Classified: France '44 – recenze povedeného „XCOMu“ z druhé světové války
-
Je celkem logické, že použití střelné zbraně na kontaktní vzdálenost bude mít mizernou šanci na úspěch. Zvlášť s dlouhou zbraní, kterou je snadné chytit za lauf a odstrčit ze směru. Nebývá na to animace, ale tak bych si to představoval. Xenonauts 2 jsem nehrál, ale takhle to má vyřešené i Jagged Alliance 2. S útočnou puškou pak stačí odstoupit o dva kroky (se sniperkou ještě dál) a už je přesnost podstatně vyšší. A když se posuneme do fantasy, tak BG3 i stolní D&D mají taky citelné nevýhody na střelbu, když je cíl dost blízko na to, aby do tebe strčil (pokud to neeliminuješ featem).
Na problém s tím, že můžeš loadovat jako zběsilý a výsledek je pořád stejný, jsem narazil u více her. Prostě používají seedovaná pseudonáhodná čísla a seed ukládají do save filu. Někdy kvůli možnostem přehrát si misi po skončení jindy prostě jen tak (možná právě kvůli zneužívání loadů). Musíš tu řadu rozbít jinou činností a ne opakovat pořád to samé.
-
Vítám každý klon X-COMu, bohužel vývojáře postihuje jakási podivná infekce. Klony jsou hratelné, dobré, většinou zábavné. Ale zmiňovná náhodnost střelby, tlačení do střelby či spěchu, totálně potápí taktičnost hry. Momentálně po půl roce zkouším co nového v Xenonauts 2 a mám z toho dost rozpačité dojmy. Neustále se vývojáři plácají po zádech, jak vylepšují AI enemáků i cicilistů a přesto civilisté přesně nabíhají před nepřátele, nepřátelé lezou naprosto chaoticky, ideálně sami po mapě a střelba, to je případ sám pro sebe. Přesně jak je popsáno. Stoupnu si na pole vedle ufáka, střelba jednotlivě 95%, dávkou 68%. I po asi deseti loadech, ani jeden zásah. Takže co? Přijít za vývojářem, stoupnout si vede něj a hasákem mu urazit palici? Ty vole, a já myslel, že máš hodně velkou šanci, že minu. A podobných debilit je hra plná. Ale prostě nic lepšího není. Děti se mydlí v tříprstých idiociích (WASD + střelba na myši), nebo soulovkách a žánr tahových taktických her je pro velká studia pasé. Ono by to asi moc nevydělávalo. Tak ať žijí prachy.