The Game Awards 2025: Nominace vede rekordní Clair Obscur, soupeří i Kingdom Come II
-
Situace Clair Obscur mi hrozně připomíná Alana Wakea 2 z před dvou let. Kritikou vynášená do nebes, famózní vyprávění, soundtrack a vůbec, ale když se nad tím člověk zamyslí, je to vlastně hrozně niche hra, kterou plně docení jen její cílovka.
Jakkoliv bych jim přál vítězství ve většině kategorií, trochu čuju, že konečný výsledky budou mnohem víc rozmanitý.
Už vynechání z nominace na Grammy je absurdita na n-tou, a to tam nacpali i dvě hry z loňska, tak aby to nebyl jen začátek nějaký nový "politicky korektní" vlny.
-
Hrát 4 hry z GOTY nominací v jednom roce už se mi dlouho nepovedlo.
Přál bych to KCD2, neříkám že ne. Bohužel nebo bohudík to vyhraje E33. Za mě špičková hra, ale RPG elementů je tam minimum a co mi později při druhém projetí začalo masivně vadit bylo opakování nepřátel v rámci "lokální" mapy. Nejhorší to bylo asi na "Bojišti", kde člověk chtěl všechno vysbírat a pak měl téměř 42 stejných soubojů, protože nepřátelé byli pouze ve 4 variantách. Hra jako taková je nádherná, rozhodně doporučuji si zahrát, soubojový systém se dá, není to hitparáda, ale není to zase něco, co by vyloženě sráželo danou hratelnost.
Osobní preference KCD2 minimálně v rámci RPG žánru a jeho "znovuzrození" systémem levelování schopností, příběhem, variací řešení úkolů i jednotlivých dějových zvratů. Pocitově to prostě vyhraje E33. Trochu to sráží i to, že se z hráčů E33 stala krapet nenávistná sekta, dost podobná Nintendo sektě. -
Death Stranding 2 a KCD2 za mě z toho výběru. Nejlepší skladba Caligo, Miasma of Night, to doporučuji všem poslechnout, to je fakt výborná skladba.
Jinak tahle doba mi nějak nevoní, vše se strašně hypuje. KCD2 bylo zvolenou sedmou nejdůležitější hrou historie a týden po tom už je tady E33, která je hra dekády, historie, vesmíru. Neříkám, že to jsou špatné hry, ale hysterie okolo her je poslední dobou šílená.
Claire jsem dohrál dost poctivě a za celou dobu jsem tam neviděl něco, co by bylo v rámci herního média ničím zajímavé. Celá hra je postavena na Soulslike principech a k tomu nalepili Personu combat. Hra má horší mapy než Demon Souls 2009 a to bych řekl, že Demon Souls má mizerné mapy(pochopitelně je to stará hra). Chápu, že někoho může uhranout líbivá hudba, umělecké ztvárnění, tady chápu, že je to individuální, ale čistě herně je to naprosto průměrné až podprůměrné a měli jsme tu x lepších Souslike her. Nejde mi do hlavy, že hra roku by měla být herně naprosto průměrná záležitost, i kdyby to mělo nejlepší story historie :D.
Individuálně celé ztvárnění a ta meladramitočnost na mě nefungovala. Od začátku do konce to bylo předramatizované, takže emočně to šlo úplně mimo mě. Postavy se ke konci úplně rozpadly, jako by ignorovaly celý vývoj a přišlo mi to, že tvůrci chtějí dojit emoce za každou cenu i za cenu logiky a ve finále to spíše trapné než emočně dojímavé. Přišlo mi to falešné, vyhoněné a vůbec ne upřimné.
-
ta kategorie INOVACE V PŘÍSTUPNOSTI, se seznamem všech těch korporací, je k smíchu
-
Bezpochyb zvítězí nejpřeceňovanější hra všech dob E33, velká smůla pro KCD2, že jim do toho hodili s tímhle melodramatickým trapnokýčem francouzi vidle.
-
-
KCD2 je přeceňovaná úplně stejně, v českých luzích a hájích ještě víc. Protože pohoňkává českou dušičku :D
Reálně je to extrémně nudná, technicky i mechanicky přistárlý kousek s průměrným příběhem.
-
-
Tak ten byl dobrej. Sice ve světě to oceňují jako jednu z nejlepších RPG a to nejenom tohoto roku, ale jo, pojďme si využít typickou vlastnost Čecháčků. Jakýkoliv úspěch srazit na kolena...
-
-
vůbec bych se neřídil, co ve světě oceňují v současnosti nebo i u nás. Jak dole píše kolega, E33 hrají lidi i bez znalosti JRPG či Souls her, protože je to barevný a je to čirý mainstream a ti samí tvrdí, že je to JRPG historie.
Jak jsem psal nahoře, KCD2 bylo zvolenou sedmou nejdůležitější hrou historie týden po vydání hry. Claire je hra dekády podle fans a mohl bych pokračovat.
Jen bych chtěl upozornit, že tihle fans, youtubeři či novináři to mají v popisku práce a jejich věk je neadekvátní, aby takové statusy vyřvávali.
Vychazí dobré hry, jejich spousty, každý si vybere, ovšem ty reakce, hypovaní a co se děje okolo těch vyvolených her, už je za hranou kvalit těch daných her.
-
Nechci říkat, že jsou KCD hry špatné nebo zlé, ale....
Máme v těch hrách dobrý soubojový systém, který je ale úplně zbytečný, protože za chvilku grindování (Bernard :D) mám palcáty na obranu na full a po té co jsem ukradl absolutně vše v Ratajích peněz tolik, že bych si mohl kliknout, jdu do důchodu. To samé v dvojce. A topovou zbroj za oběhnutí pár lokací.
Už by to do ... chtělo hru, kde by se inteligence NPC vyrovnala alespoň průměrnému absolventovi dvouletého učebního oboru. -
-
" Chtělo by to hru, kde by se inteligence NPC vyrovnala alespoň průměrnému absolventovi dvouletého učebního oboru."
To je trochu střet názorů. Běžní casual hráči mají rádi pocit, že dominují NPC. Že jsou vyvolení a nejlepší. Doslova opačný názor než hardcore hráči.
A bohužel management herních vývojářů udělá hru pro lidi, z kterých jim vypadne nejvíc peněz. V minulosti tu několikrát byly hry s dost dobrou inteligencí NPC, ale ty hry často měli problém s tím, že neměly moc velký komerční úspěch.
Např. F.E.A.R , Black and White, Rain World, Alien Isolation (na vyšší obtížnosti ta hra byla peklo).
Z těch komerčně úspěšných her s dobrou AI mě napadá jen: série Halo a The Last of Us.
-
Hlavně je tam špatně vyvážený trénink. Relativně dlouho (na poměry jiných RPG her) trvá, než se můžeš postavit nuzákovi s dřevorubeckou sekeru. Pak to chvíli funguje dobře a víš, na jaké protivníky si můžeš dovolit a před jakými musíš zdrhnout. Jenže tahle doba je zase oproti jiným RPGčkům dost krátká. Nakonec už jen všechny masakruješ a není problém vykydlit Skalici obsazenou elitními žoldnéři.
Na druhou stranu se mi zdá, že se tomu vyčítají věci, které by u jiných her prošly bez mrknutí oka, protože ty si nehrajou na realističnost. KC:D (2) je prostě takové to Uncanny Valley, které je už dost realistické na to, aby člověka nepříjemně profackovala každá připomínka, že jde jen o nedokonalou hru.
-
-
-
-
taky ten humbuk kolem téhle hry nechápu. není to špatná hra, ale taky nic extra. průměrná hra.
-
-
je to nadprůměrná hra, nebuďme zase hejtři, jen si myslím, že je to nejhorší hra z těch nominovaných krom Donkeykonga, tam nemůžu posoudit, ta hra jde mimo mě.
-
-
-
Pod indie titulem si představuji pár tvůrců, kteří dají dohromady celou hru. Jak tam může být Claire, na kterém se podílelo stovky zaměstnanců a mohli si dovolit top notch dabéry typu Ben Starr či Charileho Coxe z Daredevilu.
Co to jako je?
-
-
indie = independent, tj. studio nikdo nevlastni.
a Intrepid Studios jsou independent developer.
pravidla a definice nevychazeji z toho, co si kdo pod jakym slovem zrovna predstavuje...
btw. i studio o 200 zamestnancich muze byt nezavisle. a Interipid jich ma kolem 30...
-
-
takže touhle optikou je Death Stranding taky indie záležitost, jelikož Kojima Productions nikdo nevlastní.
Souhlasíš?
-
Claire rozhodně není nezávislá hra, tvůrci sice můžou být "kreativně" nezavísli, ovšem peníze na vývoj, marketing, dabing pumpuje Kepler Interactive, ti také zajistili ty stovky externistů, aby hra mohla vůbec vzniknou. Takže jsou závislí na vydavateli a jeho zdrojích a také na externistech. Dále pak získali dotace od vlády a co jsem viděl, tak i Epic se podílel. Takže rozhodně nejsou finančně nezávislí. Nemají tam co dělat.
Ta cena je za indie debut a je nominovaná hra Claire Obscure a Claire Obscure rozhodně není indie záležitost.
-
-
nezavisle dle definice, ze do nich nepumpuji penize z korporaci a AAA+ publisheru, coz Kepler Interactive je, stejne jako treba zname https://hoodedhorse.com/
pokulhava to hodne, ta kategorie je divna sama o sobe 🙂
treba i Larian Studios je indie spolecnost
-
takhle by se v podstate dala odpalkovat kazda hra, kterou neudelal typek sam doma ve sklepe...
kdyz kouknem zpatky - Pacific Drive? Manor Lords?
takovy Dave the Diver je vylozene vlastneny Nexonem.
a v podstate ani hry produkovane Devolverem by takovym sitem neprosly...
proste se smirme tim, ze TGA maji svoje regule a nemyslim, ze by na tom komentare na games.cz cokoliv zmenily... -
-
jasně, ovšem ty dané hry nemají rozpočty miliony dolarů, hvězdné dabéry a stovky externistů, kteří jsou outsourcovaní vydavatelem.
Chápu, že ty kategorie jsou hodně volné, ale tohle bije do očí a zcela nepokrytě se jede myšlenka, že hru vytvořilo 30 lidí někde v garáži.
Ono by to kouzlo celé hry byl ta tam, kdyby se to prezentovalo, jak má, čili AA/AAA studio, které vydalo hru s vysokým rozpočtem a silným vydavatelem v zádech. Pak i ty nedostatky, špatné animace byly přijimany trošičku jinak.
Je to nefér vůči ostatním hrám nejen v indie kategorii, je to nefér i v§či hlavním hrám v kategorii hře roku, protože takhle se uměle vytváří předsudek, že zvládli něco, na co ostatní potřebují daleko větší týmy.
-
-
Nevím jak moc sledujete sociální sítě, ale ten narativ že to vytvořilo studio o 30ti lidech tam jede na plné obrátky. Je to bláznovství a jen si tam zkuste s někým podiskutovat = inkvizice nebyla tak drsná, jako jsou tihle “fans”
-
-
Reakce na příspěvek:
moc ne, vím, že okolo hry se vytvořila sekta, ktera naklikala to score na MT, protože si tohle mysleli, popravdě jsem si myslel, že takhle pohádka o 30 tvůrcích byla vyvrácena pro většinu, asi jsem byl na omyl, jak tě čtu.
-
-
Reakce na příspěvek:
Bohužel to jede ve velkém pořád a stále. Upřímně nejvíc mne vlastně zajímá jestli je faktem, že pro FF hráče tady dlouho nebyla zajímavá hra že se tak upnuli na E33. Jako chápu vytvořit variaci příběhu na Matrix/Inception nebyl špatný nápad, ale jakmile opadne to pozlátko, tak je to vlastně jen glorifikovány bossrush.
-
-
Reakce na příspěvek:
já osobně jsem četl, že je to pro spousty tady těch fans první JRPG, zrovna loni vyšel Rebirth či Metaphor, takže nikdo si nemůže stěžovat na nedostatek kvalitních JRPG.
Spíše bych to viděl, že je JRPG pro západní mainstream a první dotek s JRPG žánrem s naprosto neuvěřitelným PR. Proto tady ten kult až sekta.
-
-
Reakce na příspěvek:
Jo v tom případě je to to co jsem si myslel. Hardcore fans, kteří vlastní žánr pořádně ani neznají.
Ten Metaphor si asi fakt budu muset zahrát 😉 díky za pokec.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Co se týče hudby u KCD2, tak také nechápu, že k nominaci nedošlo. Holt to není tak flashy jako hudba E33 například.