Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • TheGGG

    gears tactics bylo skvělé, jediná chyba, že se nedali customizovat obličeje/pohlaví/rasa naverbovaných vojáků tak jako v xcom 2, ale celkově velmi dobrá hra.

    • Houdini

      Dobrá hlavná linka, ale vedľajšie povinné! úlohy, ktoré boli navyše repetitívne boli na facku. obzvlášť v poslednom akte som sa musel nútiť.

  • S 1. místem souhlasím. Kdopak z redakce měl asi zrovna v tomhle hlavní slovo? 😇

  • triptich

    nabitá kategória, kde by som opäť udelil len prvé miesto. každá hra z redakciou vybranej trojice si ho zaslúži. 

  • LessPh

    Za mě na prvním místě Desperados 3 - mega jízda i se všemi DLC, stále přemýšlím, že se k tomu vrátím a dodělám všechny achievementy, protože je to fakt pecka. Zkoušel jsem pak i Partisans 1941, ale ta hratelnost nebyla tak plynulá a herní mechaniky tak optimalizované jako v Desperados 3, takže steam refund.

    CK3 jsem si koupil, ale stále se do toho nemůžu dostat, prostě mě přijde, že ať dělám, co dělám, tak to na nic nemá vliv, nebo jen nepatrný vliv.. ale ještě hůl nelámu..

    Otázka: Hrajete CK3 kvůli tomu, že Vás baví historie a znáte ji, nebo proto, že CK3 za to opravdu stojí? Mě je historie celkem úplně ukradená a myslím si, že to je ten důvod proč mě to moc nebaví.. nemám prostě historický reference a je mi to tak nějak úplně jedno...   

    Gear Tactics zkoušeno na Gamepass a moc mě to nevzalo, mám radši XCOM 2 s módy, ale uvidíme.. pokud tomu dají dobrou cenovku na steamu v budoucnu, tak to třeba i koupím.. protože taktický tahovky mě prostě baví..

    • Hidden

      Historicke reference a znalosti k hrani CK3 nepotrebujes. Muzes to klidne pojmout jako fantasy prostredi na podezrele povedome mape a znamymi jmeny a na nejakou historickou vernost zvysoka kaslat. Samozrejme, nejake ramcove informace, treba jak jak fungovaly lena a podobne jsou drobnou vyhodou, ale pokud je neznas, hra ti vse vysvetli a je to proste jen mechanika. Ja osobne nejake povedomi o historii mam, ale jen nektere lokality a nejaka obdobi co me zajimaji a davaji mi do hry jen takovou dalsi vrstvu. Hra mi prijde stejne zabavna i za hrani treba africkych kmenu, o kterych nevim zhola nic. CK3 ma od taktickych her jako Desperados a podobne tu zasadni odchylku v tom, ze je to hra strategicka a rada veci se proste nemusi projevit hned a je zadouci planovat dlouhodobe dopredu. Ale pokud chces nejaky okamzity efekt a ucinky, proste chod do valek kdykoliv to jde a dava to smysl - vliv okamzity a CK3 se da klidne hrat i takto jako "map painter". ;)

      • LessPh

        Dobra odpoved! Dnes jsem jeste jednou prosel tutorial a pak dal pokracoval v irske kampani, vytuhnul jsem u toho na 3 hodiny ani nevim jak. Irska kampan je super v tom, ze mas neustale C.B., tak jsem obarvoval a ted uz bych mohl byt kral Irska, ale nemam prestiz, tak treba zitra no..

        Irsko je fajn, je tam citit progres. Za Vratislava jsem jen odklikaval eventy a proste hra se neposouvala, az mi pak vsichni poumitali na nejaky mor ci co..

        Stahnul jsem si cestinu a je to s ni mnohem lepsi, uprime i v te cestine tomu nazvoslovi moc nerozumim, ale je to urcite lepsi nez v EN.

        • Houdini

          Ja som to mal podobne, ale neskôr som sa vrátil k Vratislavovi a keď už vieš čo a ako zrazu to ide. A áleží aj od šťastia. Každá hra môže byť iná.

        • Hidden

          Tahle lokalita je na tenhle styl hrani skvela, ale i jinde se da vyradit s dobyvacnymi choutkami, i treba sikovnou snatkovou politikou a par... ehm... nenadalymi skony, ktere by nikdo necekal. Nebo si vyhlasit vlastni nabozenstvi, "cirou nahodou" takove, ktere vsechny sousedy povazuje za heretiky a tak dale. V tom je prave krasa CK3 - zpusobu jak neceho dosahnout je mnoho a zalezi jak koho co bavi a na nejakou historickou vernost se nemusi prilis ohlizet, pokud nechce. :)

    • Marines

      Pokud Vás nechytili grand strategie od Paradoxu, které se točí kolem vzdálenější minulosti, netřeba zoufat, každý nemůže být borec na tyhle hry. Mne také ze začátku CKII nechytil, ale už jsem si k němu našel cestu a velice mne baví měnit "historické zaběhlosti", pokud ale máte rád strategickou akci, počkejte na nový Knights of Honor, či TW. 

      • LessPh

        Jako mohu říct, že jsem zkoušel od Paradoxu hodně, ale vždycky jsem se ztratil.. nejvíc času jsem zatím investoval do Stellaris, zkoušel jsem i EU IV, CKII, HOI IV, ale nic mě neoslovilo, respektive jsem se v tom ztratil, prostě chyběla motivace pokračovat.

        CK III dostalo nálepku "přístupnosti", proto jsem to koupil. I když teď už rámcově chápu o co tam jde, motivace stále chybí.

        Strategie a simulátory patří mezi mé TOP herní žánry, které jsem si za poslední roky užil - tituly jako CIVka, TW, Desperados, XCOM patří k tomu nejlepšímu co jsem hrál... strategie mě prostě baví, ale jak je vidět, tak do strategií od Paradoxu asi neproniknu;-)

        • V CK III je důležité vědět jak fungují určité základní mechaniky jako volba následníka, schopnost vyhlašovat války atd. Nereformované náboženství (jakýkoliv pohané) může vyhlašovat válku docela bez omezení, zatímco reformované (všechny formy křesťanství, muslimové atd) může vyhlašovat zase svaté války a války na území na které má nárok - takhle napsaně to vypadá podobně, ale herně je to dost velký rozdíl.. 

          U následnictví v začátcích hry (pokud nemáte nejstaršího z rodu - seniority) vám to ukazuje o jaké provincie přijdete kvůli dalším dětem. Ale stačí aby každý z dětí co může dědit získalo vévodství a už si nenárokuje nic dalšího pokud nemůže vzniknout i království - chce vyzkoušet ve hře, po pochopení je to easy mechanika a hlídat si kam se útočí podle de iure map. Klávesa U - vévodství, I - království, O - říše.

          Osobně bych pro začátek doporučil zkusit začít nějaké nereformované pohany v roce 867. Nereformované náboženství navíc může raidovat pro goldy  a prestiž.

          A k tomu RPG část, kde to osobně docela střídám (pokud mi postava žije dost dlouho :D). A takové tipy z perků co se mi líbí: Martial - 2 perky na rychlejší armádu. 2 perky na silnější rytíře, případně další 2 na +4 rytíře. Stewardship - 3 perky na růst development v hlavním městě (a odsud se to pak šíří do okolí). Learning - 1 perk na možnost vylepšení statů u následníka v účení. 3 perky na lepší learning a tím pádem víc piety a lepší výzkum pro vaši kulturu (pokud jste v ní hlavní síla). 4 perky na proroka a tím pádem 1/2 potřeba piety na reformování náboženství.

          A pak už je to jen o tom naučit se hru víc a užívat si spoustu možností co hra nabízí 😀

          PS: Jako skvělá ukázka toho co dokáže strom intrik je achievement: Kings to the Seventh Generation. Doporučuji určitě zkusit.

          • LessPh

            Před 3mi dny jsem CK III definitivně zahodil, je to na mě moc komplikovaný a prostě nevím co se tam děje, nerozumím tomu.

            Bavilo mě to do chvíle, kdy můj první charakter umřel. Hrál jsem za nějakého Ira, a s ním dobil kompletní Irsko a stal se králem. 

            Když už jsem přemýšlel, jak začnu dobývat Skotsko, tak mi můj charakter zemřel a převzal to můj syn, který sice byl králem, ale vůbec nic neměl.. před smrtí své původní postavy jsem měl +13 zlatých daně a přes 4000 vojáků. S následovníkem jsem klesnul na 4 zlaté daně, a něco okolo 1500 vojáků a držel jsem jen jednu državu / vévodství nebo já vlastně nevím co (předtím 6 nebo 7 - ikona vpravo nahoře)!

            To mě rozpálilo do běla, ještě jsem pak chvíli setrval... a pak jeden z mých vazalů začal "asi" dobývat ostatní vévodství v Irsku. Ale někde žádná informace o tom co se děje, prostě nic. Poslední co si pamatuji bylo, že jedno vévodství mělo červené hranice nebo tak něco.

            Dominantnímu vazalovi, který měl -100% názor na mě, jsem vyhlásil válku (vyfabrikoval jsem nárok), k dominantnímu vazalovi se přidali další moji vazalové...

            ...a v tu chvíli ALT+F4 a uninstall, tohle jsem si po 16ti hodinách fakt nezasloužil:D :D Hra vysvětluje kdejakou kravinu, ale aby člověku vysvětlila nejdůležitější mechaniku a to je následovnictví.. to ne.

            Takže ve finále já také říkám už, ne;-) Přesunu se zpátky k Civce;-)

            • Nástupnictví je pod F2 a v horní liště si přepneš succesion. A pak tam může být taková nenápadná šipka s popisem: titles lost of succesion a rozepsané o co a proč přijdeš podle toho kolik máš platných následníků. Pokud jsi vévoda máš problém, ale pokud jsi král a máš třeba čtyři potencionální následníky. Tak stačí získat tři vévodství a darovat to dalším v pořadí - stačí 1 provincie a titul vévody. A pokud při tom nevznikne možnost vzniku dalšího království, máš to vyřešené a přímý následník zdědí to co jsi měl ty. Ale ne vždy dokážeš s novou postavou spravovat tolik provincií a mít takové zisky, to záleží na statech tebe i tvých kancléřů.

              Pokud je nová postava na trůnu, nemá cenu se pouštět do interních záležitostí. Aspoň dokud se nedostaneš s penalizací za short reign poblíž 0 - ale to záleží i na situaci. Každopádně hned po nástupu začít zvedat náklonost (sway) u potencionálně problémových poddaných. A nebo (pokud máš zajatce cizí víry) si zvednout dread poblíž 100  popravením několika zajatců- pak se tě budou bát a nepřidají se ke vzpouře - a nebo v daleko menší počtu.

              Ono těch opravdu důležitých mechanik není zase tolik, podle mě je škoda utíkat předtím, než tu hru trochu pochopíš ;-)

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                Tak jsem to nainstaloval a tady je screen mého následovnictví, jde s tím tedy ještě něco dělat?

                Imgur: The magic of the Internet

                Můj král umře 10. června tého roku, takže je stále ještě trochu času to všechno zvrátit.

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                Sice už jsem hru nadobro odstranil ze svého steam účtu, ale to jde ještě revertovat;-)

                Zkusím co si psal a uvidím jestli s tím půjde ještě něco dělat.. poslední manuální save mám asi 1 minutu před smrtí mé první postavy... takže za minutu budu muset stihnout hodně (ještě, že je tam pauza), ale nevím jestli všechno stihnu správně předat.. jestli tam není nějaký downtime.

                Tak tedy to naposled zkusím, stejně teď není moc co hrát jinýho.

                Uvidíme jestli mě to nakonec chytne, pořád v CK III cítím, že toho nemůžu moc ovlivnit a ty eventy jsou tam moc random, a pak když něco opravdu chci udělat, tak to vlastně nejde.. teď myslím, především interakce mezi charaktery, přijde mi to takový uměle narafičený, než aby záleželo tak úplně na mě..

        • Marines

          No vidíte, Já nedám dopustit na EU, kterou už hraji od prvního dílu, ale nenašel jsem si cestu k TW:Wh, TW:ROME II a TW: čína. Kvalita těch her je velká, ale prostě každého baví něco jiného.....

    • Derp_1337

      Historii nemusíš vůbec znát při hraní CK. Maximálně ti to dá nějaké bonusové informace na začátku hraní, když si volíš, za koho budeš hrát a v kterém období.

      Např. budeš vědět, že když začneš hrát za nějaký stát v určité lokaci, tak během pár let se v tvé blízkosti zformuje (a nebo rozpadne) nějaká říše.

      Když už ale pak hraješ delší časové období, tak se herní situace čím dál tím více začne rozcházet od skutečné historie. Samozřejmě některé velké události mají velkou šanci se stát (např. zformování Svaté Říše Římské a pak její rozpad), ale není to 100% zaručené. Hra občas velmi překvapí 😉


      A k samotné hratelnosti. CK stojí za to si zahrát. Občas je to sice dost nudná repetice, kdy několik desetiletí vyčkáváš. Ale pak přijdou zajímavé a velmi bouřlivé roky, kdy sám civíš, co se to proboha semlelo a tetelíš se blahem, protože se ti z toho podařilo perfektně vybruslit. Jak jsem řekl, občas hra velmi mile překvapí.

      • LessPh

        Dám tomu ještě šanci, vyšla už čeština, možná to byl ten roadblock, protože názvosloví z CK III opravdu nemám ve slovníku a všechno se mi pletlo.

      • uher

        Dá se tam hrát za Německo na začátku druhé světové?

        • tuco

          Neda, ale jak bylo psano, hra nekdy prekvapi

          Adolf

          zeprej .. House Dachau

        • Ne, hra vždycky končí v polovině 15. stol. Na WW2 tu je Hearts of Iron IV

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit