Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mne se libilo, jak to tam melo to roztomile detatko na Citadele pro Sheperda po celou dobu hezky pripravene - modra cesticka vlevo, cervena cesticka vpravo a zlata stredni zelena cesticka pekne uprostred, tak to ma byt a tak se to patri. Hezky moderni a privetivy uzivatelsky interface pro volbu budoucnosti galaxie.
    A take se mi libil ten megalomansky pojaty, epicky souboj se zaverecnym bossem. Neco tak strhujiciho jsem myslim jeste na konci zadne akcni hry nezazil. Myslim, ze to bylo proste dokonale. http://www.youtube.com/watch?v=467pmIX-oZo
    • Whisp
      Mne sa páči toto video, ktoré aspoň čiastočne vysvetluje koniec ME3:

      http://www.youtube.com/watch?v=Hy0kAfzKA8I&feature=related
    • Hairy_Ass
      Marauder Shields je skutečným hrdinou ME3! Bohužel selhal a Shepard se dostal k tomu konci s Catalystem. *15*
      • He died trying to save us from the ending! *1*
        • Honza91
          Má i vlastní komiks http://koobismo.deviantart.com/gallery/
  • S uvodem nemohu soiuhlasit.... ten konec byl s prominutim sra*ka. Nejde o to, jak to predkladas ty, ze to nebyl happyend, to je v poradku, ale byl neskutecne mizerne udelany. Remeslna prace tak nadprumerna v cele serii tady naprosto zklamala...
    • presne tak.. ty udajne tri konce bylo jedno identicke video, lisici se barvou paprsku.. nuda.. a hlavne ani jedno finalni rozhodnuti nikdo nijak, byt jen jednou vetou, nevysvetlil. Proc sem se snazil celou hru nekam svuj finish nasmerovat, kdyz to pak cele v jednom... nelogickem dlouhem, utahanem a bez moznosti ovlivneni... konci vsechno smetli. Jak pise Subo.. na tuhle AAAckovou trilogii, ktera mela hlavne obsah to bylo VELMI Velmi ubohe...
  • Ach ta retardovana, nespokojna, negenialna, neumelecka VACSINA nasranych ludi, urcite to bude len v nasich retardovanych hlavach.
    • urcene pre prispevok podo mnou
  • Je mi smutno, že jste nepochopili konec. Ten je geniální a lepší už ani být nemohl. KOnce jsou tak šíleně odlišné ve svých důsledcích, které ukazují jen pouhé detaily. Asi to budu muse dát na papír a někde poslat, třeba to pak někdo ocení.

    Konec je geniální!!!
    • Genialni leda ve smyslu jak to ochcat co nejvice minimalistickym resenim... Mi prijde, ze k nim prisel nejaky kravatak a rekl: Panove hra jde zitra do lisovny, a jestli nemate hotove zakonceni tak to mate pres noc co delat... *1*
    • Panove to byla prece ironie. *15*
      • Hairy_Ass
        Jestli byla, tak to beru zpět a sypu si popel na hlavu, že jsem to nepoznal. *9* *3*
        • V dnesni dobe EA decek a trolu se to opravdu tezko pozna, ale alespon ja hadam ze to ironie byla.
          • BSG v tom je, ale uvažte, že vše si bere základ z různých náboženství filosofie atd... Takže to je filozoficko morální zakončení s prvky náboženství a rozhoduje v tom jen Vaše morální rozhodnutí. Jen slepí nevidí ty rozdíly. Dobré zakončení je jen syntéza a ovládnutí v obou Shepard pžežije, ale jinak než jste čekali. V poslední zničení přežije jako sobec co všechny zatratil.

            Sepíšu to, ale nevím jestli to někdo bude chtít publikovat. Třeba to dám na uloz.to a někde plácnu link.
    • Hairy_Ass
      Tak se ukaž. *4*

      Konec, který je okopírovaný ze série Deus Ex s prvky z BSG a Revelation Space...to můžu nazvat maximálně jako dobře pospojovaný (i když to tak nevidím), ale logicky geniální být nemůže.
  • Koniec ME3 ma neprinútil premýšlať, ale domýšlať si. A Starchilda by som narazil prdelou na Reaperov chvost po výkone ktorý predviedol(spolu s predstavenstvom EA a kompetentnými). Tento koniec je za 150+ € ktoré som do trilógie vrazil, a ten čas čo som pri tom strávil otrasná facka.
  • Mě se ten konec nelíbil a basta. Dá se obhájit podobným okecáváním, jenže tři konce nikdy šestnáctkou nebudou, ať si kdo chce co chce říká. Navíc člověk čekal něco hlubšího...to, co Starchild nakonci řekl, se Shepard mohl klidně dozvědět v prvním díle od Vládce,..jenže ten si stál za tím, že organici nejsou schopni problematiku pochopit. Což je pitomost, protože vysvětlení bylo tak jedndouché a přímočaré, že by ho pochopil i retardovaný organik. Navíc ty tři konce - minimálně syntéza strojů a organiků je takovej nesmysl, že trochu rozumné zbývají jen konce dva, které jsou i tak dost slabé. Vysvětlení alá Deus ex Machina se navíc vyskytuje jen tam, kde autoři nezvládnou vysvětlit příběh lépe, jak už je známo z antických dramat. A přesně takový konec tu máme...
  • Ten konec je fail.
    Celá trilogie mass effect stojí na tom, že Sheppard bojuje proti imperativu reaperů. Bojuje proti tomu, že stroje vyhlazují biologický chaos a nahrazují ho synstetickým řádem. Proto má hráč možnost pochopit+udělat mír s gethy, proto má možnost vyléčit genophage a dát šanci, aby galaxie odčinila svoje největší průšvihy. Po celou hru nejde o nic jiného, než že Sheppard prostě zpochybňuje to, co reapeři říkají (a co říká i Javik, že by indoktrinace? :D). Proč by po tom všem pak měl narazit na konci hry na nějaké dítě, které ovládá reapery a přijmout jeho možnosti? Celou hru dokazuje, že jejich pohled je ne úplně správný, najednou se připojí k citadele adaptér a on, naboostovanej přísunem elektronů, vymyslí tři alternativy? Wtf?
    Proč by se s ním hráč měl vůbec sakra bavit, vždyť to dítě samo je reaper! Po celou dobu hry Shepard mohl dělat paragonské věci pro ideu míru a pro to, že organici a syntetici mohou žít spolu, že to není snadné ale jde to. Proč když Shepard neustále bojoval s reaperským paradigmatem teď musí poslouchat, co mu říká nějaké dítě, které je z neznámého důvodu vede?
    Proč po celou hru, kde se Shepard stavěl reaperům do cesty jak to jen jde a bojoval proti nim, se musí na konci trilogie posadit na zadek z toho, že přijme JEJICH řešení, JEJICH alternativy?
    Tohle je ta logická bota. Ta hra nekončí, protože má otevřený konec. Ta hra je prostě podělaná, je to král bez koruny. Dokážou tak krásně zabít Mordina, dokážou tak krásně podat sjednocení rad po galaxii, a celé to pokazí tím, že nějaký toaster dá shepardovi vybrat prakticky jen jednu možnost, jen s jinýma barvama?
    Nevadí mi, kdyby Shepard "prohrál". Kdyby se dostal tam nahoru na tu plošinu a prostě ho něco zabilo, což by dokázalo, já nevím, že stroje mají vždycky pravdu ... Ale to by to v té hře muselo být aspoň nějak naznačené. V té hře je nic. Tohle není knížka, tohle je hra a i když o hře se taky krásně přemýšlí, pořád to tady má být nastíněno. Není. Navíc konec hry, kdy Shepard zobe reaperskému dítěti z ruky a přijímá JEHO volby, jeho vidění světa, to je pro mě prohra. Protože to není vůbec vysvětlené.

    A kdo tu hru nehrál, ať drží kušnu a kouká kupovat/stahovat, celá série je dobrých 100 hodin zábavy (+1 hodina trapného konce), možná víc, tak hurá si doplnit vzdělání.
    • To dítě vzniklo jako důsledek prvního cyklu, kdy syntetici "porazili" organiky. Výsledkem byla první "syntéza", kdy impulzy organiků dali vzniknout jedinečné formě sytetika - citadele/dítěti. Tato nová forma se rozhodla, že n ezničí věškerý život, ale nastolí další cyklus na jehož konci sklidí vyspělé rasy. Sklidí, ale nezničí, protože budou základem nových reaperů.
      Organici v každém cyklu bojují proti jeho vyvrcholení, tím že přidají střípek do nístěje. Cyklů je nespočet. V předposledním jsou hlavními organiky proteané ......

      Máte vůbec zájem o to abych to dokončil, protože výše mám dosti negativních ohlasů.
      • ales.smutny
        Já bych prosil o dokončení, protože přesně tohle jsem doufal, že se stane. Tedy, že lidé budou o tom obsahu diskutovat, ať už se na něj dívají jakkoliv. A je radost číst, když si lidé konstruktivně vyměňují názory na takhle komplexní věci.

        Takže mínusek nehleďte...:)
      • ?!
        Tohle přece vůbec nikde řečeno neni! Tohle si ty sám domýšlíš. Spousta ostatních třeba vidí Catalyst jako božskou entitu spíš než AI.
        A nechápu proč by po poražení syntetiky měla vzniknout syntéza?! Vždyť Catalyst tvrdí že syntetici vyhladí veškerý organický život. Tak jaká syntéza.

        Jinak podle leaknutýho scriptu s Catalystem řikal: I was created eons ago to solve a problem.
        To prevent organics from creating an AI so powerful that it would overtake them and destroy them.

        Takže se nestvořila nějká nová entita co se rozhodla nezničit veškerý život, ale je stroj který někdo stovřil jen pro účel zachování organického života. Vím, že leaknutý script není uplne nejdůvěryhodnější, ale zajímalo by mě odkud bereš tvojí jistotu že se věci staly tak, jak tvrdíš.

        http://social.bioware.com/forum/1/topic/355/index/10761785/1 (bod 5)
        • Jistotu nemám, ale mám na věci svůj názor a vše muselo začít v prvním cyklu. Protože od té doby jsou věci dány tak jak jsou řízeny katalyžátorem. Ten nemůže být pohým výtvorem syntetiků nebo syntetik neboť jak sám píšeš, pak by zničil veškerý organický život.
    • Přesně zhodnoceno. Jak už jsem psal někde dole. Autoři rozehráli epický příběh, který jim přerostl přes hlavu. Prostě najednou nevěděli, jakým způsobem to věrohodně ukončit. Proto nasadili deus ex machina, což není elegantní řešení jak se v článku snaží naznačit, ale jen slepá ulička ze situace "nevím kudykam". Proto většině lidí ten konec připadá nesmyslný, protože se prostě nehodí do příběhu, jak byl v celé hře podáván a jaké dával hráči možnosti.
      Na druhou stranu, zkuste vymyslet k ME 3 smysluplné zakončení, které by nepůsobilo moc trapně a při kterém by hra nedopadla pro lidi, resp. organiky jako celek, úplně mizerně. Opravdu při tom, jak to měli rozehráno před závěrečným útokem na zemi, asi není snadné si nějaký takový závěr vymyslet a ani se moc nedivím, že si vypomohli "bohem-strojem".
      • Na jednu stranu máš pravdu na stranu druhou ta trilogie už vychází pár let čili času na vymyšlení měly dost a docela pochybuji že neměly alespoň koncept toho jak to vlastně mělo skončit a jestli to takhle mělo skončit už od začátku mno tak potěš koště.
        Jinak co se kladného konce týče ta hra je klasickej blockbuster tak nechápu proč by nemohlas končit dobře naopak jako klišé mi poslední dobou přijdou konce negativní ( nebo částečně negativní ) protože je máte poslední dobou v každé druhé knížce filmu i hře, ale to je asi věc názoru. jinak aby jste mě špatné nepochopili klidně ať je tam konec negativní jen ať dává smysl a nevydává se za rádoby filozofickej blábol, kterej chápou možná tak autoři a to ještě jen ve chvíli kdy maj v ruce scénář.
      • Smrťáci: "Tak mi ich druh chceme zachrániť a zakliať do Smrťáka, ktorý bude večný, ale nie tí organický poZemský idioti si ho odstrelia a ešte zorganizujú vzburu! Tak to prrrr, rozkopeme im Zem."
        • + By mohli niekde byť ešte Asarijské, Turianske ... smrťáky, ktoré by boli vlastne mladšie, menej indoktrinované, ktoré by mali kolektívnu spomienku na šepiho /zabil ich hovorcu/ a urobili by vzburu.
  • Takže autor článku je očividně namyšlený idiot, který ani nemůže být opradovým fanouškem hry, protože jinak by souhlasil, že konec ME3 je to nejhorší co se kdy mohlo stát?
    A je nepřípustné, že údajně uráží lidi, co s koncem nesouhlasí, ale je v pořádku, že všichni zde uráží jeho?
    Došlo tu někoumu že existují lidé, kteří plně chápou vaše argumenty a rozumí, proč se vám konec nelíbí, ale prostě nesouhasí a mají jiný názor na věc? Pokaždé když se odvážím ozvat, jsem obviněn že "to nechápu" a zavalen argumenty. Já vás chápu, v něčem i souhlasím ale prostě mám jiný názor na věc.
    A jestli se někdo chce zeptat "Jak se ti taková nesmyslná slátanina a urážka všech fanoušků mohla líbit?", tak myslím, že tenhle článek na to odpovídá docela dobře. Jestli nesouhlasíte, fajn. Ale nazývat to "vyumělkouvanou urážkou" spíš svědčí o tom, že lidé se holt rádi hádají.
    • S článkem mohu souhlasit, i když bych rád spíše hovořil o vysvětlení konce. Z duše mi autor mluví.
    • Já si spíš myslím, že autor toho nemá v oblasti sci-fi mnoho načteno/nakoukáno. Dovedu si představit, že kdo se s těmi motivy setká poprvé v ME, tak si je může spojovat právě s touhle hrou a ta potom získává jako celek na hodnotě. Já to vnímám jako svého druhu parazitismus, protože to ani není kreativní zpracování, to je často loupež za bílého dne.

      V kontextu velkohubých prohlášení autorů, jak je příběh a zejména jeho zakončení jedinečné a bombastické, mě to jednoduše rozčiluje.
      • Autor toho má asi zmáknuto docela dost. A není to jen o Sci-Fi atd... Tohle to přesahuje, tu jde o obecné pravdy a možnosti etiky morálky atd...
        • Hairy_Ass
          Jak může přesahovat sci-fi, které samo o sobě zahrnuje právě třeba "obecné pravdy", "etiku"...? Nebo si snad myslíš, že sci-fi je jenom o létání vesmírem a masakrování emzáků? *4*
          • Cahir
            Až mi ukážeš sci-fi, které je v podstatě převlečenou knihou o etice, tak ti uvěřím. To, že hrdina mé knihy bude matematik ještě neznamení, že jsem obsáhnul matematiku v její celistvosti.
          • Sci-Fi je jen odrazem těchto principů a proto je přesahují. ME je jen sci-fi a tím pádem další odraz.
      • "Já si spíš myslím, že autor toho nemá v oblasti sci-fi mnoho načteno/nakoukáno."
        Takze vlastne opet rikas, ze bud autor souhlasi s Vami, nebo je nevzdelany/blbec etc. aneb presne to, na co A_Vatar poukazuje?

        Promin, ale pri vsi ucte Zelaznyho Dworkin ma mit podle me trochu jinou uroven *3*
        • Nikdy jsem neřekl, že autor je blbec, a jedním dechem dodávám, že si to nemyslím. Rovněž slovo "nevzdělaný" je dost ošemetné, protože evokuje dojem jakéhosi analfabeta. Pokud se autor rozplývá nad něčím, co je šestkrát prolitý lógr a věští z toho lógru hluboké filosofické teze, pak se ptám proč, a moje domněnka ("Já si myslím, že...") je ta, že nepoznal, že jde o šestkrát prolitý lógr, protože nečetl/neviděl originály. Jde o domněnku vyvratitelnou.

          Jinak Dworkin z Amberu je šílenec, který souložil s jednorožcem. Myslím, že jen tak nevypadnu z role. *1*
      • Hairy_Ass
        Je jasné, že kdo je alespoň trochu obeznámený s BSG, Star Trekem nebo Odhaleným vesmírem, tak mu příběh ME trilogie nepřijde v nejmenším jedinečný. Já jsem se s tím, že BW nedělají originální příběhy, dávno smířil (alespoň je umí vyprávět). Ale v životě mě nenapadlo hledat v jejich příbězích něco filosofického (samozřejmě filosofovat můžeme i nad slupkou od banánu, ale je to asi stejně zajímavé). *4*
      • ales.smutny
        Pravda, autor čte fantastiku jen třiadvacet let, to není moc...:)
  • Osobně nemusím, když si někdo začne takhle racionalizovat, co se na konci vlastně stalo. Mass Effect byl od začátku takový herní "blockbuster" a u takových povětšinou filosofické konce nejsou. Myslím si, že my, kteří jsme ME hráli, jsme očekávali konec, který nám dá odpovědi, a ne konec, který přinese spoustu dalších otázek (když už to byla trilogie, tak by se to snad mělo řádně uzavřít). A já jako konec neberu scénu, po které si musím domýšlet všechno možné a stejně nakonec nebudu vědět jak to dopadlo. Tohle cos tady teď rozebíral má asi stejnou výpovědní hodnotu jako ta indoktrinační teorie (ke které jsou ale docela pěkné nepřímé důkazy a dávala by alespoň smysl). Ten konec byl dle mého jednoduše nedotažený, a jediný, kdo ví, co má znamenat, jsou nejspíš tvůrci.
    • Mno ono nám hlavně Bioware bylo slibováno, že to bude definitivní konec kde se všechno vysvětlí a objasní. Jak to bylo ve skutečnosti všichni víme.
  • Jak sam autor pise. Je to jen jeho nazor nic vic ten clanek neni. Fanboy, ktery protste ty nelogicnosti nevidi nebo je videt nechce.
    Taky v tom citim snahu urazit nasi nespokojenou, hlasitou MENSINU, ktera hru zkratka nepochopila. Autor vsechny taje prohledl a mi mu muzeme jen zavidet.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší