Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • RIP Oculus
    • Někdy si človek přeje aby se to na kickstarteru nezafinancovalo,
      Přišel Jsem ,Jsem, Pozvracel Jsem se
  • Stejne se z toho každý po hodine poblije. *1*
    • bylo mi docela šoufl po prvním používání, ne až tak z nativních her, ale hlavně z her jako Skyrim , Mirrors edge, F3 tj. těch, které nemají nativní podporu a spustíš je pouze s dalšími 3rd party ovladačemi v ne zrovna stejné kvalitě (jako nativní).. do dvou dnů jsme si ale zvyknul a jediná hra, u které mi je po delší době nevolno - je kupodivu nativní HL2 (to je dáno především tou okamžitou akcelerací postavy)
    • Slabším jedincům nikdy takový věci nepatřili do "rukou" *3*
      • A jak se takovy slabsi jedinec pozna ? *8*
        • Slabsi jedinec se pozna tim, ze ma mozek. Problem, je v tom, ze tady se snazite osalit, geneticke naprogramovani Vaseho mozku, ktery vyzaduje i jine typy podnetu nez je vizualni.
        • Nosí rovnej kšilt.
        • Velkyma recma na internetovych forech o slabsich jedincich...
          • Asi bych tam musel dát minimálně tucet smajlů, abyste pochopili nadsázku, že?
  • Se mi libi, jak ten samy Jack co v diskuzi o konzoli kdakal neco o haterech tady vymysli tisic duvodu proc OR selze a pritom to nevidel ani na obrazku a jako tresnicku na dort prihodi neco o umele exkluzivite a "pocitu ze mam neco uzasnyho" pricemz konzole, telefony, auta a hromada jinych spotrebnich veci neni o nicem jinym. *15*
    • smejki
      Jack je záměrně debilní trollí account. To jste si ještě nevšimli? Vždyť ta systematická blbost z toho přímo sálá.
    • Jack1947
      Coz je nesmysl, jen tomu neprikladam moc dulezitost. Moc tomu neverim, jasny nekdo si to holt vylozi jako HATE tak prosim. ( Ja myslel ze hate vypada jinak no).

Je rozdil, kdyz 50lidi nebo klidne uplne vsichni tomu veri a jeden , clovek , co proste neveri ze to tak bude a nemusi to videt (oto lepe).

Ja se uz nedivim nicemu, tak aby si mel klid, ze ses to ty tak jsem tedy HATER. ( na obrazku videl, nevadi). Muj nazor je takovy, A ano 3D rad nemam. (doufam ze dusicka ma klid). *4*
  • Zajímalo by mě, jaký vliv to bude mít na zdraví. Aby pak očaři neměli více pacientů...
    • MickeyMutant
      O zdraví očí bych strach neměl a o zbytek těla vlastně taky ne. Tělo si totiž samo řekne, že mu něco nevyhovuje a když budeš přesto tlačit na pilu, tak ti bude blbě, bude tě bolet hlava, v nejhorším budeš mít závratě a budeš zvracet.
      • Jack1947
        Pak nejake ty epilepticke syndromy na sebe nenechaji dlouho cekat, hlavni je ale ze budu mit helmu za 8-9 tacu a budu velkej kluk ne ? *15*
        • Mozna by jsi mel zustat u deskovich her co ?
    • GlaDOS
      Moderní LCD obrazovky na rozdíl od CRT monitorů nevyzařují radiaci. LCD obrazovka v Riftu není tak jasná, aby ti vypálila zrak jako pohled do slunce. O ostření očí se starají čočky v Riftu, takže tvé oči se neunaví. Respektive se neunavují o nic víc, než například hleděním do obyčejné obrazovky nebo čtením knihy. Jediný problém bude snad v tom, abys měl správně nastavené IPD. Teoreticky by ti to mohlo rozhodit oči při dlouhodobém užívání. Ale špatně nastavené IPD poznáš na první pohled.
      • jakpak ho poznáš na první pohled ve hrách? snažil jsem si ho nastavit, snad se mi to už podařilo.. rád bych si to ale ověřil
        • GlaDOS
          Jen pro upřesnění, já Oculus ještě nemám. Ale poznáš to podobně jako u brýlí, které nemáš na míru udělané a středy skel nejsou vycentrovány na středy očí. Ty tě pak po chvíli začnou bolet. Když máš pocit, že tě optika nutí šilhat a až podezřele moc unavuje zrak, je něco špatně.
  • Takže SDK zamknou a budou (vedle svých her) prodávat OR patche k ostatním hrám přes svůj distribuční kanál? To je podle mě cesta do pekel... *7*
  • MickeyMutant
    Zajímalo by mě, jak bude náročná implementace na Oculus. Bude to relativně snadné a levné a většina her bude "Oculus compatible", nebo bude úprava složitá a prosadí se spíš "Oculus exclusive" tituly. Tohle bude důležité, až půjde o masové rozšíření, pokud se tedy v dohledné době podaří dotáhnout technické problémy.

Podle toho, co čtu, se mi zdá, že tvůrci Oculusu se budou snažit míchat do věcí, které by v zájmu co největšího rozšíření a dluhodobých zisků měli radši nechat plavat. Budou se asi snažit držet nějakou kontrolu nad softwarem (čti rejžovat z licencí), místo aby se soustředili jen na hardware a jeho maximální přívětivost pro vývojáře a zákazníky. To by mohl být ve vzdálenějším horizontu slušný hřeb do rakve téhle poslední virtuální reality.
    • GlaDOS
      To už ale víme, jak je implementace složitá. Skoro vůbec není. Je to v podstatě jen shader a omáčka okolo. Ven ti lezou kromě surových dat o pozici i data připravená, takže to máš bez nějaké větší práce. A to nemluvím o tom, že dva nejoblíbenější enginy mezi indie vývojáři (protože u nich má Oculus teď ze začátku největší šanci) už mají podporu implementovanou. Daleko složitější a důležitější je správně udělat hru tak, aby ti nebylo nevolno. Je třeba co nejvíce omezit cutscény, co ti berou ovládání, je nutné omezit kývání hlavy, je třeba správně odhadnout výšku hráče, grafici musí co nejvíce dbát na správné měřítko... Je toho hodně.

Rejžování z licení se mi moc nezdá. Jak už tu napsal pet, bylo by to jako nechat si platit za podporu gamepadu, což se mi zdá docela mimo.
      • a především na akcelari postavy... například nevadí mi kývání hlavou, ani cutscény, dokážu si zvyknout.. ale akcelerace z 0 na X v okamžiku, bez nějakého plynulého přechodu - případ HL2.. tak z toho, je opravdu po nějaké době blbě.
        • GlaDOS
          Některým lidem také dělají obtíže schody.
      • MickeyMutant
        Implementací samozřejmě myslím i to, o čem se zmiňuješ a končíš slovy "Je toho hodně". Z některých konkrétních zkušeností, popisovaných na netu, to vypadá, že s tím rozhodně nějaká práce ještě bude.

A chybu s vytěžováním produktu přes licence a podíly nakonec doufám neudělají. Byli by dlouhodobě sami proti sobě. Jak ale podniky bobtnají a finance přichází odevšad, tak často přestává být jasné, kdo rozhoduje a levá ruka neví, co dělá pravá.
        • GlaDOS
          Tak to je pravda. Vychytat všechny ty drobnosti okolo nebude až tak lehké a hlavně to ještě není úplně zdokumentované. Existují určité zásady ale bude záležet hlavně na vývojářích, jak se s tím popasují.
    • Ja nevim ale prijde mi ze presvedcit vyvojare aby delali software kompatibilni s jejich hardwarem je asi tak to uplne nejdulezitejsi pro nejvetsi rozsireni... Pokud nebude software tak nikdo nekoupi hardware a pokud nikdo nekoupi hardware tak nikdo nebude delat software.
      • MickeyMutant
        Proti přesvědčování vývojářů přece nic nepíšu. Píšu o obavě z toho, že se budou snažit udržet kontrolu nad softwarem v míře větší než nezbytně nutné. Ke škodě Oculusu (Okulu? Okula?*4*).
        • No, to by bolo ako snažiť sa licencovať podporu gamepadu v hrách... Proste blbosť. A implementácia samotná naviac nie je nič moc zložitého, v podstate takmer to isté, ako TrackIR, takže ani žiadna veľká novinka *3*
        • V tom pripade se omlouvam a jako bych nic nenapsal... :D
  • tonnymontana
    tak to je pro oculus jen dobre. u nazvu novinka jsme se se spojenim EA lekl ale po prcteni je to ok:) Urcite budu rad i za software vyuzivajici oculusu jako navigace nebo vyvojarske nastroje. Hry jsou pak jasna vec a myslim si ze vetsina vyvojaru se pri dobrem rozsireni bude snazit zajistit podporu. ono honde zalezi jak se jim povede oculus protlacit do domacnosti. nic se nevjedna pokud to nebude mit dostatek lidi, potom by na to nikdo nedelal sw. Ja verim ze diky cenove politice kterou carmack naznacil, financnim injekcim a zajimavemu teamu se jim to povede. Dev kit s cenou kolem 300e je snad drazsi nez bude offic verze popripade nejake bundls. Myslim si ze firma bude tezit penize z jinejch koncu nez je prodej samotnejch brylí. Uvidime nechame se prekvapit kazdopadne uz ted na to dela hodne lidi aplikace/hry a to i par velkych hracu. O oculusu se pise v podstate nekolikrat do mesice coz je take dobre znameni. mno drzme jim palce. Nvidia a jejich virtualni bryle jsou oproti okulusu spise pokusem o vtip davno proverene nefunkcni cesty.
    • Pro budoucnost Oculusu je důležitá cena a podpora software. Oni nechtějí, aby si to koupilo pár nadšenců. Chtějí to globálně rozšířit.
      • To hej, na to práve doplatil TrackIR, a výsledok? Za upravenú webkamerku a chatrnými led-parohami dá človek 200€ a seriózne sa to dá použiť akorát v hardcore simulátoroch *7*
        • Track IR je jako 10% produktu OR, nesrovnatelné
    • MickeyMutant
      Opravdu myslíš, že retail verze, která má být pokročilejší než developer kit, bude levnější?
      • To tvrdia vývojári *2*
        • walltar
          No posledně, když to tvrdili, tak to myslím bylo před tou velkou investicí ... myslím, že když ti někdo přiťukne $75mil tak to může trošku změnit business model. Osobně se trošku bojím, aby to tomu projektu spíš neublížilo ... investor bude chtít co největší návratnost, najme si nějakého análitika a budeme mít po srandě.
          • tonnymontana
            waltar: jo taky se trosku bojim ale to se muze stat komukoliv ja doufam ze ty penize spise nez na vyvoj hw ktery uz by mel byt hotovej pujdou na propagaci a rozsireni preci jen pokud jak rikas autor bude chtiti navratnost investice tak masove rozsireni je asi jedina moznost, pokud to bude mit par nadsencu tak se to nevyplati. Jen at delaji stanky na vystavach a ukazuji to redakcim myslim si ze kdyz se ta cena podle vyvojaru opravdu bude drzet pod 300e jen za bryle, ma sanci to uspet. Treba pro me ktery by si nekoupil konzoli za 300e by sel do virtualni reality hned:) a myslim si ze lide jako ja kolem 30let drzi finance v rukou preci jen lidi do 20let kteri si vydelavaji na zivot praci a maji volnych 300e moc neni. Deti kolem 15let je hodne co to budou chtit ale tam zase dava penize rodic coz pocitam kolem tech 30-45let. Opravdu zalezi na prezentacich preci jenom hodne rodicu koupi konzoli aby meli od deti pokoj a ví ze za 400e je maji zamestnane ihned co prijdou ze skoly. Ja doufam ze se podari nalakat jak starsi hrace tak i mladsi dejme tomu prostrednict rodicu a nakonec i vzdelavaci sw pritahne vyvojare a skoly. preci jen hodne enginu simulujicich vesmir a poletovani si k hvezdam bude s OR bezkonkurencni. Dokazu si predstavit ze se OR pri spravnem managerskem pristupu dostane jak do skol tak i do nemocnic a diky tomu bude daleko vice lidi vedet co znamena VR popripade OR. Ja vyvojarum verim kdyz si vezmu ze uz ted davaji vyvojarum editacni program,y na tvorbu beta her a dem popripade sw, rekl bych ze se dukladne pripravuji na zazeh a carmack se po nekterych horsich vysledcich jeho nedavne prace poradne postara aby to nedopadlo treba jako reputaci ID tech
            • tonnymontana
              jeste dodam ze kdyz jsem videl oculus + chodici plosinu kde jste v pasu tzn sprintujete ve hre jen kdyz opravdu zacnete bezet tak to byla opravdu bomba Wii sporty dostanou uplne jiny rozmer a i fps se stane v podstate hodne realisticka v urcitych prvcich. Pocitam ze treba americka vlada pouziva na trening urcitych jednotek podobne techno jiz dlouho preci jen jak jsem videl to video co bylo toceno snad v nejakem americkem poradu ala snidane s novou hodne mi spadla celist. Hrac mel samozdrejme v rukou maketu zbrane a na hlave oculus. Bylo to uchvatne. ted me napada kdyz uz je to i v tak poradech pro masy , dava mi to trosku vic na klidu ze se OR stane alespon ze zacatku stejne popularni jako wii. casem jine verze treba stejne normalni jako mys nebo klavesnice. Vemte si i joystick nebo volant, kvalitni stoji hodne tisic a moc lidi to doma nema presto je kazda zavodni hra podporuje tim jsem chtel rict ze ze zacatku to nemusi byt astronomicka cisla prodejnosti. je to jako u zombiku.. jsou pomalí ale za par hodin je jich plna zahrada:D
  • ale joo...mňa presvedčili....chcem to určite mať raz, ale nie na hry, ale na filmy....a na 3D som úplne perzistentný, zvládnem i 10 hodín vkuse, takže myslím, že ani s týmto nebudem mať problém..už nech tu je konečne niečo takéto revolučné a normálne dostupné...
  • ...jsem jedinej, komu ten chlápek připomíná Jobse?
  • Šéf EA partners...fuj, to zní děsivě. Takovej člověk už o sobě nemusí říkat nic dalšího *1*
    Jak se někde objevjej prachy, je jen otázka času, než se na to namotá smečka gaunerů. Ocelovej zákon.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit