Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Psychotic

Dřív se tvůrci her museli bránit nařčením z rasismu, sexismu, neinkluzivity a a bla bla bla, ačkoli to tak nebylo a člověk by musel být šílený, aby si to myslel... teď se musí stejně bránit nařčením z wokeismu, no. Nic nového pod sluncem, od toho mají PR oddělení, aby to řešilo.

Obecně stačí, když řeknou: "Nebojte, nejsme woke, jsme proti DEI a podobným volovinám, <kritizovaná věc> bylo zcela nesouvisející kreativní rozhodnutí." A řekl bych, že i všichni ti konzervativní komentátoři budou spokojení.

Jsem zvědav, jestli se objeví anti-woke ekvivalent Sweet Baby, Inc., který budou firmy najímat, aby se vyhnuly nařčením z wokeismu 🙂

• MishKonn

Ach, to levicové nebe.  Aneb když napíšu na web kde se na měsíc banuje za slovíčko “woke” článek o tom, jak woke neexistuje. Takže mému názoru ani nikdo nebude oponovat. 

Tak za předpokladu, že můj příspěvek tady zůstane - ano, někteří vyloženě rasisté a šovinisté označují kdejakou hloupost jako woke, aby nemuseli hlásat své omezené názory naplno. 

Dovolím si ale nesouhlasit s tím, že by woke bylo nějaký hoax. Tento přístup, nebo chování, je na opačné straně spektra extrému. Jedná se o případ, když člověk, nebo skupina lidí, kteří nemají talent, nápady nebo nic, co nabídnout pro vytvoření kvalitního produktu, použije téma reprezentace nebo diskriminace menšin jako ústřední motiv své hry. A nejen to – ještě se u toho morálně povyšují a mají potřebu hráče vychovávat. 

Zrovna uvedení Naughty Dog a trailer na jejich poslední hru jsou za mě zásadně špatně vybraným příkladem. Už od prvního DLC k TLOU 1 totiž aktivně tlačí woke propagandu, kde hlavní motivy jejich her nejsou příběh nebo inovace, ale reprezentace menšin a jejich problémů, upozadění mužských postav, a "divné ženy" (promiňte, Šárko, ale ta paní v traileru rozhodně není normální, a Abby též nebyla reprezentací femininity). Hezkým kontrastem mezi tím, co woke smýšlení s tímto studiem udělalo, je rozdíl mezi první hrou, a její pozdější formou v hraném seriálu. Tady je vliv této "kultury" takynejbolestivější - když tento styl tvorby přebere dříve kvalitní materiál, sérii nebo IP a začne ji "přepisovat". Alternativně pak mohou být stejně pomatení lidé ve vedení, kteří sice nerozhodují o samotném obsahu, ale pod záštitou boje proti diskriminaci najímají veškerá tato "individua", ne na základě schopností, ale na základě jimi prezentované identity. A potom to narativní dno následuje též dno technologické.

Ten rozdíl v právě Baldur's Gate 3, který asi nevnímáte, je, že ta hra se obejde bez těchto témat jako nosných - je skvěle napsaná, zahraná, je graficky a technicky brilantní a hraje se výborně. Ty gay věci jsou poté volitelné vsuvky, a stejně mě nikdo nepřesvědčí o tom, že tam nejsou pouze z povinnosti a nutnosti zaškrtávat korporátní kolonky. 

Jsem rád, že hráči konečně vyjadřují svůj názor peněženkami a tyto tendence ustupují. Jen mě mrzí, že tomuto imbecilnímu hnutí padla za oběť i jedna z mých nejoblíbenějších sérií – Star Wars.

• však si můžeš pustit jaký film chceš, to je na tom to krásné. Že film A budou kritizovat pravicoví youtubeři a film B budou kritizovat MSM media nehraje příliš velký vliv.

Nakonec se zákaznici rozhodnou jaký produkt jim přinese největší uspokojení a do toho investují peníze. No a pokud hyper progresivní poučný film selže, ale film plný "stereotypů" uspěje, tak je to prostě jen důkazem toho, co si většina lidí přeje a vice versa.

Každý tvůrce se musí rozhodnout na koho chce svůj produkt cílit a kdo je jeho preferovaná skupina zákazníků a podle toho nastavit rozumná očekávání.

• Uff díky za vysvětlení, takže se nemusím bát, že je to spiknutí? Možná ty progresivní věci nemůžou uspět, protože jak řekl mishkonn “Jedná se o případ, když člověk, nebo skupina lidí, kteří nemají talent, nápady nebo nic, co nabídnout”?

Věřil bych tomu. On možná ví aj co se děje ve vedení.

Btw uklidnil jsem se u filmu, kde byl spocený, svalnatý heterosexuální muž bez trička s velkým a dlouhým.. vyleštěným nožem. A zachránil krásnou paní, která měla za úkol být krásná. Banger!

• Souhlasím se zdejšími komentáři. Mně jsou tyhle menšiny jedno. Ale v momentě, kdy se je snažíme pozitivně diskriminovat, ozývá se ve mně konzerva a mám potřebu jít na barikadu. Já nikoho neobtěžuju svými konzervativními názory, tak mě neobtezujte woke agendou. 

A opravdu mi nepřijde normální, že v každé hře a filmu musí být gayové, trans a jiné menšiny. A psát článek o tom, jak jsou lidé, kterým se to nelíbí, otravní, nepatří na herní web. 

• Právě, někteří se snaží, aby to normální bylo ve skutečnosti, a tak tady máme "normalizaci" v kultuře a všude kolem.

Někteří mají argumenty typu, že pokud je hlavní hrdina v původním příběhu běloch, tak se s ním neidentifikujete, pokud jste černoch.

Ale nikdy to nebude spravedlivé, nemůžete udělat, aby byl hlavní hrdina napůl barevnej, napůl muž/žena (i když, že..), napůl asiat, napůl menšího vzrůstu, atd. Proto jsou v tomhle ohledu super hry, kde si vytváříte vlastní postavu.

P.S. Cast seriálu Harry Potter, černoch v roli Snapea. Čemu to pomůže, prodejům, normalizaci nebo tomu, aby se někdo vcítil do vedlejší postavy? Nebo čemu? Alespoň to je fantasy, ne historický film.

• zx_spektrum

Jestli jediný "problém" je, že dvě hlavní postavy jsou ženy, pak reálně žádný problém není a zbytečně se amplifikuje nějaký přiblblý názor náhodného internetového trouby který nereprezentuje běžnou populaci.

Základem je prostě dobrý příběh který respektuje reálie světa a dobře napsané postavy které jednají a komunikují jako reální lidé (popř. jiné bytosti).

Co jsem tak viděl, tak jediný ze zmíněných titulů který minimálně na pár místech smrdí něčím "woke" je Veilguard a některé vskutku bizarní dialogy které jako kdyby vypadly z nějakého Tumblr fan fiction blogísku osoby se silně omezenými životními zkušenostmi...

• TheGGG

Vás unavuje anti woke mě zase woke, škoda že vy si tu vážená redakce své svetonazory ventilujete ale jakoukoliv opozici v diskuzi banujete. 

• Taxiderman

Myslím že tieto "aha čo si ja o tom myslím" články tu začali vznikať iba za účelom  zvýšenia návštevnosti webu. Vzniknutá diskusia zvyšku čitateľov musela byť veľmi dobre očakávaná.

• Jsem spíše konzervativní člověk a s mnohými "woke" názory a postoji nesouhlasím. Jsem však ochoten připustit, že v jejich jádru někdy stojí vcelku rozumná a i pro mě přijatelná myšlenka. Ta je však bohužel často dovedena do extrému a protlačována s přílišnou urputností, arogancí a výčitkami. Na opozici pak mnozí příznivci "woke" reagují výsměchem, urážkami a nenávistí.

A to je ten důvod, proč se objevil "anti-woke". Každá akce vyvolá protichůdnou reakci. Přílišná urputnost a arogance lidi rozčiluje. Štve je, když jim někdo říká, že se MUSÍ omlouvat za svou historii, že MUSÍ "zrušit privilegia" a "narovnat práva". Kdyby příznivci "woke" byli méně fanatičtí a více smířliví, dosáhli by více. Ať jsem spravedlivý, mnozí odpůrci "woke" jsou stejně přehnaně horliví, jen mají opačné názorové znaménko.

Zpět k článku, uznávám, že není rozumné rozčilovat se nad dvěma hrdinkami jedné hry. Stejně tak by ale příznivci "woke" měli uznat, že je nesmysl rozčilovat se např. nad nepřítomností černochů v KC:D.

• Dondae

Tak pojem Woke je trochu vyprázdněný v poslední době, ale velice dobře si pamatuji když jsem poprvé viděl Hobita jak v Esgarothu na nejsevernějším severu!!! se najednou objevili exotické postavay zatímco v Minas Tirith nebyl ani jeden. Bylo to trochu jak pěst na oko...Většinou to moc nefunguje jak má...

Jooo kdyby dnešní tvůrci byli trochu chytřejší tak nám nasolí něco inspirovaného ze Sultanátu Aïr nebo Songhay. Vezmou Sandokana a udělají to pořádně multi kulti (no proč ne když to tak bylo) nebo Sindibáda atd atd.... Inspirací je spoustu. 

• Zrovna v Esgarothu by se dal předpokládat silný vliv Východňanů (ať už vypadali jakkoliv), když řeka z Dlouhého jezera (a tím pádem i logická obchodní trasa) teče na jihovýchod. Zatímco pro Gondor a Rohan byli Haradští a obecně lidé z jihu a východu dlouholetí nepřátelé, takže se jich tam asi moc neuchytilo. Pravda, byla i klidnější období.

Ale souhlasím s tím, že pro dobrodružství s exotickými postavami se dá sehnat spousta jiné inspirace.

• Horst

Jedinou pořádnou kulturní válkou týkající se hry byla woke výzva k sabotování Hogwarths Legacy kvůli "kontroverzní" Rowlingové. Ty ostatní proběhly jen formou ojedinělých výkřiků v diskuzích jako bouře ve sklenici vody. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit