Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jo teraz ma napada, ze tento "umelecky a pokrokovy" koniec je vlastne uz prerobeny, pretoze povodne tam mala byt cierna hmota, na ktoru v dvojke narazame na kazdom druhom rohu. Mali tam by dve moznosti, bud sa znicia reapery s tym ze je malo casu na vymyslenie sposobu ako zabranit rozsirovaniu ciernej hmoty a ze sa obetuje komplet ludstvo aby sa cierna hmota zastavila, alebo tak nejak. Ked som sa toto dozvedel, tak mi bolo hned jasne preco mi stavajuci koniec pripada tak lacno splacany a nalepeny. Google mass effect 3 dark energy
    • Naprosto souhlasím, vzpoměl jsem si na misi s Tali v ME2, kde je černá hmota zmiňována. A v ME3 je ticho po pěšině.
  • Pokud si to autor článku přečte, měl bych jeden dotaz. On jakožto jeden z mála chápe Bioware snad do každého detailu, tak ať mi prosím vysvětlí tohle - "Pokud vám ale na Shepardově přežití záleží, jde to. Jen musíte mít dostatečně velkou sílu armády a spáchat genocidu."
    Také jsem viděl pěti vteřinové video, kde se někdo ve zbroji N7 nadechuje... Všeobecně se to prezentuje, jako to, že Shepard přežil.
    Může mi tedy někdo říct, jak je to možné. Citadela je zničená a jak je mi známo, ve vesmíru by člověk jen tak "na lehko" nepřežil.
    A mimo to - to, že mám s sebou armádu o 100 vojácích nebo o 1000 vojácích nějak ovlivňuje to, jestli přežiji jakýsi výbuch? (ano v Mass effect konci to tak je, ale já to myslím obecně *2* )
    • Dál by se to dalo vysvětlit i tím, že stejně jak byl přenesen na citadelu, byl i přenesen těsně před výbuchem na Zem.A to s Normandy se dá při troše představivosti vysvětlit taky.Samozřejmě o to ale většina nestojí.Mělo to být vše na konci prostě vysvětleno tečka
      • Ano, taky mohli konec utnout před příletem na Zem a dát tam tu scénku toho táty se synem: ,,A jak to teda dopadlo tati?" ,,No synku, to si musíš domyslet sám."
        Proč bych si měl něco domýšlet, rád bych si to "prožil"...
    • Na to jsou tu teorie o indoktrinaci, a Sheppard mozna nebyl tam, kde si mysli ze byl.
      Pri hre mass effect slysis neustale popisy indoktrinace jako: iluze, hlasy, pocit spehovani, atd. atd. V me3 vidas chlapecka, ktery umrel v raketoplanu, ale nikdo jiny jej nevidel (proc by mu do raketoplanu vojaci pomahajici vsem, nepomohli? Co general? ktery jej neslysel?). Mrte dalsich veci.

      Idea je takova, ze se resi, jestli spis Sheppard krome osudu galaxie resil i svuj osud. Indoktrinovani (saren, neznamy) meli dve vize: Sjednotit/Ovladnout. Tyto moznosti ma i hrac na konci, a pak jeste zniceni, ktera je jedina moznost, kdy prezije...

      Neni to argument k zamysleni?
      • No mě se tahle teorie hodně líbí a upřímně doufám, že pokud to nebyl cíl EA, tak k tomu i tak přistoupí. Ale jen bych rád od někoho slyšel, kdo konec tak srdceryvně obhajuje, jak mi vysvětlí tohle...
        • No a prave to je duvod, proc jsou lidi na tvurce nas*ani :-)
          Vic otazek nez odpovedi....
  • Super článek, souhlasím s Alešem. Tři druhy konců se mi také líbili. Jediné co mi hodně vadilo, byly opravdu malé rozdíly mezi těmi videi. Poprvé jsem si vůbec nevšiml, že tam vybuchuje/nevybuchuje Big Bang, že se tam hýbe snad živý Shepard atd. Mohlo to být nějak doplněno nějakých textem/vyprávěním, nebo ty rozdíly nějak pořádně zvýraznit.
  • Krátce a jednoduše- s tímto článkem nemohu souhlasit. Celkově souhlasím s těmi co tvrdí že konec byl nepovedený a hloupý.
    Na mne konec zapůsobil tak že mi to celkově zkazilo dojem z celého universa a k ME tak nějak nemám potřebu se znovu vrátit protože hrát něco několik dní abych si pak nakonec zvolil jen jeden z tří hloupých konců to není dobrý způsob zabíjení času.
    I když musím na druhou stranu přiznat že jsem velice zvědavý jakým způsobem tvůrci sérii povedou dále když udělali konce tak jak je udělali.

    Mimo to musím dodat že si nemyslím že by se do možností konců ME nedal dostat ani jeden menší happy end. Naopak, hra jako je ME by měla dle mého obsahovat i jeden kladnější konec, speciálně když samotní tvůrci si s tím universem ke konci také zrovna dvakrát hlavu nelámali.

    Toť vše co jsem chtěl napsat.:)
  • pesir
    Teď hraji ME1 a je mi docela líto, že ve stejném stylu (prozkoumávání planet, soubojový systém, ME1 je víc sci-fi) není i ME2 a ME3. Přesto jsem celou sérii hodně užil, až na ten špatný konec.
    Docela mě děsilo před vydáním ME3, jak byl prezentován. Demo bylo špatné. Hlavně mi vadil ten kluk (přišlo mi to laciné) a to jsem ještě netušil, že zničí celý konec.
    A i kdyby v tom konci bylo něco víc, tak se Bioware nemůže divit, že se na ten konec nadává, když ME3 prezentovali zcela jinak(kdybych nehrál předchozí díly, tak bych si podle reklam a dema řekl, že je ME úplná blbost).
  • Ja nejsem s koncem spokojeny z mnoha duvodu, rozepisovat se nebudu,pravdepodobne bych pouze opakoval veci jiz mnohokrat recene. Nemyslim si ani, ze by konec byl dusledkem mimoradne tvurci invence, ale nemam problem s lidmi, kteri maji jiny nazor. ;-) S cim naopak problem mam, je autorem pouzite spojeni "propojení galaxií" a prosim o jeho opravu. Znalcum jiste nemusim vysvetlovat proc...
    Preji pekny den.
    • ales.smutny
      "ale nemam problem s lidmi, kteri maji jiny nazor" - amen :)
      Jinak ta věta je v sedmém pádu, nerozmnožuji onu jednu galaxii... nicméně vyzní to v tomhle archaismu dvojsmyslně, chápu zmatení :)
      Taktéž přeji pěkný den.
  • Hned po dohrání ME3 jsem se zamyslel přesně nad tím samým a pořád se nedokážu rozhodnout, kam se převážím, jestli přijmout, co píše tady autor a považovat to za excelentní konec, nebo naopak přijmout ten vnitřní hlas, který by ze všeho nejvíc chtěl, aby Shepard všem nakopal řiť, klidně při tom umřel, ale galaxii zachránil takovou, jakou jsem si ji oblíbil.

    Každopádně můj článek o tom je tady na blogu, kdyby to někoho zajímalo http://budjik.bloguje.cz/ - jenom se snaží předkládat argumenty proč je konec dobrý a taky proč je špatný.
  • Ano, konec ME3 byl ucházející (pokud to celé o indokrinaci Sheprda byla pravda a byl to záměr), ALE zakončení trilogie už ne. Očekávám, že když se končí trilogie, že všechny otázky budou zodpověděny. Ale tady nebyly, akorát jich udělaly mnohem víc.
  • Me pride uzasny, kolik se toho at uz v clancich, nebo v diskusich o ME3 a hlavne jeho konci napise. To je uplne uzasna (i kdyz asi ne uplne planovana) reklama. I takove ja, kterej by jinak ME3 vubec nehral. Si ho kvuli tyhle kontroverzi musim poridit a presvedcit se sam :)
  • Na konci Mass Effectu mi, krom několika nelogičností (Normandy, prakticky celá pasáž v citadele před sektáním se Starchildem a několik dalších drobností - mimochodem i já je považuji za ne příliš podstatné chybky), nejvíc vadí právě to, o čem se Aleš zmiňuje jen letmo. Vadí mi to v mnoha dalších sériích (knižních i filmových), zejména těch u kterých na počátku nebylo jasno jak budou dlouhé. Mluvím pochopitelně o konceptu "Deus ex machina", neboli bůh ze stroje.
    Promiňte, ale už nějakých pár pěkných století nežijeme v antickém Řecku a tak považuji každý příběh, kde se tento fenomén vyskytuje, za nedospělý, ať už se scénáristé snaží sebevíc, aby logicky vysvětlili jeho použití.
    Neřekl bych ani popel, kdyby se indície, že za vším stojí někdo/něco, kdo/co ovládá i samotné reapery, objevovali od začátku série, nebo alespoň od druhého dílu (chápu, že při psaní prvního dílu sotva někdo mohl tušit jestli bude nějaké pokračování). Ale když se ty indície vlastně neobjevují ani v průběhu 3. dílu, tak už začínám podezřívat scénáristu, že psal a psal a psal... tak dlouho, až zjistil, že to všechno vlastně nedává vůbec smysl, a tak se podíval do příručky mladého spisovatele, nalistoval kapitolu číslo 31: deus ex machina a řekl si:
    "No co, že to vlastně vůbec nesedí do celého univerza, hlavně, že to za mě řeší otázku, proč nám chtějí rípři nakopat prdel..."

    Jinak se mi v zásadě líbí Alešova interpretace konce, vlastně by to bylo docela paráda, souhlasím s tím, že překopat celou dynamiku univerza je odvážné. Já jenom zásadně nemůžu souhlasit se způsobem, jakým bylo tohoto konce dosaženo a na jakých základech ta filosofie stojí...
    • Copak Deus Ex machina,... ale jmelí! :)
      • A co vichr z hor? :-D
      • christianus
        Copak jmelí,... ale jmelí!
      • Hairy_Ass
        Všimli jste si, co se letos urodilo jmelí? *4*
        • Strašně, v korunách stromů to vypadá jako nějaká orlí hnízda. :)
          • ...a víte, že jmelí je cizopasník? :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší