Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ano, to je druha stranka veci, ale nemyslim si ze je to bez sance, spis naopak, predne by to byl zajimavy precedens (ac de fakto v nasem systemu neco takovyho neexistuje, presto je pravdepodobny, ze by dalsi rozhodnuti dopadla podobne) druhak v pripade spotrebitelskych sporu soudci velmi vyrazne tlaci spotrebitele vuci prodejci. Nadto by v 90% slo o tzv "bagatelni" spor(do 5k), tudiz by soudce mohl v klidu rozhodnout bez toho, aby svolaval stani a bez moznosti odvolani - takze by mohlo stacit celkem rozumne a lidske zduvodneni toho co a proc na tom SW (gamesce) reklamujete a pokud by soudce dosel k zaveru, ze to je opravneny pozadavek, tak rozhodne obratem.

    Napriklad si naprosto s klidem dovedu predstavit, ze dete po mesici vratit DIII s tim, ze se vam jeste nepovedlo hrat vic nez 10 minut v kuse, a tudiz je SW nefunkcni. Prodejce vas stim posle nekam, tak si (jako zkuseny matador) za 1500 nechate napsat zalobu, za +- 500 ji podate, a za tyden mate v ruce platebni rozkaz na cenu hry + 2k naklady rizeni. Mno a pokud se dotycny bude dal cukat, tak mu za 14 dnu prijde exekutor, a prirazi mu k tomu dalsi petilitr.

    Videl sem (a neveril sem vlastnim vocim) doklady ke sporu o tenisaky v hodnote 500Kc, kde to prodejce ve finale prislo na 15k, a to se vyplati, ne?
    • Sem zvedav, kdy tahle diskuse zacne fungovat bez ty sriptovany sragory ktera nefunguje http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/eu-soud-hraci-maji-pravo-dale-prodavat-digitalni-kopie-her-59960/?rootId=876444&itemId=878275
  • Tak tahle moznost mi na steamu sakra chybi. Mam tam pomerne dost her u kterych nebylo demo a koupil sem si je a nebavej me ci me prestali uz bavit, tak bych je konecne mohl prodat.
  • Uz dlouho u filmu a vlastne i u her posloucham, ze auto bych neukradl. Ano, neukradl, ale taky bych svoje auto prodal, kdyz mi prestane vyhovovat. Konecne se nekdo zacal zabyvat i druhou stranou te mince a je to jen dobre.
    • Auto bych neukrad, ale naprosto sklidem bych si ho okopiroval. Jop, klido za to okopirovani sousedovi poskytu trebas i basu piv.
  • MickeyMutant
    "Prodat licenci?! Mladý pane, viděl jste někdy licenci, to je díra v zákoně. Kočár můžu prodat, důl můžu prodat. Ale licenci? Tu můžete schválit, obejít, můžete o ni přijít nebo si ji můžete třeba vytisknout a roztrhat, ale nikdy ji nemůžete prodat!"
    • trolo
      Takze nemozem predavat ani patenty? kurv4 to si idem patentovat a budem prachac!
      • Mr.Lolendo
        Patent není licence. Patent můžeš prodat pokud jej vlastníš.
        • Az na maly ale celkem podstatny detail. Licence je udeleni prav, a ta prava prodat ci jinak prevest muzes - neb k tomu de opravnuje primo zakon (ano, i v CR).
  • Predne, oni to prevest MUSI prave na zaklade rozhodnuti tohoto soudu (mimo jine, ale samozrejme podkladem pro to neni samo rozhodnuti soudu, ale zakony). A samo existuji i jina rozhodnuti soudu - pokud (napriklad) dostanes ban, tak ti provozovatel musi vratit penize, neb se jinak nezakonne obohacuje. Stejne tak existuje uz nejaky patek rozhodnuti, ze acc online hry je majetkem hrace, nikoli provozovatele hry, a hrac je tedy zcela opravnen s nim nalozit jak uzna za vhodne (napriklad jej prodat ...).

    Maly priklad, predstav si, ze dostanes ban za TK (zabijeni spoluhracu) a tudiz nemuzes nejaky den/tyden/uz nikdy hrat. Ale ty prece nemuzes za to, ze ti hra umoznuje spoluhrace zabijet. Pokud se to "nesmi" pak je chyba vyvojaru, ze to lze.
    • K tomuhle ... http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/eu-soud-hraci-maji-pravo-dale-prodavat-digitalni-kopie-her-59960/?rootId=876766&itemId=876766
  • Toto možná bude platit v případě Oracle, ale ani tím si nejsem jist, každopádně to nebude platit v případě Steamu.
    V rozsudku je totiž bod 49, který říká, že by toto rozhodnutí bylo neplatné, pokud by byla smlouva kvalifikována jako licenční nikoliv jako kupní. No a ve smlouvě o užívání Steamu je zcela jasně napsáno, že software není prodáván, nýbrž licencován.
    • Mr.Lolendo
      Ano přesně. Software si koupíte ale nevlastníte jej. Co si kupujete je možnost jeho užívání. Nekupujete si 1 a 0 ale jejich poskládání (uspořádání, rovnici...) čili dalo by se říct že platíte poplatek za patent, který nevlastníte. Je to podobné jako družstevní byt. V bytě bydlíte jak chcete a děláte si chcete jako ve vlastním bytě ale ten byt vám nepatří. Jste jeho uživatel né vlastník.
      • Masa-san
        Ať už dle steamu či jiné služby zakoupený software zákazník vlastní či né, je irelevantní. Vždy nad všemi obchodními smlouvami a obchodními podmínkami stojí ustanovení a nařízení státních, v tomhle případě dokonce nad státních orgánů.
        Navíc práva na družstevní byt prodat mohu pokud je vlastním. Byt samotný prodá družstvo téměř nezávisle na tom.
    • Zmluvu o užívaní steamu podpisuješ pri kúpe hry? Nie? Nemá žiadnu právnu hodnotu nech si steam hovorí čo chce. V eu platia zákony, ktoré ďalší predaj softwaru nezakazujú a ak tomu steam bráni, porušuje zákon.
      • Při registraci účtu na Steamu souhlasíš se smlouvou o jeho používání. Smlouvu při koupi hry nepodepisuješ, protože ani žádnou hru nekupuješ.
        • Pokud jsou podminky steamu v rozporu se zakonem (jako ze jsou) tak jsou neplatne a to v cele EU a neboj se, steam usilovne pracuje na tom, aby gamesky prevadet slo, protoze pokud to nepujde velmi brzo, hrozi jim celkem slusny flastr.

          Jelikoz a protoze podminky jsou v ramci EU +- vsude stejne a tudiz plati, ze stejne jako muzes prevest na kohokoli majetek fyzicky, muzes na kohokoli prevest i prava ziskana z vsemoznych licenci - a to i bez souhlasu ci vedomi drzitele prav (nehlede na to, ze steam v 99% pripadu neni drzitelem zadnych prav). A jelikoz ti toto pravo nalezi primo ze zakona (ten soud to pouze potvrdil), tak ti to drzitel prav umoznit MUSI, jinak porusuje zakon a dopousti se tak dle zavaznosti prestupku pripadne trestneho cinu. Tudiz ani nemusis nikoho zalovat soukrome (a utracet nemale penize) bohate staci, kdyz na ne podas trestni oznameni - zcela zdarma.
    • Ve smlouve muze byt cokoli, to je naprosto irelevantni, neb hru si kupujes. Neni totiz podstatney, co kde kdo napise, ale cim to je ve skutecnosti.
      • Kde jsi přišel na to, že si hru na Steamu kupuješ? Četls ten rozsudek? Četls smlouvu o užívání Steamu?
        • Neni podstatny co je ve smlouve, podstatny je co je v zakone, precti si obcansky a autorsky zakon, abys zjistil co je cim.
  • Takze firma umozni darovat svoji aplikaci za poplatek ve vysi jeji puvodni ceny. Takze ptam se, ceho dosahli?
    • Firma zardny poplatek nemuze chtit, protoze ty nakladas se svym majetkem, firme uz si zaplatil. Je jejich problem, ze zvolili system distribuce, ktery trebas pri prevodu prav generuje naklady.

      Celkem me ale fascinuje, kolik tupcu se vzdycky v takovyhle diskusich objevi. Pisu tupcu, protoze normalni clovek se nemuze dobrovolne vzdavat svych prav.
      • Ľudia majú už tak vymyté mozgy, že aj keď súd rozhodne o niečom, z čoho môžu mať prospech, aj tak tomu neveria... *15*
        • Ano přesně tak, Mr.Lolendo je jeden z nich.
          • Mr.Lolendo
            "To tě maminka neučila že ukazovat na někoho se nedělá..." Hloupý ukazuje, moudrý koná. Ukazováním taky babu nezbalíš. Musíš konat. Tím jen chci říct jak je tvůj příspěvek do této diskuze "přínosný". Stejně jako potom ten můj.
  • Mr.Lolendo
    Přeprodávání her je nesmysl a dost to škodí byznysu. Co bych viděl reálně u her tak že kdo si koupí hru v předprodeji nebo za plnou cenu kdy hra vyjde, tak těm zákazníkům bych dovolil hru přeprodat. Ostatní co to koupí později nebo se slevou ne. U softwaru (programů) tam bych to povolil skoro všude. Takový Magic Music Maker, PhotoShop, Adobe Audotion apod.
    • Nesnasim vsechny ty svine, ktery prodaj, nebo dokonce daj nekomu rohliky z my pekarny.
    • Lolku, jdi s Bolkem tahat kačera a mlč ;-)
      Přeprodávání her je živitel nové produkce. Podívej se třeba jen na hloupou historii článků tady nebo na RPS o tom, jak dobře dokáží přeprodeje živit prodeje konzolových her. Ty hry prostě za plnou cenu nestojí, a nebo by si jich hráči koupili jen pár za rok. Tak si to koupíš, zahraješ a za 50-60% to střelíš dál. Ty máš peníze na další hru (= vydělá opět distributor), hru si zahraje někdo, kdo by si ji jinak nekoupil, protože na to nemá (proto chodí hráči kupovat do bazarů, ne proto že by nechtěli, ale proto, že si plné hry nemohou dovolit) a všichni jsou spokojení.
      Krásný příklad byla ta aférka Gamestopu a sony, kdy sony chtělo zavést opatření, které by omezilo bazarový prodej. Hádej, jak to dopadlo? Stáhli ocas mezi nohy a zmlkli. Sami distributoři vědí, že bez přeprodeje by byly konzole z velké části v řiti.
      (a teď doufám, že to byl opravdu Gamestop, nechtěl bych kecat ... nějaký řetěžec na "game")
      • Mr.Lolendo
        Když se všechny problémy kolem toho shrnou a podtrhnou tak ti vyjde že žádný problém není. Proč? Protože pokud se ti nelíbí podmínky tak to prostě nekoupíš. "Přece nebudeš nabalovat babu která se ti nelíbí *1* " Že si třeba zoufalí je ale úplně jiná věc. Tvůj osobní problém. Že v dnešní společnosti bohužel musíme dělat kompromisy nekompromisy je bohužel nevyhnutelné vetšinou. Ale to je zase chyba společnosti ale ne logistiky (či systému)
        • No a v tomto prípade netreba robiť kompromisy vôbec, lebo súd rozhodol ako rozhodol.

          A samozrejme všetky tie euly, tos a podobné hovadiny, ktoré vidíš až po kúpe a inštalácii softwaru nemajú žiadnu právnu hodnotu, lebo to nie je zmluva. Takže sa veselo možno riadiť zákonom, ktorý opätovný predaj softwaru nezakazuje a konečne je možné vymôcť prenos/reset účtov aj u softwaru, ktorý potrebuje rôzne registrácie.

          Krok správnym smerom.
    • Mr.Lolendo - ty můžeš akorát tak držet zobák a ne někomu něco povolovat. Konečně někdo dostal rozum a tupouni co obhajují zákazy bazarového prodeje můžou už konečně taky držet zobák. Takto je to jedině dobře. Když software (hru) prodám někomu jinému tak licenece na používání automaticky přechází ze mě na něj a hotovo.
      • ucho
        ano, máš pravdu, takhle by to bylo super. ale vzhledem k tomu, že v současné době v naší společnosti převládají lidé s pokřiveným charakterem a křiváci, kteří když mají možnost někoho oškubat, tak ho oškubou, je tento koncept nerealizovatelný a budou následovat reakce, které nic dobrého přinést nemohou...
      • Mr.Lolendo
        koupit software není jako koupit si mobil nebo jakékoliv fyzické zařízení nebo jídlo... Pokud na software se budou brát stejné pravidla tak tohle nemůže být použito protože tím výrobce či distributor hodně ztrácí. Že to je ne-fér je bohužel dáno tím jak je software definován.
        • Software se nám snaží distributoři definovat jako licenci. Viz ty jejich obhajoby o tom, že když si kupuješ placku se hrou, vlastně si nekupuješ placku, na které je hra kterou hraješ, ale kupuješ si možnost si to připojit ke svému steam účtu a hrát a ta placka je jaksik navíc.
          O tom, že nemají pravdu, a že nemáš pravdu ani ty, je tenhle předběžný rozsudek. Digitální produkt, taky produkt. Tím, že je to digitální, se otevírá distributorům prostor pro o*ebávání zákazníků. Zákony platí tak či tak, a už se velmi těším, až se tohle kolo na SEÚ povede "na ostro".
          • Mr.Lolendo
            Že nás distributoři 0jebávají je jasné. Oni totiž 0jebávají všechny (i vývojáře). Moc dobře chápu jak to myslíš. Já dřív byl stejného názoru a dalo by se říct v podstatě že jsem pořád ale software se nerovná rohlíku, TV, počítači, fénu, ledničce, plyšákovi,... a ani službě např.: MHD, masáž, sex, pošta, taxi, operátor... Software jsou jedničky a nuly které mohou být zkopírovány nekonečně krát bez jakékoliv ztráty (kromě snad trocha energie). Rohlík sníš a už není. TV ti někdo ukradne a už ji nemáš. Když půjdeš na masáž tak jasný že je to jednorázový zážitek ale co je důležité ten pocit nebo odblokovanou páteř nemůžeš někomu prodat. Ah no těžké vysvětlit. No prostě celý systém je špatný a pokud se tohle zavede tak se jen objeví nové problémy. Tahle to bude pokračovat tak dlouho dokud se systém sám nezhroutí.
  • Shania
    Jedna věc je, že nejde prodat účet na Steamu, tohle soud povolit může.
    Druhá věc je ale to, že Steam nemusí umožnit převést hru z vašeho účtu a budete ho muset prodat komplet.

    Protože kdyby to musel udělat, tak všechny online ochrany s omezeným počtem aktivací, hry vázané na účet a pak i banování za porušení podmínek v eule a milion jiných věcí bude v EU nezákonné.

    Výrobce by měl mít možnost stanovit podmínky při jakých se má produkt provozovat a kupující s tím buď bude souhlasit nebo nebude.
    • Nesouhlasim. To je, jako bys rikal, ze hospodsky by mel mit pravo si urcit, jestli bude tocit podmiraky a v kuchyni mu polezou krysy. Proc teda vlastne existuje cely Obchodni zakonik? Aby stanovil pravidla obchodu a urcil prava a povinnosti vsech stran. Vysledna ochrana zvysuje pocty ochotnych obchodovat.

      Podobny ramcovy zakon by uz dlouho potreboval i "obchod" s licencemi a digitalni distribuce, nebot zde doposavad panuje divokej zapad, kde si nikdo neni jistej nicim.
  • Kdybych to chtel obejit zacnu prodavat digitalni software jako OEM tedy vazane na konkretni kousek hardware (zakladni desku napr) a EU je stejne v pytli jako s microsoftem a jeho OEM OS.
    • Tim obejdes leda prd, nebot OEM ujednani je neplatne uz ted (v rozporu s AZ v cele EU minimalne). Toto rozhodnuti to jen potvrzuje.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit