Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Me je uprime jedno ktera konzole se bude lepe prodavat, ale fakt je, ze MS ma totalitni manyry a restrikci je u Xone az nezdrave mnoho.At uz jde o malickosti jako nevymenitelny HDD, region lock, nutnost pouzivat a platit za periferii kterou nechcu a nebo ty vetsi veci jako omezeni bazaru, online DRM atd.
    Proste ja bych Xone doma fakt nechtel.
  • BelaJBB
    Súhlasím s Veskoslavom v tom, že je to PR. Vedie ma k tomu nasledovné :
    1. Hry sú SW a k nemu sa neprevádza vlastníctvo, ale len licencia. Prevod vlastníctva by musel obsahovať aj prevod autorských práv, ktoré Sony (aspoň čiastočne) ani vlastniť nemusí.
    2. Moje tvrdenie podporuje aj Sony EULA, kde sa výslovne uvádza, že "všetok softvér je licencovaný, nie predávaný." O zmene EULA sa tento pán nezmieňuje.
    3. Bazárový predaj upravuje EULA nasledovne : "nesmiete prenajímať alebo predávať softvér". Pokiaľ teda ten pán tvrdí, že "firma nehodlala v oblasti restrikcí bazarových her nic měnit, bazár by zostal tabu. Protirečí si, ak zároveň tvrdí, že „jsme přesvědčeni o tom, že když si něco koupíte, tak to také vlastníte a můžete si s tím dělat co chcete“ (teda inak povedané, ak si kúpite licenciu, môžete si s LICENCIOU robiť čo chcete).
    Z toho mi vyplýva teda veľké kulové PR, lebo ak firma nezmení EULA, nemôžem v bazáre predať licencovaný SW. O možnosti ponechať platné EULA status quo a prevod licencie nekontrolovať a nesankcionovať som už radšej neuvažoval.
    • jasně EULA a pravidla.. ale teď realita, komu je opravdu jedno, jestli tu hru (záměrně se vyhýbám slovíčkaření co se týče "produktu, licence" apod.) co jsi dohrál prostě střelíš do bazaru za poloviční cenu a ta hra tomu kdo ji koupí bude prostě plně fungovat? A která firma prostě vymýšli restrikce, jak zabránit znovuprodávání, rve licence na ID účtů neb HW (bez toho tu hru ani nespustíš)? Dosaď si jména firem sám. Jasně, všechno jsou PR kecy, ale někde funguje a někde ne..
  • No jelikož bude u nich multiplayer zpoplatně částkou 1200Kč ročně, tak nevím o jakém hmotném vlastnictví vlastně mluví. Ať MS nebo Sony jde jen o jedno, vydělat co nejvíce peněz za každou cenu. Akorát jedna firma jde schůdnější cestou směrem k trochu normálnímu hráči, nikoliv z lásky, ale díky vyplynutí situace druhého konkurenta. Těch zbytečných a otravujících háčku jak na to koukám mají oba konkurenti více než dost. To nestačí koupit si konzoli - hru a hrát- o nic jiného se nestarat ?! Nestačí a tím to pro mne končí.. Ještě, že jsou zatím alternativy..
    • Blbost - multiplayer je služba, která něco stojí, tak na ní holt taky chtějí něco vydělat. Současně bych nezapomínal ani na hry zdarma, které jsou u Plus účtu už nějakou dobu samozřejmostí. Jde prostě o něco navíc a to po všech stránkách a nikdo k tomu nikoho nenutí. Takže ano, koupíš si konzoli a budeš hrát a o nic jiného se nestarat - žádnou stovku měsíčně platit nemusíš a připojovat k internetu tuplem ne.
      • Multiplayer je sluzba za kterou se plati? Ty jsi bud agent nebo uplne vymlety reklamou. :-) Mam krabici Vietcong a krabici Supreme Commander. Obe hry maji multiplayer. Obe hry mohu kdykoli nainstalovat, a hrat s dalsimi lidmi. Neplatim za to zadny pausal. Proc ?

        Budes prosazovat aby se sledovani filmu doma v obavaku zpoplatnovalo vice, pokud se bude jednat o mlutiplayer. Tj, bude tam se mnou napr. pritelkyne, deti, kamaradi, ... .

        Bude mozne si multiplayerovy titul na One, zahrat i za 10let?
        ... kdo by hral, dest let starou hru ze? takova s_acka. GOG?
      • Tobě už asi postupem času toto příjde běžné, mě ne. Ano koupím si konzoli cca. 11000kč, koupím hru 1400kč, jdu hrát a nemám otevřené ani zdaleka všechny možnosti, které můžu mít. Neberu jim jejich byznys když navíc poptávka je.., ale pro mě je tohle nedostačující.
        Jinak vysvětli mi co znamená- multiplayer je služba která něco stojí. diky
        • Někdo stále musí udžovat servery v chodu a starat se o to i po softwarové stránce. Jednoduché vysvětlení ...
          • Otázkou je, proč údržba serverů je tak náročná ?...
      • Veskoslav
        Blbost. Chtějí jenom vytřískat ještě více prachů už z tak drahých konzolových her. Nic víc, nic míň. Je zvláštní, že na pc se MP nezpoplatňuje. MP by měl být zadarmo, protože není žádný důvod platit za jednu věc dvakrát. Nebo mi budeš tvrdit, že si kupuješ hry na SP, aby sis pak MP zaplatil zvlášť? Ale chápu, obhájíme si i to, kdyby Sony rozhodlo, že povraždí všechny děti do 5 let v zájmu nové konzole.....
        • Vrook
          "Ale chápu, obhájíme si i to, kdyby Sony rozhodlo, že povraždí všechny děti do 5 let v zájmu nové konzole....."
          Klasika, někdo napíše argument tobě proti srsti s tim, že mu dejmetomu nevadí platit za MP a tvoje reakce s nějakou "hrozně trefnou" zmínkou o fanboyství by se dala předvídat na hony daleko. Já byl třeba taky saur, když jsem se dozvěděl o placenym multiplayeru, ale když mi kámoši, který maj PS3 už léta, vysvětlili, kolik za ten Plus acc dostali her zdarma, tak jsem zjistil, ze bych si to zaplatil i kdyby k tomu ten MP nebyl.. A to by asi udělala většina lidí, protože už jen kvuli těm hrám se to vyplatí...
          Ale jasný, všichni jsme fanboys s vygumovanejma mozkama a jenom ty jsi ten pilíř odporu proti zlotřelým vykořisťovatelům, co? *15*
          • Tady jsou ale vsechny argumenty mimo, protoze platit za multiplayer je proste vysmech, i kdyby k tomu davali sadu hrncu nebo SUPERTRON 9000, ale ovecky si rady nechaji zacpat pusu gamesou zdarma ze ?
          • Jeho přirovnání bylo trochu horkokrevnější, kterého jsi se chytnul, nicméně už je tu doba kdy zaplatím plnou cenu za hru+ multiplayer+ nová mapa+ nový oblek+ zbraně+ zvuky+ atd. atd.
            Argument, že můžeš si koupit jenom tu samotnou hru a hrát je pro mne NEPOUŽITELNÝ...! Zatím základ převažuje, ale brzo postupem času nebude!!!
          • Veskoslav
            A ty si myslíš, že jako Sony to dělá z dobré vůle?;) Fakt naivita....A z mého příspěvku jsi vyčetl něco o vygumovanosti? Ale když někdo obhajuje něco, co je svinstvo, tak je to na palici....
            • Rhulad
              Veskoslave běž pryč z toho sluníčka, máš patrné projevy úpalu *3*
            • Vrook
              Ty si fakt mašťáček veskoslave *4*
              Já třeba nic neobhajuju, jenom mně osobně vyplývá, že zaplatit si plusko je pro mě výhodný, soudě podle toho, co tam Sony do teď dávalo za hry. A je to posranejch 1200 za rok, což mě osobně nezruinuje. Pokud to zruinuje tebe, tak to je mi sice líto, ale snažil jsem se ti jen vysvětlit, že ne všichni, pro který je to výhodná investice, jsou vygumovaný fanboys, což jsi skutečně nikde přímo nenapsal, ale implikoval jsi to víc než jasně.
            • Veskoslav
              No jo, hlavně když dostanu hry "zadarmo". Co na tom, že hry na konzole jsou o 1/3-1/2 dražší. Nám je to jedno, my si zaplatíme navíc ještě MP, protože nám Sony předhodí pár titulů a všichni budeme šťastní. Taková naivita. Tady se všichni pouštějí do MS, ale Sony dělá skoro to samé a většině to přijde normální. To je na palici.
            • Vrook
              džííízs veskoslave pls..
              Mně je uplně fuk, jestli to Sony dělá pro prachy, nebo jestli je to banda sluníčkovejch hipízáků. Dám si dohromady 1+1 a zjistim, že se mi stejně vyplatí si koupit plus acc, protože chci ty hry, který s tim dostanu.
  • Rozumná věc a z hlediska ekonomie je to jasná, jako facka. Potřeby spotřebitele musí být uspokojeny. Herní svět je již čistý byznys, a proto by měly vývojáři poslouchat názory nás, tedy kupujících a nepředstavovat si nás jen jako chodící peněženky, otvírající se tlesknutím.
    • Přesně cílem firem by mělo být uspokojení zákazníkových potřeb.
      • Veskoslav
        Cílem firem je definovat zisk, mít slušnou likviditu a rentabilitu;) Fakt si naivní myslet, že tyhle firmy to dělají pro zákazníky.
        • vlastik.plaminek
          Firmy si hlavně musí najít ideální poměr zákazník/firemní kasa. Sony se poučilo z přílišné buzerace ohledně PS3, Microsoft si najal profesionálního hrobaře.
  • "Sony naopak jde cestou, kdy vlastnictví pevné kopie znamená i vlastnictví hry a svobodné nakládání s ní."

    To nie je pravda. Sony (a ich konzola) sa bude iba chovat, akoby ta hra hracovi patrila pricom to nie je skutocne. Nikdy nic digitalne nie je "majetkom" zakaznika - vid iTunes, Steam ci ebooky z Amazonu...
    • Viktor_H
      Jestli něco vlastníš, nebo, nemá co dělat s digitiální/negiditální formou...
      • To je fakt. Tie podmienky su take iste - vsetky filmy, hry, hudba etc (v podstate vsetko "dusevne vlastnictvo autorov, ktore len pouzivas") mas len licencovane. Rozdiel medzi digitalom a klasickymi hard kopiami je ten, ze pri digitale sa daju tieto podmienky (nepredas, nepredvedies viacerym ludom dlhsie pasaze, nepokradnes etc) omnoho jednoduchsie kontrolovat a enforcovat.
        • Az na to, ze na prodej a prevod licence mas v cele EU pravo primo ze zakona a drzitel prav ti v tom nesmi branit.
  • Já myslím, že z povahy věci to nemůže být nic jiného, než licence. Spíš se bavíme o tom, že ta licence možná bude "přenosná" na dalšího držitele - např. při bazarovém prodeji. Ale zůstanou omezení typu zákaz dílo kopírovat, zasahovat do něj atd.

    Na druhou stranu, jen tak pro zajímavost jsem se podíval do pár z originálek na PC, co mám doma z 90. let, a tam po nějaké EULA ani stopy. Zajímavé.
    • Licence je prenosna primo ze zakona. Dokonce uz i steam prohral soud.
    • Ano, u softwaru člověk nemůže vlastnit nic víc než pouze licenci k používání. Ovšem je zajímavé, že v Evropě výrobce nemůže bránit následnému prodeji licence někomu jinému. Bez ohledu na digitální/nedigitální způsob získání.

      Myslím, že nelze zhotovit kopii (u nás) softwaru ani pro osobní potřebu (narozdíl od filmu, hudby). Pokud se nepletu, tak oprávněný držitel licence může provézt zásah, pokud je to nezbytné kvůli jeho používání.

      EULA... tam bývají taky kolikrát nesmysly *15*
  • Sony kazdy den znasilnuje bitš micrsoft.
  • je to stejně fuk protože všechny hry krom těch pár od sony neumožní bazarovky..
    hlavně že všichni maj už předobjednaný PS4 aniž by dopředu vědeli kolik budou stát hry a nebo jak to nakonec bude s bazarovkama
    • Až na to, že to tak úplně není pravda, že...
      • co podle tebe není pravda? že Sony nebude bránit ostatním blokovat bazarovky? už se těším na ten shitstorm na Sony až vyjde PS4
  • toto je fakt imbecilny PR zvast.
    Jedna vec je ze sony nema hlavne slovo ako budu vydavatelia licencovoat (ak ano tak moc uspesni podla mna sony nebude)
    Druha vec je ze ked budu mat taky pristup, ze to co si kupis s tym zaobchadzaj ako chces je uplny oser a nezmysel. jeden clovek si kupi ich hru a uz v podstate ani nebude ich, lebo si s nou moze robit co chce takze ju bude sam volne rozsirovat a ich "zisk" sa bude rovnat cene 1 hry.
    Garantijem vam, ze takto to teda urcite fungovat nebude.
    • Matthew1J
      Néni to žádný imbecilní PR žvást. Spíš máš trochu problémy porozumět textu.

      Stěžovat si, že sony nabízá hráčom to co chců aby si z nich udělala zákazníky už je opravdu demence těžkého kalibru. Nabídka a poptávka a zdravá konkurence vám neříká nic?
      • smejki
        Ale samozřejmě, že je to PRko a Sony honí body, protože vidí příležitost. Rozhodně bych se však zdráhal říct, že je to filosofie společnosti. Stačí si vzpomenout na relativně nedávnou kauzu prolomení ochrany PS3, kde jednání Sony jasně stálo na tom, že nejste vlastníkem ani vlastní konzole (čert vem hry). Sluší se poukázat i na to, jak prasácky poté Sony přistoupila k otázce soukromí a osobních údajů, když se snažila zjistit IP adresy všech, kdo navštívili stránky hackera. Jedno považuji za jisté. Pokud se XBone s tou svou restriktivní politikou ukáže být úspěšnou platformou, v další štaci Sony tohle zavede taky.
        • Matthew1J
          Bože... Kdo sa tady baví o filosofii společnosti? Kromě tebe teda :D Filosofie společnosti je legálně vydělat peníze.
          Sony vidí, že hráči chců mět právo hry půjčovat a přeprodávat -> na svojí konzoli to umožní resp nechá systém který to umožňuje. To nejsů PR žvásty, ale holý fakt.
          Je potřeba diskuze o vlastnictví her. Sony to říká aby si získala přízeň hráčů a využívá to v konkurenčním boji, ale to přeca nemění nic na tom, že to može byt hráčom jedině ku prospěchu.
          Hráči si kůpíja PS4 a budů si půjčovat a přeprodávat hry aby si mohli kůpit další. Hráči budů šťastní, sony bude šťastná.
          Pokud s tím MS uspěje a Sony to v další generaci zavede taky, tak prostě lidi co nechců takové restrikce prostě přejdů na PC a budů hrát hry u kterých ty restrikce nejsů. V čem je problém?

          Vynadáš prodavačovi s čerstvějším ovocem, který to bude vyvolávat, že má enom PR žvásty protože má čerstvější ovoce aby lidi nakupovali od něho a ne z dobroty srdce? Stavíte to celé na hlavu.
        • A proto mě udivuje, kolik má Sony přisluhovačů, kteří si koupí ten jejich krám domů. Kdyby lidé používali mozek, všechny tyhle společnosti by fungovali ve prospěch zákazníka a ne obráceně. Já vím, ono se to lehce řekne...
    • jan.pospisil.35
      Pořád ji nesmí kopírovat ale může ji pučit, nebo hodi do bazaru. Teda myslim.
      • to uz by mohlo byt skor. Jednu hru moze hrat naraz iba jeden. ale stale je to to iste: niekto dostane pristup k hre zadarmo. Co je na tom zle? Zly bude pristup ludi, vacsina bude chciet hru lacne a vlastnik to moze vyuzit, ved nepotrebuje hru na vzdy, moze ju poziciavat. To bude viest k nizsiemu zisku vydavatelov a k drahym hram. Ti co chcu hru iba pre seba budu musiet kupit drahu hru a ti co si hru rozdelia budu iba podporovat drahe hry pricom oni zaplatia menej.
  • Kupte si a sestavte kvalitní PCčko jako já v těchto dnech... Dlažební kostky (handheldy) a topinkovače (velké konzole) jsou již pasé.
    • Srovnávat PC a handheld, toť nejspíš nový trend těch, co uvažují logicky:)
    • pc je dnes uz mrtva platforma
      • jj, uz asi od PS1 je mrtva :D
      • Mrtvá platforma? Nenech se vysmát... PC je natolik současná a future-proof platforma, že o tom nemáš ani páru.

        Nejspíš jsi hovořil o PC v souvislosti s HERNÍMI platformami...? Rozmáhá se youtube hraní, sledovanosti videí jsou vyšší než prodeje těch nejlukrativnějších topinkářských kousků! *5* Nehledě na to, že ráj indie scény, kterou tady všichni děsně žerou a každá krávov*na tohohle střichu zde dostává 10ky, opět roste jen díky PC.
        • Malleth
          Youtube hraní - největší ztráta času hned po sledování fotbalu v televizi.
          • Hm, já bych řekl, že po sledování většiny sportů, kterými se aktivně nezabývám :)
            • Malleth
              Veskoslav: Tak to doporučuju Dead or Alive 5. To má "kouzla" hromadu. Krom toho je to ještě výborná bojovka.
            • Veskoslav
              Náhodou. Beach voleyball má svoje kouzlo:-D
        • *střihu
      • a joe je uz davno mrtvej troll

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit