Přejít na výpis diskuzí
7 titulů inspirovaných Lovecraftem ukazuje, jak hry dodnes zápasí s kosmicismem
3.3.2018 | Ladislav Loukota
75 příspěvků
-
pro hru by si měl rozhodně pořídit ps4 pro, nevím jak slim, ale na původním ps4 jsou slušný fps dropy
-
na třetí díl si může člověk nadávat jak chce, ale z celé serie jsou nejvíc H.P. ty mega-monstr-měsíce co byly na konci...
-
Nebyla to spíš sbírka povídek Černá křídla Cthulhu? Ta má myslím tři díly a jsou to různí autoři píšící ve stylu Lovecrafta nebo jím inspirovaní. Četl jsem dva díly a docela jsem se u toho nudil, nebavilo mě to. Ostatně, co si budeme nalhávat, ona spousta z Lovecraftových textů také za moc nestojí. Každopádně nejlepší do knihovny je asi pětisvazková série Spisy (nebo Sebrané spisy), která i pěkně vypadá.
Převedení do hy či filmu selhává, jakmile se autoři rozhodnou ukázat zlo na obrazovce, pak z toho vyleze nějaká spíše směšná příšera. -
ano s krasným boxem, mám to doma - luxus, Darkest Dungeon ne - to fakt není moc dobrá hra, ta mě tam fakt nechybí
-
Ve výčtu mi jednoznačně chybí Darkest Dungeon. Už jenom název studia - Red Hook Studios.
Jak píši kolegové, Lovecraft není o zobrazavání obřích monster s chapadly, ale o strachu z tejemných sil, které někde číhají, aby mohli (opět) povstát. Je to o totální xenofobii, tajemných kutech zapomenutých božstev a šílenství jedince, který s nimi příjde do kontaktu. Něco jako hrdintsví v knihách neexistuje. Je to pouze o přežití ať už člověka (lidstva) nebo jeho mysli.
Stín nad innsmouthem je pro mě nejlepší horrorová povídka vůbec.
U nás vyšla jeho tvorba v sérii pěti knih zvané Spisy. Mohu jenom doporučit. -
souhlas, Dead Space (hlavně první díl) je umělecké dílo. Ta atmosféra té rozpadající se lodi, lovecraftovské potvory atd. Povinnost pro všechny milovníky Vetřelce a Horizontu událostí.
-
první dvě místa jsou jasná, ale třetí místo bych dal Dead Space, to je vážně dosti podceněná série a snad to nejlepší, co EA vyprodukovala.
-
ale ta cena je fakt dobrá v současnosti
https://www.originalky.cz/sony-playstation-4-slim-500-gb-p87168/
nebo počkat třeba na konec roku a koupit to za pár korun na Černý pátek. -
velká chapadlová obluda = lovecraft :-P
-
oceňuju snahu článku, ale je to celé all over the place a výběr her je takový podivuhodný. ale klidně takové články beru, trošku umělecké analýzy ve hrách není nikdy na škodu.
-
No, niektoré veci my tam nesedia. Napr. Mass Effect? Lovercraft je hlavne o strachu z neznáma, je to horor vo svojej najčistejšej podobe. Keď čítate Lovercrafta, tak nepotrebujete vidieť zlo, ale cítiť jeho prítomnosť...
-
Stín nad Innsmouthem, možná?
-
chystá se jedna co vypadá na dvě Ačka, ale nvm jak se jmenuje...soon *8*
-
nečetl jsem jediný Lovecraftův text, v němž by lidé nějakým způsobem bojovali s „rybama“. Dané hry nemůžou dosáhnout jádra Lovecraftovy atmosféry, protože v nich jde především o akci. Adventury jsou to, co tématu chybí. :)
-
Souhlas, že tu atmosféru jde jen těžko zprostředkovat. Barvu z kosmu s Igorem Barešem jsem si taky užil. Tu temnotu a beznaděj dokázali skvěle přenést na posluchače.
-
rád bych, ale smůla, je to na konzole a tu si kupovat nebudu.
-
to co popisuješ přesně splňuje Bloodborne, i když je pravda, že oproti Dark Souls je Bloodborne narativně mnohem výše a je to mnohem konkrétnější a lépe uchopitelné pro všechny.
-
Bloodborne je genialní gamesa, určitě zkuste, pokud jste ještě neudělali.
-
Převedení Lovecrafta do herního, či filmového formátu, má jeden velký problém v tom, že podstata atmosféry Lovecraftových povídek tkví v tom, co si hlavní hrdina myslí, co není vidět a co si čtenář domyslí ve své fantazii. Proto většina pokusů o hru na motivy Lovecrafta zklamala a to včetně mých oblíbených adventur Shadow of the Comet a Prisoners of Ice. Ale i ty jsem si pořádně vychutnal až když jsem uměl dobře anglicky.
Mimochodem, Lovecraftovy díla jsou super jako audioknihy. Například Barva z kosmu čtená Igorem Barešem je jedna z nejlepších audioknih, co jsem slyšel. -
Kdepak borovička bebo bažant. Tohle je jasnej alobal.