Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vždy když tu nebo na PCgameru vidím článek o CK2, poskočí mi srdce a vykouzlí se mi úsměv na tváři. Pokud bych měl vybrat mé 3 nejoblíbenější hry, bude tam CK2 spolu s dvěma prvními Fallouty.

Některé příběhy si opravdu člověk zapamatuje. Když jsem jako irský král nechal zavřít svého mladšího bratra, který si dělal přílišné nároky na trůn a má vlastní matka, vládnoucí královna Francie mi vyhlásila válku, protože svého mladšího spratka měla raději než mě. Nakonec jsem po té harpyji zdědil i francouzskou korunu. Ale už jako její vnuk, protože stará veš se dožila osmdesáti let.

Nebo když jsem o několik generací později nechal uvěznit svou matku, dědičku kastilské koruny a přestože mě i po uvěznění měla jako svého syna mnohem raději než všichni mí vazalové, stejně jsem ji nechal popravit, abych svou cestu ke Kastilii urychlil. Pravda, kastilský král mě za popravu jeho dcery nenáviděl, ale dle platných nástupnických zákonů jsem byl právolatný dědic a už s tím nic neudělal, protože jeho manželka slíbila cudnost Bohu a přímého mužského dědice se už proto nedočkal. :-)

Pro zajímavost ještě nějaké screeny:

http://steamcommunity.com/profiles/76561198080394692/screenshots/
    • Dobré příběhy :D
      To mě se můj syn na truc oženil s nějakou chudou šlechničnou, bez krve, titulů a majetku, tak jsem mu já na truc jeho ženu svedl a udělal jí dítě. On se to dozvěděl a stali se z nás rivalové, takže jsem ho pak mohl vyzvat na duel, porazil jsem ho a nemilosrdně zabil, s jeho ženou jsem se pak oženil já :D

Samozřejmě skvělý je taky event "Johanky z Arku". Když jsem byl zrovna v nějaké občanské válce o českou korunu, objevil se mi event, že lidé si začínají šeptat o mladé dívce Barboře, panně olomoucké, která tvrdí, že měla zjevení o tom jak musí zachránit královstí atd. atd. Zachoval jsem se k ní, ale líp než Francouzi, povýšil jsem ji do šlechtického stavu i přes reptání šlechty a nakonec se s ní oženil.
      • To jsi mi připomněl ještě jeden zážitek. Svého syna jsem oženil s nějakou mladou šlechtičnou, dostal jsem event ''...might fancy me'' takže manželka mého syna ho začala se mnou podvádět. Zanedlouho poté zemřela na small pox nebo něco takového. Tak jsem ho oženil se sestrou jeho původní manželky a dopadlo to stejně, zase začala manžela podvádět se mnou s tím rozdílem, že i postupně třikrát otěhotněla a porodila 2 kluky a jednu holku. Chudák syn paroháč to nikdy nezjistil a geneticky po sobě žádné potomstvo ve skutečnosti ani nezanechal.
    • http://www.noobfeed.com/features/415/interview-frederik-wester-ceo-paradox-interactive

Tady je ještě rozhovor s někým z Paradoxu ze začátku roku, mj. sděluje, že se tento rok dočkáme dalších rozšíření pro CK2, čili stále nejsme u konce. :-)
      • Tych pribehov v CK2 je nepocitane....ja mam momentalne rozohratu Skandinavsku risu (a verne branim a sirim pravu germansku vieru do toho kacirskeho katolickeho sveta), Rim je moje oblubene miesto na zakladanie ohnov (ved on uz si papez nabuduce rozmysli vyhlasit mi kriziacku vypravu do Saska), len sa mi prave narodil imbecilny prvy syn :( uz teraz je mi jasne ze toto bude smutny zivotny pribeh jednoho prvorodeneho princa :(
        Hram tuto hru odkedy vysla skoro stale, tesim sa aj na dalsie pridavky do hry, ale pravdupovediac uz by mohli zacat pracovat radsej na trojke.....a tam hlavne zlepsit moznosti diplomacie,pripadne boje tam vidim najvacsie medzery.
        • Magister_Peditum
          Já jsem neváhal zabít i vlastního syna, pokud byl blb a hrozilo, že převezme mou pracně vybudovanou říši. *4*
          • ved mne je uplne jasne ze chudak chlapec tak dopadne :D
            este ho teoreticky mozem poslat ak dospeje do Konstantinopola do Varangian guard a kedze je imbecil, je dost velka pravdepodobnost, ze ho minimalne oslepia a vykastruju a ja tak aspon nemusim dostat nejaky negativny trait ako vrah :D pripadne ho poslem ako velitela nejakej slabuckej armady, aby hrdinsky padol v boji, pripadne zhnil niekde vo vazeni :D ved vravim, chudak maly princ :D
            • Je vzácný, ale dá se spustit nějakým příkazem i přes konzoli
            • To je ten demonspawn event, já o něm četl na steam foru, prý je extrémně vzácný.
            • a uplne vyborny zazitok som mal, ked sa mojmu krestanskemu vojvodovi z Provensalska narodil syn posadnuty diablom, ako vo filme Omen....prisla aj tajomna vychovavatelka (neskor sa obesila)...a zacali mi na dvor prichadzat carodejnice s uplne skvelymi atributmi a zjavovat sa vselijake tajomne znamenia a rozne vtipne eventy....samozrejme, ze mi zahadne vsetky ostatne deti zomreli....neskor ked dospel mal skoro vsetky atributy 25-30, stale menil vieru na rozne kacirske (katar, fraticelli, lollardi), ale carodejnice mohli viest armady a dobyl som s nim za par rokov pol europy.....papez ma teda moc rad nemal :D
  • CK II je noblesní hra pro noblesní lidi. Všimněte si, že u této hry na foru nikdy neexistuje hate, hádky, urážky. *3*

Kdybych si musel vybrat jedinou hru, kterou bych směl hrát do konce života, byl by to CK II (i když EU IV mám taky rád, ale je to jiné).
    • Já zatím hrál jen EU3 Divine Wind za Kastilii a moc se mi nelíbila ta představa, že musím honem kolonizovat co nejvíc, abych neztratil krok s brity nebo francouzi. Možná to jde hrát v západní Evropě i bez kolonií, ale nevím do jaké míry bych pak byl schopný konkurovat ostatním koloniálním velmocem.

Narozdíl od CK2 mi hra přišla příliš jednotvárně zaměřená na boj a že jediné, co mě drželo na uzdě, bylo 'Infamy'. Tak nějak mi přišlo, že buď čekám až mi sleze dolů Infamy nebo uplyne 10ti letý truce, abych mohl spolknout další provincie. Chyběly mi tam další mimoválečné způsoby získání území, mimo onu okrajovou možnost vytvoření personální unie.
      • Inquisitor
        Není pravda. Těch prostředků je tam mnohem víc, ale většina lidí to hraje zjednodušeně a nepronikne pořádně do hry a jejich mechanik. Právě většina lidí co nejdřív hrajou CK II a potom zkusí EU IV jsou zklamaný, protože očekávájí stejnou hru, ale kdo má trpělivost a pronikne pořádně do hry, tak zjistí, že je mnohem víc komplexní než na první pohled vypadá.
        • Jaký tam jsou teda ještě prostředky mimo válčení. I když já zatím EU4 nehrál, vycházím z Divine Wind.
          • Inquisitor
            Aha to jsem přehlíd, že mluvíš o trojce. Samozřejmě že nejlepší a nejpřímější způsob jak rozšiřovat území je válka. Ale na druhou stranu když začínáš hrát za menší stát, tak si v podstatě nemůžeš moc dovolit. Máš nepatrnou armádu, všichni okolo mají silné spojence a o to tady jde. Teď máš národní ideje který to dokážou dost ovlivnit. Já za čechy jsem nahodil diplomatický plus špionážní. Tak jsem na to šel spíš politicky, dobré vztahy se dvěma třema sousedama jsem dotáhl na vazalství a pozdější anexy. Jinde využil sedlácký nebo jiný revolty, kde jsem podpořil jejich nárok apod.
            Je to teda větší práce, trvá to dlouho, takže žádná velká expanze za sto let. Jasně, když začnu za Francii apod. tak se stim tak mazat nemusim, ale zase je to zajímavější a jiný přístup.
            Já zase nejsem na to expert, chce si to někde načíst, skouknout videa atd.. Navíc teď s každým updatem přibývají další možnosti. Ale tak jak to bylo i ve skutečnosti je nejvetší silou válka, ale nemusíš mít ani tak silnou armádu, jako silné spojence, který za tebou půjdou a naopak nahlodávat a ničit spojenectví nepřítele s kterým se člověk chystá válčit. Je tam toho fakt dost, člověk hraním pořád narazí na nový věci, hlavně podle toho za koho člověk zrovna hraje a v jaký je pozici, podle toho se to dost odvíjí.
  • Heh, zrovna jsem to zacatkem tydne rozehral :) Paradox obecne vyrabi, jako jeden z mala, skvele hry. Hearts of Iron, CK, nebo EU. Sice jsem si poprve musel precist manual abych vubec mohl zacit hrat, ale ta troska namahy za ty stovky hodin zabavy rozhodne stoji.
  • CK II Je ukázkou, že když se dělá i docela komplexní hra s rozmyslem a péčí, lidi si k ní cestu najdou. Nemusí to být super zjednodušené aby herní mechaniky seděly naprosto všem.
  • Llour
    No když porovnáte rozpočet CK II a nového Assasina a jejich prodeje, tak to není vůbec špatný *4*
  • Tak snad taky těch 1m lidí pochopilo jak se to hraje. Není to žádná sranda se v tom exelu vyznat :)
  • Inquisitor
    Teď je na steamu akce s komplet dlc za 36€, jinak to vyjde na 192€ :)
    • U té Complete edice pozor, neobsahuje dvě poslední velká DLC (Charlemagne a Way of Life) a přidružená malá DLC co s nimi vyšly). Ale i tak je cena výborná.
    • Jinak to snad ani nikdo nekupuje *1*
  • eStar
    Gratuluji, naprosto zaslouženě. Snad se povede i Hearts of Iron 4.
  • jakubc
    Mám chuť znovu vytvořit Wendish Empire pod nadvládou Přemyslovců...
  • Kozy
    Tak to je super zpráva, takovej úspěch bych nečekal. Jak psal Zetko, taky bych si vybral CK2 jako jedinou hru. Nejlepší strategie.
    • Magister_Peditum
      To snad není ani strategie. Chvílema to spíš připomíná nějaké rpg. *14* Škoda, že to není i v dalších hrách. V EU nebo Victorii by to klidně být ještě mohlo, tam jsou taky králové a císaři. *3*
      • Inquisitor
        Tak EU je o něčem jinym, proto tu je CK jako taková odbočka která se soustředí na ty rodový věci.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit