Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hanzales
     DCS je super, pač se dá lítat arkádově až simulačně, semi-arkádově (FC3) a supersimulačně s letadly co mají plně ovládatelný kokpit (i když většina se mačká na hotasu) . Pak zase ten Joystick, ideálně hotas udělá hodně a když člověka létání baví a nějaký hotas knypl si pořídil, do nějakého modulu dle chuti určitě zainvestovat není vůbec marná věc.

    Můj nej zážitek byl s Warthogem, když jsem v absolutní mlze a tmě naladil ILS a pak letěl pomocí těch budíků a jehel, až se kousek předemnou najednou objěvily ty světýlka runwaye. Chvíli jsem tomu nevěřil, pak mne oblilo blaho, ale to úsilí co to stálo :)

    Teď si nejraději hodím nějakou F15, která má taky hodně čudlíků, jen se ovládají přes zkratky a nejdou mačkat přímo v kokpitu. Na hotasu si přepínáte radar, zbraně a tak a pak už jen sem tam nějaký ten klamný cíl. V editoru si můžete dát za kopec třeba pár K50 a cvičně si je odstřelit z dálky :) 

    Každopádně ty premiové letadla mají letový model přímo parádní, fyzika velmi věrná a simulace přístrojů... Je tam tuším pár utajovaných systémů, které v simu nejsou, nebo jsou nahrazeny, ale jinak mazec :)

    PS: Tady je seznam modulů a kolik co stojí. Ty za $14.99 mají Professional Flight Model (PFM) a 6DOF kokpit, jen čudlíky v něm nejsou přímo interaktivní (vetšina má ale klávesovou zkratku přiřaditelnou na hotas). Ty dražší mají navíc Authentic Flight Control System (FCS) a plně ovladatelný kokpit. S obojím pak pro upřesnění lze nastavit jak arkádové prvky, tak plnou simulaci, tedy i např. vypnutí popisků a kamery na nepřítele a řídit se jen radarem. A co si matně pamatuju, nějaký AWACS tam krouží a info o nepříteli podává a locknutý nepřítel jde sdílet s kolegou a dalšími jednotkami na bojišti :)

    • Jack1947
      I když na gamepadu by to asi nebylo úplně ono...
    • pak jsou ti magoři, co si za stovky tisíc doma staví reálné repliky kokpitů, i toto hra umožňuje, možnosti jsou opravdu široké 

      https://www.youtube.com/watch?v=-v4pYhK00Pk&t=141s

      • Hanzales
        Jo tohle i podobné už jsem viděl, neskutečný psycho :) Nebo jsem viděl třeba plátno a místnost. A pak se z podlahy vyroloval závodní kokpit se sedačkou, volantem, pedály a řadičkou :)

        Ale tyhlety letecké šílenosti jsou největší masakr. Někteří nejmovitější si domů pořídí věci :) (namátkový odkaz)

        • Mně by stačil Simpit, je totiž hlavně universální. Je to vlasntě 180° plátno s projektorem.

          https://youtu.be/a00KtZ8xnu0

          • Hanzales
            To já už delší dobu koketuju s myšlenkou poskládat si velmi lehounký kokpit, s těžištěm pod sedadlem a dvěma aktuatory. No a co lehkého na to, když helma pořád drahá a komp ji stejně efektivně neutáhne. A napadl mně nějaký kompaktní projektor a plátno, takže by s celým nosným systémem neměl být problém hýbat (stačí slabší, levnější tyčkohejbla) :) Ale to někdy až bude hromada času počítám :) To už by mohla být za normálnější prachy aspoň V2 HTC a adekvátní HW...
            • Taková věc je jednodušší než si myslíš, jednu takovou sem si postavil. Lineární motory pro tohle použitelný jsou drahý, ale bohatě stačej motory ze stěračů z autobusu :) Projektor a plátno stačí, ale VR je samozřejmě jinde. Jedinej problém je, že na flightsimy ta imerze při vetším pohybu pak chybí, protože 360 loop tam prostě neuděláš :) Na racing simy je to ale paráda :)


              • Hanzales

                Reakce na příspěvek:

                Díky za povzbuzení 😉 Myslíš myslím tohle :) Nebo tohle :) Myslím, že na auta by mi něco takového velmi stačilo :)

                Edit: Tohle vypadá nejluxusněji :)

                • Reakce na příspěvek:

                  Jde to udělat různě, já sem dělal jen 2DOF ale cokoliv je udělatelný a člověk se na tom dost naučí :)

                  • Jack1947

                    Reakce na příspěvek:

                    Nebo si to nechá udělat ouha ale to by ho asi dost protáhlo 😉😀

                    • Hanzales

                      Reakce na příspěvek:

                      Jacku, já jsem kutil :) Zásadně si vždy musím všechno smontovat, upravit, rozmontovat, opravit atp. sám ;) Můj rate oprav od kabelů, přes uvařené konzole a notebooky až po kávovary, tiskárny a myčky je 0.99 a to jen protože jsem u jednoho zvlhčovače vzduchu nebyl schopen dohledat teplotní koeficient topného tělesa a přímo na něm bylo vše nečitelné. Dát tam něco namátkou od 75C do 150C by způsobilo riziko požáru majitele při spánku :) Ale obecně pokud je to opravitelné, tak to opravím a některé věci se dokonce občas opravují samy sotva se jich dotknu před samotnou opravou (asi z respektu).

                      Představa, že bych si koupil Apple, nebo třeba nějakou hotovou sestavu (byť na zakázku), by mi působila noční můry :)

                      A to samé platí pro kokpit. Pokud se do toho pustím, tak zkonfiskuju dílnu údržbářům u nás v objektu a budu si tam po odpoledních kutit a kutit :) Podstata je mít své vlastní řešení (co nejlehčí sedadlo a nosná konstrukce) což s mou muší váhou a nějakou náhražkou těžkých 3 monitorů dokáže vykouzlit docela slušné prudké a rychlé pohyby, aniž bych se musel poohlížet po čtyřech pořádných a silných actuatorech. (smontovat někým, drahý, výkonné actuatory, drahý) ;o) 

                • Reakce na příspěvek:

                  Tohle si vyrobil jeden můj známý z komunity. Pár malých serv přes převodovku, poháněné měniči a řízené přes PLC.

                  https://youtu.be/U6dtUjBhBX8

                  • Hanzales

                    Reakce na příspěvek:

                    Jojo, tohle má moc pěkně udělaný :)

                • Jack1947

                  Reakce na příspěvek:

                  Ve fantazii se meze nekladou, jedinné dostupné meze jsou však finance ale kdo to bere SKUTEČNĚ VÁŽNĚ!

    • Hanzales
      Sakra teď už to needitnu (ale je to dobře ta časovka).. tak ten link do shopu
      • Jack1947
        F/A-18C Hornet 79,99$, lidovka 😛
        • je to neuvěřitelně náročné na výrobu a pro relativně malou skupinku nadšenců 
        • No, je jeden z těch levnějších mezi leteckými simulátory. Bez nadsázky nebo nějaké ironie. Uvědom si, že Hornet do DCS vznikal cca 5 let a stále není plně dokončený. jedná se o Early Acess verzi. Dá se říct, že na vývoj každého takového addonu je vynaloženo stejné práce, jako na AAA tituly. Pokud dovedeš řídit stroj v DCS, tak bys dovedl řídit i jeho skutečný protějšek. Jako důkaz snad stačí i to, že k oněm addonům se pro jejich naučení dá použít i manuál ze skutečného letadla.
          • Jack1947
            Tak tomu věřím když tam bude veškerá simulace všeho včetně různých druhů tlaků... Od toho jsou simulatory ne?
            • Hanzales
              S tlakem radši brzdi 😉

              Tyhlety věci byly dříve dostupné pouze mimo veřejnost a pak až přišlo DCS s A10kou. 

              Ty nejdražší moduly jsou nejpropracovanější (i ty third-party) a nejde jen o letový model jak píše Ajaromir. Myslím, že kdyby po tobě stříleli a před tebou se objevila třeba ta natankovaná A10ka, nebo i ten Hornet, tak máš mnohem větší šanci ji nahodit a odletět :) S přistáním bych si ale asi dělal starosti :)

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                Skutečný Pilot se pozná hlavně podle přistání, a přistát s tím že pilot přežil ale letadlo je na odpis to není žádná výhra😛😀
                • Hanzales

                  Reakce na příspěvek:

                  V simu po troše tréningu přistát problém vůbec není, jen v reálu ti tam přibyde takový ten pokakávací faktor, že se rozplácneš a děti tvých dětí budou splácet to letadlo :)

            • Tak tak. Nejen u Hornetu, ale zrovna i u něj spolupracovali s výrobcem - firmou Boeing - která poskytla mnohá data o letadle a jeho systémech včetně pořízení zvuků ze skutečného stroje. Bere se ohled i na co nejvěrnější chování motoru, a tak. Jinak v DCS jako takovém je toho nasimulované více, než jenom letadla, což si možná někteří nemusí hned uvědomit. Například rušení rádia kopci, počasím, vzdáleností, fyzika zbraní a munice, pozemních jednotek. Fyzika radaru, rušičky, IR senzorů, datalinku, navigačních radiomajáků. Je toho relativně dost. :D
              • Coffin.Corner

                Reakce na příspěvek:

                Mám pocit že zrovna simulace vestavěné stanice REB je u DCS F/A-18C ořezaná, protože vývojáři nedostali dost podkladů...
                • Reakce na příspěvek:

                  Těžko říct. Hornet je v předběžném přístupu. Dost věcí v něm chybí a budou implementovány až časem. Nejvíc se těším na HARMy a Napalm.
  • Jsem rád, že se DCS dostal na GCZ. Ačkoliv za mě možná škoda, že jej představoval člověk s ne moc zkušenostmi s DCS a leteckými simulátory obecně. Třeba za mě nevědět, kde je palivoměr v SU-33 a hledat, proč to neletí, je trochu blbý, když to chci prezentovat v takovém časopise. DCS je hlavně sandbox a naprostá většina misí, kampaní a tak je na jejich vlastním "workshopu", kde je opravdu mnoho zábavných a jiných misí. DCS je skvělý v CO-OP online hře a. Což ovšem chápu, že se ve streamu nedá moc ukázat.
  • Dokáže mi někdo rozumně vysvětlit, proč letecký simulátor veřejně prezentuje někdo, kdo ví o letadlech naprosté h-nic??? 😠


    O letadlech, které se tam objevily, bych dokázal mluvit z patra v kuse po celé vysílání. A to nejsem žádný exprert na leteckou techniku. A už vůbec ne na roury.


    Je mi to docela líto, takhle skvělá hra by si zasloužila lepší představení. ☹ Ten kluk je v pohodě, proti němu nic. Jeho předešlá vystoupení na Games.cz byly super.


    Jinak nádhera! Pro každého nadšence povinnost. Hned jak si pořídím novou mašinu, kupuji. 😉


    • Jack1947
      Tak tam jdi příště ty... oh wait ty jsi jen bezejmenný anonym.
      • Nepůjdu, protože nejsem odborník ani na letecké simulátory, ani na leteckou techniku a už vůbec ne na počítačové hry.


        Nepředvedl bych o moc lepší prezentaci, než jaká proběhla v tomto videu.


        Se mnou by to byla ztráta času pro všechny. 😀

        • Jack1947

          Je dobré že si to umíš přiznat, ono ne vždy se najde nějaký profesionál co ví o všem... stačí že ho nějaká hra baví a umí jí prezentovat.

  • risa2000

    DCS mě docela zajímá, ale nemám (zatím) stroj na to, abych si ho pořídil, tak jsem se chtěl podívat na video, ale bohužel jsem byl docela zklamán. Čekal jsem nějakou pořádnou simulaci, vysvětlení toho, co dělá z DCS takový pojem, ale viděl jsem jen jak zapnout motory, vzlétnout a pak odpálit raketou cíl (který se vůbec nebrání?!). To jde v podstatě v čemkoliv, s čím se dá létat, a pochybuji, že kvůli tomu je DCS tak vyzdvihován. O blamáži s palivem ani nemluvě.


    Jinak, chápu, že to předváděl host, který není asi zvyklý mluvit a přitom hrát, ale někdy to bylo fakt o nervy, čekat, co vlastně chce říci, a jestli se k tomu vůbec dostane.

    • Coffin.Corner

      Tohle video  od Hawka, který má navíc i povedené tutorialy na A-10C, tu pravou atmosféru DCS podle mě dobře vystihuje.

      • No, jo a ne. Koukal jsem se na ty videa. Chybí tam profesionální komunikace, používání BREVITY, letové postupy podle AIP, chybí tam FAC (foward air controller). Navíc osobně nemám rád CRW a hlavně nemám rád Rika (vůbec neznám nikoho z cca 4 komunit, kdo by ho měl rád). Když nám lozili na server, tak tam jenom dělali neuvěřitelný bordel (byli neuvěřitelně neukáznění).

    • Jack1947

      Host který tam byl už pokolikáté páté ? ale hlavně že je tu spoustu rozumbradů co nikdy před kamnerou nestáli, ale "přece by to udělali lépe, i s  lepším mluvením" neb člověk se profesionálním řečníkem nestává nýbrž rodí"😐😈

      • To bych mu zrovna nezazlíval. Ono konec konců létání se stíhačkou vyžaduje hodně soustředění. Sleduje se moc přístrojů a všeho naráz, včetně okolí a do toho se komunikuje s návodčím a wingmany. Obzvláště pak třeba při přistávání na letadlovku nebo při tankování za letu nebo při souboji. To potom zapomenete i na to, jak se jmenujete. :D

        • Jack1947

          Vždyt ano, mě by dělalo problém mluvit i u méně náročné hry na soustředění, ale neřikám že naučit se to nedá. Ostatně nějakej twičař to asi vědět musí tedy pokud nějací jsou co streamují simulátory... 

  • Relevantní Letecké simulátory jsou dnes tyto:

    FSX Steam Edition, Prepar3D, X plane a DCS. Nic víc (pavle). 

    Z těch civilních je za mě top Prepar3D, pak x plane a nakonec starý ale pořád dobrý FSX. U všech zmíněných se vždy vyplatí přidat letadla. Nejlepší výběr má asi FSX, ale ostatní taky dobrý. 

    Prepar3D je z výše jmenovaných jediný US úřady uznávaný simulátor vhodný i pro trénink reálných pilotů. 

    DCS je původně hra lock on, který prodávali jako plnou hru, nakonec nikdy neopravili zásadní chyby a přešli na DCS 

    • X-Plane 11 má oficiální FAA Certification (viz. https://www.x-plane.com/testimonial/brian-lewis/) a pokud vím tak letový model je zde na patřičně silném HW počítán realtime!

      Také mnozí říkají, že nejlepší letové modely vrtulníků jsou právě  v "X-Plane 11".

      BTW: relevantní letecký simulátor je také Falcon BMS 4.33

    • Pro začátečníky bych doporučil FSX Steam Edition. Má řadu usnadňujících nastavení, miliony tutorialů a mnoho ale opravdu mnoho zdarma letadel na vysoké úrovni. Navíc je z jmenovaných nejlevnější a často ve slevě na Steamu. Tento simulátor již není dále ve vývoji.

      Pro milovníky menších vrtulových letadel pak X Plane 11 opět ze Steamu. Toto je nejnovější simulátor - hodně předělaný X Plane 10. Má slušnou fyziku pro vrtulová letadla. Stíhačky a větší dopravní letadla ale podle mě pořád lepší u FSX. X Plane 11 má taky pěkně udělaná noční světla - špička v žánru a lepší krajinu než FSX. X Plane 11 je ve vývoji a čeká se řada zdarma updatů.

      Pro mě je top Prepar3D v4. Je to už mezistupeň mezi profesionálními simulátory a těmi, které si my smrtelníci můžeme tzv. zahrát. Je ze všech ale nejdražší. Tento simulátor vychází z FSX. Verze 4 ovšem byla značně přepracovaná. Fyzika je zde nejvěrnější a i graficky mi přijde nejlepší - i když s X Plane 11 je to na těsno. Ale fyzikou vládne a to jednoznačně. Je top hlavně u dopravních letadel. Má také obrovský výběr zdarma letadel i těch profesionálních.

      U všech simulátorů doporučuju hned stahovat zdarma letadla vytvořená fanoušky. Ta jsou často mnohem lépe udělaná než ta základní. Kdo to myslí ale opravdu vážně, ať jde později pro nějaké to placené letadlo. Výborných výrobců je mnoho. Já dávám přednost A2A produkci.


  • Jack1948
    Je niečo takéto s tankami? 
    • Napadá mě možná tak T-34 vs. Tiger.

    • Steel beasts, ale co vím, tak tam jako v DCS je snad nasimulovaný pouze jeden tank. Potom ještě vzpomínám na Steel armor: Blaze of War.
      • Ghost47
        To mám pocit, že trošku víc... Abrams M1A1 a M1A2 SEP, Leo 2A4 a 2A6, T-72, pak nějaká BVPčka jako Bradley a CV90, švédská a španělská exportní verze Leoparda...
        Ale je to fakt vojenský trenažér (jako pro pěchotu VBS), ne hra.
  • triptich

    vďaka za video. o hre nič neviem a úprimne ma vôbec nezaujíma, ale takéto krátke predstavenie bolo fajn. aspoň viem, že aj takéto niečo existuje.

  • Kdo by měl jinak o DCS zájem, tak si raději pořiďte Non-Steam verzi. Už jenom kvůli častějším slevám a možnosti využití jejich bonusového programu loajality, který přes steam není dostupný. Jenom si dejte pozor na to, že addony zakoupené mimo steam nejsou se steamem kompatibilní a vice versa. Jinak taky kdo by chtěl ohledně DCS poradit a zaškolit od zkušených virtuálních pilotů, tak buď na mb2.cz nebo na vwings.net Nemáme problém ani s úplnými nováčky.

    • Coffin.Corner

      Prosím tě vzkaž adminovi na vwings.net, že nejdou registrace nových členů, protože nefunguje reCaptcha. 

  • Až na ty nějaké chyby to bylo celkem dobré video. Jen se mi zdálo, že pro případné nováčky nebylo moc vysvětlující. Začátečníkům doporučuji zkusit si zdarma free verzi se dvěma letadly (SU-25, P-51) a mapou Kavkazu. Toto  "demo" obsahuje i výukové mise a je v četštině, takže snadno pochopíte základy (studený start, pilotáž, navigace, používání zbraní, atd). Samozřejmě stahujte přímo přes stránky vydavatele.  

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit