Přejít na výpis diskuzí
Bethesda nebude poskytovat kopie her na recenze s předstihem – a je to dobře
26.10.2016 | Petr Poláček
173 příspěvků
-
No jo a proto kdo si předobjedná Dishonored 2 bude hrát o 24 hodin dřív
-
.."snaha recenzovat hry před vydáním vytváří časový tlak, který v řadě případů znamená, že recenzent nemusí hru projít tak, jak by bylo třeba."
Jestli se teď cítíte pod tlakem tak počkejte až budete jako recenzenti závodit kdo nejdřív napíše recenzi. Maldí hráči totiž chtějí znát názor co nejdřív a nechtějí čekat týden nebo 14 dní po vydání hry. To už mají jejich kamarádi náskok a vyšší lvl. Nehledě na to, že každý recenzentský server chce být, stejně jako zpravodajství, první kdo bude o hře informovat. Takže znovu bude tlak na vás aby jste napsali recenzi co nejdříve.
Tudíž efekt bude právě opačný než tady píšete.
Je to pěkně vymyšleno. Nebude způsob jak se dozvědět jestli hra není jen jedno velké PR a lidi budou spíš propadat HYPU protože budou odkázaní jen na PR co vydavatel/vývojář/herní studio poskytne. Jako by jsme se nepoučili z TITANFALL, WATCHDOGS nebo NO MAN'S SKY. Lidi prostě hloupě předobjednávají a teď budou ještě víc. -
-
Způsob dozvědět se že hra nebude jedno velké PR tady vždycky byl, je a bude. Řiká se mu trpělivost. Stačí si počkat pár týdnů po vydání až se oddělí zrno od plev a pak se rozhodnout k nákupu. Jestli se někdo nepoučil z NMS a pod. a pořád bude předobjednávat produkty u nichž nikdo neví jaký bude výsledek tak mu prostě není pomoci a je to jen a jen jeho problém...
-
Co bylo špatně na Titanfall? Jediné, co bych té hře vyčetl, že nedokázala lidi přesvědčit, aby ji hráli i nadále. Ale postavit i po bok sra*ek jako WD a NMS je urážka. Navíc T2 bude mít kampaň, k tomu všechna DLC zdarma. Rozhodně pro mě osobně lepší volba jak BF1 s tím, že bych musel vypláznout 120 euro za plnou verzi (DLC atd.)
-
-
Divné. Normálně se tady většina debatujících prsí, že nepředobjednává, čeká na recenze a názory kvalitních YouTuberů a pak teprve kupuje. Ti nejopatrnější ještě pořídí zkušební verzi, protože herním novinářům se dneska nedá věřit.
A teď se spousta čtenářů hrdinně staví za herní novináře a jejich právo získávat hru v předstihu *1* -
-
protože 90% debat na netu a vlastně i v reálu je napadanout, zkritizovat, rýpnout si co je napsané, řečené, ukázané..prostě pořád brblat jak dědci v domově důchodců..
-
-
také se vám při slově youtuber otevírá kudla v kapse? *12*
-
-
jen kdyz u toho je CZ
-
-
moje eng je docela bídná tak občas kouknu na ty české uřvané zfetovance..ale co jsem viděl i zahraniční tak tam řvou taky *1*
-
-
-
Ještě k tomu budu mít jeden komentář. Bethesda samozřejmě samolibě nabádá hráče, aby nekupovali hru dopředu (jako by to mělo vykompenzovat nedodanou hru recenzentům), protože moc dobře ví, že to nebude mít žádný efekt. Takto nabádá hráče každej druhej a pořád stejné miliony lidí kupují hry předem. Pokud by Bethesda opravdu měla morální zájem na změně aktuální "preorder culture", tak by přestala nabízet hry v předobjednávkách. Samozřejmě nepřestala, protože to je dokonalý příjem, nehledě na kvalitu hru. Zároveň by měla přestat vydávat jakékoliv marketingové materiály před vydáním, protože pouze zkreslují představy kupujících, a oni přece mají na srdci, aby všichni prožili ten samý zážitek, a tudíž by neměl být zkreslený pečlivě vykonstruovanou zavádějící marketingovou kampaní.
Docela by se mi líbilo, kdyby se recenzenti her domluvili, a v reakci na přístup Bethesdy přestali publikovat jakékoliv zmínky (obrázky, trailery, rozhovory, útržky o herních mechanikách) o jejich nevydaných hrách. Prostě ticho, a pak až recenze. Je to samozřejmě zcela nereálné, ale Bethesda by okamžitě vycouvala a pěkně by to ukázalo, že jim vůbec nejde o "stejný zážitek všem" (wtf bullshit, vždyť to ani nedává smysl), ale o to, aby jediné informace, které jsou před vydáním na trhu, byly ty, které mají oni pod výhradní kontrolou. -
-
Druh odstavec je čisté sci-fi a spíše by z toho vyšla výsledově Betha, protože pak by mohla tvrdit, že novináři jsou proti ní a dát např. ubisoft jako příklad protěžování, kdy je tu muliarda článků. Takže by to mohlo mít dvojí efekt. Navíc čtenost servrů a defacto výdělek ti nedělá nějaká Indie sranda, ale tyto tituly. A věř mi, že neudělá to jeden novinář, tak druhý to udělá, aby přetáhl čtenáře.
-
-
mile deti, my pamatnici si este pamatame LEVEL, v ktorom vysla recenzia a aj tak bol problem tu hru zohnat hned po vydani, nakolko sme museli cakat na crack, tak sa z toho teraz neposerte a zvasty, ze americke herne firmy chcu utlacat media, tak vam z toho uz asi nacisto kvapka na mozog
-
-
Prostě Slovák... :D
-
-
tento článok napísal človek, čo obhajuje No Man's Sky a tvrdí, že Sean Murray neklamal ....
kiež by boli všetci ako Nintendo, kópiu na Dragon Quest 7 som dostal na recenziu asi tak 2 týždne pred vydaním hry ..... -
-
Spousta her má 1 day patche, které mnohdy mění chybi a urpavují mechaniky. K čemu je ti recenze produktu, který má zákazník jiný než recenzent?
A kdyby všichni byli jako Nintendo, tak si moc nezahrajeme hezké hry, protože by nebylo na čem. Mimoto jestli sleduješ kauzu ohledně Switch, tak se provalilo, že video nemusí zobrazovat reálnou podobu her na Switchi. -
-
ano sledujem, kazdopadne Switch sa neda predobjednat a Nintendo sa vyjadrilo, ze v januari 2017 predstavi vsetko potrebné :)
Day One patch je ospravedlnenie? Ak Day One patch radikálne mení podstatu hry, tak to riadne smrdí, kazdopadne tu ide o Skyrim, 5 rokov staru hru, stale ta Bethesda nie je schopna spravit tu hru poriadne, aby ani po 5 rokoch nepotrebovala Day One patch??? -
-
No za 14 dní od kopie, co máš doma se může změnit. Ne dost, ale může. Proto nejsem příznivcem recenzí více jak týden před vydáním. To zavání pro mě osobně průserem, když tak dopředu recenzují hru a na co čekají ohledně hráčů, když digitální distribuce může běžet prakticky okamžitě. Navíc u MP her je o to větší průser, že nevidíš zátěž servrů atd., protože na to prostě nejsou hráči. U SP titulů je to defacto jedno:)
Navíc v současné době má většina her embargo na recenze, takže pochopím, když to pošlou 3-4 dny předem u velikých titulů jako Skyrim atd. kde prostě pod 20 hodin nejdeš. U Dishonored bych osobně šel do 2 dnů předem na 12 hodin. Ale takové CoD by klidně stačilo odpoledne:-DTo prosím ber s nadsázkou. Nemyslím si, že by to nějak zásadně ovlivnilo kvalitu recenzí. Většina kvalitních servrů (včetně těch českých) stejně vydává recenze 2-4 dny po vydání titulu. Pre-order to ovlivní minimálně a zbytek si prostě počká:) -
-
samozrejme, ide ale o to, že Bethesda si určila takéto podmienky a nebude posielať kódy s hrou nikomu skôr, hoci by boli hry na 100% dokončené (čo je v súvislosti s Bethesdou samozrejme číra utópia), a to je problém
-
-
-
Day 1 patch je vývojářský prů*er (a mluvím jako vývojář). Pokud se to stane, tak ti jako vývojáři musí být jasné, že z toho budou nějaké následky. V těch lepších případech jde jen o doladění detailů, které nebudou mít výrazný vliv na recenzi, a taktéž není problém informovat novináře "za uplynulé 2 týdny jsme ještě doladili X, Y, Z, tak to prosím zohledněte". V těch horších případech jde o zásadní zásahy do hry, a to značí dost velkej problém jak v technické kvalitě hry, tak ve vývojových praktikách. A o tom by měl být čtenář jednoznačně informován, protože v těchto případech je dost pravděpodobné, že hra bude ve špatném stavu i po day 1 patchi. Protože vážné problémy se opravdu nedají vyřešit a otestovat za 2 týdny.
-
-
Day 1 patch je především průsir publisherů. Vzpomene si někdo např. na KotOR 2, kterej deset let dodělávala komunita, protože Bioware prostě museli dodržet termín vydání? O Bethesdě a releasech Elder Scrolls se snad ani nemusim rozepisovat.
-
-
oprava: developer KotOR 2 je Obsidian
-
-
Třeba u Deus Ex první patch při vydání alespoň u mě (AMD karta) vylepšil plynulost hry, FPS a vyřešil pády hry, které zmiňovaly některé recenze. Naražím spíše na tento problém než na problém přepracovaného interface či zásadní změny, které ty jako člověk, co se v tom pohybuješ, musíš 100% vědět lépe než já.
-
-
-
-
Argument Betha je blbost, stejně jako tento článek. na druhou stranu jde vidět, že ani posílání předběžných kopií naprosto nic neřeší. Skvělý příklad je NMS, kdy recenze před vydáním v 80% případů ze hry tekly a dávaly pokřivený obraz o hře. A když jsme na Games, tak jiný skvělý příklad byl Rome II a jeho recenze
A ruku na srdce, řídit se recenzemi, tak si mnohdy nezahraji skvělé hry (IGN a Alien Isolation např.). Osobně mám 4-5 preorder za rok. Většinou kvůli dárkům atd. Letos jich je trochu více, ale zatím mě žádná vydaná hra nezklama. Ale za celý rok jsem se neřídil ani jednou recenzí. A ani jedna recenze mě nepřesvědčila o koupi hry, kterou jsem neměl v hledáčku. A ani jedna recenze mě neodradila od koupi hry, kterou jsem měl v hledáčku. Rád si je přečtu jako názor jiné strany, ale doba, kdy mě recenze ovlivňovaly ke koupi už dávno skončila a nemyslím si, že postou Bethy na tom něco změní.
A osobně Betha a její distribuce v ČR patří mezi špičku. Ať už co se týče dárků (Fallout 4) či přístupu (nefungoval Skyrim krabička, během dvou dnů byla doma nová kopie). Nemyslím si, že toto rozhodnutí něco změní. Jediný, kdo na to dojede budou partičky rádoby hráčů na youtube, kteří vydělávali těžké prachy za hraní před vydáním. Ale rozhodně si nemyslím, že by to poškodilo klasické recenzenty ať už v tištěné formě nebo v é digitální. -
-
Já to mám stejně. Recenzema se neřídím a už je skoro nečtu. Stejně se z nich většinou člověk dozvěděl kulové. To se rozebírá příběh, hudba, uměleckej dojem a podobný ptákoviny. O hratelnosti kolikrát minimum. A aby se recenzent zmínil třeba o tom, jaký vliv má nastavení větší obtížnosti, to už jsem neviděl ani nepamatuju. Nemluvě o technických detailech jako třeba jak to je s možností nastavení ovládání, jestli to má normální save systém, nebo jenom auto-save atd.
Už jsem se holt změnil. Jestli mě hra bude bavit dokážu posoudit podle dostupných informací před vydáním. A jestli hraju hru, která dostala 10/10 nebo 5/10 mi je putna. Hlavně když baví.
Když byl internet v plenkách a člověk měl před vydáním pouze pár fotek a článků z časopisu, tak měly recenze význam. Dneska už jsou pro mě zbytečné. Stejně se na webech spěchá s vydáním recenze co nejdřív a pak to podle toho taky kolikrát vypadá.
-
-
Takže nedat recenzentům kopie předem odstraní tlak na rychlé vydání recenze? To snad nemůžete myslet vážně? To přece musí vést k ještě většímu tlaku na to vydat jí, co nejdříve.
Je hezké, že alespoň jeden novinář to Bethesdě sežral i s udičkou
A argumentovat, že by recenzent měl počítat s Day 1 updatem je naprostý nesmysl. Hra vyšla a zákazník za ní zaplatil plnou cenu, může tedy počítat s kvalitním produktem, ne něčím, co se bude dodělávat za běhu. Nepracujete vy ve vývojářské firmě? -
-
Jak by to mělo způsobit větší tlak na spěchání s recenzí? Stejně se to většina webů snaží vydat co nejdřív. Takhle aspoň budou mít stejnou startovní pozici a web X, který by dostal hru dva dny po webu Y, nebude muset tlačit na pilu.
Day 1 update dostane zákazník se hrou, protože se mu automaticky stáhne při instalaci hry. Proto Day 1. Recenzent ho ale kolikrát nemá. Takže recenzuje jinou hru. -
-
Weby nemohou vydat recenzi dřív, protože je na recenzi embargo (většinou do dne vydání hry nebo den předem). Tudíž mají všichni stejně času (týden až dva). Jakmile začnou hrát spolu s ostatními hráči, tak právě nastává obrovský tlak dohrát to a vydat recenzi dříve než ostatní.
-
-
Pravda, na embargo jsem zapomenul.
Ale pořád tak nějak nevidím zásadní problém v tom, že všichni recenzenti hru dostanou ve stejný okamžik. -
-
Ano budou spěchat aby hru recenzi dostali co nejdřív ven. Protože kdo vydá info jako první tak získá čtenáře a tudíž i návštěvnost.
Je sakra rozdíl mít na vyzkoušení hry třeba tři dny a nebo jeden den.Nezapomeň že recenze se musí napsat, pak dát korektorce, pak schválit a pak ještě dát třeba nějakému grafikovi. A málo který recenzent dělaj jen recenze her. Někdy mají na starost i jiné rubriky nebo píšou několik recenzí naráz.
-
-
-
-
-
+ day one patch.