Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Šárko sama píšete, že tohle téma je únavné už dávno, jde hlavně o prokliky. Tento konkrétní případ bych vůbec nezaznamenal, nebýt vašeho článku. Nejde tu náhodou pořád o ty samé prokliky abyste dostala zaplaceno za tenhle naprosto zbytečný článek? V našich luzích se tomu říká pokryectví.

• zx_spektrum

Jestli jediný "problém" je, že dvě hlavní postavy jsou ženy, pak reálně žádný problém není a zbytečně se amplifikuje nějaký přiblblý názor náhodného internetového trouby který nereprezentuje běžnou populaci.

Základem je prostě dobrý příběh který respektuje reálie světa a dobře napsané postavy které jednají a komunikují jako reální lidé (popř. jiné bytosti).

Co jsem tak viděl, tak jediný ze zmíněných titulů který minimálně na pár místech smrdí něčím "woke" je Veilguard a některé vskutku bizarní dialogy které jako kdyby vypadly z nějakého Tumblr fan fiction blogísku osoby se silně omezenými životními zkušenostmi...

• Carnage666

Dobrej ragebait článek no 😀 tak nám ty banány rozdej Šárko.

• Celá ta debata o woke je zmatečná, protože nikdo neví, co to je. Nebo to spíš nikdo neumí definovat.

Naopak tvrdým, nepopiratelným faktem je, že v posledních pár letech velká většina her s ženami v hlavní roli totálně vybouchla a ten zbytek přinejmenším  prodejně neoslnil. Třeba ta vůbec největší a nejslavnější - Horizon Forbidden West - byla podle Sony prodejním zklamáním.

Split Fiction vypadá naprosto skvěle a já jí přeju úspěch, ale strašně bych se divil, kdyby ta hra prolomila trend a stala se trhákem. Zatím to tak nevypadá.

• MishKonn

Mně třeba vůbec jako muži nevadí hrát za ženu, ale říkám rovnou, ze pro mě musí být alespoň mírně atraktivní. 

Hrát za feministické snahy o normalizaci “nekonvenční krásy” mě opravdu neláká. 

Nejlepší je, když si člověk může tu postavu vypiplat v nějakém editoru (který taky jako třeba BioWare netlačí mermomocí neatraktivní charaktery), jako např. v Baldur’s Gate 3 nebo Monster Hunteru. 

Pochlubím se výsledkem své “práce” v demu Mecha Break (má též parádní editor ❤️): https://cdn.discordapp.com/attachments/498119536818651142/1348040283987644547/image.png?ex=67cffe19&is=67ceac99&hm=89614da0c2535a930b7927744b38928e11362e641d2ec0fc87bca45bfb8dd382&

Za mě všechny Karen mohou dál plakat. Ja jim taky nerozmlouvám Hemswortha nebo Goslinga. ;)

• Inu, pořád platí, že velká většina hráčů na hlavních platformách (PC a konzole) jsou muži. A podstatná část z nich má problém s imerzí při hraní za ženskou postavu. Jsem jeden z nich.

• uprimne lutujem ludi, ktori musia hrat samych seba za kazdu cenu v hrach....

nastastie som davno dospel a mokre predstavy o tom ako som aragorn/neohrozeny bojovnik zachranujuci svet ma davno opustili....sakra su to hry, mozem byt co len chcem, co v realnom zivote nikdy nebudem alebo byt nechcem

• Absolutně nechápu, co to má společného s dospělostí, kromě tvého virtue signallingu.

Já samozřejmě můžu, umím hrát za různé archetypy, ale realisticky - nemám aktuálně tolik času, abych mohl hrát hry na 100 a více hodin několikrát - takže jsem obvykle omezený pouze na jeden playthrough a v tom jednom playthrough prostě dělám takové volby, jaké bych dělal já sám, protože je mi to nejpříjemnější a nejpřirozenější.

A mimochodem - "neohrožený bojovník zachraňující svět" rozhodně není můj primární archetyp.

• TheGGG

Právě tím že jsou to hry a mohu být čím chci, chci být něčím co považuji za úžasnou ukázku síly a hrdinství, což je třeba ten drsný bojovník aragorn. Lituji tě, že toto nechápeš ty. 

Je mi prostě příjemnější hrát za muže než za ženu a je mi příjemnější hrát za atraktivní ženu, než za mužatku. 

Ostatně nedám svých těžce vydelanych 60 éček do hry kde mi hlavní postava nic neříká. No a pak už jen záleží na tom, jak se rozhodnou ostatní hráči a jaké budou finální tržby.  

• Inquisitor

Taky nemám žádný problém hrát za ženu. Už na PSX jsem hrál Tomb Raider s Larou Croft a ta se dokonce stala herní ikonou. Nikdy jsem nenarazil na někoho, komu by to vadilo. AC Odyssea jsem taky hrál za Kasandru, přišla mi sympatičtější atd. Možná je to tím, že se do hrdinů nijak zvlášť neprojektuji. Beru to jako film, tam přece taky neřeším jakého je hrdina pohlaví.

• tak pro mě je třeba i ve filmu, knize nebo seriálu důležité, jaký je hlavní hrdina. Pohlaví je jen jeden z mnoha aspektů, který beru v potaz. Ano, patří do toho vzhled, názory, postoje a další věci, které postava řiká, nebo akce které provádí.

Jako zákazník samozřejmě chci své peníze a čas investovat do produktu, který uspokojí moje potřeby. V případě konzumace nějakého příběhu nejde o role play, ale o to, že s tím příběhem budu trávit nějaký čas a ten čas chci trávit s postavami, které jsou mi sympatické a něco mi říkají.

Samozřejmě záleží na spoustě věcí, žánru atd. ale obecně není nic špatného na tom mít preference. Tak jako v reálu třeba chcete randit se štíhlou holku a né obezní a fakt to není ukázka nějakého bigotního přístupu, tak třeba v příběhu zvlášť akčním je pro mě mnohem zajímavější a pro vžití do zážitku lepší, pokud hlavní postava je fit a v kondici než aby byla obézní.

A pak samozřejmě chtě nechtě jsou tu záležitosti biologie, svalnatý chlap v akční scéně působí uvěřitelněji než hubená ženská. Asi bych nechtěl aby Reachera hrála baba, i kdyby to byla nakorbená wrestlerka, a součástí toho je i nějaká ta mužská power fantasy, jako chlap chci v akčním seriálu filmu nebo hře radši vidět drsné chlapy, ostatně na tom byl celý ten žánr založený (když svalnatý Arnie naháněl predátora v džungli, byla to víc než cokoliv jiného power fantasy pro spoustu kluků co pak šli do gymu). 

No a pokud je hlavní hrdinka ženská, tak jako hetero chlap chci vidět pěknou babu. Pak samozřejmě záleží i na postojích co ta postava a autor skrze ni vyjadřuje. Prostě nebudu investovat čas do příběhu o postavě, která má silné ekologické cítění, pokud s jejím postojem nesouhlasím. Vše je o preferencích. Na tom není nic špatného.

• 0011

Lol, co teda říkáš na Infico od Petra Heteši?

• Odyssey je zrovna výborný příklad. Vývojáři od začátku zamýšleli Kassandru jako jedinou postavu, příběh byl okolo toho postavený. Přidání Alexia bylo manažerské rozhodnutí uskutečněné narychlo až ke konci vývoje. A stejně si 2/3 hráčů zvolily Alexia. To je přesně to, o čem mluvím. Já si ho taky vybral a nijak hlouběji jsem o tom ani nepřemýšlel. Prostě instinktivní rozhodnutí.

Tomb Raider šel vždycky mimo mě. Ne snad proto, že Lara je žena, ale žánrově tenhle typ adventur nevyhledávám, tak nemůžu sloužit.

Vidíš a já zas ve hrách maximálně role-playui. Sto lidí, sto chutí.

• Inquisitor

Samozřejmě je to o osobních preferencích. Nemám s tím nejmenší problém. Já to prostě moc neřeším, ale chápu, že to někomu může zničit zážitek.

• Derp_1337

Tak Lara Croft je spíš příkladem něčeho jiného. Tam to autoři trochu přehnali se stylizací a nadělili Laře fakt velké...... oči. 😉 Takže prakticky každý puberťák rád hrál za Laru. 

Takže z toho se dá dedukovat, že mužská herní populace ráda hraje za ženy, pokud jsou dostatečně "hezké". Podobný případ je třeba Bayonetta, Samus Aran (Metroid), Bloodrayne, atd.

Hrát za nějaké průměrné maminy už tak moc populární není.

A AC Odyssea je tak trochu vyjímka, protože tam si vývojáři fakt dali více záležet na Kasandře než na "random bezejmeném generickém muži". 

• Inquisitor

Chápu obě strany, já plavu někde uprostřed.  Je to hra od hry. Někde mi víc sedí muž, někde žena a někdy je to úplně jedno:)

• Psychotic

Inu, kecáš blbosti. Když nemáš problém se vcítit do vesmírného mariňáka, nemůžeš mít problém ani se ženou.

• Nejde o to mít "problém se ženou". Já si třeba velmi užil Horizon Zero Dawn, za mě moc pěkná hra, 8/10. Ale kdybych nehrál za Aloy, ale za postavu, která vypadá víc jako já, bylo by to 9/10.

Stejně tak kdybych v Zaklínači nehrál za Geralta, ale třeba za Triss, byla by to pořád skvělá hra, ale pro mě by tomu ženská protagonistka něco ubrala. Zaklínače 4 si určitě užiju, ale pochybuju, že v mém žebříčku vystřídá trojku na místě nejoblíbenější hry všech dob.

A o to tady jde. Zkrátka ta možnost líp se vcítit do protagonisty je pro mě bonus navíc. Líp to vysvětlit neumím, ale prostě to tak mám. 

• Proč tak agresivně? Vyjádřil jsem pouze jakousi osobní preferenci. Je mi prostě méně příjemné hrát za ženu, stejně jako nerad hraju za "zlé" postavy nebo třeba takové ty vtipálky za každou cenu.

• Psychotic

Nevyjádřil jsi jen svou preferenci, tvrdil jsi, že ji sdílí "podstatná části" mužů.

A taky nesnáším lidi, co používaj slovo "inu".

• nesouhlasím, toto je naprosto subjektivní věc, každý se může nebo nemůže vcítit do čeho chce. Mě taky není příjemné, není pro mě zajímavé hrát za určité postavy a archeotypy a do jiných se dokáži plně vžít. Také mě příběh některých postav zajímá mnohem víc jak příběh jiných. Mám svoje preference a můžeš se třeba stavět na hlavu ty i ostatní lidé s tvým viděním světa, ale nic na nich měnit nebudu.

• Psychotic

"může nebo nemůže vcítit do čeho chce"

Think about it, genius.

• Ženy ve hrách mám rád. Třeba Tifa je důvod proč hraju ff7, i když japonský hry jinak nemusím. A taková Eve ve Stellar Blade nebo Juliette v Lollipop Chainsaw jsou taky úplně v pohodě 😁

• Psychotic

Dřív se tvůrci her museli bránit nařčením z rasismu, sexismu, neinkluzivity a a bla bla bla, ačkoli to tak nebylo a člověk by musel být šílený, aby si to myslel... teď se musí stejně bránit nařčením z wokeismu, no. Nic nového pod sluncem, od toho mají PR oddělení, aby to řešilo.

Obecně stačí, když řeknou: "Nebojte, nejsme woke, jsme proti DEI a podobným volovinám, <kritizovaná věc> bylo zcela nesouvisející kreativní rozhodnutí." A řekl bych, že i všichni ti konzervativní komentátoři budou spokojení.

Jsem zvědav, jestli se objeví anti-woke ekvivalent Sweet Baby, Inc., který budou firmy najímat, aby se vyhnuly nařčením z wokeismu 🙂

• Dondae

Tak pojem Woke je trochu vyprázdněný v poslední době, ale velice dobře si pamatuji když jsem poprvé viděl Hobita jak v Esgarothu na nejsevernějším severu!!! se najednou objevili exotické postavay zatímco v Minas Tirith nebyl ani jeden. Bylo to trochu jak pěst na oko...Většinou to moc nefunguje jak má...

Jooo kdyby dnešní tvůrci byli trochu chytřejší tak nám nasolí něco inspirovaného ze Sultanátu Aïr nebo Songhay. Vezmou Sandokana a udělají to pořádně multi kulti (no proč ne když to tak bylo) nebo Sindibáda atd atd.... Inspirací je spoustu. 

• Zrovna v Esgarothu by se dal předpokládat silný vliv Východňanů (ať už vypadali jakkoliv), když řeka z Dlouhého jezera (a tím pádem i logická obchodní trasa) teče na jihovýchod. Zatímco pro Gondor a Rohan byli Haradští a obecně lidé z jihu a východu dlouholetí nepřátelé, takže se jich tam asi moc neuchytilo. Pravda, byla i klidnější období.

Ale souhlasím s tím, že pro dobrodružství s exotickými postavami se dá sehnat spousta jiné inspirace.

• frank.horigan

Pochopil jsem to tak, že tahle diskuze vladtně není o hře :)

Každopádně neřešte ženy, It takes Two jsme dohráli 2x byl jeden z nejoriginálnějších zážitků vůbec. A myslím, že tohle bude rovněž pecka

• BohumilCisar

It Takes Two je skvělá hra a s přítelkyní ji hrajeme pravidelně, ale tohle nás teda vůbec nezaujalo. Woke, newoke, prostě to podle gameplay videí vypadá naprosto tuctově a dvě spisovatelky jakožto hlavní protagonistky, jsou to úplně poslední, s kým bych se jakkoliv dokázal ztotožnit. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit