a po slibném začátku se ve střední části rozplizly do generična. Na konci  se to sice zlepšilo, ale to už je člověk ve fázi, kdy to spíš chce mít za sebou.

K té estetice devadesátek: Hodně mi to připomnělo Albion. Bujná cizokrajná příroda, divní lidi, nezvyklé fungování světa...

• lito

myslím si, že je to nedodělané, co jsem viděl. Parádní exploring, parádní combat, parádní dungeony, na druhou stranu mrtvé NPC, ne moc dobrý writing a postavy. Dost možná bude hrát roli UE5, jelikož na tom naprogramovat funkční svět s NPC rutinami, je zatím věc nemožná. 

• Ach Albion.. Tolik vzpomínek.. 😀

• Inquisitor

Pokud je to horší než dragon age, tak to potěš koště:)

• lutero

Není :)

• Inquisitor

To doufám:). Ale tak podle recenzí to vypadá, že hra nebude úplně pro každého. Hodně lidí je nadšených a hodně vlažných. Vyloženě průs*r to určitě není. Pro mě bude minimálně plus, že jsem hrál PoE, takže universum je mi blízké. Každopádně game pass to jistí:)

• Sr_Lobo

Nejdřív jsem se fakt těšil, ale od prvních videí jsem se začal bát právě generičnosti a ta se bohužel asi naplnila.

Co se týče poznámek ke kvalitám scénáře z různých recenzí mi přijde asi nejzajímavější kontrast toho, že Martin Zavřel, který ověnčil Dragon Age 9/10 a rozplýval se nad příběhem a scénářem, tak u Avowed řadí scénář mezi negativa ("Místy nevyvážená kvalita scénáře"). 

• tomekbobek

Mam v tom asi 7 hodin a do jisté míry souhlasím s recenzí. To lockování postupu za vybavení je blbý, neni tam tolik lootu kolik by mohlo bejt  a herecký výkony nejsou úplně skvělý (Kai kterýho dabuje dabér Garuse je ale úžasnej), ale jinak to je plnokrevný RPGčko něco mezi Skyrimem a Gothicem a možná i těma Baldurama. Náramně si tam užívam průzkum toho prostředí (až teda na město, který je zbytečně velký a hodinu běhat a otvírat bedny prostě neni zábava) Souboják je tam naprosto v pohodě. Asi neni tak propracovanej jako v KCD, ale pořád mě každej souboj baví.

• bodmrazu

Videl jsem dneska na doupeti rezenzi 9 z 10. Tak jsem to hned dal stahovat s ted tady takova sprcha. Tak nevim zda to vubec spoustet ;-) jeste ze Sarka neni ucitelka ve skole, to by byli znamky ;-)

• Tady se normálně lidi chlubí tím že stahují warez :-)

• bodmrazu

Podle me warez uz ani neexistuje. Je to soucast Game Passu, takze jsem dal preload na xboxu.

• Vidět tenhle příspěvek učitel češtiny, tak by byly známky taky neveselé 😂

• Veskoslav

Ta si to rovnou hodí...

• lutero

Spusť a vyzkoušej, uděláš si obrázek sám a to je vždycky nejlepší :) ale neměl bych obavy, obecně je to výrazně líp hodnocený než tady :)

• Co jsem viděl, tak to má určitý "Skyrim vibe," což je pro některé jako rudý hadr na býka a další se můžou nudit. Ale myslím, že spoustu lidí to bavit bude.

• Možňá by bylo prima zkusit recenzovat na něčem jiném než na letitém HW?

• KrPa

takze si maji porid PC z NASA? treba by pak rozjeli i starfield bez loadingu co? 😂

• lito

3080 je ideální karta pro recenzenta, aby mohl dobře posoudit optimalizaci a dát náhled svým čtenářům. Pořád je to výkonná karta, není top, ale pořád to není žádný mainstream, když vezmi, že je to karta výkonnější cca o 20% než GPU v PS5 Pro. 

• Veskoslav

Jako že ti přijde 3080 jako slabá karta?

• Pokud se někdo pokouší vytvářet iluzi, že se hraním her a psaním recenzí živí, tak by asi neměl hrát na PC, které je výkonem lehce nad 50% jednu generaci starého highendu. Nedělám si iluze o tom, na čem to bude hrát průměrný hráč, ale 3080 v recenzentském PC mi trochu zavání. 

• Veskoslav

Nechci ti nějak kazit náladu, chlapečku, ale GPU s výkonem větším než 3080 má podle Steamu kolik? 15-17% hráčů?

Má to snad jet s 9800x3D a 4090? Kolik lidí má takové PC? 1%? A to ještě přeháním. Naopak je mnohem vhodnější, když to testují na kartách jako 3080,4070, 7800XT, 7900XT atd. 

• ales.smutny

Tak ona žádnou iluzi nevytváří, ona se tím živí :))

A ten zbytek... inu, dojmologie člověka, který o tom moc neví :)

• O čem přesně? Ne že by to na 3080 mělo být nehratelné, ale asi bych se raději zdržel komentářů ohledně toho, jak hra šlape, když je hrdlo lahve z části na mé straně 😉

• KrPa

doporučená karta od výrobce a navíc největší výskyt na steamu, co vic si jako muze clovek prat pro recenzi?

nejak si pletes pojem recenze a benchmark

• medveddd

Jo, protože informace "na mojí 5090 to běží dobře" je opravdu moc užitečná :)

Naopak bych víc pochopil, kdybys kritizoval, že hru nezkouší na 3060/4060.

Ani jedno ale není potřeba, koho byť jenom trochu zajímá performance, na běžné recenze, kde se píše o stutteru bez zmínky o procesoru, se nespoléhá a jinak celkový technický stav stran bugů atd na 3080 nebude horší než na high endu. 

• Reakce na příspěvek:

Já bohužel 5090 nemám a neplánuju, ale podle podle analýzy na PC Gameru by asi v pohodě stačila 4070 Ti Super s novějším CPU. Neříkám, že recenze psaná na PC pod 100k stojí nutně za starou belu, ale UE5 je prostě sviňa a čekal bych, že redakce půjde víc s dobou. Nic víc a nic míň.

https://www.pcgamer.com/hardware/avowed-pc-performance-analysis-sometimes-good-sometimes-bad-frequently-odd/#section-high-quality-preset

• Reakce na příspěvek:

Takže hroznou optimalizaci UE5 her budeme řešit tím, že to recenzenti budou hrát na 4090/5090 a vlastně zavřeme oči nad tím, jak na to herní studia dneska zvysoka kašlou? Ok, jako asi je to názor.

• Veskoslav

Reakce na příspěvek:

Ale to je chyba UE5, že je to neoptimalizovaný zmetek...

• medveddd

No jasně, sice je výkonnostně na úrovni 4070, střední třídy současné generace (Blackwell současná zatím fakt není) a vysoko nad úrovní nejběžnějších karet, na jakých to budou lidi hrát, ale jak nemáš 5090, jako bys nebyl, tos nevěděl?

Jak se vůbec redakce opovažuje instalovat nový hry na takový starý herky!

• Jedna věc je smutný průměr železa v průzkumech na Steamu a druhá stroj někoho, kdo by měl mít železo umožňující testování novinek z pohledu hratelnosti a ne z pohledu kompatibility s 2 generace starou kartou 😀

• cms.sarka-tmejova

Ta 3080 je doporučená karta a jakej vliv má grafická karta na hratelnost, proboha? Ale jestli nám chceš do redakce pořídit 5090, určitě se bránit nebudem :))

• Proč bych měl dotovat vaší redakci? Tohle je hodně mimo mísu. Ale úroveň reakce potvrzuje můj dojem z recenze. Díky 😎

• Reakce na příspěvek:

Takže když hra pořádně nešlape na stroji, který vývojáři označí jako doporučený (nikoliv minimum, to je GTX 1070 :-) ), tak by se o tom v recenzi nemělo mluvit, protože už to není nejmodernější hardware?

• Reakce na příspěvek:

Špatná praxe s uváděnou minimální a doporučenou sestavou (kde ta doporučená mnohdy více odpovídá tomu, co bych já považoval za minimální) je jedna věc a "profesionální" recenze na necelých 5 let staré kartě je věc druhá. Za mně je to pozorovnání zreslené limitací na straně pozorujícího. Ale chápu, že HW analýza na několika sestavách, jakou k Avowed pro srovnání uvedl například PC Gamer, je v našich končinách dost nereálná.

• Řekl bych, že ta kompatibilita s 2 generace starou kartou bude zajímat docela dost lidí. Teď aspoň není třeba takové lidi posílat na digitalfoundry, když je to recenzované na srovnatelném stroji, jaký mají sami. Asi by bylo fajn to vyzkoušet i na něčem výkonnějším, ale co se dá dělat.

• Tak asi není marné otestovat hru i na něčem starším a okomentovat srovnání. Pokud ale stejná recenzentka v recenzi  FFXVI ani slůvkem nezmíní tragickou technickou stránku hry a pak si dloubne u hry, když má sama na straně svého železa máslo na hlavě, tak to na mně působí lehce neprofesionálně. Ale chápu, že jako clickbait se může hodnocení vyčnívající z řady hodit.

• cms.sarka-tmejova

Reakce na příspěvek:

No, víš, já jaksi FFXVI recenzovala na PS5, nikoliv ten zprasený PC port. Ale chápu, že ohledně mojí profesionality už bylo v této konverzaci dávno rozhodnuto :D 

• Reakce na příspěvek:

No já to taky hrál na PS5 a fakt to šlapalo dost hrozně. O nějaké plynulosti nemohla být řeč. Proto mě to zarazilo. To by muselo být Avowed fakt hrozný průšvih, aby to za oči tahalo ještě víc než FFXVI 😬

• 3080 je sice uz skorsieho data ale ked hra vykazuje chyby na takej karte je na zvazenie kam pak cielia, nie kazdy si kupi 50ku radu kvoly jednej hre predsa.

aj ked len graf.karta o clekovom vykone nerozhoduje, uz rdlhe oky som presvedceny ze RAM silne pomaha (32 dnes povazujem ze ako tak, samozrejme aspon DDR4 lepsie 5.... )

Kazdopadne, pre vela ludi ocakavana hra ale 6/10 je rana jak xxx :D

• pokud ti nechybi ram, tak ti neco prida akorat v pripade, ze je bottleneck cpu

a i potom jednotky procent

• twicer

No nevím, přece jen je dlouhé roky přesvědčený..

• Já bych něco k té hře i napsal, ale dostal bych ban :) 

Snad jen to, že další z mých oblíbených studií je mrtvé...

• lutero

Ty už si jí hrál ? :-o

• Fakt nemusíš hrát Condord, abys hned věděl, odkud a kam vítr vane.

• lutero

Tak srovnávat Avowed zrovna s Concordem.... :D

• Řeknu to jinak:

výtvarný ředitel této hry je rasista. 

Tečka.

• Brat to podle reditelu, jak by asi dopadl KCD2 :D

• lutero

Tak to je pitomec.. A co to má společeného s hrou ?

• Reakce na příspěvek:

Pakliže mě někdo nenávidí, nebudu mu přeci dávat své peníze, ne?

• twicer

Panenko na nebesích, to je ale skandál!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit