Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zítra zajdu na patentový úřad a nechám si patentovat Latinskou abecedu a Arabská číslice *5*
  • Navrhuji okamžitě na kickstarteru rozjet projekt jménem „Aplle Saga“. Bude to hra o tom jak se bandička idiotů snaží vytrolit ostatní. Nebo možná „Scrolls of Apple Saga“, co myslíte?
  • jmenuji se Jan, můj otec byl Jan a můj syn se bude jmenovat Jan. Takže si můžu nárokovat Jan jako rodinný trademark. Každý Honza ať mi pošle tisícovku nebo ať se nechá přejmenovat, jména jako je Ředkvoň nebo Tykvovník jsou ještě volná... prostě absurdita. Bohužel tohle hrabaní na vlastních písečcích je důvod, proč jako lidstvo ještě nekolonizujeme vesmír.
    • Kozy
      Stejně tam neni nic k vidění, na Zemi je nejlíp.
  • To by je ale absoluitní chyba patentového úřadu. Nemělo by byýt možné si patentovat běžně používaná slova. Zvlůášť když daný subjekt to slovo nevymyslel. To je absurdní. To slovo zde bylo volně k použití již celá staletí a nemůže si ho jen tak někdo přece koupit. Chápu když si dají patentovat celý název hry v tom znění jak je, ale nemělo by jít si patentovat jednotlivá slova běžného užití. Od kdy se patenty posunuly od toho "co někdo vymyslel" k tomu "co si kdo zaplatí"? Vždy jsem měl za patent něco, co si výrobce originálně vytvořil. To je jako by si někdo patentoval slovo "knight" nebo "king" každá druhá hra ze středivěku má v názvu "knight" nebo "king". To by mě zajímalo, kterej i*iot jim ten patent uznal.
    • GlaDOS
      Chyba je v článku. Patent chrání funkční realizaci nějaké myšlenky. Ochranná známka chrání symboly, které jsou používány k rozlišování produktů nebo služeb. Ochrannou známkou slovo být může, ale jde o to, jaké. Je dost možné, že by Stoic soud vyhrál, ale je to malé studio a taková nemají přebytečné výdaje na právní ochranu.
      • V tom případě by ale ta značka měla být jen na konkrétní jméno ne samotné slovo. Například kdyby se hra jmenovala jen "Saga" a jina hra by se chtěla jmenovat jen "Saga". Ale pokud se jedna jmenuje "Bla Bla Saga" a druhá "Banner Saga", tak by se to mělo brát jako dvě jména a ne po jednotlivých slovech. Pak by nikdo nemohl mít název "Bla Bla saga" ale mohl by mit třeba jen "Bla bla" nebo jen "Saga", ale ne "Bla Bla Saga". Jako že jde o celek jako jméno ne jednotlivá slova. To by pak znamenalo třeba že žádná hra nemůže obsahovat slovo "Gand" nebo "Auto" nebo "Theft". Je jasné že "Grand Theft Auto" jako celý název může mít trademark. Ale ne jako jednotlivá slova.
      • ucho
        a The Forsyte Saga nevadí?
        • GlaDOS
          To je jsou knihy a seriál, ne? King má myslím známku jen na hry, oblečení a elektroniku.
      • to hej, aj ked da sa chapat aj vlastnik tej znacky, ktory zase nechces riskovat precedens, ze si tu znacku dostatocne nechrani, aby v pripade, ze neskor niekto naozaj tu znacku porusovat bude nemal zbytocne problemy u sudu.
  • Khanemis
    I negativní reklama je reklama...a zdá se, že to možná Kingu vychází. Já popravdě o té společnosti nikdy asi ani neslyšel (ani o jejich hrách), narozdíl od The banner Saga. A tímto nesmyslným soudním sporem se dostanou pěkně do záře reflektorů všude možně. Jistě, spoustu lidí to naštve a zařeknou se, že si od nich nic nekoupí...ale tupé většině to bude jedno a je zjistí, že by se jim třebas něco z jejich porfolia mohlo líbit...
    • ales.smutny
      No, on King moc reklamu nepotřebuje. Hrubým odhadem každý měsíc vydělají desítky milionů dolarů. Jméno sice moc neznáme, ale jejich hry jsou nesmírně oblíbené.
      • michelangelocz
        Je to debilni situace, ale neodbytne privadi na mysl otazku, proc nenapadlo lidi ze STOIC, overit si, jak je na tom nazev planovany hry vzhledem k hernimu segmentu. KING se mi, na zaklade zminenych informaci, nejevy jako prehlidnutelna firma, byt jsem o ni (asi jako vetsina z nas) nikdy neslysel. Snad je tahle – nejspis nezkusenost – nevyjde prilis draho. Na jejich hru se zrovna chystam :)
        • GlaDOS
          Slovo saga má v názvu spooouuuusta her. Navíc Stoic podalo žádost o trademark The Banner Saga dřív než King trademark na saga.
          • michelangelocz
            Tak prece nelze registrovat samotny slovo, nybrz slovo / slovni spojeni spjaty s nejakym kontextem v ramci nejakyho nazvu. A protoze BANNER SAGA je kontextove jinde nez hry od KING, tak by tenhle spor vyhrat nemeli.
        • Khanemis
          Ono dnes, s krásami patentového zákona, si nepomůžeš. V podstatě na jakýkoliv název se ti někde může vyhrabat jakýsi vyčůránek, který ti bude tvrdit, že má patent na podobné slovo/význam/shluk písmen, jako jsi použil ty. Pochybuji, že to jde vše sledovat a odhadnout předem, zvlášť když si právě dnes nárokují i třeba jen jediné slovo z celého názvu. Pravděpodobně by měl šanci člověk projít jen s názvem ve stylu "wejkffghfjhd". O to smutnější je, že zrovna vikingská hra si desetkrát více zasluhuje název "sága" než nějaká cukrkandlová hříčka. Jenže když ono je to tak "cool" znějící slovo.
          • michelangelocz
            To je trochu jednostranej a omezenej uhel pohledu. Az sam neco vytvoris a "nedej boze" se to stane uspesnym, taky se budes snazit ochranit si svoje dusevni vlastnictvi. To je naprosto regulerni, adekvatni a smysl davajici.
            • Khanemis
              Je chránit a chránit.

A prosím, nepodsouvej mi, jak zrovna já mám reagovat. Pokud to jde, tak preferuji u svých věcí otevřené licence a pokud mi banda manažerů nevymyje mozek, tak i doufám v budoucnu budu.

EDIT: dodatek - A dělat si nárok na jediné, běžně používané slovo, které člověk nevymyslel aa jen ho párkrát použil, je špatné. A že je to vůbec možné, to dává jen munici právě takovýmto praktikám...
      • Khanemis
        Tak zaklínadlem dnešního marketingu (tedy jedním ze zaklínadel) je hledání nových trhů a rozšiřování spotřebitelské základny o nové skupiny. Takže možné by to dle mého názoru bylo:)
  • GlaDOS
    Ale Aleši. King si nepatentoval slovo saga. Získal na něj trademark. A trademark není patent. Jinak souhlasím, je to pěkný hnus a doufám, že se Stoic obrátí na své fanoušky s nějakou formou crowdsourcingu, pokud si nemohou dovolit právní obranu. Klidně bych jim přispěl na soudní náklady jen z důvodu vzdoru.
    • XXDarthVaderXX
      Nic přispívat nemusíš, v tomto případě mají šanci nulovou.

http://www.unilever.cz/our-brands/detail/Saga/312440/ *5*

Tak že tak *3*
      • ale to je caj:) ten ich trademark sa vztahuje len na hry. ale aj tak by mali mat dost problem dokazat, ze stoic ten ich trademark porusuje.
        • XXDarthVaderXX
          No však, že je to čaj *2*
          A i tak to bude brát každý soudce(dámy odpustí) co by to dostal pod ruce.
          Bránit si slovo Saga, které je všeobecně tak rozšířené(ve všech ohledech) a neříká něco konkrétního, o konkrétním produktu...
          S tím prostě nelze soud vyhrát.
          • XorxoxTalarius
            Ovsem lze ho dostatecne dlouho prodluzovat
            • to hej, navyse reklama zadarmo.ja som napriklad doteraz nevedel, ze nejaky king.com vobec existuje a ze robia vobec nejake hry na mobili.
    • je to sice šlechetné, ale problém to nevyřeší. pochopím, když je patent nebo trademark podaný na nějaké originální slovní spojení nebo smyšlené slovo (coca cola, pepsi, nike apod.), ale pokud je to jedno obyčejné, sice možná trošku archaické, ale stále užívané slovo, nemělo by vůbec k takovým patentům nebo trademarkům docházet. na toto je třeba se zaměřit.
    • to hej:) slova si nastastie patentovat nejde:) dokonca ani v amerike:) A myslim, ze ked to dojde az k sudu tak by stoic nemal mat problem vyhrat. Skor si myslim, ze King.com sa spolieha nato, ze sa to k sudu nedostane a jednoducho im zaplatia.
  • Najsialenejsie je ze kam to smeruje, za takych par rokov sa budu vydavat hry pod nazvami HATAERARKJ ci BKNPBGKA lebo uz vsetky normalne slova budu zabrane... :/
  • Je na čase si registrovat ty nejběžnější slova jako War(s), Life, Football, World a ždímat těžke prachy...
  • Zvrácená doba plodí zvrácené činy.
  • toto neskutocna absurdita, ako moze niekto vydat trademark na jedno slovo ktore sa bezne pouziva v hovorovej reci, chapem to v pripade nejakeho sloganu, pripadne vymysleneho noveho slova, ale takto je to nezmysel, staci ked nejaky zazobany kkt zoberie do ruky slovník a zaregistruje si par stovak slov a uz moze ryzovat, nechapem aka doba to prisla
    • GlaDOS
      Jen tak rýžovat nemůže. Sice ten trademark získat může a dokonce ho může i aktivně prosazovat, ale kdyby došlo k soudu, jasně by se poznalo, že je to nějaký vykuk a o trademark by přišel. Což se ostatně stalo v "kauze" Edge.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit