Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • TheGGG

    prsteny moci byl brakový nevkusný škvár a je fakt smutné, že novináři pořád musí předstírat že se jim líbíl. To nemělo s tolkienem nic společného, příběh, dialogy a obsazení bylo pochopitelně za 0/10 (tvůrci absolutně nepochopili postavu galadriel a v podstatě si tam vecpali vlastní postavu generické bojovnice), ale ani ty kostými, výprava a efekty nebyly žádné terno a zůstává otázkou kde amazon utopil ty prachy. Stejný nepodařený fail jako nadace, kolo času nebo zaklínač. Toto fakt nee, rod draka byl o něco lepší, ale spíš připomíná ty slabší série hry o trůny, takže taky zklamání. Jak se zdá jediné koukatelné adaptace jsou ty animované, takže v tomto roce hlavně cyberpunk animák, to byla pecka.


    • Nechápu, proč si to musel roztahat na 10 řádků. Stačilo jednoduše napsat, že ničemu nerozumíš a rád děláš kok**a na internetech. 

      • TheGGG

        tak jestli se ti líbily prstěny moči, tak tě stejně nemohu brát vážně ale chápu, že víc jak dva řádky textu nezvládneš přečíst...

    • KrPa

      neboj, v novem roce ma amazon i netflix prznit jeste vice knizek nez letos

      • TheGGG

        bojím.... amazon se chystá zmrvit w40k a to bude osobní

  • KrPa

    Ach ty Prsteny moci. Dával jsem tomu hodnoceni 3z10. No po shlednuti to menim na 5z10. Toho patosu tam bylo dost, ale aspon to nejak vyvazil vizual. Co se tyce nepresnosti, tady jsem si nebyl jist, jake jsou dodatku oproti silmarilionu. Vuci silmarilionu to ma ale hodne chyb!

  • Stephano

    Milý Vašku, díky moc za všechny speciální články o larpu, hrách, vidcastu LOTR nebo jistému kopacímu presinku. :) Vzhledem k tomu, že i já mám tendenci  ve společnosti perlit hláškami, oceňuji Tvůj pozitivní nebo když to vždy nejde alespoň  inteligentní smysl pro humor, který jde mnohdy za hranu. A tak to má být.  Přeji Ti, spoustu elánu a dost volného času pro sebe, když děláš tolik projektů najednou. A samozřejmě věrtel zdraví a kopu lásky.


    PS: ty Crusader Kings III prosaď na dalších deset let, jinak připlují po Vltavě borci ze severu s Thórem v zádech.  Klidně jim zaplatím tučný žold.


    Perun! :)

  • Četl jste, pane Václave, článek "Prsteny bez(moci): umění adaptace" od Krauseta (na TVzone)? Jaký na něj máte názor?

    • dworkin

      Koukat se na příběh, který by přesně kopíroval knihy, by byla pro drtivou většinu diváků neskutečná nuda, a já jsem Amazonu vděčný, že šel jinou cestou.

      Autor článku je nerd, kterému rozsypali hračky, a on teď buší pěstičkou, protože ostatní nesdílejí jeho posedlost fiktivním světem J. R. R. Tolkiena.

      Bylo by zajímavé zjistit, co by Tolkien řekl lidem, kteří věnují neskutečné množství času a energie reálného světa, aby studovali svět fiktivní. Jestli ono není jedno z hlavních témat Tolkiena, že bychom měli náš čas na tomto světě nějak smysluplně využít. Za dobu, kdy autor článku napsal čtyřicet normostran o Blabladriel a Bleblelrondovi, protože někdo natočil televizní seriál, by se mohl naučit třeba dvě stě slovíček francouzsky. Což by bylo asi tak milionkrát užitečnější, než to, co napsal.

      • michaelfoucault

        Ta argumentace Tolkienem je úplně absurdní. On sám svému funkčnímu světu doslova zasvětil půlku života. Vypracoval ho do až bizarních detailů a hloubky. Kromě jeho syna asi neexistuje většího nerada do jeho díla.

        Po více než dvaceti letech jsem se rozhodl ho zase (a tentokrát kompletně) načíst a je pro mě skutečně šokující, jak mistrovské dílo se za celou tou prací skrývá. 

        Nemůžu mluvit za něj, ale tak nějak tuším, že by se z toho seriálu z mnoha důvodů nejspíš dočista zvencl. Na jeho obranu, on by se pravděpodobně zvencl z naprosto jakékoliv televizní adaptace, protože sám byl ultra konzervativec.

        • Tolkienův přístup k filmovým adaptacím byl čistě pragmatický. Chtěl, aby to bylo dostatečně věrné (Jacksonův Pán Prstenů by asi stačil) nebo aby z toho měl hodně peněz. Informace převzatá z Tolkienova životopisu. Nebyl to fanatik a určitě viděl spoustu adaptací literárních děl jiných autorů, takže věděl, že absolutní přesnost je nesmysl. A pokud by se scénář příliš odchyloval od předlohy, peníze by mu přišly jako akceptovatelné odškodné. Mimochodem nepovolil adaptaci Hobita pro animovaný film/seriál protože scénář předpokládal cestování v podstatě mezi všemi lokacemi na zádech orlů. A peněz by z toho taky moc neměl, jinak bychom mohli mít zajímavé srovnání.

        • dworkin

          Já bych tipnul, že by autorovi článku poradil, aby raději studoval Bibli nebo šel rozdávat polívku bezdomovcům.

          Tolkienovo dílo je jistě úctyhodné.

      • Derp_1337

        Tak já se zase musím zastat autora toho článku. V první řadě je to novinář a píše to pro to, aby v ideálním případě vydělal nějaké prachy. Takový kontroverzní článek, který pojednává o (ne)kvalitách Prstenů Moci, určitě přitáhne spoustu čtenářů. Je to účelový článek.

        Kdyby ten čas věnoval naučení 200 francouzských slovíček, tak na tom moc nevydělá (pokud se teda nechce v budoucnu živit jako překladatel a nebo nemá v plánu trávit každé léto ve Francii).

      • Jevo83

        Problem Prstenov moci nie je fiktivny pribeh. Problem je, ze tam ziaden pribeh nie je. A to co tam je, nema vobec ziadnu vnutornu logiku. Cele je to povrchna blbost a nie high fantasy. Ked sa ma spytas, ktoru postavu z filmovej trilogie mam rad a preco, mozem zacat menovat a neskoncime do zajtra. Ked sa ma spytas to iste o Rings of Power.... v zasade su mi vsetci ukradnuti. Vsetko je robene nasilu, na efekt a bez toho, aby som veril a chapal pohnutky jednotlivych postav. Jedina zaujimava postava pre mna bol sef orkov. Zvysok je popcornova americka sr...cka, niektore momenty su tam uplne stupidne, nehodne dospeleho divaka.

        • dworkin

          Příběh tam samozřejmě je, to si úplně zbytečně nabíháš na vidle. Já ten seriál hodnotím tak 7/10, má svoje silné momenty, ale celé bych to znova vidět nemusel. Příjemně mě to pobavilo. Tolkienovo dílo pro mě není posvátná k*áva a už vůbec ne něco, co bych měl stovky hodin studovat, abych věděl, kterej Blablarond byl pravnukem Gilblagunda.

          Z postav mě zaujala Galadriel, která zřejmě trpí PTSD, něco jako Ellie z Last of us 2, která jednoduše nemůže přestat. Nakolik by se líbila Tolkienovi je mi úplně jedno. Nakolik se líbí lidem, kteří místo v reálném světě žijí v tom Tolkienově, je mi ještě víc jedno.

          Pro mě to je příjemnej seriál s hezkou výpravou, pár silnými momenty a určitě se podívám na další sezónu.

          • Jevo83

            Tak na vidle.... pribeh maju aj Teletubbies, od serialu za miliardu dolarov treba asi cakat viac.... netreba na to byt ani Tolkienovsky nerd. Naviac, ked niekto kupi prava na znacku, asi sa nemoze cudovat, ze je potom podrobeny vacsej kritike a inym ocakavaniam. Pokial nechcel Amazon celit takemu typu kritiky, mal tie peniaze investovat do vlastneho IP. Jedine pozitivum na tom celom je, ze prava nedostal Netflix, lebo ti su uplne mimo, keby nemali Stranger Things tak rusim predplatne a jedina schopna sluzba s novymi serialmi ostane HBO GO.

            Pls, ale co ma zaujima - ktory moment bol pre teba silny? 

            • dworkin

              Třeba plavba Galadriel do Valinoru a poznání, že se nemůže vrátit. To je v podstatě totéž, jako když Ellie v Last of Us 2 opustila farmu. Zdánlivě úplně nelogické, ale s diagnózou PTSD to dává dokonalý smysl. Itch you cannot scratch.

              Potom v páté epizodě na otázku Why do you keep fighting? odpovídá "Because I cannot stop!". Celá ta scéna je pěkně udělaná, jak odhaluje, že ví, že s ní něco není v pořádku, že se stovky let za něčím žene jednoduše proto, že musí, ale nevidí jinou cestu.

              • Jevo83

                Reakce na příspěvek:

                Myslim si, ze robis good job v interpretacii (subjektivnej) a nie si urcite ani uplne mimo...lenze problem je, ze by som to cakal od filmarov a hercov. A vo forme, ktora vo mne vzbudi emociu. Lenze pri oboch tych scenach som citil sprostredkovanu trapnost. A k tomu Valinoru, Galasrielinmu skoku cez palubu a stretnutiu pltky - prirovnal by som to k scene, kde Frodo v Prancing pony mal stretnut Gandalfa a stretol Stridera. Vedeli sme preco tam je a preco tam musel ist, vedeli sme preco tam Gandalf nie je, vedeli sme preco tam bol Strider... vsetko davalo zmysel. Naproti tomu, Galadrielin skok do oceana, wtf? A preco prave tam kde ona bol jej nemesis? A preco na pltke? Toto je ten problem pre mna, ze veci sa diali "pretoze lebo". V Lord of Rings bolo za kazdou udalostou nieco, co ju robilo pochopitelnou a prirodzenou. Je to proste o tom, ze vyhodili z realizacneho teamu ludi, ktori z toho mohli urobit dobry serial a nasledne natocili Blood origin v Stredozemi. Nastastie to ale nebola az taka kravina, lebo to malo vypravu a snazili sa napodobnit kostru filmov spred 20 rokov.

                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  To není subjektivní interpretace, Galadriel je napsaná jako tragická postava, která je traumatizovaná. To pro mě bylo právě největší překvapení, protože podle traileru jsem myslel, že to bude jednorozměrná badass válečnice. Vůbec. Ono optikou té traumatizace pochopíš i to, proč tak šíleně riskuje. Scéna s plavbou do Valinoru je podle mě hodně symbolická, ostatně je to víceméně nanebevzetí. Otázkou je, co z toho, co na obrazovce vidíme, se skutečně děje. Podstatné je, že Galadriel odmítá blaženost, protože nemůže jinak (a pláče). A na konci sezóny je na tom ještě hůř, než na začátku. Vlastně mě teď napadá, že bych chtěl její linku vidět v alternativní verzi, kde by byla psychiatrická pacientka a Středozem by byly její bludy. Ale to si dovolím napsat jen takto anonymně, mám svůj život rád. :D

                  Já mám Pána prstenů taky radši, ale to je víceméně klasický román. Prsteny moci čerpají z legend, které se snaží podat tak, aby byly stravitelné pro mainstreamového diváka. Cesta, kterou tvůrci šli, mi nepřijde úplně nejhorší, ale že by to jako celek mělo stejný tah na branku, jako Pán prstenů, to určitě nemá. Jak už jsem napsal, jednou vidět mi to stačilo.

                  • matejhanc

                    Reakce na příspěvek:

                    Galadriel mi byla neskutčně otravná, od začátku do konce. A motivace: dělám věci protože nemohu přestat...To je panečku síla! :D

                    • dworkin

                      Reakce na příspěvek:

                      Ne,  to je typický projev traumatu. 

                      Ano, pro lidi okolo to může být velká zátěž.

                      • matejhanc

                        Reakce na příspěvek:

                        Omlouvám se za překlik, dal jsem nahlásit. Chtěl jsem odpovědět. Trauma netrauma, byla hrozně otravná až nesnesitelná a proto mě zcela s.ala.  

                      • kotty

                        Reakce na příspěvek:

                        Je to možná tak, jak píšeš, ale mně herečka Galadriel přišla strašně prkenná. Každopádně jak bylo napsáno výše, v seriálu byla neskutečně otravná, asi nejméně sympatická postava. Což u hlavní hrdinky je trochu blbý.

                        • dworkin

                          Reakce na příspěvek:

                          Ona ta prkennost ale dobře zapadá do obrazu traumatizované osoby. Chápu, že to není úplně sympatická postava, já bych se s ní taky nekamarádil.

                      • Reakce na příspěvek:

                        Problém bych viděl v tom, že je to zátěž i pro většinu diváků. Je dost filmů s psychicky nemocnou nebo traumatizovanou postavou, ve kterých se povedlo ji divákům přiblížit tak, že se s ní sžili. A obávám se, že tohle není ten případ. Jestli jsi v té menšině, která si to dokáže užít, tak dobře pro tebe, ale sám píšeš, že bys dal 7/10, což mi přijde vzhledem k rozpočtu a legendární předloze celkem málo. A to by spousta lidí dala méně a průměr (po odečtení haterů a supernerdů) by mohl být někde u 5 nebo 6, což už je prostě s ohledem na potenciál slabé.

                        • dworkin

                          Reakce na příspěvek:

                          Oni někteří Clarkové vyčítají i to, že má omezený emoční rejstřík, nezapojuje obličejové svaly... a z toho dovozují, že je to špatný herecký výkon. Úplnej nesmysl, ale je to tím, že se na ni dívají optikou úplně jiné postavy, než ona je. Z kočky dobrýho psa neuděláš, i kdyby ses rozkrájel, ale za to ta kočka fakt nemůže.

                          Jo, já jsem si její výkon docela užil. Rozhodně víc, než jsem čekal. Jinak ten seriál podle mě trpí právě tím, že předloha jsou legendy a kdyby to zfilmovali věrně, tak by zarytí fanoušci Tolkiena blaženě vrněli, ale zbytek zeměkoule by se ukousal nudou. Tvůrci se rozhodli látku přiblížit modernímu divákovi tím, že šli ve stopách Jacksonova Pána prstenů, který filmoval klasický román, ale to naráží na podstatu předlohy, kde je důležitější význam než uvěřitelnost děje. V Prstenech moci je oproti Pánu prstenů víc scén, které se podle mě nemají chápat doslovně a hodnotit z hlediska realističnosti, ale spíš se mají vnímat jako "nosič" nějakého sdělení. To pochopitelně s jacksonovským pojetím koliduje a výsledek je, jaký je. Dějovou linku protohobití hippie komunity nehodnotím, ta je univerzálně  špatná. Mně by se třeba víc líbilo psychologické drama, kde ústřední motiv by bylo právě trauma Galadriel. Ale to by patrně mělo ještě míň spokojených diváků než to, co bylo natočeno - při tom rozpočtu museli cílit na co možná největší počet lidí.

                          • Reakce na příspěvek:

                            No jo, ale hodnocení a sledovanost nakonec neodpovídá tomu, že by to měl být kvalitní seriál pro co nejširší publikum.

                            Předloha nejsou legendy (to si možná pleteš s první částí Silmarillionu), ale v zásadě jen seznam postav, míst a rozpis, co kde kdo dělal v který čas. Trochu víc jsou rozepsané jejich motivace a v Pádu Númenoru i první základní konflikt, o který ve Druhém věku vlastně jde (věčný život versus dar smrti). To je v zásadě vše a dá se na to naroubovat spousta různých příběhů podle toho, na jakou postavu nebo místo se soustředíš. Není důvod u toho usínat, pokud se k tomu udělá slušný scénář a dobře se to natočí. Ani těch plánovaných pět sezón na to stačit nemusí. Na YT kanále Tolkien Untagled vyšla série videí, které popisují, jak by to mohlo vypadat. Nejsou ani moc geekovská, jen hrozně dlouhá. Zatím jsem viděl jen to první, které vyšlo ještě před RoP.

                            Tolkienova předloha pro Druhý věk i přes svou strohost a neúplnost obsahuje nejedno poselství. Kdyby se seriálu povedlo je zachovat případně i eskalovat, tak by lidi prskali mnohem méně, i v případě, že by se dějová linie překroutila a postavy fungovaly jinak. Pokud ale autoři chtěli vyprávět svůj vlastní příběh a přinést divákům svá vlastní poselství, tak by se museli pořádně snažit a udělat to opravdu kvalitně, aby jim obecenstvo prominulo, že jako návnadu používají postavy a zasazení ze známého univerza.

      • Autor žádný nerd není a naopak píše že držení se předlohy není nutné a není hlavní problém. Ten je v mizernem příběhu, špatných postavách a do očí bijicich logických lapsech. Ale to by sis to musel přečíst. 

        • dworkin

          Četl jsem to a je to nerd jako prase. Nikdo jiný by nevěnoval tolik času a energie fiktivnímu příběhu natočenému podle fiktivního příběhu.

          • Takže už se nebavime o tom proč to stojí za starou belu, ale o tom jestli je autor nerd? Dobrý pokus, ale co takhle psát k věci a neprehazovat téma. Myslím že zrovna ty takové uskoky nemáš zapotřebí. Ale vše bylo už napsáno výše jinými tak se nebudu opakovat. Že se ti to líbí ti věřím a neberu ti to.

            • dworkin

              Bavíme se o obojím, obě témata se řeší v samostatných podvláknech a nejspíš je máš blbě zobrazené, protože obě jsou od sebe zřetelně oddělena (a tohle se navíc záhy zastavilo a daleko víc se toho napsalo v tom druhém). Chyba není na mojí straně.

  • Morlang

    Jakože vážné? Prsteny moci jsou dobra vec? :D aspon vim ze na pana Pechacka je potreba si dat pozor

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit