Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jenom se autora zeptám...nepřijde vám trosku na palici že se tvoří seriál z druhého věku, tedy knih Silmarillionu, Historie Středozemě a doplněno o kousky z Tolkienových dopisů a přitom Amazon nemá práva ani na jednu z těch knížek?

    Ano, černý elf teoreticky fungovat může, ale hobiti fakt ne, stejně jako "kouzelník".

    • Carnage666

      Já bych tak nějak přežil černý trpaslíky, proč ne (ženy ale vousy). Elfové vypadají prostě blbě.

    • Proč ne černí hobiti? I jeden z rodů v Kraji byl snědší, ne? :)

      • U hobitu by to chtelo ještě méně "představivosti" než u elfů to je pravda 😃. 

        Myšleno tak že ne všechny klany Nočních Elfů které nebyli ve Valinoru jsou úplně popsané takže klidně můžou být černí...vlastně by to byl celkem cool příběh. Ale na ten Amazon nemá práva...ani koule

  • dworkin

    Já bych na serveru o hrách chtěl číst články o hrách.

    Dík.


    • Anon-ym

      Na serveru o hrách, včerně deskovek, mluví o seriálu na motivy knih, které založily fantasy žánr jak ho známe a bylo na jeho základě velké množství her. Kdo by to byl čekal...

    • Tak v tom Ti tenhle článek nijak nebrání :)

    • A napadlo tě, já nevím, třeba články, které tě nezajímají, nečíst?

    • Give this man a cookie!

  • Gulivera84

    Všimly jste si rohoto   The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim.....

    Jejakej novej animak, to by nemuselo byt spatny, a takovy fajn tema

  • Inquisitor

    Slet nerdů :D

  • Hidden

    Fajn clanek.

    Myslim, ze hlavni problem rvoucich fanousku nejsou nejake upravy nutne pro filmovou adaptaci, tem se clovek obvykle nevyhne, ale nedostatek respektu k predloze. Nektere veci by se v adaptacich menit nemely, pokud se dilo chce tvarit jako verne zpracovani, jako treba ze Martina Luthera Kinga by nemel hrat beloch, ze Abraham Lincoln nebyl lovec upiru a tak dale.

    A zrovna v pripade pomerne bohateho Tolkienova sveta lze projevit autorskou invenci i s uctou k originalu, jako treba dokazali tvurci Lord of the Ring Online (byt to neni film, ale hra) a pritom jej jeste v leccems prekonat.

    Nicmene trailer na pocin Amazonu nevypadal uplne zle, takze stoji za to mu dat sanci. Na soudy bude dost casu pote...

    • kotty

      Souhlas. I když Abraham Lincoln jako lovec upírů je v pohodě. Pokud to tedy není podané jako jeho biografie nebo historický film, ale jedná se  o pouhé zasazení historické postavy do fantasy světa.

  • ohinek

    Tohle je úplně krystalický pohled na věc, díky kterému se tohle děje především. Pokud mám tady tohle brát vážně, tak bych rád věděl, proč na tohle všechno John Howe a Alan Lee ve svých ilustracích nějak zapomněli. Možná ale jen rozuměli tomu, že Tolkienův svět má být smyšlená evropská mytologie, ve které černoši bývávali v Africe (Haradu). Pojďme to ale vzít jasně a upřímně: Tolkien byl rasista a homofob, který nechal nádherné bílé elfy vraždit černé zlobiváky. Kdo je amazon, aby na tom cokoli měnil?

    • Tolkien rasista zcela jistě nebyl (viz jeho odpověď nacistickému vydavateli), ale v něčem jeho knížky z dnešního pohledu rasistické jsou. Rasa, resp. barva kůže je v nich nerozdíleně spojená s charakterem. Dává to smysl při pohledu na dobový kontext (psal dějiny tehdy téměř 100% bílé anglie a vycházel přitom ze severských mýtů), ale z dnešního pohledu to prostě úplně košér není. Přitom duch těch knížek je protirasistický (spolupráce se týká mnoha kultur a u řady z nich musí hrdinové překonávat předsudky), takže nechat tam diverzitu i na straně barvy kůže je úplně v pohodě...

      • ,,Barva kuze je tam spojena s charakterem ?,, promin, ale nezblaznil jsi se nahodou ? :)

        • Ne, nezbláznil. Pokud má v Tolkienovi někdo jinou barvu kůže, odráží se to na jeho etickém charakteru, téměř  bez výjimky. Z hlavy:

          - jižané

          - haraďané

          - skřeti

          - míšenci (Bill Ferny a další v Hůrce a Hobitíně)

          - Glum

          V podstatě platí jednoduché pravidlo: pokud to nemá bílou kůži, je to záporák. Z hlavy si nevzpomínám na žádný protipříklad.

          • Ale zbláznil nebo Tolkiena neznáš! Jak v Haradu tak v Rhúru je množství království a území která bojují proti Sauronovi a bojovali už během druhého věku, je to popsáno v několika dílech, dokonce i přímo v Silmarillionu. Že ve Středozemi jsou jen spojenci Saurona je logické, zbytek tam nemá důvod "lézt".

            Dokonce je v Silmarillionu i "komentář" na téma kolonialismu když tam popisuje snahu Númenoru ovládat Harad

            • Můžeš pár zkusit vyjmenovat? :) IMHO to budou hodně drobné výjimky (je ale fakt, že už jsem dlouho Silmarillion nečetl, třeba jsem na něco zapomněl).

              • Reakce na příspěvek:

                Pokud zvládáš angličtinu je to skvělé popsané tady

                https://youtu.be/90LjRagJXs4


                Plus je v Silmarillionu že modří čarodějové odešli na východ aby pomáhali bojovat lidem proti Sauronovi 

          • Saruman ehm just saying

            • A nejen on, taky Númenor v pozdějších fázích nebo někteří elfové. Ale pořád platí, že pokud někdo není běloch, nejspíše slouží zlu :).

              • Reakce na příspěvek:

                Aleee takhle já to neberu... Koukáš na to A2larm trolerskou optikou... Pro mne skřet není nějaká postava s kterou se dá diskutovat v kroužku anonymních sluníčkářů o tom jestli se cítí být diskriminovaný. je to prostě pohádková postava a jakoukoliv asociaci s lidmi tmavší pleti beru jako snahu o to vyvolat pozdvižení... 

                "ale z dnešního pohledu to prostě úplně košér není." - Košer to není pro progresivity, kteří se hlavně bojí aby se nikoho nedotkli a potřebují všechno řešit do sebemenšího detailu...

                • Reakce na příspěvek:

                  Hele, rozumím tomu, že někteří lidi dělají z komára velblouda. Ale pokud mám fakt svět, ve kterém v podstatě všichi kladní hrdinové jsou běloši, a všechny postavy s jinou barvou kůže jsou do nějaké míry padouši, tak to už dneska prostě vyznívá trochu blbě.

                  • Reakce na příspěvek:

                    Tak se tomu nemají věnovat :-) Jak jsem psal. Možností mají spoustu jak udělat nějaká nová díla...

                    • Reakce na příspěvek:

                      Proč? Tohle je fakt kosmetický detail, důležité budou úplně jiné věci.

          • Problem je, ze tvuj pohled je poplatny dnesni dobe a vidis v tom rasismus - protoze kazdy druhy hleda ve vsem hned rasismus. 

            Ale pravda je, ze ty narody maji takovou barvu kuze jaka koresponduje s rekneme geografickym umistenim. Haradsti a dalsi narody zijici na jihu jsou proste cernosi - mimochodem zijici pod utlakem Numenorejcu a proto Gondor moc nemusi, coz rozhodne neznamena, ze jsou nejaci zaporaci...ostatne nebyl problem do tech kraju normalne cestovat. 

            Prekvapive Vychodnane jsou inspirovani asii a ti dokonce proti Mordoru bojovali, nez dostali naklepano a museli mu slouzit. Takze opet zadni zaporaci.

            Skreti jsou tmavi, ale tam to snad nikoho neprekvapi - lide vzdy meli strach z temnoty a v noci se dely ty nejhorsi veci. Skuruti jsou dokonce myslim vyslovene cerni s cernou krvi. Chces rict ze to je rasisticke ?

            Glum zaporak ? spis obet.

            Ostatne v pristavech nevrazdili cerni elfove bile elfy...

            Ale chapu, ze jestli je pro tebe ,,temna strana sily,, rasisticky pojem, ze pak ho vidis i v Tolkienovi :)

            • Problem je, ze tvuj pohled je poplatny dnesni dobe a vidis v tom rasismus - protoze kazdy druhy hleda ve vsem hned rasismus.

              Ale no tak, vždyť přesně to samé jsem psal už do prvního příspěvku :( Takhle to vypadá, že se chceš spíše pohádat, než diskutovat.

              Mezi Haraďany a Rhůňany se možná najdou nějaké výjimky, ale velmi nepatrné, na úrovni poznámky pod čarou. Na Rhůňany si vlastně ani nevzpomínám - kde to bylo, někde v Silmu? Glum v sobě má něco dobra, ale taky hodně, hodně temnoty, což (zase) symbolizuje i ta barva jeho kůže. Z toho se prostě nejde dostat. U popisu nových přistěhovalců do Hůrky to bylo taky hodně znát...

              Pro jistotu ještě jednou: nepovažuju Tolkienovy práce za rasistické, jenom vysvětluju, proč mi větší diverzita v hereckém obsazení nevadí, a proč ji považuju dokonce za celkem vhodnou.

      • ohinek

        Fakt to znělo tak vážně? Já jsem to všechno četl Xkrát a vím o jeho světě dost. to byla jen narážka na černé elfy tady, nebo na tendence za černou Hermionu Granger v HP. Ať tady tihle lidé JRRT a JKR nazývají rasisty, jsem s tím celkem v pohodě když vím, že komukoli příčetnému to je jasné.

        • No, s čím z toho, co píšu, nesouhlasíš?

  • Žádný slitování s timhle seriálem neni na místě. Musíme jim to exemplárně dát sežrat ať prodělaj hodně peněz.  Díky tomu si oni i ostatní mainstreamový  tvůrci konečně uvědoměj, o co stojíme a o co ne. Za naše děti! Ať nemusej v budoucnosti konzumovat podřadnou tvorbu bez citu! A za Froda!

  • Autor asi neviděl ten ,,superfan,, trailer kde skupinka ..diversnich,, mladých lidí řeší otázku jak moc ,,hot,, Sauron je a jestli je LBTQ. A jak Gandalf by si spolu s ním zašel zapařit do klubu.

    A taky malá zajímavost ohledně práv: 

    "We have the rights solely to The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, the appendices, and The Hobbit," J.D. Payne told Vanity Fair. "And that is it. We do not have the rights to The Silmarillion, Unfinished Tales, The History of Middle-earth, or any of those other books."

    A také komentář producerky Lindsey Webber:

    "It felt only natural to us that an adaptation of Tolkien’s work would reflect what the world actually looks like,"

    Začínamé vidět ten serial trošku bledě ne, hmmm ?

    Ano serial má šanci byt ,, dobrým,, , ale z toho co vidíme to pravděpodobně nebude.

    Je velice zajímavé vidět jak média drží spolu, nemůžu se dočkat až vyjde Kindom Come 2 nebo Shadows over Silesia a redakce se přidá na stránu zahraničních médií kritizujíci develepry, že hra je malo diversní XD

  • Maxianimal

    Hezkej článek. Přesto - bude to strašnej hnoj :)

  • Carnage666

    Díky dislike yt extension pro prohlížeče je krásně vidět co si o tom lidé myslí. Ale bohužel jak člověk řekne že se mu to nelíbí je šovinista, rasista, hater. 

    • Maxianimal

      Teda ne že by se mi RoP líbilo, ale vidím 75 tisíc kladných a 15 tisíc negativních. To není taková hrůza imo.

      • Carnage666

        Přímo trailer od kanálu  Prime video (amazon) má 101 tisíc kladných a 130 tisíc negativních 😀 jejich další kanál pro UK má  zase  23 tisíc kladných a 52 tisíc negativních, takže nevim na který koukáš ty ale jinak se stačí podívat i na další reuploady od jiných kanálů a je to stejný, dislikes  právem převažují a je to fakt sranda.

        • Maxianimal

          Koukám na kanál Prime Video s 1.33 mil subů. A tam je 75k a 15k jak píšu.

          https://imgur.com/a/lDr3LUj

          • Carnage666

            To bude tím že to není teaser trailer ale jen title announcement. Rozdíl je že v teaseru už byli vidět ty postavy a scenérie a cgi. Koukáš na starší video než se vůbec začalo cokoliv kolem castingu řešit a jediný co v něm máš je logo seriálu.

            • Maxianimal

              Máš pravdu, dík. Teď je tam 100k up, 137k down :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit