Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ravux
    Docetl jsem jen po "krajině vykreslené v upřímně dost zakrnělé grafice." *7*
  • "zakrnělá grafika" a "šílenou nepřátelskost a nepřehlednost celého uživatelského rozhraní a ovládání" je už naprosté kacířství *16* na baldurs gate mě štvala jedna jediná věc - přehazování zbraní, to nevylepšili ani v enhanced edici, ale rozhodně bych nemluvil o nepřátelskosti celého uživatelského rozhraní, navíc se toto velice přehledné rozhraní dá ovládat pomocí klávesových zkratek. Naopak až přemrštěně ukecaný Pillars of Eternity mě až na příjemně udělané taktické souboje nijak extrémě nenadchnul, ač po grafické stránce je to opravdu lahůdka mezi izometrickými rpg
  • Moc jsem se z recenze nedozvěděl a navíc se mi zajídají familiérnosti typu "naše malé vyprávění". My tady nejsme od toho, abys nám vyprávěl, autore. Ani proto, abys nám podsouval, co jak vnímáme, jaké různé kruté pravdy poznáváme apod. To si nech k táboráku, až budeš mít baterku pod bradou. Recenze není vyprávění.
  • vaclav.pechacek
    EDIT: Odpověď Petrovi K., nevím proč se to zveřejnilo jako samostatný komentář, omluva :)

To jo, ale pořád strávíš v podzemí klidně desítky hodin času, což prostě z hlediska vnitřní konzistence toho světa nedává žádný smysl.

A snad nikdo nemůže tvrdit, že v dnešní době je totálně low-res krajina (aťsi je jakkoliv kreativně vykreslená a osvětlená) vrcholem krásy. Zvlášť když použijete zoom, tak se na to doslova nedá dívat. Myslím, že jsem přikládal i jeden ilustrační screenshot.

Interface je prostě na dnešní standardy docela zoufalý. Žádný feedback, spousta zbytečného klikání (rozdělování stacků předmětů je vyložená libůstka) a tak dál. Není to Torment, který je v tomhle všem ještě podstatně horší, ale snad musíte uznat, že design v RPGčkách ušel za těch patnáct dvacet let docela slušný kus cesty
    • "To jo, ale pořád strávíš v podzemí klidně desítky hodin času, což prostě z hlediska vnitřní konzistence toho světa nedává žádný smysl."

Tak hlavně, že autoheal, spamování lahviček, nesmrtelní parťáci a respawny na checkpointech smysl dávájí - tolik ke zmíněnému "posunutému designu" dnešních RPGček. Jinak nevidím důvod, proč by parta nemohla hodiny strávit v podzemí. Záleží .. ehm... na rozloze.
      • Psychotic
        Nemluvil o realismu, mluvil o konzisenci světa. Tzn. jak se ostatní postavy a příběh vypořádávají s tím, že projít jedním dungeonem ti trvá měsíc, jelikož po každém boji dva dny odpočíváš.
        • Tohle je trochu problém, i když u jakého dnešního RPG nenajdeš nějakou nesmyslnost. Je to způsobené původním D&D systémem, kde se HP a hlavně kouzla doplňují spánkem v kombinaci s nadmírou boje (ruku na srdce, v BG je boje celkem dost). V pen & paper tohle tolik nehrozí. Stačilo by to víc vyladit pro CRPG - méně soubojů, omezený camping atd., použít jiný systém magie, např. point systém.
        • Asharak
          Zálěží jaká guma jsi a jestli musíš mít v každém novém souboji 100% zdraví nebo víš, že ti stačí 20% *7*
          Zato nějaké pochybné rozhovory by byly fajn.
        • Tak zrovna BG je ten typ hry, "jaké si to uděláš, takové to máš" to platí pro roleplayování podle přesvědčení, rollování statů postavy (pojedeš na první roll, nebo budeš dvě hodiny rollovat supermana), přístupu ke smrti postav, jestli pojedeš ironman bez loadování po nepovedeném boji a ostatně i toho spaní
    • Díky za odpověď

Na to, že se bavíme o 20 let starém enginu vypadá pořád skvěle, určitě se nemůže srovnávat s dnešní špičkou, ale rozhodně neurazí i v konkurenci některých her co vychází dnes, možná i některé vizuálem předčí, původní nízké rozlišení u Infinity Enginu taky zas tak nevadí, protože se dá dobře škálovat i na vysoká rozlišení monitorů, jediné co působí opravdu zastarale jsou animace postav

V dungeonech se nikdy moc spát nedalo, protože v 9 z 10 pokusů vás ihned probudí nějaká havěť, to to z lore hlediska trochu ospravedlňuje

S micromanagementem batohu souhlasím, když je člověk hoarder a tahá sebou hromadu bordelu co nepotřebuje, staré dopisy, knihy, svitky, páku co otvírala dveře v jiném dungeonu, žaludy pro dryády, ale to už k tomu tak nějak patří
      *4*
      • Jinak s hnusným zoomem souhlasím, to tam vůbec neměli dávat, stejně jako ty outliny postav, první věc co jsem vypnul
    • No, to kazdopadne usel, otazkou je kazdopadne kterym smerem. Treba to, ze se v dnesnich RPG neuzivi cleric, protoze kazdy chce po souboji vstat a jit okamzite do dalsiho souboje - at jdou s timto zjednodusujicim trendem do ( ).( )
      Treba v POE je toto o drzku. Vubec nechapu, proc bych mel mit celka X * pocet zivotu na souboj a po souboji se mi docerpani HP na max z meho zasobniku. Nebo nekonecny batoh, protoze se nikdo neobtezoval pracovat s vahou predmetu - vysledek je, ze na 5 urovni nemam problem si poridit jakykoliv predmet a jakekoliv vylepsovani keepu je nuda, protoze nic cloveka nenuti premyslet, co si poridi.
  • Průměrné hodnocení uživatelů na metacritic: 3.7, steam: 72%, takže nic moc.
    • hmm a on někdo tyhle hodnocení trollů bere vážně?
    • vaclav.pechacek
      Do toho případu s transgender postavou jsem se nechtěl ani pouštět, protože to je nejuhozenější aféra posledních let. Ta postava není kdovíjak zajímavá nebo dobře napsaná, ale dělat z ní objekt kontroverze a hromadně spamovat metacritic negativními hodnoceními, to mi hlava nebere. Docela dobře to pod svojí recenzí na RPS shrnul Richard Cobbett. https://www.rockpapershotgun.com/2016/04/07/baldurs-gate-siege-of-dragonspear-review/
    • Jo ale většině lidí dle recenzí vadí že můžeš vzít do party transku, kdo by to řekl, že v dnešní době chick with dick takovej problém
      • Vetsine lidi vadi spise 'bad writing'.

Za vsechno ukazka tady:

https://veuwer.com/i/3r5l.png
      • To není pravda. Ta transka je merchant a pokud s ní jenom obchoduješ a nevykecácáš se, nic ti cpát nebude. A i když se s ní začneš vykecávat, text o její transsexualitě má asi 4 řádky. Zbytečná zbytečně nafouknutá aféra která (snad záměrně?) ubližuje docela solidní hře (hru jse koupil a dohrál - a s radostí)
        • no jasně, už v původním BG byl prokletý item na změnu pohlaví a nikoho to nepohoršovalo
  • V dungeonu jsi nemusel spát 5x 8 hodin po sobě, stačilo zaškrtnout "rest until healed" *3*

Ošklivá krajina? Nepřehledný interface? Asi jsme hráli každý jinou hru
    • davidBray
      chtěl jsem napsat to samé

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit