Přejít na výpis diskuzí
BioWare: hráče Star Wars: The Old Republic jsme podcenili
29.3.2013 | Adam Homola
71 příspěvků
-
neviem, prečo je tento članok uverejneny teraz, ked sa toto vyjadrenie z ich strany publikovalo uz minuly rok par tyzdnov po tom "Prepade" počtu hráčov = zbytočny članok.
-
Já jsem od SWTOR čekal něco ve stylu kombinace Mass Effectu a Skyrimu - dostal jsem ohranou debilní písničku - zabij deset prasat (pardon, kosmo-prasat). Jediné co mě jakštakš bavilo byl příběh a kupodivu ne u Jediho ale u Imperiálního agenta! Postavu o které jsem si myslel, že o ni ani nezakopnu. Zkrátka šlo jen o to dostat se přes ty debilní questy k příběhu, který nebyl nijak špičkový. Oni nepodcenili hráče, zkrátka udělali špatnou hru.
-
-
Ja mam rozehranej ... single .... v podstate by se to dalo klido hrat offline s moznosti obcasny kooperace ... a od starwars sem ocekaval nejen kopii wowka (s tim bych se nejak smiril), ale predevsim ... onen vesmir, ve kterym si muzu litat jak se mi zachce ... piratit/pasovat ... a nebo ochranovat.
Me na tom nejvi zarazil naprosto nefunkcni system kooperace hracu ... ne ze by to byla vyjimka ... ale aby na tymovy mise musel hrac hodinu i dve vykrikovat do chatu ze hleda lidi ... kua bych cekal ze nekde zaskrtne zaskrtitko a az bude dost lidi tak mu hra da nejakej cas aby se dostavil kam trebas (a hlavne ze ho tam odnaviguje ...)
Co se ale nepromiji, to je neuveritelny loadovani v minutach, kdy casto je cas loadovani vs hrani 1:1 ... - pet minut nekam bezim abych tam neco udelal a pak 5 minut cekam na load ... proste lol. -
kosmo-prasat :D
-
-
To je zajímavý, všichni podceňují hráče, to už tu bylo s wowkem
-
jasně že se to všechno dá projít za chvíly když chce bejt každej na max lvl...Já sem třeba asi před půl rokem zkusil kvůli kámošům wowko(byl jsem neposkvrněn do té doby) a za měsíc jsem měl locka s epic pvp itemama(krom asi 3 kusu)
a to jsou 4 datadisky v tom :-D nehledě na to že jsem měl rozjetý asi další dva chary....nějakej číňan by to mohl dát i za týden asi.
Teďka jsem se vrátil do riftu a už na to kašlu bejt na max lvl hraju si svojí "pohodičku" 3-4 hodky denně a udělal jsem 5 levelu za týden (50-55) je fakt že mam ale "kaplej" favor a i craftim. -
-
Jaja. Kazda hra se da proletet behem chvile. Ale tak si clovek leda ten zazitek ze hry znici.
Na 90. lvl ve wow se da dostat klidne za 2 dny. Nebo treba morrowind, ja to hral rok a pritom se to da dohrat za min nez 10 min!! :P -
-
Jenze to je prave chyba vyvojare, ze se to da ... jako vyvojar to mam plne pod kontrolou. Je jen otazka jestli to kontrolovat chci ... vem si, ze kdyz odklipu dialogy, zkratim herni dobu klidne na polovinu. OK, s tim se musi pocitat - nebudu prece hrace prudit nepreskocitelnejma pindama ... ale nikde neni psano, ze mas za tech 10vlku dostat lv. Vubec nemluve o tom, ze nikde neni psano, ze postava ma vubec nejak levelovat.
-
-
-
Naivita a nezkušenost? U projektu za stovky miliónů dolarů? Spíše bych se přikláněj k jinému vysvětlení - šlo o chladný kalkul. Servery jsou drahé, raději jich udělat míň, neboť každý ví, že spousta lidí prostě jen MMO vyzkouší a pak přestane. Připravovat kapacity pro počáteční nápor je zbytečné, když nakonec stejně u hry zůstane mnohem míň lidí. To ať si raději pár nešťastníků počká ve frontách. Stejně už obří prerelease hype zajistil, že většina potenciálních zákazníků si hru už dávno koupila. Mimochodem, myslím si, že stejný proncip fungoval u Diabla 3.
Vytvořit dlouhotrvající obsah a potom i další nový obsah po vydání je náročné a nákladné. A proč se otravovat, když hype zajistí, že lidi si hru koupí dávno před tím, než o realitě herního obsahu jakékoliv ponětí? A jelikož spousta hráčů stejně ze hry odejde tak jako tak, tak je lepší se zaměřit na ty nejvěrnější a těm "házet odřezky". Případně těm nejvíce věrným (čti - pošetilým) pustit žilou absurditami jako bezvýznamným vánočním vozítkem za asi 18 dolarů. Nebo to bylo jenom 10 dolarů? Absurdní tak jako tak.
Bonus:
Osobně si myslím, že SWtOR (a i GW2, avšak ne z úplně stejných důvodů) představují slepé větve ve vývoji MMO. Vysvětlovat proč by bylo na dlouho a je to koneckonců i celkem zbytečné. -
-
HW lze samo uplne vpohode pronajmout a zcela bezne se to presne kvuli narazovym akcim dela - tedy libovolny problem pri startu libovolny hry je proste ojeb na hrace. Omluva nic nestoji.
Swtor hlavne neni online hra ... ne v ty podobe jak funguje. -
Poseldni vec co MMO potrebuje je spatnej start, prijdes o daleko vic penez nez kolik te bude stat infrastruktura.
A jak sam rikas, tohle se stava i Blizzardu, ktery v tom ma dost zkusenosti, ono proste staci, kdyz ti misto predpokladanych 3-4 milionu na premieru logne 5-6 a jsi v haji, na tohle se proste realne pripravit neda. Zacnou se objevovat problemy, ktere se ani pri intenzivnim testovani neukazou. -
Tak toto je opravdu výživná konšpiračná teória!
1) "Servery jsou drahé" - Tohle není pravda, žádný majlant to nestojí. Navíc, jak mi v tom případě vysvětlíš, že jim tak dlouho trvalo, než po vylidnění spoustu serverů zrušili? Každý říkal, že časnější zrušení serverů by je bolelo mnohem míň, přesto běželi ještě tři měsíce naprázdno. Můžeš kontrovat tím, že merge není tak jednoduchý... Ok, to mi zní, jako kdyby s takovým vývojem událostí nepočítali. Oh wait! ;-)
2) "Připravovat kapacity pro počáteční nápor je zbytečné" - Jak chceš něco takového testovat? Pro X miliónů lidí? Servery nemá na starost ďábelská postava v temné pracovně, co všechno řídí mačkáním tlačítka. V praxi je do toho zapleteno desítky lidí, je to komplexní činnost, nikoliv krájení salámu, takže se něco prostě a jednoduše může p*dělat. A taky podělalo. Nedává to smysl ani z hlediska marketingu. Masírování pověsti u takhle ambiciózní hry nelze odpískat při spuštění, schopnému kravaťákovi je jasné, že nerd rage v počátcích hře ublíží. MMO není živé jen z pre-orderů a nemůže na ně spoléhat. Hlavně pak kolos jako SWTOR...
3) "Vytvořit dlouhotrvající obsah a potom i další nový obsah po vydání je náročné a nákladné. A proč se otravovat, když hype zajistí, že lidi si hru koupí dávno před tím, než o realitě herního obsahu jakékoliv ponětí? A jelikož spousta hráčů stejně ze hry odejde tak jako tak, tak je lepší se zaměřit na ty nejvěrnější a těm "házet odřezky". " - SWTOR je nejdražší hra všech dob. Měl to být triumf, který sesadí WoW. Měl zajistit miliony a miliony hráčů. A ty teď v podstatě tvrdíš, že zlí zlouni z EA Bioware měli od začátku promyšlené, že jim stačí prachy z preorderu a prvních dvou měsíců, než skončí hype, a pak jim stačí život pár stovek tisíc lidí? Že tohle byl od začátku plán? *1* A co za génia takovej plán vymyslelo? Masochista? Člověk, kterej rád vrazí do hry 200 mega, aby s úsměvem prodělal a ještě poškodil pověst svojí firmy? Tohle co říkáš, by dával alespoň malý smysl, kdyby stál vývoj hry 25 milionů, ne desekrát tolik...
Když vezmu všechno, co SWTOR víme (klíšové pak bude také to, že BW hru ještě vydávat nechtěli...) a spojím to s tím, co jsi tu napsal, vychází mi z toho tvůrci jako osoby trpící těžkým rozdvojením osobnosti. Mnohem pravděpodobnější mi přijde, že James Ohlen mluvil pravdu - prostě byli nekompetentní a pohnojili to... -
-
Tak pokud ti připadá logičtější, že EA a Bioware jsou jen banda neumětelů, tak ok.
-
-
Bioware dělá dobrá rpg, ale nikdy nemeli moc dobrej dizajn a vsechny jejich moderni hry trpi nejakym problemem. Zamereni MMO na pribeh, utopeni milionu usd v dabingu a pritom se nesoustredit vic na dobrou hratelnost byla jejich nejvetsi chyba. Ta hra je dobra, ale ve srovnani s tim co mohla byt, tak to strasne mrzi.
Dalsi problem byla fanaticka komunita, tolik vlaken na forech o nechceme aby to bylo wow, nechceme lfg, nechceme teleporty, radi behame pul hodiny z planety na planetu nudnymi koridory, .... nejhorsi je, ze tyhle chyby uz nekdo udela pred nima, ale oni se znich odmitli poucit. -
Ano připadá. BW nikdy nedělalo MMO a nikdo v herních dějinách nedělal takhle obrovskej projekt. A jak jsem řekl výše, není to jako krájet salám. Navíc Ohlenovi asi stouplo do hlavy, že je veleben jako tvůrce legendárních her a krapet se přecenil...
BTW, souhlasím s tebou v tom, že je to slepá větev MMO. Bohužel ale asi jen pro některé lidi... Po třech měsících hraní jsem přesvědčen, že SWTOR je perfektní v tom, co je. A tím je prachsprostej gambling!Honit gear. Jenže tohle spoustu lidí holt táhne. Projel jsem si příběhy za obě strany, ale farmaření se fakt účastnit nehodlám. -
-
Okej. Možná bych si měl trochu víc naostřit Hanlonovu břitvu, že?
-
-
-
-
-
Cože? to to dneska ještě někdo hraje?
-
-
Slo to do f2p - sam mam rozehrano, lidi hraje pomerne dost, ale f2p system je extremne hnusnej ... takze lidi od zaplaceni spis odrazuje. A na tom ze je to zabugovany a po dokonceni pribehu neni co delat dal se nic nezmenilo.
-
Budeš asi překvapen, ale ano :) HRAJE
-
Jistěže *4*
-
Jo.
-
-
Tak možná tam nějaká nezkušenost byla, ale zbytek si podělala EA sama :) počínaje vydáním hry o půl roku (možná více) dříve než byla hotová až po parodii na F2P....očekávám za pár let velký pláč a nějaký ten mail, který mě zve na týden do hry zpět zadarmo, abych se podíval, kolik moc změn udělali a jak je to už doopravdy super....pak tam teda asi najdu znovu ty samé bugy, které trvají už od vydání :)
i když možná ne, je to EA, ti chybu nepřiznají, natožpak aby hru doladili....už se těším na pláč fanoušků, až to dopadne jako WHO, avšak tady to bude pád z mnohem větší výšky :) -
jo jo stavet hry na tier systemu.. kdy lidi proletej lokace a uz se nevracej atd atd atd.. no hold u mmo vam hosi pristup EA neprojde.. delat vecicky na par hodin.. a uz vubec theme parky jsou proste theme parky... :)
-
120h / 7 dní = 17h za den. Nedovedu si představit, že to dal jeden člověk. To se snad museli střídat :D
-
-
ja jsem mel nahrano 1580 hodin za 5-6 mesicu v gw 2 .. neboj, jde to
-
Souhlas :D dyť já jsem rád když vydržím 3 hodiny v kuse u nějaký hry. Já třeba vydržím 5 hodin ale jenom výmečně když hrajem s kámošema a voláme přes skype. Ale hrát 17 hodin denně a každý den ? To je trošku Insanity. *1*
-
Myslim, ze zrovna tohle neni problem. Obvzlast vysokoskolaci, kteri treba ani nechodi do skoly, nebo o prazdninach. Proste rano sednes, ke kompu a vecer jdes spat. Jsou i taci, kteri jedou nekolik dni vkuse... Rozhodne nepatrim k nim nepatrim, ale vim, ze kdyz me na vysoke skole neco chytlo, tak jsem se rano probudil a dovecera jsem to hral. Tohle bych ale asi nedal dlouhodobe... *1*
-
-
Minulé vánoce jsem měl průměr 17h. denně na WOW. Skoro 14 dní nepřetržitě u pc, ale pak jsem byl docela vymletej a mimo realitu *15* . A jsem pracující, ne student *3*
-
-
Jo na takovy krasny dny nejde zapomenout!
-
Pokud má tvůj den 32 hodin, pak se to dá.
-
-
-
-
Předevčírem jsem znovu předplatil a můžu že mě to chytlo víc jak na poprvé,Legacy systém je skvělý nápad, odstranili další frustrující MMORPG maličkosti. A zůstalo to co na hře milují tedy příběhová část a čas od času si odskočím s někým na nějaký těžší quest,tu Flashpoint,tu na Warzone. Nejsem MMMO hráč,WOWko jsem párkrát zkoušel a nedokázalo mě chytit,TOR to u mě svou barvitostí zvládá. Takže endgame,neengame je to nejlepší a nejpropracovanější MMO co jsem kdy hrál
-
-
Pockej, mluvis ti ty samy veci? Ja tam videl v legacy systemu samy kravoviny (typu +5% xp ...) ... pravda, uz sem to asi mesic nezap ... a legendarni zbrane, to sem se musel opravdu smat, kdyz sem dostal token, a rikal si, co si za to asi tak uzasnyho poridim, a zjistil sem, ze uz mam davno daleko lepsi zbrane...
Sem tak nejak po tech kecech s "rodinou" cekal, ze dalsi postava automaticky ziska nejaky vylepseni ... a ono prd... -
Taky jsem se do hry vratil po roce no a nakonec predplatil :). Zaclo to tim, ze jsem si rozjel novou postavu jakozto free player (prefered) -prvni zjisteni - humus, kvantum omezeni a tak dale, ani blby titul pred jmenem jsem nemohl mit, zda se to jako prkotina, ale takove veci se mi proste na te hre libi nejvic :D, omezeni na warzony, ops,FP, nemoznost posilani penez v emailu(f2p nemuzou posilat vubec-debilita), nemoznost tradu s f2p lidma atd. atd.. Na druhou stranu jsem zjistil, ze ve hre neni mrtvo jako pred rokem, kdy bylo na planetach 20 lidi.. ted je na planetach 100+ lidi(na flotile mnohdy 200+!, kdysi pred sloucenim serveru stezi 80 :D nedala se absolutne sehnat parta na blbe HM Flashpointy) Heroicy na planetach nepreskakuju atd., ve hre spousta novinek co se tyce Legacy systemu-itemy,reputace,tituly atd.. Je tady group finder, ktery kupodivu funguje, ale hleda partu pomerne dlouho, ale i tak lepsi nez litat pokazde na fleet :) Proste jakozto casual player si clovek nemuze stezovat, je toho ve hre opravdu hodne v tehle dobe a s prichodem datadisku se pocet cinnosti ve hre jeste zvysi. Opravdu krok vpred, ale i tak musim rict, ze za rok toho mohli stihnout vic :) Pro HC hrace no... v dnesni dobe je to tezke, vychazeji tituly proste co se rychle projdou a jsou staveny pro casual komunitu - vzpomenu GW2, ktery se dal opravdu projit za dva tydny- sice s trochou nolifu, ale i tak(vlastni zkusenost :D ) - hrozne nahypovana hra, ale zase bez mesicniho pausalu...
-
No vzhledem k tomu ze jsi zkousel jen WoW a SWTOR(tak to aspon vyzni) a sam sebe oznacujes za NEhrace MMORPG her,pak ta tva veta o ''nejlepsim a nejpropracovanejsim MMO,co jsi kdy hral'' vyzni prinejmensim dost divne *2*
-