zavřít
...

DiRT 4 - recenze

Protože tuhle recenzi budou číst závodníci, kterým jde s gamepadem nebo volantem v ruce o desetinky, a navíc už ve verdiktu hledají odpověď na jednu jedinou otázku, vezmeme to trochu zkratkou. Ne, DiRT 4 rozhodně není DiRT Rally 2. A pokud z něj zkusíte něco takového udělat, bude se vám vzpírat, a nakonec...

Novější 1 2 Starší

  • Buržuj (anonym)
    2 souhlasí, 4 nesouhlasí
    Ja som tu písal, že to je klenot. Dirt rally predstavili ako hardcore záležitosť a pozeri im to zožrali. Väčšina z nich to sice nevie hrať, ale mastia si na tom ega na fórach.
    22.6.2017

    reagovat

  • Jack1947 tiscali.cz
    1 souhlasí, 6 nesouhlasí
    Konečně po velice dlouhé době ( Dirt rallye jsem nehrál ) skutečně rallye a pravá jízda na šotolině.
    20.6.2017

    reagovat

    • PLuto.petr tiscali.cz
      3 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Dirt 4 jsem ještě nehrál, ale podle informací od ostatních, jestli máš rád rally, tak si zahraj právě Dirt Rally ;)
      21.6.2017

      reagovat

    • radek (anonym)
      2 souhlasí, 1 nesouhlasí
      Tak to se hodně pleteš. V Dirt Rally mám naježděno kolem 400h a můžu doporučit. Volant je v podstatě nutnost, ale potom paráda.

      Dirt 4 jsem koupil v předprodeji a moc se těšil, o to větší bylo zklamání. Grafika se moc dopředu nepohnula (oproti DR), zvuky mi přijdou otřesný (prostě Lancia stratos v DR je paráda), v menu a celý interface cirkus (oproti minimalistickemu pojetí v DR).

      Od vydání Dirt 4 jsem v Dirt Rally najezdil 5x víc hodin než v D4 (20:4).
      21.6.2017

      reagovat

  • jendabek tiscali.cz
    10 souhlasí, 3 nesouhlasí
    Asi tu schytám dardu, ale nevidím v Dirt 4 absolutně žádný přínos a zásadní rozdíl oproti již existujícím mainstreamovým rally hrám. Spíš mám jen pocit, že jde o čistě business počin s recyklací assettů z předešlých dilů a minimálním posunem v jakékoliv oblasti. Kladně bych hodnotil asi jen ten generátor tratí, který asi plní účel.
    Někdo tu psal, že je konečně na světě zástupce RBR, coby poctivé snahy o simulátor - kéž by, ale ani náhodou. Dirt 4, stejně jako Dirt: Rally je stále velký kompromis pro "široké hráčstvo", asi na první pohled s hezčí grafikou a objektivně mnohem lepším ozvučením, ale především fyzikou, náročností / variabilitou tratí atd. se to s RBR vážně nedá srovnat, jakkoli je těžší na uřízení než většina konkurenčních titulů. Jen si pusťte replay reálného WRC a Dirt 4 a pak RBR, už na první pohled je patrné, co má k realitě blíž... Stejně tak chybí možnost modování - to sice nebylo možné ani u RBR, ale komunita si poradila a možnosti, které díky tomu RBR nabízí, jsou i v dnešní době bezkonkurenční (online turnaje, poháry, týmy, editor, vylepšená fyzika, počet aut a jejich třídy atd...).
    Bohužel RBR u většiny lidí asi sráží absence moderních grafických efektů, zvuky a složitá počáteční orientace v instalaci modů např. pro online závodění.
    Ovšem zážitek z řízení je absolutně bezkonkurenční, přičemž bych ani náhodou nepoužíval slova recenzenta jako "brutální" či "posílající do blázince" (stačilo uznat, že je prostě jiná cílovka), žádné klacky pod nohy hra totiž neháže, jen se prostě musíte poctivě dopracovat k umění řídit a o to více máte radost z každého výsledku. Mimochodem jeden z nejlepších českých jezdců RBR jezdí na gamepadu, takže ani tahle vaše zoufalá snaha vyobrazit RBR jako nějakou hardcore zběsilost kulhá.
    Ale jo, chápu, že trendem dneška je právě ten slogan "hlavně se bavte"... mě ovšem "hlavně se bavit" vůbec nebaví. Baví mě pocit, že něco skutečně umím a posouvám se dopředu, což na dlouhou dobu umožňuje jen RBR.
    20.6.2017 upraveno v 02:46

    reagovat

    • njn (anonym)
      1 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Kdyz ja ti nevim, jestli je ta adorizace RBR skutecne na miste. Originalni fyzika nebyla az takovy zazrak, auta byly uskakane kozy. Kazdy mod se o neco snazil, ale vysledek nejak kulhal. Nakonec jsem vyzkousel nemeckou NGP plugin, ktera zacala velice slibne a uz jsem veril skutecne v kvalitni vysledek. Ale nejak se to cely zvojtilo, posledni verze me uz vubec nebavily, auta az neuveritelne nedotaciva na asfaltu, pocit z jizdy jak bez diferencialu s totalne sjetymi gumami. *7*
      20.6.2017

      reagovat

      • jendabek tiscali.cz
        5 souhlasí, 0 nesouhlasí
        Snažil jsem se popsat situaci realisticky, rozhodně si nemyslím, že by RBR bylo naprosto přesným simulátorem, ale je to prostě jediná snaha za posledních 13 let něco takového vytvořit. U Dirt série cítím snahu na tom hlavně vydělat.
        S tím asfaltem budeš mít asi pravdu, tam je otázka, jestli např. vývojáři NGP fyziky nenarazili na limity samotného RBR, obecně se ale říká, že v tomhle ohledu je např. Assetto Corsa opravdu lepší.
        Snažím se co nejpřesněji vytvořit zlínský okruh podle Barum Rally ( www.jankaderabek.com ), tak bude pak zajímavé srovnat časy s realitou, podle toho půjde taky usoudit, jestli se fyzika na asfaltu výrazně liší od skutečnosti :)

        Ale to už se pihníme v detailech.
        20.6.2017 upraveno v 13:21

        reagovat

        • RJ (anonym)
          0 souhlasí, 5 nesouhlasí
          Vůbec nemusíš nic srovnávat, všechny fyziky do Rbr jsou pravěk v porovnání s Assettem nebo Automobilistou. Srovnávat Dirt rally s RBR je zbytečné, protože DR má nesmyslný fyzikálni engine, ve kterém neexisuje setrvačnost nebo hmotnost. Ta hra je sice ve výsledku plus minus stejně náročná jako RBR, ale auta se tam chovají v rozporu s realitou
          24.6.2017

          reagovat

          • jendabek tiscali.cz
            0 souhlasí, 1 nesouhlasí
            Na asfaltu možná, šotolinu si ale v AC nezajezdíš prakticky vůbec a u Automobilista to asi nebude taky žádná výhra (dle videí, nehrál jsem).
            28.6. (49 dnů)

            reagovat

  • dik (anonym)
    4 souhlasí, 1 nesouhlasí
    no škodovku by som uvítal :)
    19.6.2017

    reagovat

  • Ghost47 tiscali.cz
    3 souhlasí, 0 nesouhlasí
    Ještě by tomu někdy do budoucna slušelo DLC se škodovkou... od 130 RS do historiků až po Octavii WRC a zakončit to Fabií R5... a kdyby k tomu do generátoru tratí přidali něco na styl české rally (úzké okresky, polní cesty a průjezdy přes vesnice), nezlobil bych se už vůbec *4*
    19.6.2017

    reagovat

    • Anonym (anonym)
      0 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Dle informací Škodovka není ochotná licencovat svoje produkty do takových projektů. Takže bych to neočekával, prej company policy.
      19.6.2017

      reagovat

      • Dex (anonym)
        1 souhlasí, 0 nesouhlasí
        Omyl buzeratskej WV není ochotný, všimni si, že většina značek z koncernu není ve hrách, kromě premium značek: Audi, Porche, Lambo...
        19.6.2017

        reagovat

        • Ghost47 tiscali.cz
          0 souhlasí, 0 nesouhlasí
          Já trošku doufám že u závodní divize (která se sériovou produkcí má společnej asi tak znak na kapotě) by to tolik vadit nemuselo... totéž historici z dob před koncernem. V rallycrossu v rámci licence VW je.
          19.6.2017

          reagovat

      • Ghost47 tiscali.cz
        0 souhlasí, 0 nesouhlasí
        Já slyšel, že (Škoda Motorsport) není vyloženě proti, ale aktivně nic nevyhledává. Každopádně na akcích mívají simulátor s modnutou Assetto Corsa a R5kou, případně nějakou starou rally na PS, kde ještě škůdky byly. Jedině, že by jim to fakt zařízli z Wolfsburgu (ale rallycrossový Pola v Dirtu jsou...)
        19.6.2017

        reagovat

  • Bob (anonym)
    0 souhlasí, 1 nesouhlasí
    jsou tam i nejaké úpravy automobilu? treba nejake doladovani podvozku, motoru atd.
    19.6.2017

    reagovat

    • Ghost47 tiscali.cz
      0 souhlasí, 1 nesouhlasí
      Jdou měnit díly za kvalitnější (víc vydrží, ale když se vysypou, oprava je dražší a delší), jinak se parametry auta nemění (žádné zvyšování výkonu a snižování hmotnosti jako v Dirt Rally, od začátku jde nastavovat všechno a auto je v závodní specifikaci).
      V servisní zóně klasika brzdy, převody, podvozek (geometrie, tvrdší/měkčí pružiny, nastavení tlumičů, diferenciálů...)
      19.6.2017

      reagovat

  • mlm (anonym)
    2 souhlasí, 3 nesouhlasí
    no vyzerá to zaujímavo... myslel som že do tohto nepôjdem lebo mi to prišlo ako arkáda a taktiež nemám rád ked do rally montujú tie buginy a ine hlúposti.. ale zaujalo ma že sa tam dá nastaviť jazdný model ako v Dirt rally a že sú tam trate generované
    18.6.2017

    reagovat

  • Kravicka facebook.com
    3 souhlasí, 9 nesouhlasí
    Mam tam 20h a dobry a mam originalku hadam narozdil od vsech co to hejti, nebo nevi co je nastaveni

    steamuserimages-a.aka...6ACB7/

    steamuserimages-a.aka...1F35E/
    18.6.2017 upraveno v 21:53

    reagovat

    • LV426 tiscali.cz
      9 souhlasí, 9 nesouhlasí
      Dyť je to hnusny. Nebo ne hnusny, ale hezky určitě teda taky ne, když se podíváš jak dnes vypadají jiné závodní hry. Už by to fakt chtělo nový engine. Furt to samy dokola každý rok.
      18.6.2017

      reagovat

      • Kravicka facebook.com
        1 souhlasí, 5 nesouhlasí
        Tak ne asi kdyz to nedelaji rucne *7* a je to jejich 1. generator

        ani nevis co se da vykouzlit rucne za atmosferu atd ze ti to prijde se stejnyma objektama 100x hezci, ale tezko tam naladuji 1000 objektu do jedne casti aby to pak generator vygeneroval k sobe a ty by si potreboval 4pc aby si vykreslil vsechny objekty na 30 fps. atd.. atd..

        a nemluvil jsem jen o grafice, ale taky o nastaveni auta jak si rekl nedotacivost, no vidis to presne tak developeri nastavili defaultne schvalne aby si musel nakoupit team a vyladit si nastaveni auta a priblizit seo dobry kus k D Rallye
        youtu.be/vfXwdWlF22Y?t=105
        19.6.2017 upraveno v 01:13

        reagovat

        • wad (inkognito)
          2 souhlasí, 1 nesouhlasí
          Proč by tam měli generovat 1000 objektů aby to bylo lepší? Přece výkonnostně je na rederování stejně náročná ručně udělaná trať jako ta generovaná. Co je náročné je ten okamžik generování tratě (což se děje před jejím spuštěním)
          19.6.2017 upraveno v 12:19

          reagovat

          • Kravicka facebook.com
            1 souhlasí, 5 nesouhlasí
            Ne, ty nevis kolik kde ti toho co vygeneruje ti pak vykon klesne ani nevis jak kdyz mas Ultra stiny, SSAO, divaky na full atd.

            Nemas to jak optimalizovat krome toho ze das vsude ''malo'' + to musi krasne navazovat coz navazuje, nepoznas kde co konci a zacina.

            Porad lepsi si zapamatovat par zatacek ale nevedet kdy a jak prijdou po sobe (vsechny zatacky si nezapamatujes) nez si za 3 jizdy zapamatovat vzdy jednu trat, kdyz jich mas 20.
            19.6.2017

            reagovat

  • Buržuj (anonym)
    1 souhlasí, 22 nesouhlasí
    Tak sa im to podarilo! Po rokoch sme sa konečne dočkali dôstojného "nástupcu" Richard Burns Rally. Spolu s Dirt Showdown sú to najväčšie klenoty od Codemasters.
    18.6.2017

    reagovat

    • Enola Gay (anonym)
      7 souhlasí, 1 nesouhlasí
      No nevim RBR snad ani nešlo hrát bez volantu, tohle má zdá se arkádovější jízdní model
      18.6.2017

      reagovat

      • plmko (anonym)
        0 souhlasí, 0 nesouhlasí
        Tos opravdu nepoznal sarkasmus? Dirt Showdown preci neni zadny klenot, tak podle toho by to preci slo poznat :/
        19.6.2017

        reagovat

        • Kravicka facebook.com
          2 souhlasí, 0 nesouhlasí
          Showdown je prujem souhlasim, ale D4 je dobrej
          19.6.2017

          reagovat

          • plmko (anonym)
            0 souhlasí, 1 nesouhlasí
            Mno ja ale nepsal, ze Showdown je prujem, jen ze to neni klenot. Je to desne prumerna arkada, ktera ma sve pro i proti, rozhedne nic pro hrace rally, ale derby arena a casovana Gymkhana jsou dle meho nazoru skvele odreagovacky.
            19.6.2017

            reagovat

    • gg (anonym)
      1 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Svou dobou nepochopen *13*
      19.6.2017

      reagovat

  • Hmm (anonym)
    3 souhlasí, 9 nesouhlasí
    Špína 4? To docela sedí
    18.6.2017

    reagovat

    • harmin (anonym)
      1 souhlasí, 1 nesouhlasí
      takhle se o vlastní matce nemluví, i kdyz dela nejstarsi remeslo...
      19.6.2017

      reagovat

Novější 1 2 Starší

Tento formular nevyplnujte!!!
Jmeno:
Email:
Text:
povolené tagy

Přidej příspěvek

Přistupujete z neznámé IP adresy 54.81.139.235.
Opište kód z obrázku:   (Kód je nečitelný, ukaž jiný)

Český herní web, který se soustředí na hry pro PC, PS4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, 3DS, DS, PS Vita, iPhone a iPad. Pro všechny platformy nabízíme recenze, preview, videorecenze i pravidelné novinky. Na Games.cz najdete i podcasty, rozsáhlou databázi her a speciály k očekávaným hrám ze sérií jako Call of Duty, World of Warcraft, The Elder Scrolls, Assassin's Creed, Grand Theft Auto, Battlefield nebo FIFA.