Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Miserius

    Jen doplním pro váhavce: Hra je součástí Game Passu na Microsoft Storu = první měsíc stojí 26kč, další 100kč a můžete pařit hned zítra.

    • Děkuji moc :) Nevím, zda můj NB rozjede tuto hru (ostatní Paradox hry ano, ale NB je už starší) a tohle je ideální šance, jak to zjistit, když už se dema nedělají. 

      Už jsem členem Game passu a už jen čekat na zítra a případně po měsíci koupit hru :)

      Ještě jednou moc děkuji za tip :)

      • Na Steamu je do 2h garantovaný refund

        • Aha, zas něco, co jsem nevěděl :) Nicméně, ačkoli to není případ této hry, tak se obávám, že u jiných her bych třeba ty dvě hodiny jen stahoval danou hru :) . 

          • Derp_1337

            Jak tady qwe6 napsal: ty 2hodiny znamenají 2 hodiny hraní. Hru si stáhneš, a pak si ji spustíš a můžeš ji třeba hodinu a 59 minut zkoušet.

            Tu zkoušku musíš ale provést do 2 týdnů, nikdo ti nebude refundovat hru třeba 5 let starou, kterou jsi ani jednou nehrál.

          • jsou to tuším 2 týdny od zakoupení a pak 2h od spuštění. tj. stahování (pokud je přes Steam a ne až herního klienta - jako to má třeba War Thunder) se do toho nepočítá.

      • Houdini

        Presne na takéto veci je ten Game pass dobrý. Za mesiac - dva si vyskúšaš čo chceš a potom prípadne kúpiš, niečo si dohral, niečo ťa už aj omrzelo a pri niektorých zistíš, že to nestojí za to poprípade to nerozbehá tvoj PC.

        • jj, to je pravda. Já na NB hraji právě jen strategie od Paradoxu, na vše ostatní mám XBOX, tam jsem to také zkoušel...

  • triptich

    václave! takto sa nedohodneme. mne je jasné, že CKIII bude pecka, ale ako mám teraz odolať kúpe, keď si v recenzii vymaľoval ten stredoveký svet tak krásne?

    nič to, vidím, že "kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ". ale ešte nejaký ten čas ostanem pri starom CKII. predsalen je potrebné sa nejak slušne rozlúčiť s dynastiami kráľov, ktoré ma spravádzali toľké roky.

  • Hezké, ale je to paradox, takže se to bude dát koupit až tak za 10 let až ohlásí CK4 to půjde konečně koupit jako komplet kolekce na HB za rozumné peníze i se všemi 20 DLC, které jinak v akci vyjdou na 150+ a bez akce 300+ E

    • triptich

      chyba lávky. paradoxie hra sasvojimi DLC-čkami zdokonaľujú, ale už samotný základ býva perfektný a bez akýchkoľvek problémov plnohodnotne hrateľný.

      a potom je tu samozrejme fakt, o ktorom píše kolega nižšie. za tie stovky a tisíce hodín v hre je suma investovaná do kompletnej edície smiešna. + netreba zabúdať, že to nie je suma jednorazová, ale rozdelená na roky životnosti hry.

      • Derp_1337

        Pro většinu lidí je ta investice do kompletní edice jednorázová.

        Jenom největší skalní hráči ty jejich hry hrajou průběžně jak vycházejí DLC. Většina lidí to hraje nárazově: chcou si koupit hru a pak si to zahrát se všemi dostupnými DLC v té době.

        • triptich

          v tomto prípade vyhadzuješ zbytočne peniaze. paradox má vlastnú DLC politiku a veľa ich DLC-čok nie je vôbec potrebných pre plnohodnotný zážitok z hry, ak jej neplánuješ venovať tie stovky hodín. potom záleží od hry, ktorú chceš hrať, ktoré DLC sú pre teba "potrebné" a ktoré môžeš veselo ignorovať. dôležité mechaniky sú vo väčšine prípadov v patch-och, ktoré prichádzajú
          zdarma a obsah DLC-čka teda v hre ani nepostrehneš.

          + naskočiť do CKII so všetkými DLC-čkami chce naozaj, ale naozaj hodnú časovú investíciu a keď ju podstúpiš, tak sa vrátime na začiatok - vstupná suma sa ti vynahradí v tých stovkách a tisícoch odohraných hodín. Ak si chceš hru len vyskúšať, v pohode stačí základná hra a tá je dosť často v akciách "za babku"

          • Souhlas, pokud tomu nechcete/nemůžete věnovat stovky a více hodin, tak pro vás nemá cenu kupovat DLC a i tak vám hra poskytne víc než dost zábavy (crusaders kings II rozhodně už v základu). Pro CK II s omezeným časem se dá uvažovat o DLC: Old gods, Charlemagne kvůli dřívejšímu startu (a možnosti zahrát si za české/moravské pohany). Případně Way of life, Holy fury nebo The Reaper's Due pro některé mechaniky. Ale většina ostatních je už pro ty, co ve hře stráví opravdu spoustu času a ty co jsem vypsal spíš využije někdo, kdo ve hře nějakou dobu stráví.

            Jinak (většinou s novým DLC) vyšla i vyšší verze základní hry. Která pak má podrobnější mapu v některých částech světa, upraví některé začáteční podmínky pro některé vládce jako změna náboženství atd. Ale tenhle patch dostanou všichni kdo vlastní základní hru, není potřeba mít ani jedno DLC 😉

    • honcka

      Mám v ck2 utopených cca 200 euro, ale taky cca 2000 hodin, tj cena mi vychází nějakých 0.1euro na hod a to mi nepřijde vůbec špatný.

      • Derp_1337

        Lidem, co hrajou CK průběžně několik let v řadě, se to vyplatí.

        Lidem, co na to tolik času nemají, se to zas tolik nevyplatí. Já si CK2 zahrál před X lety, jak to vyšlo, a pak jsem si ho chtěl znovu zahrát před 2 roky a jenom jsem se díval na tu částku, kterou bych musel vypláznout za DLC,  která mě zajímala.

    • Miserius

      Překlad: Fabii si dnes nekoupím, za deset let budou mít lepší výbavu, raději budu do té doby doma a nikam nepojedu

      • ještě můžu jezdit s bmw, mercedesem nebo audi, když mám garáž plnou a hromadu aut, kterýma jsem ještě nejel.

        • No tak jezdi teď jinými auty a počkej jak se vyvrbí politika paradoxu. Potom ale je tvůj komentář zbytečný, když dáš přednost jiné značce.

          • v garáži mám i jiné škodovky, ale prakticky u všech platí to co jsem psal původně. Počkat až budou mít kompletní výbavu.

  • maros.goc

    Toto sú hry pre skutočných hráčov! Nový strategický kráľ! :O

    • lito

      Myslel jsem, ze skuteční hráči pouze mydli utopence v Zaklínači 3.

    • Jevo83

      Otazka znie, kto je viac? Skutocny hrac, ci neskutocny hrac? 😁 a ti hraci co hraju napriklad Raymana su aki hraci? A uvedomujes si, ze hranie hier je bez ohladu na zaner len travenie casu v nerealnom svete, ergo vsetci hraci su si rovni? ... neviem preco, ale niecim ma ten tvoj detinsky prispevok irituje 😁 btw ja mam teraz rozohrate Star Wars Fallen order, Watchdogs 2, Desperados 1, Settlers 7 a Runaway 3... kde sa nachadzam na pomyslenej stupnici skutocnych hracov?😁

    • TheGGG

      prej skutečný hráč.... tady si někdo zoufale dofukuje splasklé ego skrz hry

    • Maxianimal

      Á, další elitistický maňas alias opravdový hráč. K smíchu...

  • Hidden

    Moc hezka recenze, ted uz jen pockat den na vydani hry. ;)

  • Houdini

    Super recenzia, možno by som privítal viac porovnaní s CKII ak tam ovšem viac rozdielov je. Trochu mi vadí tá DLC politika a tiež aj keď sa mi páči ten "makeyourownadventure" štýl tajne som dúfal, že pridajú aj nejaký "challenge" mod kde by boli stanovené aspoň ciele.

    • Jako cíle můžeš využít achievementy. Určitě tam budou spousta "normálních" cílů jako za kulturu han ovládni maghreb (ano, z kousku Číny ((protože moc hratelných han charakterů není)) ovládnout sever Afriky) atd 😉 

      A ohledně DLC to vypadá, že trochu upraví jejich politiku a bude jich méně ale asi s větším dopadem. Min podle toho, že na začátku bude daleko menší omezení v hratelných státech/náboženstvích.

      Ale už mě svrbí myš, ať to konečně můžu začít stahovat...

  • Tusim od patchu 3.0 bola pridana do hry ikona kladky kedy ste vedeli ze uz armada sa nemoze vratit...vdaka tomu netrebalo nahanat armady cez polku europy ale longplay ste hrali v nejakej verzii 2.2 asi a tam to este nebolo...v CK3 to snad neni?maly zamok vedla kracajucej armady..

  • honcka

    Proč zmizel longplay CK3? Začal jsem se na to díval okolo půl pátý, myslel jsem, že to dokoukám a už to není k dispozici.

    • ales.smutny

      Zitra bude zpět. Byly nejasnosti kolem NDA, protože bylo fakt nejasně psané, ale ta hra nás naučila nedávat casus belli :)

  • Asi sem už starej. Sem v tom zmatenej jak lesní včela. Hraju hraju a najednou mi zmizela půlka území:)

    • ales.smutny

      Zkontrolovat Succession, to, jak se dědí a případně jak nastupuje vládce (dědictví/ volba) :)

  • honcka

    Zatím super, jediný, co mě štve jsou bitvy, který jsou otravný a nerealistický, kdyby existoval mod, kterej by vypnul ústup (armáda je po bitvě zničena) ten bych bral všema deseti. Nevím o žádném precedentu, kdy by se středověku armáda po prohrané bitvě prchala několik set km, tam by se v řádu týdnů přeskupila a znovu vytáhla do boje proti mnohem silnější armádě a cestou by obsazovala dobyté území. Historicky v drtivý většině konfliktů ve středověku proběhla jedna bitva a pak obléhání. To je vidět třeba u Saladina, kdy větší bitvy jsou v rozmezí let, nebo u stoletý války, kde bylo za tu dobu cca 50 bitev, v tom jsou započítány i šarvátky typu bitva třiceti, kdy proti sobě stálo na každé straně 30 rytířů.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit