-
A Mass Effect 2 chybi? Fallout: New Vegas byla skvela hra, ktera me prijemne prekvapila a potesila me originalka, kterou jsem vyhral v soutezi, ale za RPG roku jednoznacne povazuju Mass Effect 2, ktery nebylo ani nominovano...
Kdyby ME2 melo aspon nominaci tak ani neceknu, a reknu, ze rozhodnuti je na autorovi, ale tohle je podle me obrovska chyba... -
-
Subjektivní pocit ti nikdo nebere, ale to je právě ten problém, že tady někteří lidé nedokážou hodnotit objektivně a profanovaně cpou ME2 mezi rpg jako o život.... Ikdyby ME2 bylo rpg( A to jsem myslel že po F3 rpgéčka více klesnout nemůžou)... Pořád je na tom FNV co se týče rpg líp... Je to asi jako postavit vedle sebe nějakou, sice pěknou,nablízkanou grafitu(ME2) a obraz Východ slunce od Moneta (FNV). Ten rozdíl prostě vidět je, nehledě na to že FNV je svým světem, příběhem, humorem a filozofii vyzrálejší dílo a to je prostě fakt.
To že ME2 je skvělí vám taky nikdo nebere a já sám jsem si tu hru dost užil (ikdyž zrovná nemám moc v lásce starterkovský pindy a star gaty a podobný universa).
BTW: Zajímalo by mne podle jakých kriterií redakce volila.... -
-
Ano, neberu nikomu, ze Fallout New Vegas se radi vice do RPG zanru nez Mass Effect 2 a jak Mass Effect 2, tak Fallout New Vegas jsem si uzil radne a jsou to obe vynikajici hry, ktery si zaslouzi obdiv a uznani.
Pres to, ze Mass Effect 2 je o proti jednicce mnohem akcnejsi, se porad radi do RPG zanru, precti si mou reakci na uzivatele JáTy, kterej se mi snazil tvrdit, ze ME2 je TPS nebo FPS, coz je kravina na entou.
Podle jakych kriterii redakce volila se zrejme nedozvime, ale rekl bych, ze je to hlavne subjektivni pocit autora. Otazkou zustava, zda je clanek veden jako volba RPG hry roku podle redakce Games.cz anebo volba RPG hry roku podle autora clanku. -
-
Přečetl jse si jí a tobě zas doporučuju si tu najít Smejkiho popis co to je RPG...... Líp bych to nenapsal
-
-
Zajimava definice, mne osobne se napr. libil Kottyho popis zanru RPG, a podle tohoto popisu se mezi RPG muze Mass Effect 2 smele radit.
-
-
-
-
ME není RPG jak se to snaží všechny noviny a bioware prodat, ale příběhová 3rd / first person shooter
-
-
Aha, takze ty si mi snazis tvrdit, ze hra zalozena na epickym pribehu, na rozsahlych moznostech vedeni rozhovoru, na tvorbe postavy, na vyberu dost rozdilnych zamereni postavy, na velkym vyberu zbrani a brneni, na vyberu schopnosti, na levelovani postavy atd. (takhle bych mohl pokracovat jeste hodne dlouho), je strilecka? Zajimave...
Rekneme, ze je to akcneji pojaty RPG, ale ze se radi Mass Effect 2 do zanru RPG, to mu nikdo odpare... -
-
akukolvek vec si vyberes aj tak to nema vplyv na ten svet tak naco su ti tie moznosti?
-
-
moznosti v dialogu MAJI vliv na svet
a zbrane brneni schopnosti ? rekni mi RPG, kde to ma vliv na svet
-
-
-
-
-
Ano ME2 není čistokrevné rpg a je pořádně říznuté akcí. Přesto je to stále více rpg než akce, takže rpg roku je pro mě ME2.
-
-
Nechápu jakou úvahou si došel k tomu že je to rpg.... Těch pár možností jak odpověďet a zareagovat? většinou velice lineární postup?
Akce je pořád v ME2 dominantní zábavou, lehce říznutou nějakým tim rpg prvkem -
-
RPG
vylepšovací prvky( i když zjednodušené oproti ME) ano
rozhodnutí, které ovlivní příběh ano
role play ano
hafo herních předmětů ano
Akce
souboje ano a z velké části
Takže proto bych řekl, že to je akční rpg. -
Tak mi vysvětli proč je v kartě hry zde na games.cz u mass Effectu 2 napsáno Žánr: RPG.... Když to teda podle tebe neni RPG, a nebo proč ME2 získal Nejlepší RPG ve Video Game Awards 2010....
-
Kdyz si clovek tyhle radoby "vim o cem mluvim" komentare cte tak si rika jestli dotycni lidi to vubec hrali.
"Těch pár možností jak odpověďet" Opravdu vtipna cast.
Je ale fakt ze dokud nekteri nepochopi ze RPG neni jen o tom kolik dovednosti postava ma tak tyhle komentare budeme cist jeste hodne dlouho. -
-
Mluvim tady snad o dovednostech ?
nástupce ryzích rpg (F1, F2, BG1;2,Planetscape torment, G1;G2) je v tomto roce učitě FNV (Alpha protocol jsem nehrál). Co se týče celého rozsahu jak ovlivňovat svět svými činy a ano i možnostmi jak tuto hru hrát....
nvm jak je na tom Final Fantasy XIII, ale ostatní v seznamu jsou na tom co se týče rpg podstatně lépe než ME2....
To co je RPG roku je ovšem dost subjektivní pocit( pro mne to má asi takovou hodnotu jako titul Supermarket roku) -
-
To, co jsi vyjmenoval, nejsou "ryzí" rpg. Nic takového prostě neexistuje. RPG ve svém překladu - i v tom, jak má být správně vnímáno, znamená "hrát určitou roli". Všechno ostatní, co se k tomuto hraní role přidružuje, je pouze navíc (takže i ty tvoje dovednosti apod.). Každý zarytý hráč DnD či Dračího doupěte ti řekne, že primárně jde o to, vžít se do postavy, kterou jsi si vytvořil. Blbnutí se statistikami, schopnostmi a kouzly hraje vždy druhé housle. V příručkách se dokonce často doporučuje, že pokud jsou herní mechanismy v rozporu se "zábavností a hratelností" hry, není problém se jim vyhnout. Ti, co se striktně drží pravidel a zajímá je pouze to, jak velké jejich postavy mají meče a kolik ubírají nepřátelům životů (hack and slash - většinou puberťáci), většinou mívají problémy s tím, aby vytvořili komplexního a uvěřitelného hrdinu a snažili se hrát podle jeho psychologického profilu. Pro ně pravděpodobně lepší hrát Diablo...Tím vším chci prostě říct, že Mass Effect 2 opravdu je plnohodnotné rpg...
-
-
Amaroun: Jen upřesním; s tvým (smejkiho) vymezením žánru RPG souhlasím. Připadá mi, že se docela shoduje s tím, jak jsem ho popsal já. Nebo se alespoň s mým vymezením rozhodně nevylučuje. Nesouhlasím jen s tím prvním odstavcem o ME :-)
-
JohnyTheZik: U těch puberťáků jsem spíš narážel právě na stolní hry (DrD)...Vyzrálejším lidem jde spíš o zážitek a hodnověrnost, puberťákům o super vybavení a ultranamakanou postavu. Proti hráčům akčních rpg nic nemám :-), ale osobní považuji diablovky za přitroublé aneb klikací orgie mě moc neberou. Každý má rád prostě něco jiného.
Amaroun: No, snad se shodneme na tom, že statistiky jsou přidruženým aspektem rpg, nikoliv něčím, co ho musí nutně charakterizovat...A co se té rozvětvenosti týče, myslím si, že trochu přeceňuješ možnosti počítačových her vůči stolním... Dech mi vyrazil Alpha Protocol - tam je hráč skutečně strůjcem budoucích událostí, Fallout NV jsem ještě nehrál, ale chystám se. Prý je v tomto ohledu také velmi silný. ME sice není tolik rozvětvený, ale tvá rozhodnutí jsou klíčová. Navíc se v něm nachází dostatek vedlejších rozhodnutí na to, aby hráči mohl nabídnout odlišný zážitek při odlišném způsobu hraní, ale hlavně hráči poskytuje možnost hrát za svého avatara podle svého gusta. Nebudu se tu s tebou přít o tom, do jaké míry jsou tyto klíčové aspekty RPG v ME přítomny (napadá mě dost her, včetně již dvou jmenovaných, které jsou v tomto ohledu silnější), ale rozhodně si stojím zatím, že jsou natolik dostatečné, aby ME mohlo být považováno za RPG (v tom smyslu, jak já rpg vnímám). Takže ne, nesouhlasím s tvým resp. Smejkiho tvrzením. -
Zkopiruju ti co tu psal Smejki:"V RPG musí hráč signifikantní vliv na příběh. na to je ME2 skutečně málo větvený. "Loot & stats & three way story game" není RPG. Cesty, jimiž může hráč jít, musí být zcela diferencované a hráč musí mít možnost promítnout své postoje do chování svého avatara. A herní svět na to musí reagovat.
Mnozí překládají Role Playing jako hraní role, ale nelze to takto doslovně chápat. Tato role nesmí být hráči předhazována, nýbrž hráčem tvořena. Samozřejmě technologické i tvůrčí omezení vede k svazování hráče do mantinelů tvůrčích záměrů, ale tyto mantinely musí být dostatečně široké. Hráč má být tvůrcem svazován co nejméně. Čím méně je ve své svobodě konání svazován a čím širší dopad na herní svět hráčovo (potenciální) konání má, tím více je hra RPG. Statistiky, loot a další typické prvky jsou už jen prostředkem k dosažení mechaniky diferenciace světa a/nebo motivace k hraní, neboť člověk z přirozenosti nerad setrvává na místě. "
Podle tvy logiky když se vžiju do role Gordona s HL2 tak je to celá hra RGP... no potěš !! -
vpodstate mas pravdu.. az na tadytuhle hlasku, ktera jde uplne mimo to, co pises a trochu se tim podrazis (mysleno tak, ze tvuj projev je dost chytrej, aby ses takovejhle veci mohl vyvarovat :)) - "hack and slash - většinou puberťáci" .. to, ze nekoho bavi to a jineho zas ono, prece neznamena, ze ma dany clovek problem vytvorit si komplexniho a uveritelneho hrdinu a snazili se hrat podle jeho psychologickeho profilu (cituji). Me hack and slash hry relativne bavi. Relativne, protoze vetsinu H&S her shledavam jako nudu krome serie Diablo.. Ale i ME me dokaze dobre zabavit. Vetsinou na to ani tak nemam cas, takze si radsi sednu k necemu, co me bude bavit hned. Znamena to, ze jsem pubertak nebo jsem nevyspelej? Presne to si ted totiz rekl.. Je to otazka vkusu a rict, ze H&S hry hrajou vetsinou pubertaci je hroznej nesmysl. No ikdyz - mas recht.. Ono totiz vetsinou hry hrajou pubertaci :).. Takze i "vyspele RPG" hrajou vetsinou pubertaci. Na ne je totiz trh zamerenej. Jinak je to ale nesmysl.
-
Aj vramci pnp RPG sa hraci delia na role playerov a roll playerov. S tym, ze nic ako ryzi RPG neexistuje naprosto suhlasim. Tak trochu sa nam ten zaner sprofanizoval, ze? ;)
-
-
-
-
-
-
No z mojho pohladu je zaradenie Mass Effect 2 do akcnych hier velmi nestastne. Ano je tam viacej akcie ale v akcnej hre jednoducho idete a strielate. V Mass Effect sa musite rozhodovat, co ma dopad na cely vyvoj hry.
-
Fallout 3 je taky RPG jen z části. a to navíc pouze jako subžánr - openworld v bethesdím stylu. tzn. jedna pevná hlavní linie a desítky samostaných questů či kraťoučkých linií zcela nezávislých na hlavní linii. F3 jako RPG stojí za prd. Jako FPS je k smíchu. Jako bethesdí openwolrd ho pak považuji za hodně slabý, protože Morrowind i Oblivion byly v tomto konceptu dotaženy mnohem dále (byť byl Oblivion zabit nekterými svými mechanikami). Díky bohu, že je napadlo předat štafetu (prozatím) Obsidianu. u FNV je krásně vidět, že RPG není příliš závislé na herní mechanice (ta je z většiny shodná s F3) a už vůbec není závislé technologiích (zcela minoritní změny oproti F3). RPG je závislé na zvoleném konceptu, na game designu.
jeden důkaz za všechny - průzkum na madbrahmin.cz
F3:
průměrná známka 2,166845
pouze 41% lidí jej pokládá za kvalitní fallout (ignoroval jsem ty, kteří se zdrželi hlasování)
FNV:
průměrná známka 1,436429
a celých 85% ho pokládá za kvalitní fallout (dtto) -
-
Přesně tak, konečně někdo napsal pravdu o F3.
-
to je sice pekne, ale hosi z obsidianu meli k dispozici odzkouseny robustni system, hotovy a odladeny na F3, navic tunu reakci hracu F3. FNV je jejich dilo tak z 20%.
-
-
chceš mi říci, že lidé zodpovědní za gamedesign byli při vývoji F3 nějak sešněrováváni, protože grafici a world/level designeři modelovali a programátoři programovali pár nových mechanik? Ale no tak! Zdůrazňuji, že technologie jsou podružné (a taky je vyvíjí jiná část týmu), načež pak řekneš, že F3 je horší kvůli technologiím, které se musely nejdřív vytvořit, zatímco FNV je převzal? ale no tak! Od Oblivionu se technologicky a herně-mechanicky mnoho nezměnilo. Skutečnost je zkrátka taková, že Bethesda má otřesné písaře (což je u RPG až trestuhodné) a nepříliš osvícené gamedesignéry (to se ovšem dá pochopit vzhledem k tomu, na jaké koncepty se až do F3 soustředili)
-
-
vyvijeli novou hru na enginu oblivionu...predpokladam, ze si nemyslis, ze kdyz mas engine, ze mas naprogramovanou hru a staci ti dodelat storyline a par scriptu....naopak tohle vse mel Obsidian, protoze FNV se od F3 krome story lisi jen v detailech...takze klidne si muzes vzit toolset k NWN a udelat v tom novy pribeh, ktery s NWN nebude mit vubec nic spolecneho, ale vydavat to za novou hru by bylo smesne
-
-
ale to já vůbec nezpochybňuji. Jen ti říkám, že ti zodpovědní za příběh gamedesign f3 měli dokonce více času než Obsidian a výsledky stojí za prd. Programátoři a grafici si u tvorby f3 podle mě mákli více než u fnv, protože jeli od téměř začátku. Ale to s příběhem a gamedesignem vůbec (!) nesouvisí.
-
-
-
Obsidiani žádný trapný reakce na F3 nepotřebovali a už vůbec se nepotřebovali inspirovat od Bethesdy. To oni jsou společně s Bioware machři v oblasti plnohodnotných rpgéček. Jestli těmi 20% myslíš engine a některé herní mechanismy, pak máš pravdu (teda aspoň doufám, F:NV jsem ještě nehrál, ale znám všechny předchozí obsidiánské hry a na F:NV jsem slyšel mnoho kladných ohlasů). Bethesda je silná v designu světa, ale v budování jeho vnitřní logiky a hlavně v zavedení toho opravdové "role-playing" selhává...
-
-
pardon, to patřilo uživateli czlukas
-
-
Pro mě bylo nejlepším rpg tohoto roku,potažmo vlastně i cekovou hrou roku jednoznačně Alpha Protoco(ač je pravda že fallout new vegas od stejných tvůrců jsem ještě neměl tu čest hrát)l-inteligentní příběh,mnoho různého rozhodování a chytlavý stealth systém,horší technické zpracování se dalo přežít,alespon mi hra jela na max detaily.Jinaj s nezařazením mass effectu 2 do rpg nesouhlasím.
-
No fallout bych dal trochu výš a přidal bych Mass Effect 2 ale jinak souhlasím
-
Osobně je mi víceméně jedno zda je, či není Mass Effect 2 v žebříčku nejlepších RPG uplynulého roku. Je až zarážející jak rozsáhlá diskuze se může na toto téma rozpoutat. Důležité přeci není zaškatulkovat hru, ale určit zda-li je dobrá či nikoliv a tak se ptám jak je možné, že se zde strhne hádka kvůli takové malichernosti. Pozéři, kteří pětkrát dohráli oba Fallouty a je jim pod úroveň hrát jakoukoliv výplachovou akční hru, samozřejmě budou křičet, že ME 2 je právoplatné RPG. Nedej bože aby si totiž tito ,,hráči" užili akční RPG, jakým Mass Effect 2 bezesporu je!
-
-
upírání klasifikace přeci není popíráním kvalit.
-
-
Jen se pozastavuji nad tím, co se zde řeší a co by se mělo řešit!:)
-
-
Ačkoliv je vcelku pochopitelné, že někteří lidé nejsou s to pochopit mnohé koncepty, které jiné lidi vedou k vyjadřování spokojenosti či nespokojenosti se současnou klasifikací her do určitých žánrů, lze to vysvětlit i prostšími slovy. Pokud mám oblíbenou vanilkovou zmrzlinu a najednou se všichni zmrzlináři z okolí po nátlaku zákazníků podvolí a začnou ji ochucovat pistácií, až se nakonec stane zmrzlina označovaná jako vanilková pouhou kopií zmrzliny pistáciové, znamená to snad, že mě bude "vanilková" zmrzlina stále chutnat? Těžko říci, ač totiž mám pistáciovou zmrzlinu také rád, ve chvíli, kdy si objednávám zmrzlinu vanilkovou, tak očekávám, že se v mém kornoutku také vanilkový kopeček objeví, pokud se v něm však objeví kopeček pistáciový, budu pravděpodobně zklamán. A stejně tak jsou i mnozí lidé, včetně mě, zklamáni, když jim je v krabičce s označením RPG servírovaná pochutina, která neodpovídá jejich představám a potřebám.
-
-
Víceméně jsi reprodukoval, co jsem řekl, tedy že ME 2 není čistokrevné RPG. Navíc pokud se podívám na gamerankings.com, je tam Mass Effect 2 v žánru action RPG, řekl bych tedy, že neprobíhá žádná mystifikace ani ze strany médií.
-
-
-
-
-
Nechci být rýpal, ale co třeba připravit nejočekávenější tituly nadcházejícího roku než ty co už jsou dávno venku? Jen otázka do diskuse:)
-
-
Všechno má svůj čas :) Nemůžeme vydat všechno najednou.
-
-
áááááá už se těším:)
-
-
-
nehnevajte sa na mna ale kde je RISEN ?! vyborna hra s krasnou grafikou zatial najlepsou aku som videl v RPG hre a bojovy system tam bol BEZKONKURENCIE pre mna je RISEN zatial naj RPG kazdy ma iny nazor ale aspon mohol byt nominovany....
-
-
Risen je z roku 2009 *7*
-
-
dakujem steamu ze som si mohol zohnat FNW za 25 Eur, a rovnako aj G4. berem si dovolenku takze ma teraz tyzden neuvidite :)