Přejít na výpis diskuzí
Archivování videoher: zbytečný luxus, nebo nutnost?
14.3.2011 | Petr Poláček
50 příspěvků
-
Taková instituce archivující hry by byla skvělá. Člověk by tam přišel jako do knihovny, vybral by si z regálu třeba třicet let starý kousek, na který četl skvělé reference ohledně příběhu nebo stylizace. Pak by zasedl k jednomu z tamních počítačů a vyzkoušel by hru. Když by se mu líbila, za poplatek by si ji třeba na měsíc vypůjčil a to tak, že by se z domova přihlásil k serveru a přes nějakou webovou aplikaci by ji hrál. Součástí by byly samozřejmě různá setkání, diskuse a lanky touto institucí pořádané...... :-)
-
-
otázka je, jak by se řešila kompatibilita.
-
-
Tak jako na gog.com, tamní hry jsou staré a běhají i pod win7 64bit. No a doma bys hrál hru třeba ve flashi, to už by byl potřeba jen prohlížeč.
-
-
Gog.com je asi to nejlepší co nás milovníky starých her mohlo potkat. Jen více RPG a bude to dokonalé.
-
-
-
-
Jasně, hry jsou kulturní dědictví na stejné úrovni jako Blesk, Tisíc a jedna noc na nově... Mám pokračovat?
-
-
hry jsou kultura, 1) soundtrack 2)grafické ztvárnění (samozrejme tim nemam na mysli cod, battlefield atd,) ale třeba graficke ztvarneni bioshocku, falloutu, zaklinace ci borderlands urcite a neoddiskutovatelne umeni je, 3) vytvorit samotnou hru (technicky) tak jako scénář, dialogy, děj atd......hry z kultury samotné seskládají a kombinují ji !!! kdo to nevidí tak je zaslepen tím že hry jsou ''jen zábava'' *7*
-
-
Prosím o zvětšnění do celosvětové databáze komentářů pod články. Protože diskuze se mnou není jen zábava, ale vypovídá o době, slovní zásobě podprůměrného diskutujícího, slangu, stylistice, stylu myšlení...
Zaznamenání tohoto všeho bude neocenitelným přínosem pro další generace, které budou chtít sedět před monitorem a pomalu zabíjet svůj život nekonečným množstvím zbytečných informací, o kterých budou moci psát bakalářky na pseudo vejškách (sociální obory) -
-
takových jako ty tu budou mraky i za 100 let, takže neni třeba.
-
-
To her taky, tak proč to nearchivovat? jseš sám proti sobě :)
-
-
se asi hodne nudis co *3*
-
hry jako duna, fallout, hry jaké se dělaly v 80. 90. atd. letech budeš za 100 let hledat hodně těžko když už se hooodně těžko hledají teď.
-
-
-
-
-
Raději ne to co jsi napsal už je stejně blábol.
-
-
Já bych ty nujbrutálnější gamesy vystřeloval do vesmíru s komentářem "Přícházíme v míru"
-
-
I come in peace...
-
-
Ha, ha a ještě jednou ha. Jediné, na co má cenu jít do kina je 3D. Jaké jsou ostatní výhody? Debil křoupající popcorn tak že to slyší celý sál? U filmů jako Harry Potter zmršený dabing a tuna užvatlaných dětí? Nemožnost stopnout si film, když se mi zrovna chce na záchod? A co třeba nutnost třeba tříhodinový film prosedět ve víceméně jedné pozici? Ne. Plazma kino nepřekoná. Ta ho rovnou pohřbí
-
-
A víš že 3D ničí oči? Enjoy! *1*
-
-
Tak vzhledem k tomu, že většina 3D filmů jsou celkem odpadová záležitost, tak si ten zrak zas tak neničím
-
-
WTF? Dám upravit a ono mi to hodí jako nový post? Reakce na Teův výrok plazma vs kino
-
-
Abys mohl upravovat, musíš být přihlášen. Má to celkem smysl, aby ti někdo jiný nemohl upravovat tvoje posty. Ale jako ten odkaz "upravit" by se u anonymních příspěvků zobrazovat nemusel, no.
-
-
-
Heh, uz asi dva mesiace sa snazim nieco na tuto temu napisat na blog, ale stale nemam dostatok casu :( Ono to totiz nie je take jednoduche ako sa zda, hra je sice hra, ale rovnako je to sucast kazdodennej kultury (hardware-hra-fyzicka reprezentacia, softverova reprezentacia - clovek, hrac etc.). A na ako taku sa treba na nu aj pozerat. Ostatne to Petr celkom krasne zhrnul z tych gamasutrovych clankov.
-
-
Přesně tak konečně to někdo chápe, opravdu nerozumím těm kteří berou hru jako něco "jiného" ...je to normální součást kultury.
-
-
Black Ops by klidně z herní historie vymazat mohli...
-
-
Naopak pro historiky by to mohl být zajímavý fakt, jaké kraviny byly nejvíce populární. Podává to pěkný obrázek o dnešní době. Na druhou stranu pokud ten vývoj bude pokračovat stejným směrem jako dnes, možná to bude považováno za vrchol kreativity a někdo založí Církev volajících povinností *3*
-
-
Jinak nevíte někdo kde sehnat starý komiksy od Soudka?Když jsem byl malej kluk kupoval jsem vše co jsem sehnal,mlě plnou skříň sešitů.No rodiče asi věděli co je pro jejich syna důležité a co ne a ty sešity prostě zmizeli a nikdo neví kam.Nedávno jsem četl článek o autorovi,že tyhle perly jsou dneska těžká vzácnost a že jejich cena roste každej roj :/
-
-
no zkus nekdy knihkupectvi zrovna na hlavaku jsem videl docela tustou knihu neco jako saudek complet ci co
-
-
pamatuji si jak jsem asi před deseti lety narazil na automaty s Prisoners of war a Night slashers a ztvrdl jsem u toho asi hodinu, protože jsem si říkal, že je to asi naposled...a dnes? na pc si můžu zahrát jakoukoli hru, která kdy v minulosti vyšla...což by mě tehdy ani nenapadlo
-
-
je to asi jako když jedeš do chorvatska a představuješ si u toho jak se opaluješ na pláži na Mauriciu a krmíš u toho makaka :D
-
-
I když tím asi naštvu spoustu milovníků starších her, myslím, že archivovat starší hry nemá žádný smysl. A když se tu tak drze rouhám, asi by to chtělo zdůvodnit proč.
Knihy se archivují ze dvou důvodů. Prvním je nějaká myšlenka v knize obsažená, který časem neztrácí na ceně. Druhým je fakt, že ani forma není časem překonaná a je jedno jestli čtete 2000 let starou knihu nebo včera napsanou.
U filmů platí jen ten první důvod, filmy prostě po technické stránce zastarávají a na své nové fullHD televizi, velký jako fialové zvíře, co nám dává čokoládu, koukat na 40 let starý snímek v mizerném rozlišení, ev. poškozený analog, špatné nasvícení, zastaralé efekty apod. není to pravé ořechové. Tím spíše, že není problém a pravděpodobně se to i stane, natočit film nový, myšlenku zachovávající.
A konečně u her není ani jeden z důvodů. Hry, které mají nějaké univerzálně platné myšlenky, prakticky nevycházejí, pokud ano, tak mají nějakou předlohu (knihu, film). Technicky zastarávají překotným tempem a není problém s dnešními nástroji a výkonem vyrobit re-make čehokoliv. Co u her uchovávat smysl má, jsou herní mechanismy, určité nové věci, které hra přinesla a nebyly ve své době oceněny, možná příběh. Ale k tomu nemusíme archivovat hru jako takovou. Tohle všechno stači zdokumentovat jednou ze dvou předchozích forem (text, audio-video).
Nakonec mě napadá, že jsem pominul hudbu, ale i tak už je to dost dlouhé, tak jí tedy vynechám. -
-
S těmi filmy to vidíš nějak moc negativně mě nedělá problém se klidně podívat na 30 let starý film a mam z toho stejný zážitek jako když koukám na úplně nový. A jinak hry patří do našeho světa tak jako filmy a knihy a stojí za to si je uchovávat pro další generace.
-
S tými knihami nesúhlasím, skús si prečítať cca 300 ročný román. Zvládnuť sa to dá, ale sú to už nestráviteľné záležitosti (archaický štýl, primitívana kompozícia, ťažkopádne dialógy). Všetko sa jednoducho vyvíja a za nejaký čas to bude mať hodnotu len pre pár nadšencov.
-
s hrami to bude jak s jinýmy sběratelskými artikly.Pokud budeš mít nějaký hodně vzácný kousek a to ve fizickém balení se vším všudy original,zájemce vždycky bude.....ta komunita tu je a budou stále přibývat další.....
-
-
No ano, ale to není to o čem jsem mluvil. Spousta lidí sbírá staré známky a nemá to žádný zjevný smysl. Prostě je to baví. Sbírejte si staré konzole a hry k nim a pak je po večerech hrajte s kamarády a já nevím co, pokud vás to baví, ok. Ale tady jde o nějakou plošnou archivaci, nějakou instituci, která jí řídí, např. nějaký státní fond jaký archivuje knihy - asi národní knihovna. A tam prostě ten smysl nevidím.
-
-
tak to je jasný...to co píšeš a myslíš je pravda.
-
-
-
Co se týče těch filmů, naváštěvu kina napřekoná ani plazma velká jako celý obývák. A je úplně jedno, jestli jdeš na blockbuster nebo padesát let starý film.
-
-
Ha, ha a ještě jednou ha. Jediné, na co má cenu jít do kina je 3D. Jaké jsou ostatní výhody? Debil křoupající popcorn tak, Harry Potter zmršený dabing a tuna užvatlaných dětí? Nemožnost stopnout si film, když se mi zrovna chce na záchod? A co třeba nutnost třeba tříhodinový film prosedět ve víceméně jedné pozici? Ne. Plazma kino nepřekoná. Ta ho rovnou pohřbí
-
-
Hm a že jsi nezmínil zvuk v kině který v domácnosti nikdy nemůžeš překonat.
-
-
-
-
Já si naopak myslím, že některé hry umělecká díla jsou, hry jako např. Fallout 1 či 2, hry které jsou tak komplexní a propracované, že dát to vše do fungujícího celku se vším všudy aby to fungovalo rozhodně umění je.