Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Čau, jen upozornění, datadisk nevychází 11. prosince, to je jen oznámení dalších detailů a taky přesného data vydání hry. To bylo stanoveno na 14. ledna. Nevím jestli jde o chybu v překladu, nebo jestli to datum šoupli, každopádně takle to mají na paradoxplaza.
  • Nevím co máte všíchni stím, že každý umí anglicky či jiný jazyk. Myslím si, že je sposta lidí co rádi hrají hry se učili na škole Ruštinu, kterou už asi taky moc neumí. Navíc co je špatného natom, že chce někdo hrát hru v mateřském jazyce? Skoda, že češtiny u takových her haprujou s módama.. :(
  • eStar
    Po 50-ti hodinách hraní jsem v EU IV nenarazil na jediný bug.
  • Samozřejmě, že hráč je schopný tyhle úchylné věci provádět. AI to neumí a umět nemá - má se chovat co nejpřirozeněji. O tom ta hra je.
    Jenže v momentě, kdy vyhodíme z okna realistické počáteční podmínky, a místo toho budeme něco generovat, je moje první otázka právě to, v jakých limitech bude generováno a jak to bude hrát logicky. Jak jsem už napsal: uřízni kus Aljašky a v Americe by lidé před evropskou kolonizcí vůbec neměli být. Nebo klidně nechej geografii realistickou, a jen tam nechej nakráčet trochu jinou skupinu lidí - a technologická civilizace plenící zbytek světa dávno před 15. stoletím, kdy začíná hra, může být na světě. Ty spustíš kampaň od roku 1440, a po pěti letech připlují indiáni s ocelovými loděmi? Předběhnout za 10 tisíc let vývoj o 300 let není problém.
    Takový scénář by sice byl logický a mohl by zachovat linii příčin a následků (i když můžeme zajít do detailů, změna kontinentální masy má vliv na celou planetu), ale já ho v EU4 nechci. Klíčovým prvkem hry totiž je, že počáteční podmínky každého scénáře jsou historické, což umožnuje zachovat konzistentní kauzalitu. Jinak se z pseudohistorického pojetí stává čistá fikce, což má za úkol Civilizace. Proto si myslím, že by se mělo generovat jen v takovém rozsahu možností, aby ono mávnutí motýlími křídly nevyvolalo hurikán nikde mimo generovanou oblast. Ale obávám se toho, že ve skutečnosti z toho budou různé nelogické věci lézt.
  • Překládat takovou hru je celkem zvěrstvo. Pokud jazyk neumíš, je to tvůj problém. Možná umíš, ale ne moc dobře. Pak při době strávené s touto hrou nevidím nic, co by ti bránilo sem tam se podívat do slovníku. Já umím (a uměl jsem před prvním setkáním s Paradoxem) anglicky poměrně dobře, ale nikdy jsem nepotřeboval slovní zásobu týkající se diplomacie, ekonomiky, administrativy apod. Takže jsem se taky občas na nějaké to slovo podíval. Při těch stovkách hodin herního času to představuje nulovou námahu.
  • Zatím trpělivě čekám ještě na pár patchů a dlc. EUIII v základu šlo, ale až se všemi DLC a patchi jsem pořídil a je to klenot (až na chybku s Japonskem v DW, které nejde anektovat, i když jsem zkoušel editovat scripty). Zkoušel jsem Victorii 2. Zajímavé, ale chce to ještě pár patchů, aby to bylo opravdu hratelné.
  • Ne, proc by to nekdo delal? Nauc se anglicky, nemecky, francouzsky nebo spanelsky. Vyner je dostatecny.
  • taky to je to simulátor dynastie :)
  • Ahoj, nevíte jestli se někdo nepustil do překladu?
  • Měj například CKII vůbec nebavilo právě kvůli dynastii. Přišlo mi to jako simulátor dynastii. Naproti tomu EU IV je je neskutečná pecka
  • O DLC nazvanem Dynasties se jiz delsi dobu spekuluje. Takze treba se dockame. Musim se priznat, ze Crusader Kings jsem jeste nehral, ale co jsem slysel, tak maji opravdu spoustu skvelych prvku.
  • Amerika měla jeden důležitý negativní předpoklad, neměla koně nebo jiné jízdní / tažné zvíře (dovezeni až evropany). To hodně znesnadňuje komunikaci na delší vzdálenosti a těžší práce a brání rozvoji.
  • Jednoznačne najlepšia paradox hra. Oproti EU III kde bol hráč po väčšinu času len pasívnym čakateľom (podobne ako aj vo Victorii II) je to zatiaľ najväčší kvalitatívny posun dopredu. Jediné čo by som uvítal tak by bolo zavedenie niektorých prvkov z CK II ako napríklad lepšie prepracovaný byrokratický aparát, dynastické väzby a o niečo robustnejší systém úloh. V každom prípade je to úplná pecka. na EU III som mal nahratých aspoň 500 hodín čo niekoľko násobne predčí akúkoľvek hru čo som kedy hral a hraničilo to až so závislosťou. Pri EU IV zatiaľ cca 150 hodín a dve kompletné ťaženia a už som si to musel povedať že dosť :-D.. Jediné čo ma na paradoxe štve sú tie DLCčka za premrštené ceny.. Toto napríklad vypadá celkom fajn ale 15 eur mi príde teda dosť veľa.. Dúfam že to nepôjde tým istým systémom ako pri CKII kde už to bolo imho úplne mimo..
  • V staroveku dominovali vo svete národy nachádzajúce sa v oblasti stredomoria, nakoľko to bola obrovská križovatka po ktorej prúdili myšlienky x národov. Vďaka tomu vznikli predpoklady pre masívny rozmach rímskej ríše z ktorej dedičstva potom čerpali byzantská a čiastočne aj západoeurópske krajiny. Tam boli dostatočne izolované na to aby neboli ohrozované nápormi etník z východu ale nie tak izolované aby nemohli vstrebávať stadiaľ nové myšlienky. Skutočne masívny rozmach však dosiahli práve až kolonizovaním ameriky kedy začali európske štáty napredovať takmer až rozdielom rýchlika EC a bratislavskej električky. Čína, india, japonsko a už vôbec nie mayovia a aztékovia nikdy nemali na to aby technologicky komplexne predčili Európu po 15. storočí. To bol taký kvalitatívny rozdiel ako fc senec a fc barcelona. Práve to je na EUIV sympatické že tieto fakty vo väčšine prípadov pekne reflektuje. Jednoducho geograficky sme sa niekoľko storočí nachádzali Európania na správnom mieste. Je otázne ako to bude v budúcnosti ked už nastúpila globalizácia a geografické situovanie už nie je žiadnou markantnou výhodou nakoľko influx myšlienok je identický pre všetky krajiny s rozvinutým internetom - čo bude v priebehu pár desiatok rokov samozrejmé aj v najzaostalejšej subsaharskej afrike..
  • Jen pro info vcera vysel maly hotfix 1.3.1, ktery mimo jine upravuje nefungujici DLC jednotky.
  • Ja osobne se tesim na Hearts of Iron 4 a Victorii 3.
  • Columbus -> Kolumbus.
  • No, ze je to "niečo ako náhoda", ze to, co nazyvame zapadni civilizace, se vyvinulo v Evrope, to neni tak uplne jiste. Osobne tu knizku moc nemam rad ale Guns, Germs and Steel nabizi argumenty, proc by to tak mohlo byt. A neni to jedine historicko/geograficko/antropologicko a ja nevim co jeste dilo, ktere se tou otazkou zabyva. Vysoky stupen rozdrobenosti narodu, klimaticke podminky, tech duvodu muze byt nekolik.
  • jj, asi 4 tym nebyly, ale ty jsem si tam přidal, taky přemýšlim, ale asi nebudu mít dost peněz na všechno co zamýšlim :D
  • eStar
    Bravo. Tohle vypadá jako vynikající datadisk pro vynikající hru. Doufám že od Paradoxu uvidíme v budoucnu spoustu a spoustu dalších her. Jsou čím dál tím lepší.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit