Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Díky za článek.

  • To pak ale nemuzes napsat, ze RTX je k nicemu, protoze to vyzni tak, ze si myslis, ze karty Nvidie umi jen RTX a ne i DXR. Ja s tebou souhlasim, ze je to vendor locking, ktery se casem vytlaci a budou se vuyzivat prevazne otevrene technologiie. 

    Chtel bych ovsem jeste zminit toto, ze vubec neni spatne, ze Nvidia tlaci svoje technologie, investuji do toho obrovske penize a prijdou s tim prvni na trh. Kdyby to takhle netlacili, tak dost pochybuju, ze se Ray Tracingu dockame este v teto generaci konzoli. Problem je samozrejme v tom, ze na tom postavili tehdy svuj marketing a zvysenou cenu ospravedlnovali necim, co nebylo dlouho poradne implementovane v zadne hre a dokud neprislo DLSS 2.0, tak to vyssich rozlisenich nebylo moc hratelne.

    Je proto dobre to ted brat jako bonus, ktery by mohl u tech par extra narocnych her jako Cyberpunk udelat nemaly rozdil vykonu (uvidime, ocekavam, ze pouze v rasterizaci amd povede, ale po zapnuti rt se karty otoci).

  • Jack1947

    AMD má jednu velkou výhodu ted ještě díky výkonu, že má jak nizkou třídu tak úplně tu nejvyšší jenže Intel max COre2 duo a ještě I3 za 4,5 klacku... AMD za těch 5k seženu už obstojné. I7 nikoliv nemluvě o desce...

  • unicz

    Nee. DXR je DirectX API. RTX akcelerace je nVidia vendor lock-in, na který se každý... Ano, nVidia rozběhne všechny RT hry, ale zaplatíš si výk9n, který se postupně vytlačí z podpory, protože se každý logicky na RTX vykašle.

  • Uh... RTX je postavene na DXR, takze karty od Nvidie rozjedou vsechny RT hry. Spis by me zajimalo, jestli vyvojari budou delat zpetne updaty starsich RT her, aby sel i na techto novych AMD kartach.

  • unicz

    Znovu, nabídky prodejců jsou časově. Nemá smysl je zohledňovat při uvádění produktů, testování apod. Na to nemohou výrobci brát zřetel.

    Pokud si jako zákazník vychytáš danou nabídku, dobře pro tebe. Btw u Intelu je bundle s hrou, která probadla (případně žádná). U AMD je mnohem větší potenciál a přídatná hodnota. 

  • unicz

    Ano, RT bude podporovat v budoucnu více titulů, protože AMD, DXR, konzole. Ale k tomu budou RTX jádra u nVidie k ničemu a dopadne to stejně jako u PhysicX nebo G-Sync, v propadlišti dějin. Přesněji, vrátí se to tam odkud to přišlo-výpočetní profi karty.

  • LessPh

    Jo no MSFS není optimalizovaný... co se dá dělat, ale jít zpět k Xplane už taky moc nejde, po tom co jsem namlsaný na tu skvělou grafiku a hlavně VFR možnosti.

    Hele mně je to jedno, jaký CPU budu mít v PC, hlavně aby MSFS běhalo co nejlíp to jde, ale taky nechci přepálit budget.. takže žádná i9 nebo 59xxX, prostě procák za deset, možná 5700x bude ta správná volba. A taky jsem zvědavej na nový intely, ale už budou napálený cenově, po tom co AMD zvýšilo marketové ceny.

    Nejsem fanboy ani jedné společnosti, vadí mi obecně kam se teď HW trh posunuje (ceny, dostupnosti).

    Uvidíme v Q1.2021, dřív stejně nebudou RTX běžně skladem, a proto je teď cena napálená, což mě teda taky pěkně vytáčí, protože PC pod stromek si asi nedám.

    Na nový Radeony si samozřejmě počkám, ale u grafik mám jasno nVidia. Mám špatný zkušenosti s AMD (shořela mi kdysi 4650 nebo co to bylo a vzalo to i nějaký další HW) a navíc se mi líbí RT a DLSS 2.0 a doufám, že to bude v budoucnu podporovat víc titulů.

  • zrovna nabidky jednotlivych prodejcu me jako zakaznika zajimaji, protoze mi muze byt sumak, ze vyrobce nastavi cenu, za kterou to stejne nekoupim

  • unicz

    Ad FS2020. Tam je to ošemetné. Samo vývojáři přiznali, že vydali technologický bazmek a slíbili upgrady. A je dost možné, že se budou výsledky dost měnit. Obvykle se tak děje především u AMD, kdy postupně jak CPU tak GPU sílí s technologickou vyspělostí daného SW. A kdo ví, jak s tím zamává VR upgrade...

  • unicz

    Btw. 5900x je o 20 dolarů levnější než tebou zmiňovaný 10900k. A je výkonnější. Intel je prostě offtopic.

    Možná si pleteš nabídky výrobců a nabídky jednotlivých prodejců, kde hrají roli časově věci jako akce, kurz, poptávka, atd. To je jiné téma. 


    AMD má zkrátka atraktivnější produkty. Aktuálně bezprecedentně ve všech ohledech.

  • Co jsem tak koukal, tak se průběžně doplňuje. Cena se Pohybuje od 13-14K, záleží na kurzu.

  • unicz

    Tak předně, CZC to CPU "má" a je otázka, zda někdy ještě mít vůbec bude.

  • Smart Access Memory nebude jen záležitostí AMD,  nVidia ho dodá updatem i pro Ampere, navíc bude oproti AMD funkční i na PCI-E 3.0 a to jak s CPU od AMD tak Intel.

    https://www.tomshardware.com/news/nvidia-amd-smart-access-memory-tech-ampere 

  • Tak alza nabízí pouze tu dražší Avenger edici, jinak na CZC je intel za  13 665 a AMD za 15 390. Rychlá RAM rozhodně není v případě AMD bonus, ale věc která má velký dopad na výkon ve hrách. Narozdíl od intelu, kde je dopad minimální. Samozřejmě záleží na optimalizaci konkrétní hry, ale většinou je to tak. 

    Co se týče bezpečnosti to netuším, mám pc pouze na hry a nedokážu to posoudit. 

    Co se týče prasácké spotřeby a teplot u intelu, tak je to trochu neprávem. Problém je v automatickém nastavení biosu, který třeba do mojí 10900k rval i 1,5V. Ty teploty a spotřeba pak skutečně odpovídaly tabulkám. Takže po přenastavení napětí 1,3V jedu pevně na taktu 4,9gh na všech jádrech při teplotách do 55c a s poloviční spotřebou. A to jsem dostal v silicon loterii spíše podprůměrný kousek. 

    Trolit nechci, AMD udělalo obrovský kus práce, ale na hry bych momentálně bral pořád intel. 

  • LessPh

    Spíš trolling od tebe, ne? Když budu mluvit tvojí řečí...

    Co se dívám, AMD 5800X je o 23% dražší než mnou jmenovaný intel. Tedy se podivovat nad jeho nižším výkonem nedává smysl?:D Podtrhuju 23% dražší, AMD je ještě větší držgrešle než intel.

    Ano tady máš pravdu, old gen měl 8 jader, ale i tak si nemyslím, že porovnáme jabka s jabkama, protože v základní verzi old genu byl prostě sh!t procesor, který už v době releasu byl zastaralý. V next genu je ZEN2 pokud se nepletu, tam už je alespoň nějaká výzva.

    Já teda nevím jak ty, ale mě nějaký W výkon teda vůbec nezajímá, mě zajímají FPS to je pro mě předaná hodnota. Jestli honíš elektroměr, tak to je tvůj boj, ale pro mě tohle nemá žádnou váhu. Nejsem socka, abych koukal každou hodinu na elektoměr, když mě nový komp vychází na +55T, tak mě asi účet za elektriku fakt nezajímá, nemyslíš? Ale co mě teda vytrhne je FPS v MSFS.

    A prosím piš srozumitelně a jasně, vyznat se v tom co píšeš je fakt děs a hrůza, druhý stupeň.

  • unicz

    J, ono to spíše platí o RT. Pauzovat hru a diskutovat, jestli se koukáme na RT nebo na texturu poněkud jasně ukazuje, že je to opravdu jen marketing.

    Jo ještě, RT umí pěkně nablýskat podlahu/zemi (což bylo trnem v oku už v dobách NFSU....) a skleněné plochy (špinavé město, ultra čistá skla, lol). Ještě počkáme co Cyberpunk a pravděpodobně téma RT zase necháme spát do další generace.

  • unicz

    Co se dívám, ten intel je o cca 17% dražší než jmenované AMD. Tedy se podivovat nad jeho nižším výkonem nedává smyl?

    Nevidím smysl "nová generace má 8 jader". To má i ta stará. ?

    V porovnání s 5800X, no zase má dost možná i poloviční výkon v "heavy load" zátěži, tedy se ti ten peníz navíc vrátí a) ve výkonu, b) spotřebě, vcelku cajk, moc nevidím nic přepáleného.

    Vcelku nic moc trolling?

  • unicz

    Také nevím. U Alzy vidím více méně shodnou cenu.  Už jen z nejprostšího srovnání "jádro na jádro" je jasné, že s výkonem se mýlíš. Pokud přihlédneme k výkonu IPC, mýlíš se velmi. A to při menší spotřebě a bez masivních bezpečnostních rizik. Rychlá RAM je bonusem jak pro AMD, tak Intel, ale je to především tvá volba, nikoli nutnost.


    Jestli to měl být trolling, tak nebyl upřímně moc dobrý...

  • LiarForHire1

    To bude asi dlouho trvat, teď se hrozně často setkávám na internetu s názorem, že 4k je jenom "obchodní název". Vím že to je směšný názor, ale je to tak.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit