Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Derp_1337

Jak napsal frank.Horigan níž. Asi jsi napsal dost velký překlep, protože Ryzen 7950x3D má v nejvyšší zátěži spotřebu někde okolo 170W.

• Veskoslav

13900/14900 jsou katasrtofální, tak to neuchladíš a ani neudržíš pod 100C. Zkoušeli jsme, v Cinema to jde cca po minutě už na červená čísla. A to to chladil Kraken Elite 360. Neuchladil. U AMD jsem měl akorát problém s 7950X3D, ale ani klasická 7900/7900X mi nešla přes 90 stupňů i když jsem se snažil:) Ale je pravda, že 7950 klasickou jsem v ruce neměl, protože mi přišlo zbytečné dávat skoro 3,5 navíc, když po přetaktování je to defacto to stejné. 

U AMD záleží. Manželka má 5700X a to se nedostane i při maximální zátěži přes 65 stupňů. MOje 5800X3D ale klidně jde na těch 80-85 stupňů, když se jí moc chce. 

• frank.horigan

""""Například konkurenční high-end Ryzeny (7950x3D) jdou v zátěži nejvýše na 70W""""

Nelži prosímtě, pevně doufám že je to překlep a na začátku chybí jednička

• MalyZeli

No jo, ale high end čipy jsou už teď dost drahé, s tímhle to bude tak 2x tolik.

• MalyZeli

Byl, je to proslulé tím že je to problém uchladit, nebo spíš to že počítají s tím že to normálně poběží na 95C, kvůli tomu že to má 5cm vysoké IHS. Když to borci snížili nebo to chladili přímo, bylo to v poho. 13900k je taky pěkný topidlo, i vodník (ne AIO) má problém to udržet pod 90C při plné zátěži, ale tam pomůže undervolt protože základní desky tam valej 1.4v zbytečně. Bez jakéhokoliv nastavování mi to přímo z krabice tlačilo 1.41v a boost na 5.9 pcore. Nevím jak přesně je to s Ryzenama, měl sem osobně naposled 3900x, ale tuším že sem to někde četl že to jde taky snížit na menší Volty bez ztráty výkonu.

Jinak po úpravách mi teplotu v pohodě drží 360 AIO.

• Ano, aktuální high-end Intel procesory (například Core i9-14900K) můžou jít v zátěži se spotřebou až na 220W, což už je opravdu extrém a divím se kdo to kupuje a podporuje. Například konkurenční high-end Ryzeny (7950x3D) jdou v zátěži nejvýše na 70W a v Idle se pak dokonce drží jen kolem 5W (Intel kolem 30W).

Na druhou stranu další generace procesorů Intel (Arrow Lake) by měla jít se spotřebou výrazně níže, alespoň tak je to ze strany Intelu prezentováno.

• Veskoslav

Ne, nebyl. Pokud to nechladíš něčím, co se k tomu nehodí.

• Pokud vím, tak důvodů je víc, ale nejvýznamnější je nejspíš spotřeba energie. Trochu paradox v kontextu článku a vůbec aktuálního vývoje procesorů. Čím jsou tranzistory menší, tím na jedno přepnutí spotřebují méně energie. OK, teoreticky by mohli tranzistory umístit dál od sebe s delšími propojkami, ale pak jsou tu další problémy jako cena. Ta křemíková deska - waffer - je šíleně drahá, tak se z ní snaží nařezat co nejvíc čipů. A asi i spolehlivost. Dlouhé propojky jsou náchylnější na vnitřní i vnější rušení, trvá déle, než se signál ustálí, a signál může slábnout.

• Pokud to nebude x3D tak to uz se upece, uz byl problem chladit puvodni 16 jadro 7590 :D

• Jarisko84

Cauko ... vobec sa tomu nerozumiem ale chcem sa spytat ze ked su tam tak natlacene preco nespravia ten chip vacsi? Aj tak menia tu maticu asi kazde 2 generacie ci?

• KrPa

ne, profikum by se to fak stavat nemelo, jen jde videt, ze nekdo preklada clanek bez elementarnich znalosti anglictiny

• Teplota samotného čipu je v zásadě jen technologický problém. Předpokládám, že si s tím výrobci poradí. Jako uživatele mě spíš zajímá spotřeba a nutnost chlazení. Co jsem viděl výsledky nejnovějšího Intelu, tak je to dost hrůza. Doma mi šlape ještě jeden starý i5, který má TDP jen 45 W a na spoustu her na low ještě stačí. Děs.

• nightborne

Pravdu díš.

• ZOLLINO

ja vim ze su trapnej, a ze se to stava i profikum ale 6.6 bilionu to rozhodne neni. je to 6.57 billion aneb po ceskoslovensky - 6.6 miliard.

• poslední asi rok je žhavé téma čipy z karbidu křemíku (silicon carbide chips), které by měly generovat jen polovinu tepla. Podařilo se mi docela dobře zajivestovat do Aehr Test Systems, kde jsem vydělal asi 100 procent (teď to zase spadlo). Každopádně je možné, že toto bude budoucnost

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit