Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zdravím, 

    Zvládne mi někdo vysvětlit, z čeho jsou všichni tak nadšení? Mám teda zatím nahráno necelých čtyřicet hodin, ale zatím je to tragédie. 

    Příběh: o ničem a nenápaditý. Celým první akt se točí jen kolem toho, že vám s vaším problémem nikdo nepomůže. A přestože je to jasné hned po první zkoušce, stejně vás hra bude honit sem a tam ikdyz je naprosto jasné, že je to zbytečné. Pořád doufám, že se to nějak někdy zlomí a vykoukne na mě boží plot twist, který tomu dá smysl, ale jsem asi tak v půlce druhého aktu a pořád nic.

    Interface: příšerný. Kdybych nevěděl, že mají Lariani za sebou už nějaký ten projekt myslel bych si, že to vytvářelo nějaké začínající Indie studio. Ať už jde o inventář, který je nepřehledný, nedá se zafixovat řazení itemu (nejde nastavit ať se trvale řadí například podle váhy nebo typu), hledání v inventáři je peklo a frustrující minihra samo o sobě, o nefunkční klávesové zkratky (klávesa N má defaultně otevřít  Charakter sheet, ale nedělá vůbec nic a není to jediná klávesa k ničemu) nebo o naprosto nepochopitelné nastavení "hotbarů". Min jsem se navztekal u prvního Gothic a ten měl opravdu ovládání z pekla. 

    Třešničkou na dortu je pak kamera, která se pravidelně někde zasekne, je neskutečně vertikálně omezená, takže když nepřítel stojí v trámoví nad zemí, tak je prakticky netargetovatelny, protože kamera se prostě bude zatvrzele držet tak, aby se nedal nakliknout a vy prostě musíte vylézt nahoru, protože jinak ho ani ranged char nenatargetuje.

    A gameplay? To je fakt tragédie. Souboje jsou v lepším případě nudné, v horším frustrující. Strašně bych rád slyšel autorovu představu "vyvážených" soubojů, které opěvuje. Jestli "vyvážený" znamená pravidelně být přečíslený postavami o jeden dva levely vyšší (a neexistuje způsob, jak tu levelovou propast vyrovnat, protože hra prostě tolik expu záměrně neposkytuje), které mají buď násobně vyšší ho, násobně vyšší poškození, ultimátní schopnosti co se dají používat každé kolo (zkuste zabít dva nemrtvé bouchače, kteří si vzájemně dávají 50% rezistenci na cokoli a každé kolo můžou oživit jeden druhého nebo jakéhokoli nemrtvého z těch pěti co mají s sebou - to jednoduše bez klerika nejde a pokud musím mít v partě klerika, abych něco překonal, tak to rozhodně nepovažuji za vyvážené nebo v jakémkoli slova smyslu "volné" v řešení situaci), případně mají schopnosti a spelly, o kterých se vám může jen zdát. 

    Soubojový systém nedávám studiu za vinu - chtěli se držet DnD pravidel, ikdyz nevím proč, když je to asi ten nejméně zazivny systém, jaký kdy kdo vymyslel. Dávám jim za vinu tu přepálenost nepřátel. Rng tu samozřejmě funguje jako kdekoli jinde, takže můžete mít 99,9% na zásah, protože dloubete mečem goblina do nosu, ale stejně minete, protože - proč ne? To by se určitě mohlo stát komukoli. 

    Co se týče drobnosti, které jsem myslel, že jsou záležitostí minulého tisíciletí, jako že si musíte opravdu všechno pamatovat, protože hra odmítá cokoli za vás dělat (takže když si přečtete knihu jak zabít nějakou questovou zrůdu, tak se vám to rozhodně nepropise do questlogu, aby to bylo po ruce, depak. Hezky si to pamatuj a když na to v té myriade píčovinek zapomeneš, tak pech no), odmítá být i nápomocná tam, kde to může jen pomoct (alchymie - máte všechno co je třeba na granát, ale nemůžete vyrobit granát hned, nene, co vás nemá, musíte postupně vyrobit všechny ingredience v přesných počtech a pak až vyrobit granát. A pokud se seknete v nějakém počtu něčeho, tak smůla - ochudili jste se o granát a máte navíc jednu hromádku soli), když máte nahozeny buf poplatný pro danou lokaci a opustíte ji a vrátíte se, tak musíte projít inventář, najít tu jednu malou blbost, která buff zase aktivuje a ručně ji spustit. Protože ikdyz je to esenciální buf, v zásadě příběhová a mechanická nutnost, tak hra nemá zajem vám ulevovat tím, že vám to sama opět pustí. Jen se hezky starej. 

    • Derp_1337

      "Třešničkou na dortu je pak kamera, která se pravidelně někde zasekne, je
      neskutečně vertikálně omezená, takže když nepřítel stojí v trámoví nad
      zemí, tak je prakticky netargetovatelny"

      Zkoušel jsi použít "taktický mód" ? Po zmáčknutí klávesy O se kamera přepne do pohledu z ptačí perspektivy přímo shora a všechno je hned mnohem přehlednější.


      "zkuste zabít dva nemrtvé bouchače, kteří si vzájemně dávají 50% rezistenci na cokoli.......to jednoduše bez klerika nejde a pokud musím mít v partě klerika, abych něco překonal, tak to rozhodně nepovažuji za vyvážené nebo v jakémkoli slova smyslu "volné" v řešení situaci), případně mají schopnosti a
      spelly, o kterých se vám může jen zdát"

      To bude problém balancu. Mám takový dojem, že data z EA ukázala, že absolutní většina hráčů měla v partě Shadowheart jako klerika, takže pro většinu lidí, to nepředstavovalo extra překážku. A nebo nejčastějí hraná class samotnými hráči je Paladin. 

      Jinak způsobů, jak se zbavit nepřátel je vždycky víc. Chce to trošku kreativity. Navíc mám ten dojem, že ten souboj s dvěma Death Knight + 5 poskoků, na který sis tak stěžoval, byl úplně nepovinný. Oni jenom blokovali alternativní cestu do Shadow Lands. 😉

      • Taktický mod neřeší problém vertikality, protože se zastropuje v nejnižší možné úrovni. 

        A ano, ten boj je nepovinný, ale to byl jen příklad nevyváženosti hry. V house of healing je taky ten maniak přestřeleny jak blazen. A obecně všechny souboje dávají naprosto jasně najevo, že tady hráč není od bojování. V 99% případů je člověk přečíslený nebo ohromné podlevelovany a při vší úctě - hra nenabízí moc způsobí, jak fight vyřešit. Buď bojovat nebo někoho hodit ze skály. To jsou právě dva způsoby. 

        Co se týče Shadowheart, ta u mě došla konce před koncem prvního aktu, tak proč si hra pořád myslí, že žije a hází mi do deníku její postřehy a vysvětlivky? 

        Možná mám jen smůlu, ale narazim na nějakou menší či větší chybu co deset hodin, takže prostě nechápu ten hype kolem, když se to moc neliší od jiných RPG a na BG2 to v rozmanitosti příběhu nemá ani omylem. 

        • Derp_1337

          Hele a zkoušel jsi zoomovat? Jak normálně, tak i v taktickém módu. Popřípadě ručně posunout kameru (ať už myší nebo přes klávesnici WASD). Neříkám, že to je lehké, ale ještě se mi nikdy nestalo, že bych někoho nemohl zaměřit.


          A, ehm, zabít Shadowheart v Act 1? Hmm, to patříš k fakt velké minoritě. Bylo tam více způsobů, jak to vyřešit.

          To mi připomíná KOTOR, když jsem hrál za temnou stranu. Taky jsem tam mohl zabít své parťáky. Ale co na to říct? Ta hra je pak o hodně těžší, když nemáš skoro žádné parťáky. 😂


          K nepřátelům: Některé lokace jsou dělané na vyšší levely. Když se ti zdá, že bojuješ proti mnohem silnějším nepřátelům, tak skus jít jinam a vrať se pozdějí.

          A k soubojům: poradím ti, ať zkusíš hloubějí proniknout do pravidel bojů. Zásadní je mít vybalancovou partu, ať nemáš nějakou očividnou slabinu. Pokud sis nechal zabít Shadowheart a nemáš tak Klerika, tak se budeš muset trochu víc snažit.

          V bojích používej DIP weapon (můžeš třeba meč namočit v pochodni a dočasně bude rozžhavený a dávát bonusové ohnivé poškození. Nebo v jedu, atd. Je fakt mnoho možností.). Používej Jump, ať se dostaneš nepřítelům do zadních řad. Snaž se umístit své postavy tak, aby měli výhodu vyšší pozice oproti nepříteli (highground bonus). Používej Sneak, ať se dostaneš k nepřátelům a prvním útokem jím dáš silnější poškození. Používej neustále schopnost Shove - můžeš tak postrčit nepřítele a dám mu debuf. A nezapoměň používat scrolls, lektvary, granáty a různé barely (např. rozstřel olejový barel a pak rozlitý olej zapal ohnivým útokem či přes Dip s rozžhavenou zbraní, atd. atd.).

          • Jde o to, že stejně jako v Divinity2 se kamera chová tak, jako by první patro byla střecha. Ono to smysl dává, protože kdyby šlo odzoomovat nad střechu, nevidíš kde hraješ, ale nedává to smysl v případě, že "první patro" jsou trámy na které se dá lézt. Takže kamera se zadokuje přesně v jejich úrovni a nezobrazí ti nepřítele NA trámech, pokud tam sám nemáš postavu. 

            JÁ ji zabít nechtěl! Ale když člověk hodí jedničku na přesvědčování a dojde k boji s Githyanki a musíš vybrat stranu tak co mám dělat? Load n save? Kdybych to měl hrát takhle, tak se unudim k smrti. Příčina a následek je mechanika, kterou respektuji, ale neměla by to být mechanika, která tě trestá za špatný hod kostkou.  To prostě není správné. 

            Boje jsou mi teď už jedno. Naznal jsem, že studio se rozhodlo vydat cestou která říká "když jsme se tolik s*ali s dialogy, tak je prostě bojem obcházet nebudeš". Mám novou postavu, nový náhled a přístup a jde to mnohem snadněji. 

            To ovšem nic nemění na mém názoru, že je to veskrze průměrná hra jak příběhem, tak řemeslným zpracováním. Možná to doženou nějaký fixy a patche, ale jedině proč tohle chci dohrát místo abych znovu dohrál dvojku je asi grafika, která sice není nic moc, ale na tu "dvojkovou" už jsem fakt hodně odvykl. :D

            • Derp_1337

              Tak při těch hodech máš možnost dát si re-roll za nasbírané "Inspirace". Je to součástí pravidel a když se tvá postava drží pravidel svého Class Origin, tak dostáváš možnosti na ten re-roll.

              V prvním aktu jsem ten re-roll použil jenom 2x, když u fakt důležitého rozhodnutí si ze mě kostka vystřelila. Ale jinak taky hraju stylem "co se stalo, stalo se" a jedu a dál.

    • Samozřejmě, gro většiny RPG jsou postavy. Vedlejší jsou zajímavé, ale zkuste si udělat vlastní originální postavu. 

      Warlock, sorcerer a Wizard jsou jedna postava. Mají prakticky totožné mechaniky, dostanou totožné bonusy a featy a liší se jen na povrchu. Hrát se za ně bude totožně. To samé v oddělení barbar, fighter, ranger. Neliší se prakticky v ničem. Nemají žádná výrazná specifika. 

      Opět ale - tohle nedávám za vinu studiu. DnD se prostě rozhodlo všechno pohřbít a Lariani to jen převedli do světa jedniček a nul, ale možná mohli projevit trochu soudnosti. 

      Budu rád pokud mi místní nadšenci a znalci vysvětlí, že se mýlím,.koukám na to špatně a podepřou svá tvrzení argumenty, které jsou validni a je možné je ve hře najít. Možná prostě jen nevidím něco, co ostatní ano. 


      Tak mi to prosím ukažte, protože já to chci dohrát, protože jsem si slíbil, že to dohraju, ale zatím to jen hrozně bolí.

  • Derp_1337

    Narazil jsem na dobré video s různými tipy a triky do BG3.

    https://www.youtube.com/watch?v=s3C--0c1U_Y

    Třeba lektvary s různými buffy (haste, regen, atd.). Člověk je nemá pít, ale položit na zem, shromáždit okolo nich postavy a seknout do lektvaru. Lektvar se pak rozprskne okolo a buff dostanou všechny postavy okolo a ne jenom 1 postava, která by ho normálně vypila. 😂

  • Morraw

    V partě je možnost mít jen 4 postavy. U takhle příběhové hry je to až na škodu, ale asi by to bylo těžké vybalancovat pro více postav.

    Každopádně vím, že je mód až pro 8 postav nebo tak. Ovlivňuje/rozbíjí  to pak výrazně hru ? Lehčí souboje, rozdělení zkušenosti, interakce mezi postavami atd?

    • Derp_1337

      Tak samozřejmě, že více hratelných postav současně v partě dělá hru mnohem lehčí. Více postav znamená více povolání a více možností, jak překonat nepřátelé a překážky. Lehčí souboje, více možností jak splnit questy, atd.

      Já bych spíš preferoval hrát jenom se 4 postavami a pak si to za čas dát s jinými 4 postavami. Ty předpřipravené Origin postavy mají dost zajímavé osobní příběhy a úplně jinou dynamiku mezi parťáky.

      • Morraw

        Pro mě je to příliš obrovská hra, abych ji dohrál víckrát než jednou z život :) proto z ni chci vytřískat co nejvice.

        Obtížnost chápu, spíše me zajímalo jestli to pak nějak ovlivňuje i příběh a interakci mezi postavami. Jestli se pak hra nechová jinak než bylo zamýšleno.

        • Derp_1337

          Tak určitě to bude mít nějaké následky v příběhu.  Někteří parťáci můžou souhlasit s tvými rozhodnutími, někdo jiný může nesouhlasit a naštvat se. Když je na tebe někdo hodně naštvaný, tak z toho můžou být negativní postihy.

          Větší spokojenost parťáka s tebou má pozitivní bonusy: jako postava odemkne nové skilly či nějaké personální questy. Dokonce můžou randit s postavou, která tě má v oblibě.

          Nízka spokojenost parťáků může vést ke konfliktům v rozhovorech, snížení efektivitě v boji (nebudou naplno bojovat pro někoho koho nesnáší) a dokonce postavy můžou opustit partu navždy.

  • Realtoltek

    Tato hra má hodně dobrou propagaci a hype a taky dobré jméno "Baldur". Bohužel je to jen lepší Divinity a s původním Baldurem nemá nic společného. Jinak ve hře je naprosto tragický inventář, souboje jsou taky tragické a nezábavné a působí nemotorně. Kdyby se hra jmenovala Divinity III tak ji dám 8-9/10, Ale jako pokracovani Balduru je to zoufalstvi a tragedie.

    • Derp_1337

      Hele, nemyslíš, že je potřeba se přenést přes to, že to není úplně ten stejný gameplay jako před 20 lety? Některé herní mechaniky jsou prostě fakt zastaralé a bylo je potřeba změnit. Za mě velké plus.

      Jinak ten inventář samozřejmě ještě potřebuje vylepšit, o tom žádná. Ale ty souboje jsou fajn.

    • Taronyu

      Nemá to nič spoločné so staršími dielmi, iba svet, príbeh a postavy, tak si to nejak myslel, či?

      Inak hral som veľa ťahoviek a súbojový systém mi príde fakt premakaný a zábavný. Jedine ten inventár je slabší no. Chce to pár patchov.

  • La_Furia-Roja

    ten třetí act je docela slabý a rozbitý. Ty desítky padají za ty první dva, pochybuji, že ty recenze jsou z celé hry.

    Jak to máte vy v třetím actu?

    • Taronyu

      Za mňa zatiaľ stále výborne.

  • Použít takovýhle engine u něčeho, co má být nejvíc megadrahé RPG za posledních deset tisíc let...No, vypadá to ohavně, to už x let starý Witcher 3 je hezčí. O Cyberpunku nemluvě, ale to je trochu jiný soudek - i když také Red Engine. Jinak staré dobré izo- RPG to je. A určitě s úžasnými možnostmi, ale to bych na to musel mít čas. A věřím, že bych pak na BG3 nedal dopustit. Jen tedy první dojem je asi takový, že grafika cca 10 let outdated a ovládání jak z Falloutu 1 - co se skrývá pod touhle hořkou slupkou asi nezjistím, 150GB na disku a 200 hodin času do toho investovat nehodlám.

    • Taronyu

      Ano, Witcher 3 je presne hra s ktorou sa to má graficky porovnávať 😂

      • La_Furia-Roja

        a proč by jako ne? Stejný rozpočet, evropské studio. Jedno je hra z roku 2015 druhá z 2023, takže je naprosto validní srovnání. Jinak loni se tu nadávalo na Elden Ring grafiku, ale když to srovnám a hlavně to měřítko, že Elden Ring má obrovské visty, tak  ER v tom je taky lepší. Jinak Witcher 3 s Next-gen updatem na PC/PS5 za mě jedna z nejhezčích her vůbec a klobouk dolů, že jsme dostali zadarmo takovou grafickou pecku. 

        • Taronyu

          Pretože porovnáva hru z tretej osoby a izometrické RPG preboha. Ja už fakt nechápem kde sa toto berie 😂 Porovnávajte to s Diablo 4, POE, DIvinity, Wasteland atď. Ale nie s Witcherom tvl.

          • La_Furia-Roja

            lol, takže teď budeme grafiku porovnávat jen skrz žánr, nenech se vysmát. Takovou hlupovinu jsem dlouho nečetl.

            • Taronyu

              Ano, pretože žánru sa podriaďuje engine a tomu sa potom prispôsobujú aj nároky na grafiku. Keď je to podľa teba hlúposť, tak nemáš na hernom webe čo robiť.

              • Reakce na příspěvek:

                pokud bys chtěl aplikovat tyhle pravidla, tak z toho BG3 vyjde ještě hůře. Jako ISO RPG má hra mnohem menší nároky než velké 3D RPG, takže se mohla pushovat grafika mnohem více. Hele, když vezmeme, že Lariani šli s každou hrou na KS, u BG3 dosahovali obrovského rozpočtu, tak je až s podivem, že grafika není vůbec dobrá. Za mě grafika se dá přežít, ale tady se nesetkala s mým vkusem ani styliziace.

                • Taronyu

                  Reakce na příspěvek:

                  Tak štylizácia je vec vkusu. Mne inak príde úplne v pohode. A v meste mi padali fpska pod 60 a to mám 4070ti.

    • Inquisitor

      Tu posedlost grafikou opravdu nechápu. Ale říct, že vypadá ohavně? Na svůj žánr naprosto dostačující. Pokud chceš mít všechny žánry v grafice Cyberpunku apod. tak hodně štěstí:) To srovnání je naprosto mimo.

    • Grafika je slabší, ale toho Fallouta 1 si zkus znovu zahrát, abys viděl, s čím to srovnáváš.

      • BTW jsem oba Fallouty dohrál asi 20x, takže to jsou vzpomínky hodně reálné. Dokonce rád hraju o první Blood Omen a ten je na ovládání i zpracování ještě horší než Fallout.

      • Hrál se mi líp a už dávno jsem byl v té době na světě, takže jsem hrál všechno, co od kazet dál vyšlo. Nemusel bych jít ve srovnání grafiky ani do tak nedávné doby, k Cyberpunku. Už u Death stranding mi v některých scénách padá čelist jak je to dokonalé. A to je také už staré a port. Takhle, nebýt BG3 největší, nejočekávanější, nejúžasnější a nejdražší RPG ever, nebudu k němu tak kritický, ale když hyperlativy už v prvních vteřinách gameplaye zkazí ošklivé grafické zpracování, tak...Mám chuť se vrátit ke Gothicu 1, kde mi nejvíc sedělo jak zpracování, tak bojový - a mnohými prolínaný - model. Nic ve zlém, dalo to autorům jistě hromadu práce, ale...Jak mi kdysi říkal můj učitel výtvarných umění: To, že to dalo spoustu práce ještě neznamená, že je to dobré. Jako hra to dobré asi je - pro ty, kdo nemají lepší věci na práci než dřepět stovky hodin u RPG. Což já nejsem. Ale kdo ví, třeba tomu ještě dám šanci. Po X patchích to jistě bude zcela jiná, třeba lepší hra, ale s grafikou už moc neudělá nikdo nic. Než aby tam byly scény, kde moje postava popisuje, jak organicky ten alien pult pulzuje - a já přitom koukal na něco, co se ani nehne, preferoval bych poctivé 2D izo, s cestováním po mapě a spoustou prostoru pro fantazii. Něco jako měl být původní Fallout 3, ne ten od Bethesdy. Hezky tahové, to se mi na Balduru líbí. Nebo jako původní série Might&Magic. Taky super i přes šajze grafiku. Nebo Ultima Online či Undeworld. Upřímně je asi problém v tom, že autoři vzkřísili jedno z legendárních RPG - to, které mě nikdy nebavilo. Ani 1. ani 2. díl. A ani Planescape či Icewind Dale. Takže je dost možné, že z BG3 nebudu nadšený ani když mu dám delší šanci.

        • Hele, já třeba klidně řeknu, že jsem schopný překousnout ovládání původního System Shocku (nebo Ultimy Underworld), ale z dnešního pohledu je to prostě tragédie. Ovládání Falloutu taky přežiju, ale pro někoho zvyklého na scrollování v inventáři kolečkem myší je to taky děs a hrůza. Vzhledem k tomu s jak rozsáhlým seznamem možností se BG3 musí poprat, je to ovládání solidní a od počátku early access ušlo docela dlouhou cestu. Asi ještě něco doladí, ale pokud se s tím trápíš, nečekej velkou revoluci.

          Ohledně grafiky je to vlastně pořád shora viděné RPG, které má nechávat určitý prostor pro fantazii hráče. Z tohoto pohledu to vypadá dost dobře. Kazí to detailní záběry a pohledy do dálky, se kterými Lariani prostě nemají takové zkušenosti. Tady člověk předpokládá detaily jako ze Cyberpunku nebo Dead Stranding, ale ty tam nejsou, protože je to prostě pořád shora viděné RPG, kde si detaily musíš domyslet, a ne first/third person hra. Beru, že to někomu může připadat nedotažené (a asi i objektivně je). Z tohoto pohledu to má k dokonalosti prostě hodně daleko. Lariani se pustili do projektu s filmovými animacemi, ale neměli na to dostatečné zkušenosti, tak to vypadá zastarale.

          A ohledně nejdražšího RPG ever: Cyberpunk 2077 měl asi trojnásobný rozpočet.

  • honcka

    BTW nevíte, jestli je možnost disablovat házení kostkama, tj aby to akorát hodilo výsledek, jestli se to povedlo, nebo nepovedlo, už je to celkem otravný a zbytečně to vytrhává, zvlášť když během rozhovoru "hážu" několikrát.

    • GorSilverarm

      Stačí na hod dát doubleclick, animace kostek neproběhne, zobrazí se jen výsledek.

      • honcka

        To samozřejmě vím, ale těch hodů je za celou hru tisíce, tj nechápu proč tam není jednoduchý zaškrtávátko v menu

        • Důvodem je nejspíš několik schopností, které můžou výsledek přehodit nebo nějak modifikovat a ty musíš rozhodnout, jestli to uděláš, protože je to limitované. Jde o dědictví pravidel stolního D&D a chtěli je mít ve hře co nejpřesněji.

          Asi by to šlo vyřešit podobně jako reakce - menu se seznamem příslušných schopností a zaškrtávátky vždy/nikdy/zeptej se. Pak by postava, co nemá nic takového, házela na pozadí a u jiné bys hody viděl. Nebo bys začal bez kostek a najednou by ti vyskočily po získání určité schopnosti. Možná to tam nedali proto, že by to pak mohlo někoho mást. Nebo se s tím jen nechtěli obtěžovat.

          • honcka

            Hraju stolní Jeskyně a draky a přijde mi, že kromě soubojů tolikrát kostkama neházíme, jako tady :)

            S těma reakcema máš pravdu, ale to by šlo, že pokud je hod úspěšný v rámci použití běžných postihů a bonusů, tak by se nic nemuselo objevovat a dialog by se objevil, pouze když je to neúspěšný a je potřeba, aby hráč nějak reagoval, tím by se odfiltrovalo imho tak 9/10 hodů. Nebo klidně i, že by tyhle reakce mohl hráč vypnout, jediný, co by se změnilo, tak by měl častěji fail.

            • Je fakt, že v BG3 vidíš, kolik máš přehodit předem. Tím by se to zjednodušilo v přemýšlení, jestli přehodit fail. Ale vlastně ne stoprocentně. Vzalo by ti to možnost zariskovat a vsadit na critical hit.

              Ve stolní verzi pravděpodobnosti implicitně neznáš a některé schopnosti nabízejí přehození po failu a jiné přehození, když se ti nelíbí hozené číslo, ale ještě nevíš, jestli to byl fail (podle mě zbytečně roztříštěné, ale mají to tam).

              Ve stolní hře se obvykle tolik nehází při běžných interakcích nebo konverzacích. Při soubojích to vychází podobně.

  • Ahojte všetci, chcem sa opýtať. S týmto typom hier mám skoro nulové skúsenosti. Kedysi davno som hral Rome: Total War ten ma bavil . Od vtedy len klasicé single playerovky ako Fromsoftware soulsovky, GOW, RDR2a podobne. Nedavno som skusil vybočiť a dal šancu Diablu 2 ressurected, vydržal som pri tom tak dve hodiny. Od kedy vyšiel BG3 pozerám rôzne gameplay-e na twitchi a ytb aj BG3 aj Divinity OS2 a celkom sa mi páčia a rozmýšlam či tomu dať šancu kedze som úplný nováčik. Najprv by som chcel začať s Divinity OS2 a potom by som ak všetko dobre pojde išiel na BG3. Je tu niekto kto takisto sa do tohto žánru dostal vďaka práve týmto hrám od Larianu ale pri tom je to klasický casual player singleplayerových AAA titulov ? Dakujem a opsravedlňujem sa za takýto spam.

    • Tenurri

      Ahoj. Měla jsem to podobně. Hraju a hrála jsem hry hodně založené na příběh(Dragon Age, Mass Effect, Last of us, Witcher), případně RPG s volností a prozkoumáváním světa jako třeba Skyrim. Miluju Resident evil hry, staré Lary Croft a podobné kousky. Kouzlo CRPG žánru jsem objevila až díky divinity (od mala jsem ps hráč a moc takových her na konzole nebylo, takže jsem ty staré klasiky jako třeba původní BG, icewind, planetscape tehdá nehrála).

      DOS2 jsem si kupovala tenkrát na switch ve slevě a nechala jsem tam 128 hodin :D Velmi příjemně mě hra překvapila a soubojový tahový systém mě fakt bavil. Velmi rychle jsem si na něj zvykla a přišlo mi to i docela jednoduché na pochopení (napříkla pro nováčky oproti pathfinderu), potom jsem se pustila do Pathfinder: Wrath of the righteous a dostala jsem docela facku. Hra je to skvělá, ale pro hráče nezkušené v této oblasti byla ze začátku docela těžká. První postavu jsem si udělala podle rad na redditu pro začátečníky (nevím, jak se jmenuje ta classa, ale prakticky jsem byla zaklínač :D), jinak bych si ji tvořila asi dodnes a ještě by to byl paskvil. Mě u těchto her velmi táhne příběh a companioni...to bylo stejné i u DA a Mass Effectu.

      BG3 byla jasná volba, sledovala jsem tu hru poslední dva roky a nahrála v přeběžném přístupu nějakých 130 hodin? Bavilo mě zkoušet jiný postup a jiné dialogové možnosti.

      Osobně mě třeba diablo moc nebaví. Hraju 3 jen s přítelem, sama bych si to nepustila. Jako couch co-op je to docela sranda, ale jinak je to na můj vkus velmi málo příběhově založené.

      Rovnou řeknu dvě věci. Divinity bude asi jednodušší na pochopení, ale nevím, jestli to pomůže v případě BG3.
      Přítel nezná pravidla dračáku a žádné CRPG předtím nehrál. Rozehrál si BG3 a ta hra bohužel nic moc nevysvětluje, co se týče mechanik, co znamenají ty čísla u různých útoků, akce a bonus akce.... a podobně. Má nahráno asi 5 hodin, tak nějak pochopil mechaniky a o co v té hře jde, jak se to má vlastně hrát a dnes si bude dělat novou postavu.
      Můj první run v EA byl docela katastrofa a dokonila jsem, co se dalo, navíc jsem hodně umírala a dělala jsem v soubojích strašně hloupý chyby, ale přesto mě to bavilo i když jsem byla nejhorší hrdina všech dob :D.

      • Ďakujem veľmi pekne za odpoveď , presne na nejakú takú som čakal 🙂

      • Pojdem do toho , už sa len potom u BG3 budem trošku obavať anglictiny. Normalne s nou ziadny problem nemam, ale tu ked su toho textu tony , bojim sa aby mi nieco neušlo. Snad kym dohram DOS2 vyjdu cz titulky aj na BG3 , tiez hrám na playku.

        • Inquisitor

          Angličtina je v pohodě. Když tomu rozumí blb jako já, tak ty určitě taky.

        • Tenurri

          Angličtiny bych se nebála. Všechno je nadabované a při rozhovorech to není tak, že se ukáže odstavec o 20 řádcích textu jako třeba v morrowindu, většinou je tam pár vět a potom máš možnost nějak reagovat ty. Postavy i průvodce hrou mluví dost srozumitelně, navíc se dá zpětně na rozhovor podívat v logu, kdybys náhodou něco nestihl. Navíc mi tam přijde angličtina docela jednoduchá.

    • No treba objevis zcela novou kategorii her, ktera te zaujme a doplnis si pak takove perly jako treba Fallouty.

    • lito

      hele, ta hra je přístupná stejně jako Divinity, hra je dělaná pro masy, otázka je, jak tě bude bavit tahový souboj plus hod kostkou u BG3. Za mě je lepší začátek určitě Divinity 2, protože ten hod kostkou by tě mohl značně frustovat u BG3, mě tedy frustruje :D. Pokud pro tebe není problém tahový souboj, tak jdi do toho. Čistě subjektivně já začínál na Final Fantasy ještě na původních PS plus pak CRPG, takže to znám, díky tomu to i akceptuji, ale myslím si, že je to za zenitem, a že combat z Dragon Age: Origins by byl pro hru mnohem lepší a hra by byla zábavnější. Čistě zase subjektivně bych nedokázal naskočit z real-time soubojů viz Soulsborne do tahovek bez svých zkušeností z dob minulých. 

      • deff

        Nemám moc  zkušeností se žánrem, chvilku jsem hrál Divinity 2, teď cca 5 hodin  BG 3 a hod kostkou mi přijde hrozně cool, ale koukám že asi budu v menšině. Možná je to tím, že mám nahráno opravdu málo 😀

  • Tenurri

    No, tak za polsedních 5 dnů mám nahráno asi 50 hodin. Teprve včera jsem opustila act 1. U některých rozhodnutí si vyloženě rvu vlasy, protože je to velmi velmi těžké a vždycky mě zajímá, co by se stalo, kdybych vybrala jinak :D.
    Na nějaké bugy jsem už narazila, ale nic hrozného, většinou to spravil restart. Co mi přišlo divné, tak když jsem byla v kempu v podzemí, tak v kempových cutscénách jsem byla na povrchu a jedna scéna se mi přehrála 2x.
    Co mě potěšilo je, že po souboji to automaticky přepne na moji postavu. V EA bylo dost otravné, že jsem měla kolo třeba s Shadowheart a dialog se mi zapnul s ní. Bylo by fajn, kdyby se to stávalo i u encounterů ve světě. Takhle si dávám pozor, aby chodila moje bardka vždycky první.

    Vybírat si partu je taky strašně těžké :D Wyll i Gale prakticky sedí v kempu. Astariona mám vždycky po boku, Nechtěla jsem brát Shadowheart, ale má super dialogy a OP vybavení, které se hodí specificky k její postavě a nechci ji nechávat v kempu..no a Lae'zel mě vyloženě zbožňuje aniž bych se nějak snažila (mám plný friendship bar) a banter se Shart je boží...takže ji mám v týmu skoro pořád a občas ji měním za Karlach.

    Jinak dialogový možnosti za barda jsou boží...myslela jsem si, že mi performance zase tak moc k ničemu v dialogách nebude, ale jsem velmi, velmi překvapená a občas to vedlo k velmi vtipným i zajímavým situacím.

    Pro mě rozhodně hra roku. Brala jsem si dva dny dovolený a tolik času v tak krátké době jsem strávila snad naposledy u trilogie Mass Effectu. Starý dobrý časy. :D

  • dworkin

    Tak prý v Early access zvuk fungoval dobře a v options byly presety na sluchátka/reproduktory.

    Čili to vypadá, že na poslední chvíli udělali nějakou prasečinu, takže hru ztlumili, aby to nebylo tak patrný, sebrali nám možnost, jak na to přijít, a vydali to.

    Ale tak 9/10 , hra roku, potlesk. Že?

    • jiri.svak

      Nemáš na tu zvukovou stránku nějakou nezdravou obsesi?

      • Má a začíná být nebezpečný okolí i sobě...

      • lito

        tohle píše novinář, který je zaměřený na technickou problematiku her a obecně HW? 

        • Takže to znamená že mít audiofilii jako vy dva? Běžte se léčit. 

        • dworkin

          A nepřijde mu to ani trochu absurdní.

      • dworkin

        Ne, nemám. V naprostý většině her je audio naprosto v pohodě. V téhle hře není v pohodě. Zní to hnusně. V Early access to neznělo hnusně. Je bída herní novinařiny, že si o tom musejí povídat nešťastní zákazníci ve Steam diskusích, místo aby dotěrní novináři prudili Lariany, co to jako má znamenat a kdy to bude spravené. To je tak nějak náplň práce novináře - nebo máš jiný názor?

    • Tenurri

      Já měla akorát problém v některých rozhovorech (hlavně s Halsinem), kdy se kvalita zvuku občas výrazně zhoršila, ale po pár větách se to vždy vrátilo do normálu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit