Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hlavní problém je nakonec, že polsko má kmenové zřízení a tím pádem nižší supply limit, který se ještě se do toho počítá development. Je to sice někdy otravné, rozdělovat armádu třeba na osm částí aby si na chvíli oddechla a doplnila supply. A jinak kmenové zřízení u vaší provincie jde změnit na feudální za 500g, ikona na to byla zhruba nad levou částí budov v okně provincie.

    Víc mi vadí, že někdy po nástupu mladé osoby na trůn se utvoří velká skupina na snížení crown authority a zůstanou v ní i vévodové /králové s +50 opinion - i když trvá kolem roku než pošlou požadavky.  

    A po jednom takovém snížení jsem přišel o zákon "disparate tribes" a i když se mi povedlo zformovat western slavic union (což mi dalo absolute crown authority i bez nutnosti výzkumu), tak prostě nemůžu nikoho uvěznit, pokud to není ve válce... Počítám, že takhle by to snad fungovat nemělo.

    Ale jinak třeba stres je udělaný suprově, už to překvapilo hodněkrát s různými traity (shy, ambitious, greedy, sadistic i další). Některé traity dělají hraní o obtížnější a zajímavější zároveň 😀

  • vaclav.pechacek

    U toho supply limitu je právě asi záměrem, abys tu armádu vhodně rozdělil, ten pochod si zorganizoval a opět ty síly spojil až na bitvu. Což je ostatně celkem realistické zpodobnění středověkého tažení.

  • Ale některé věci mi teda dost vadí. Chtělo by to zapracovat na sňatkové politice - příbuzný, který má vlastní území si řeší vše sám. A koukám že jeden takový 16-17 let a manželka 40. No a jeho mladší bratr pro jistotu bethroyed s 53 letou ženskou. To jako vážně? A mít možnost to trochu ovlivňovat jako v CK II by taky neškodilo.

    Supply limity jsou taky místama dost šílené, farmland na mém území v polsku v zimě 1600 a v létě to bylo asi 2400 (moje armáda celkem 7k) a v docela velkém okolí to je prakticky to samé. To si mám jako pokaždé odběhnout do čech pro surky abych mohl zase chvíli cestovat v polsku?

    Pokud dám raid a chci do provincie která nesousedí s mojí, tak přicházím o 100 vojáků. Ale počítač mi to bez problémů pošle rovnou do prahy aniž bych si někdy všimnul, že přišel o jednotky (pravda, zatím nebyl čas to sledovat víc).

    A určitě jsem na něco zapomněl 🙂

  • Tak jsem si to zkusil za české pohany v roce 867 a nakonec to není tak hrozné, řekl bych že některé začátky v CK II byli težší. Ale spoustu pokusů jsem vzdal docela brzo, základ je aby velká morava nebyla o moc silnější a hlavně neměla alianci s byzantskou říší/francíí a taky je dobré aby následník/ci měli aspoň trochu přijatelné staty 🙂

    Pak se ještě hodí vyřazovat důležité členy rodiny/vlády z championů, zvlášť pokud podceníte soupeře, tak můžete mít pop první bitvě 2-3 mrtvé kancléře a nikoho koho dát místo nich - tady neexistuje žádné jednoduché invite to court jako v CK II... Pokud chcete pozvat další championy, tak vás to stojí prestiž a navíc to jde udělat jen jednou za tuším 10 let.

    Křesťané můžou vyhlašovat křížové výpravy už brzy po roce 900, ale zatím jsem si žádné nevšiml. Po nějaké době se jim navíc objeví cathar heresy. ohledně provincií s cizí vírou, doporučil bych max 4-5 od jedné víry - nechcete mít proti vám vzpouru s 10k armádou, to jsem tu válku rovnou vzdal a příště jim ubíral po provincii.

    Mapa je hodně dobrá, ale doufám, že časem přidají víc map modů, přece jen se občas hodí i to co zatím nejsou a v CK II byli. Taky to vypadá, že tady nejspíš provincie nebude mít možnost přidání dalších holding slotů, protože by to znamenalo předělání mapy.. možná nějaké příští DLC mapu trochu upraví, ale spíš bych s tím asi nepočítal. Každopádně si při obsazování provincie dávejte bacha, ať vaše armáda přijede na správnou část provincie. Jinak se pak budete jako já divit, proč to ještě není obsazené 😀

  • honcka

    Zatím super, jediný, co mě štve jsou bitvy, který jsou otravný a nerealistický, kdyby existoval mod, kterej by vypnul ústup (armáda je po bitvě zničena) ten bych bral všema deseti. Nevím o žádném precedentu, kdy by se středověku armáda po prohrané bitvě prchala několik set km, tam by se v řádu týdnů přeskupila a znovu vytáhla do boje proti mnohem silnější armádě a cestou by obsazovala dobyté území. Historicky v drtivý většině konfliktů ve středověku proběhla jedna bitva a pak obléhání. To je vidět třeba u Saladina, kdy větší bitvy jsou v rozmezí let, nebo u stoletý války, kde bylo za tu dobu cca 50 bitev, v tom jsou započítány i šarvátky typu bitva třiceti, kdy proti sobě stálo na každé straně 30 rytířů.

  • ales.smutny

    Zkontrolovat Succession, to, jak se dědí a případně jak nastupuje vládce (dědictví/ volba) :)

  • Tusim od patchu 3.0 bola pridana do hry ikona kladky kedy ste vedeli ze uz armada sa nemoze vratit...vdaka tomu netrebalo nahanat armady cez polku europy ale longplay ste hrali v nejakej verzii 2.2 asi a tam to este nebolo...v CK3 to snad neni?maly zamok vedla kracajucej armady..

  • Asi sem už starej. Sem v tom zmatenej jak lesní včela. Hraju hraju a najednou mi zmizela půlka území:)

  • Souhlas, pokud tomu nechcete/nemůžete věnovat stovky a více hodin, tak pro vás nemá cenu kupovat DLC a i tak vám hra poskytne víc než dost zábavy (crusaders kings II rozhodně už v základu). Pro CK II s omezeným časem se dá uvažovat o DLC: Old gods, Charlemagne kvůli dřívejšímu startu (a možnosti zahrát si za české/moravské pohany). Případně Way of life, Holy fury nebo The Reaper's Due pro některé mechaniky. Ale většina ostatních je už pro ty, co ve hře stráví opravdu spoustu času a ty co jsem vypsal spíš využije někdo, kdo ve hře nějakou dobu stráví.

    Jinak (většinou s novým DLC) vyšla i vyšší verze základní hry. Která pak má podrobnější mapu v některých částech světa, upraví některé začáteční podmínky pro některé vládce jako změna náboženství atd. Ale tenhle patch dostanou všichni kdo vlastní základní hru, není potřeba mít ani jedno DLC 😉

  • lito

    Myslel jsem, ze skuteční hráči pouze mydli utopence v Zaklínači 3.

  • Jevo83

    Otazka znie, kto je viac? Skutocny hrac, ci neskutocny hrac? 😁 a ti hraci co hraju napriklad Raymana su aki hraci? A uvedomujes si, ze hranie hier je bez ohladu na zaner len travenie casu v nerealnom svete, ergo vsetci hraci su si rovni? ... neviem preco, ale niecim ma ten tvoj detinsky prispevok irituje 😁 btw ja mam teraz rozohrate Star Wars Fallen order, Watchdogs 2, Desperados 1, Settlers 7 a Runaway 3... kde sa nachadzam na pomyslenej stupnici skutocnych hracov?😁

  • ales.smutny

    Zitra bude zpět. Byly nejasnosti kolem NDA, protože bylo fakt nejasně psané, ale ta hra nás naučila nedávat casus belli :)

  • honcka

    Proč zmizel longplay CK3? Začal jsem se na to díval okolo půl pátý, myslel jsem, že to dokoukám a už to není k dispozici.

  • TheGGG

    prej skutečný hráč.... tady si někdo zoufale dofukuje splasklé ego skrz hry

  • Jako cíle můžeš využít achievementy. Určitě tam budou spousta "normálních" cílů jako za kulturu han ovládni maghreb (ano, z kousku Číny ((protože moc hratelných han charakterů není)) ovládnout sever Afriky) atd 😉 

    A ohledně DLC to vypadá, že trochu upraví jejich politiku a bude jich méně ale asi s větším dopadem. Min podle toho, že na začátku bude daleko menší omezení v hratelných státech/náboženstvích.

    Ale už mě svrbí myš, ať to konečně můžu začít stahovat...

  • triptich

    v tomto prípade vyhadzuješ zbytočne peniaze. paradox má vlastnú DLC politiku a veľa ich DLC-čok nie je vôbec potrebných pre plnohodnotný zážitok z hry, ak jej neplánuješ venovať tie stovky hodín. potom záleží od hry, ktorú chceš hrať, ktoré DLC sú pre teba "potrebné" a ktoré môžeš veselo ignorovať. dôležité mechaniky sú vo väčšine prípadov v patch-och, ktoré prichádzajú
    zdarma a obsah DLC-čka teda v hre ani nepostrehneš.

    + naskočiť do CKII so všetkými DLC-čkami chce naozaj, ale naozaj hodnú časovú investíciu a keď ju podstúpiš, tak sa vrátime na začiatok - vstupná suma sa ti vynahradí v tých stovkách a tisícoch odohraných hodín. Ak si chceš hru len vyskúšať, v pohode stačí základná hra a tá je dosť často v akciách "za babku"

  • Maxianimal

    Á, další elitistický maňas alias opravdový hráč. K smíchu...

  • Derp_1337

    Lidem, co hrajou CK průběžně několik let v řadě, se to vyplatí.

    Lidem, co na to tolik času nemají, se to zas tolik nevyplatí. Já si CK2 zahrál před X lety, jak to vyšlo, a pak jsem si ho chtěl znovu zahrát před 2 roky a jenom jsem se díval na tu částku, kterou bych musel vypláznout za DLC,  která mě zajímala.

  • Derp_1337

    Pro většinu lidí je ta investice do kompletní edice jednorázová.

    Jenom největší skalní hráči ty jejich hry hrajou průběžně jak vycházejí DLC. Většina lidí to hraje nárazově: chcou si koupit hru a pak si to zahrát se všemi dostupnými DLC v té době.

  • Derp_1337

    Jak tady qwe6 napsal: ty 2hodiny znamenají 2 hodiny hraní. Hru si stáhneš, a pak si ji spustíš a můžeš ji třeba hodinu a 59 minut zkoušet.

    Tu zkoušku musíš ale provést do 2 týdnů, nikdo ti nebude refundovat hru třeba 5 let starou, kterou jsi ani jednou nehrál.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit