Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Môžem vedieť z ktorej tlačovej správy vyplíva, že to bude market (že sa tam budú m´dy kupovať) ?
  • Ano, je to špatný systém, jdi se bodnout, Blizzarde, radši si koupím pořádnou hru od EA a k ní všechny balíky DLC než pitomé mapy od chudáků mapperů, které oškubete do morku kostí!
    • Veskoslav
      Hulíš to zboží často? 15% z ceny módu je moc? No asi každý žijeme v jiném světě no.
      • smejki
        Sense of humour not found.
      • Black_Hand
        gratuluju! nepoznas vtip :P.
        • Veskoslav
          Problém je ten, že tady se vtip rozhodně nedá poznat a ironie už vůbec ne. A v étématu Blizzard to už chce opravdu mít štěstí, jelkož mnozí lidé to myslí zcela vážně.
          • "Ano", všichni jsme nejhorší, "no".
          • Black_Hand
            me o tom presvedcila ta cast s dlc. todle nejde myslet vazne :P.
            • Black_Hand
              tak ty co jsou presne na hrane jsou ty nejlepsi :).
            • Veskoslav
              No to mě taky trklo, ale jak říkám, poznat to, to je naprosto šílené.
  • remm
    Valve s Dotou 2 ma rovnaky pristup. je jedno ci vytvorite mod a predate za 100 Kc a blizz vam da 80 Kc, alebo vytvorite oblek do Doty 2 a Valve vam da 80 Kc ale predavat bude za 100 Kc. Proste hladate na Blizzardu chyby, ktore chybami nie su.
    • Black_Hand
      to jako argument nestaci. chce to podporit jeste necim dalsi. ukazat, ze na tom neni nic spatneho.
  • Takze Blizzard Dota uz taky rovnou vyjde placena, no co byne, klasika Activision-Blizzard *11*
    • Veskoslav
      Hulíš i ty často? Blizzard All Star Dota bude zcela zdarma, psali to snad už 50krát, ale jak tu čtu ty tvoje sračky, tak ty si prostě na Blizzard musíš plivnout za každou cenu.
      • Zas nebuď tak zlý, když je jasné, že ten človek vypadá na někoho, kdo chodí jen "diskutovat" a ničeho ostatního si nevšímá. Jen chce získat pozornost většiny. *4*
    • walltar
      Buď rád že nemají placené fóra ... to taky brzo bude.
      • Veskoslav
        A sleduje nás UFO, prostřednictvím novédo Sc II nám implantují čipy.....Fakt demence toto.....Tolik lidí, co se tu vždycky sejde u témat Valve a Blizzard a píše naprosto mimo, to nikde není.
      • A co teprve cinematics, o tom Bobbýk přemýšlel už dávno.
  • Myslím, že v článku by dobré zmínit, že zatím ŽÁDNÉ detaily o Arcade jako obchodu NEBYLY zveřejněny!
  • smejki
    Win-win systém? Hell yeah!
    Ovšem podle mnohých zde bychom neměli zapomenout, že peníze jsou zlo a ničí lidi!!! *15*
    • A ne snad? *3*
      • smejki
        No samozřejmě, že ne. Peníze jsou katalyzátorem osobnosti, nikoliv jejím morem. Peníze už z principu nemůžou být zlem, protože pokud by byly, pak by bylo zlem cokoliv, co má hodnotu.
        • peníze jsou produktem nějakého ideologického systému a tento systém klidně může být špatný. Rozhodně neplatí, že peníze = hodnota. Tak to opravdu není. Takže se prostě strašně pleteš. *3*
          • smejki
            Pán je ekonom, nebo zeitgeistový čumil? pleteš si nekrytí peněz (virtualizace hodnoty peněz) a hodnotu statků. Hodnota je od statku neoddělitelná, ale taky je individuální. Směna statků je nevyhnutelná nutnost, ale žádné dva statky nemají stejnou hodnotu. Peníze (historicky kryté vzácnou komoditou - zlatem) mají zanedbatelný objem a libovolnou hodnotu, což z nich dělá primární prostředek ohodnocení a tím pádem i směny ve smyslu elegantního peníze-statek namísto nemotorného statek-statek. Tím pádem jsou peníze náhradou statků a tím pádem i jejich hodnoty. Proto, pokud jsou peníze zlem, musí jím být i veškerý statek s hodnotou, která se nedá považovat za zanedbatelnou.
            • Myslím, že jsme už dost mimo tématiku tohoto fora a všem hráčům se za to omlouvám. Nechtěl jsem tu rozjet OT vlákno. Co se týká mého vzdělání, je to ještě horší, než píšeš (promovaný filosof a historik).

Psal jsem o tom, že je potřeba oddělovat peníze jako ideologický systém a hodnotu, kterou mají všechny věci bez ohledu na ideologii. Peněžní systém je prostě a jednoduše pouze ideologický systém, který se v průběhu dějin dost výrazně měnil. Proto lze napsat, že peníze mohou být zlo (peníze myšleno jako celý ten ideologický systém), zatímco hodnoty (hodnoty věcí nikoli hodnoty jako ideje) zlem (za jistých okolností) prostě být nemohou. Hodnota věcí (ač velmi relativní) tu byla vždy, peníze nikoli.

Dneska si myslíme, že je pěněžní systém zcela nepostradatelný a je tím nejlepším, co může být. To je ale podle mě mylná představa a jen to ukazuje tendenci lidí přemýšlet v té kategorii, že to co je nyní, je to nejlepší, protože vývoj vedl tak, jak vedl a vývoj přeci vždy vede od horšího k lepšímu, nebo ne (jistě že ne)? *1*

PS Už dávno nejsem "chlapec" a to že jsem vášnivý hráč PC her neznamená, že bych jím měl být. *3*
            • smejki
              pravda, ještě na tuhle činnost *4*
            • Black_Hand
              ....zraci ne. na stroje na trochu jinou lidskou cinnost, podobne zabavnou.
            • smejki
              pokud tomu tak je a míchá do jednoho pytle hodnoty duchovní a ekonomické, pak by si měl chlapec trochu uspořádat myšlenky. Absence druhého by popírala základní podstaty biologické existence a bez prvního bychom byli redukování na žrací stroje s omezenou životností.
            • Black_Hand
              myslim, ze ho nechapes. jde mu o takovou tu idealistickou hodnotu.
    • Black_Hand
      oh yeh. staci si precist nektere prispevky tady...
  • yuri.sidius
    jako hráč bych byl radši kdyby to bylo zadarmo jako to bylo doposud, ale jako tvůrce modů si myslím, že to není tak špatný nápad. Musím uznat, že se mi tento postup blizzardu spíše líbí než nelíbí, pokud budou vznikat opravdu dobré mody, na kterých ti lidi strávili roky práce a bude to jako celá nová hra, nemám problém jim za to dát nějakou rozumnou částku, ale nejdřív mě budou muset opravdu přesvědčit že jejich mod stojí za to.
    • Ať jim za kvalitní mody platí sám Blizzard a ne hráči. Blizzard přeci na těchto modech vydělává - vždyť modifikace prodlužují hratelnost her a to je zásadní.

Fanouškovské modifikace by měly být vždy zdarma bez výjimky. Modeři jsou odměňováni náležitou úctou komunity a u opravdu dobrých moderů i nejspíše velká příležitost v podobě získání práce pro nějakého vývojáře apod.

Třeba TES má svou velkou moderouskou komunitu. Všechny modifikace jsou zdarma. Někteří modeři už získali řadu odměn včetně pracovních příležitostí.
      • Ještě bych doplnil: Nebuďte hlupáci! Blizzard jen našel další příležitost si vydělat a bude to zase na úkor hráčů. Jistě, ta provize asi nebude příliš velká, ale je to provize bez rizika - veškeré riziko je přesunuto na modery a veškeré náklady na hráče. Nechápu, jak tomuhle můžete tleskat a neuvědomovat si negativa. Nechápu, proč by sám Blizzard neměl ty nejlepší odměňovat, protože ti nejlepší jen Blizzardu vydělávají. Mimochodem, jen to dokazuje vychytralost Blizzardu a vysvětluje jeho úspěch - udělá negativní věc a hráči mu ještě slepě tleskají. *7*

Opakuju: Pokud je modifikace kvalitní, pokud se hráčům líbí a je hodně hraná, měli by to vydavatelé her odměnit sami, protože tyhle modifikace vydavatelům her vydělávají a to nikoli málo. Kolik by se prodalo třeba Skyrimů, kdyby nebyl výhled velkého množství modifikací? A tohle podle mě platí více či méně u vše her.
        • Díky za mínuska. Bohužel vám nedochází situace do detailu a neuvědomujete si, že by šlo vše vyřešit lépe a hlavně tak, aby zase hráči nemuseli platit - viz jak jsem to už popsal. Mimochodem, už vidím, jak dá modder na svůj mod cenu 1 dolar a jak nějaký nebožák ten dolar fakt zaplatí, pak se podívá na výpis z účtu a dojde mu, kolik vlastně na transakci zaplatil. Takže kromě příspěvku na moddera (to je správně, ač bych volil lepší cestu), dáme příspěvek na blizzard (ten to fakt nutně potřebuje, co hra, to hit - pro mě nepochopitelné, ale dobře) a dáme příspěvek ještě bance (případně obdobné firmě). Výborně! *3*

Ještě nezapomeňte při tom všem blizzardu tleskat, jak je hodný, že dává hráčům možnost dělat vlastní modifikace (na kterých blizzard vydělává už nyní) a jak je hodný, že si dal tu práci a spustí pro moddery jakýsi trh modifikací (což je mimochodem jen investice vedoucí k dalším ziskům a nikoli nějaký dobrý skutek pro hráče). *7*
        • Protože je jednodušší si negativa neuvědomovat. Ano, tento Blizzardem navržený systém může fungovat dobře. Ale také nemusí, jak jsi sám popsal.

Ale než si to uvědomit, tak je lepší nazvat opatrnější kritiky komunisty a Viz celá Česká republika.
          • Fungovat bude dobře - je to Blizzard a tomu věci vychází. Jenže idea je prostě obrácená - já mám zcela opačnou ideu. Ať platí velké firmy za práci jiných a nikoli, ať všichni platí velké firmě za práci jiných. Moder platí svým časem. Hráč platí svými penězi. Blizzard inkasuje. Členové fora tleskají a přejí Blizzardu maximální zisky bez rizika. *2*
            • Black_Hand
              takze kdyz neco neni problem a muzu z toho rozumnou cestou, ktera nesmrdi, neco vytriskat tak je to spatne? stejne ve vysledku vsechno zavisi na tom, jak se rozhodnou modderi a hraci. blizz investoval do platformy, k nicemu nikoho nenuti, a kdyz se to ujme tak se to ujme a kdyz ne tak ne.

a obratne ignorujes me prirovnani k vyrobcum televizi a prehravacu...
            • Náklady jsou pokryty zvýšenými prodeji hry díky modifikacím. *3*
            • Black_Hand
              proc? poskytnou jim nastroje a navic co blizz ted dela je, ze poskytuje i bezplatny hosting, bezplatny vyhledavac s mnoha uzitecnymi funkcemi a tak dale. takze na nejakem malem procentu nevidim zadny problem.

a navic nejak porad nevidim duvod, proc by si modder nemohl rict za svou praci o nejake penize od tech co to ve vysledku pouzivaji. blizzard neni jejich zakaznik, hrac je. v podstate si stezujes si na to, ze vyrobce televizi ci prehravacu vydelava pochybnym zpusobem na filmovem prumyslu. samozrejme, ze mody typicky hodnotime financne mene, nez regulerni hry, a to i kdyz mod je lepsi nez regulerni hra, ale principialne je ohodnoceni neci dobre odvedene prace na miste. nektere mody si to rozhodne zaslouzi.

a proc se neoprit i do valve, ze ano. co je na tom tak spatneho, ze valve da praci lidem, kteri o ni stoji, a da jim moznost udelat neco na co muzou byt hrdi? navic, kdyz si vezmu treba portal, tak pribeh tam psal erik wolpaw a chet faliszek, kteri rozhodne nebyli z puvodniho tymu narbacular drop. a ano, je hloupe, ze se lidi nezajimaji o to, odkud ty napady prichazi. nicmene pro puvodni vyvojare je to rozhodne vyhodne a take je videt, ze valve podporuje zajimave projekty.
            • Tak nějak ti z úvahy vypadlo, že by skutečně bylo víc fér, aby zisk modderovi platili tvůrci hry.

Jako třeba VALVE. To stejně jenom najalo kde koho, pláclo na to svou značku a Gabe je bůh.
            • Black_Hand
              nejak ti s ti rovnice vypadla zisk moddera.
  • Diablo 3 pro PS3 na třech nezávislých světových shopech.

http://www.play-asia.com/Diablo_III/paOS-13-71-bp-49-en-70-49o3.html
    https://www.coolshop.dk/catalog/product/66994-diablo_iii_3_ps3
    http://www.redcoon.de/B362894-Blizzard-PS3-Diablo-3_Rollenspiele-Adventure
    • Overwatch
      Zrovna jsem o tom napsal :) http://games.tiscali.cz/tema/ps3-verze-diabla-iii-se-objevila-v-nemeckem-obchode-59631

Ale play-asia.com a coolshop.dk jsem tam neměl, díky za tip, doplněno.
  • Veskoslav
    Jak jde vidět, tak s prominutí spousta šášulů i nepřečetla, co vlastně tento obchod a potažmo platby znamenají. Ono to znamená, že tvůrce vytvoří mód s nástroji Blizzardu či nikoliv, ten mód umístní do tohoto obchodu a je jen na tvůrci daného módu, zda-li ho zpoplatní. Jakmile ho zpoplatní, dostává Blizzard "provizi". Ale ono je snažší tu nadávat na Blizzard....
    • Ne, je to špatný systém a nebezpečný precedens. Pokud chce Blizzard dát moderům příležitost k výdělku, nechť ty nejlepší modifikace sám odmění nějakou tou částkou.
      • Ale, kdo nejlépe zhodnotí co je dobré a co ne, než samotná komunita. Vy, pořád hledáte někde ďábla, kde není.... Strach má velké oči.

A jinak jestli bude jednou chtít Blizzard peníze za mapy, tak to udělá. Tak na co se bát ? Pak budeš muset kupovat nebo nekupovat a nehrát či od nich nekupovat hry. To je jediná možnost, ale zatím to vypadá dobře a já dávám pomyslný palce nahoru.

Werdes, alias Werde
        • Bože, nauč se číst... Samotná komunita přeci ty nejlepší modifikace vybere a na základě tohoto výběru by pak měl být moder odměněn samotným Blizzardem a nikoli hráči. Jednoduché, ne? *7*
          • remm
            to Z.Z. to odmenovanie co popisuje ma Valve zavedene v TF2 a bude v Dote 2. A ty si myslis, ze tu odmenu, ktoru Valve da autorovi ma odkial? Je to urcite percento z predaja jeho modu, zbytok si berie Valve zato, ze mu propaguje jeho mod, pouziva ich "tools".

Rozdiel je ale v tom, ze Blizzard dava kazdemu sancu "predat" svoj mod, ci je kvalitny abo totalny odpad. Zatial co napr. Valve si vybera a potom mu vlastne robi reklamu zadarmo, lenze tym padom, sa moze stat ze vymyslis oblek do Doty 2 ale iny bude mat rovnaky skin len inej farby a daju na store jeho bo sa im bude zdat prirodzenejsi...
          • remm
            v globale. ak je mod perfektny, ti ludia su davno odmeneni...mozem ti uviest desiatky prikladov kde mod prerastol do hry, resp. ludia co ho ztvorili sa stali vyvojarmi v profi firme ( a to je ovela vacsi uspech ako nejaka jednorazova financna ciastka)...aby som len netaral, tak napr. Red Orchestra, alebo Minecraft a tusim industry mod (kde uz to patri pod kridla Mojangu), alebo ochvilu budu zaujimave hry na crytek enginu.

tym chcem povedat, ze to riesenie, co blizz ponukol je fer, vsetko bude na jednom mieste. a ak bude mod perfektny o buducnost vyvojara sa bat nemusis.

EDIT: uz to ze hra sa da dobre upravovat a samotni autori vychadzaju v ustrety je obrovska pocta a odmena zaroven. alebo mozes zacat od nuly, kupis alebo vytvoris engine plus tonu dalsich veci okolo a ak hra nebude mat predaje tak riesis v extremu samovrazedne sklony (Homeworld, Amalur...)

EDIT 2: http://games.tiscali.cz/oznameni/dota-2-spousti-oficialni-obchod-nebude-pay-to-win-59607 ...bude sa to predavat, tak par percent ide Valve, cize princip uplne rovnaky.
            • Cotillion, to je přeci úplně jasné a já to tu jasně napsal. Myslíte si, že blizzard a další firmy vydávají vývojářské nástroje z vlastní dobroty?? Jistě že ne! Dělají to proto, že pak mohou modeři vyvíjet modifikace, které zásadně prodlužují hratelnost té či oné hry, což zase generuje zisky. Proč by tedy měl blizzard platit za ty nejlepší modifikace? Protože by měl ukázat, že si váží práce těch nejlepších a že tuto práci umí ocenit i finančně. Nevidím důvod, proč by měli platit hráči. Už jsem to tu popsal a nebudu se zase opakovat. Logiká je naprosto jednoduchá a správná.
            • @Z.Z. - To co je za debilny napad, ze ked niekto vyuzije prostriedky, ktore mu poskytol Blizzard, spravi z toho content pre ludi a Blizzard by mu mal za to zaplatit a potom to dat zadarmo ludom? Preco preboha? Tuto myslienkovu postupnost nechapem...
            • remm
              .
            • Když si přečteš mé příspěvky, zjistíš, že jsem psal i to, že moddeři nezřídka najdou uplatnění díky svým modům a také to, že pokud by se mělo teda za některé modifikace platit, tak ať platí vydavatelé her a nikoli hráči. Já bych tedy náklady přenesl na ziskuchtivé vydavatele her a nikoli na hráče. Důvody jsem už napsal a není důvod se opakovat.
    • Konečně rozumní člověk, který hned nevidí spiknutí, které vede EA proti hráčům za účelem je oškubat a udělat z nich stádo oveček. Chápu tvůrci módů, že chtějí za své dílo nějaký zisk. Určitě to bude pořádná mapa či více map/ mód, a samotný tvůrce bude mít na kontě již více děl, kterého budou reprezentovat a zaplatit 1 či dva dolary, je směšná částka, ale je možné že budou stát i více, ale když bude kvalita dobrá proč ne. A prosím odpustě si, že to má být zadarmo, že Blizzard bude po čase nutit hráče kupovat mapy nebo koupené módy budou dávat výhody nad jiným hráčem, který právě ten mód nevlastní.......

Jsem zvědaví, jak se to rozhýbe, mohl by to znamenat pořádný bum v nových mapách, které budou určitě pořádně udělané. Každý moder se bude chtít pochlubit, jaký je to borec a co dokáže udělat. Je to pro komunitu dobré, ale SC to nepotřebuje, ten jí již má. Jen jsem zvědaví, jak to udělají s placením. Že by si hráč koupil nějaké body, za reálné peníze, jako 1 000 bodů za 10 dolarů a mapa by stála 100 ? Na to jsem zvědaví, asi si koupím SC 2 dříve čekal jsem, až na datadisk, ale asi si pospíším .D

Váš Wedes, alias Werde
      • Hovořit o spiknutí je samozřejmě nesmysl. Snaha dosáhnout zisku není spiknutí. Zároveň hovořit o bohulibé aktivitě blizzardu vedoucí k maximální spokojenosti hráčů a moderů bez jakékoli snahy vydělat je ovšem téměř naivita či bláznovství. Pro blizzard jde o jasnou a rozumnou investici. Nemohu to blizzardům vyčítat - je to rozumné, je to promyšlené pro blizzard. Ovšem naopak hráčům mohu vyčítat, že tak nekriticky tohle přijímají a to ještě dokonce s nadšením. *1*
    • Vrook
      Vždycky je snazší nadávat, než pochopit. Viz celá Česká republika.
      • hm, většina kritiky současných poměrů je na místě. Nedivím se, že mnozí lidé raději jen kritizují, než aby se ponořili do chybných či podivných idejí, které jsou nám prezentovány. Jistě, když se stokrát zopakuje pitomost, stává se pravdou. Na to se ostatně spoléhají současné "elity" našeho národa. *3*
      • Aha, nejdřív odsoudíš falešné předsudky vůči Blizzardu (v pořádku) abys hned na to hodil celou ČR do jednoho pytle. Tak tomu se říká pokrytectví...
        • Vrook
          Ano odsoudil jsem falešný předsudky vůči Blizzu, abych pak na základě vlastních zkušeností odsoudil většinu populace ČR použitím nadsázky, kterou slohově (!) generalizuju na celou ČR. Whats the big deal?
        • Za co ho můžeš kárat, je to že do herního magazínu tahá politiku.... A jestli je to či není pravda to necháme na našich dětech, které to poté zhodnotí :)

Werdes, alias Werde
          • Vrook
            Já jsem sem politiku nezatáhl. To jste si domysleli až vy. Jestli správně nebo špatně, to vem čert. *3*
      • Trefné. +1
  • BoB.2
    Mě se líbí vkládání reklam do her taky dobrá masáž.
    http://bonusweb.idnes.cz/v-budoucnosti-by-hrani-mohla-prerusovat-reklama-sony-to-patentovalo-1jg-/Novinky.aspx?c=A120601_162426_bw-novinky_anb

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit