Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • pár lidí tu asi neví o čem mluví,za čechy je to snadné tak sem se rozhodl pro Dánsko,chvilku jsem válčil a zabíral dánske uzemí,což se povedlo a mhl jsem vytvorit Dánsko :) byl sem již třetí král v řadě na nejsnazší obtížnost.přes 30 let jsem se na hru defakto jen díval a vylepšoval hlavni město,uzákonil jsem si i že dědí vše co mam jen nejstarší syn,pk se vše zmenilo.Rusko mi vyhlasilo válku,což nebyl nejak zvlášť velky problem,odrazil sem jejich 7000 armadu ale hodne jsem tratil,jeste nez skoncila valka s ruske mi vyhlasilo Norsko válku,samozrejmě měli provincii min nez ja cca o polovinu,ma armada pri maximu byla 6200 vojaku,oni na me prisli s 13000,coz byl uz velky problem,zoldaci to vyresili ale opet kruté snizeni army skoro na nulu,odrazil jsem je a vyhral,ale vzbourila se mi ma zeme,takze opet valka a tady to zaclo,doma valka,opet Norove (netrvalo ani mesic a vyhlasii mi valku znova) norska armada tentokrat byla jen 8000,do toho zase rusove,behem boje se pridali jeste pomoranci,češi,vychodofranska rise a spousta malych statu,cca 30 let sem nevalcil jen vylepsoval,nikoho sem nestval ani mu nebral zadna uzemi,pouze sem udrzoval svou zem a mit otevrenych 17 válek mi prijde dost ujety a to vse na nejlehčí obtížnost,takze pokud tu nekdo pise ze je to hra na 10 hvezdicek tak je asi nemocnej.ano dam 10 hvezdicek pokud hraju za nejakou velmoc ale toto me vazne rozesmalo.zlatá europa universalis,toto je šit hra,tvurci by meli zapracovat na hratelnosti,na to abych si hru zahral nejakych 50 let bych vazne ty penize nedal.
  • mno nevím nevím,hraju to jiz asi mesic a nevidim vtom nic dobré,zda se mi to dost ujety.hral sem za švedy a kdyz uz udelate kralovstvi kde jako kral mate nejake ty državy abyste vydelavali a meli armadu na obranu kralovství tak vam hra vse sebere jen tim ze mate vice synu nez jednoho,to mi prijde jako pitomost,navic vam zanedlouho druhy ci dalsi v rade vyhlasi valku a vzhledem ktomu ze vam hra sebrala veskery uzemí tak se nemate sanci ubranit.historicka kamuflaz toto,ja jakozto kral rozhoduju zda nekomu dam uzemi at uz je to syn ci dcera a nikde neni psano ze musim dat,vtomto je tato hra vazne uplne mimo.jinak je to herne velmi pekne zpracovany,troufnu si rict ze lepsi nez europa universalis :)
  • Bez s islamem do .....
  • Tak zatím co jsem si na XCOM:EU zanadával kvůli nadhodnocování, tak u téhle hry s vaší recenzí musím souhlasit. :) Paradox strategie prostě dělat umí a těžko jim může někdo konkurovat. Ke hře jsem se dostal až teď a lituji že jsem čekal tak dlouho. Jenom malá výtka k paradoxu... Vydáváte hry moc rychle a člověk než jednu pochopí, tak už se objeví nová! *1* *1* Asi založím vysokou školu herní a v ní se bude vyučovat hraní her od paradoxu *2* Jinak devítku si to vážně zaslouží a ani ta desítka by nebyla moc od věci. *4*
  • Na tejto hre sa my páčia jej obrovské možnosti.
    Môžem si zahrať zo koho chcem i toho najmenej podstatného šľachtica na mape a skrz prepracovaní systém intríg vzťahov a vojen sa hráč môže prepracovať až na vrchol.

    Ja osobne som to skúsil za Slovenské knieža z rodu Arpádovcov a už od začiatku až doteraz si to užívam. to ako postupne som sa dostal na uhorský trón a z neho vďaka dobre vybraním manželstvám a jednou či dvoma vraždami až na trón Svätej ríši Rímskej.
    A ani potom zábava nekončí šľachtické odboje vytváranie nových kráľovstiev sväté vojny voči islamu či obrana Európy proti armádam zlatej hordy.
    A to všetko v doprovode neodmysliteľného intrigovania.

    Jedna z mála hier ktorá ma v poslednej dobe udržala celé hodiny pripútaného pred monitorom.
  • ales.smutny
    Ne, nedá, zkuste si na začátku navolit jeden z islámských států.
  • autor by si mel nejdriv overit danou informaci nez ji vypusti v recenzi


    bo za islamske staty se hrat da... dokonce lze ceske kralostvi konvertovat na islam *14*
  • hodně dobře napsáno, přemýšlím o koupi *3*
  • Vynikající recenze na hru, která si to určitě zaslouží... Klobouk dolů.
  • pb_historic
    Výborná recenze, snad budu také brzy možnost zahrát si tuto nesmírně zajímavou hru.
  • Hrací doba grand-strategy her je přímo úměrná trpělivosti hráče. V mém případě konverguje k nekonečnu.
  • Trošku mě mrzí, že se to odehrává jen v Evropě, v EU byl skoro celý svět, ale tak do středověku by to asi bylo těžké zakomponovat. Věřím, že na herní době to neubere *3*
  • Irsko je relativně stranou a rozdělené na mnoho malých států - není toho na tebe moc (zpravovani velkého státu a vazalů) - ale postupne se k tomu prokousáš pokud se budeš rozšiřovat (až k vlastnímu - Irskému - království) ... podle mě je ideální
  • A na nem se to naučim hrát?
  • Pro začátek doporučuji Irsko.
  • Zayl
    To záleží na tom co chceš dělat. Hrát Bohemii je sice přirozená volba, ale má to svoje problémy, například se hrozně špatně účastní k. výprav a pokud nejsi zkušený hráč tak se z podpalce Holy Roman Empire prostě nedostaneš.

    Já osobně rád začínám hru jako hrabě na severu Irska. Ale někomu by mohlo vadit že pouze s jedním územím má na začátku opravdu omezené prostředky.
  • 13_11
    V prvním díle se dobře hrálo za Čechy (a úplně mimo hru: přijde mi to jako ta nejvíc nejpřirozenější volba) nebo za bohaté země Iberského poloostrova. Předpokládám, že pro dvojku to bude velmi podobné.
  • Prakticky všechny komentáře chválí tu hru
    to se na tiscali pokud mluvime o lepších hrach dlooouho nestalo
    Ta hra vypadá dobře propracovaně
    recenze je napsaná skvelym stylem
    hru uz mam je to moje prvni paradox hra a prokousavam se tutorialem
    jaka zeme je nejlepší na začatek?
  • Zayl
    No recenzent v tom případě není moc talentovaný hráč Grand Strategií. A ještě ten typický "on cheatuje!" typ člověka, který mě víc dráždí než rozesmívá.
  • Zayl
    No pěkná recenze, s hodnocením poměrně souhlasím.

    Jen dvě poznámky- útěky armád jsou trochu otravné, ale kdyby se daly příliš jednoduše zničit, hru by to negativně poznamenalo.

    Vaše poznámka ohledně nemožnosti hrát muslimy je trochu mimo, jelikož se to vědělo už od prvního oznámení hry. Každopádně třeba se dočkáme.

    Já osobně mám jen jednu výtku. Systém rady která plní funkce agentů je příliš jednoduchý a omezující. Kompletně bych ho předělal aby vznikla kombinace systému Total Warů a toho stávajícího.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit