Fenomén jménem kyberpunk: Historie a význam oblíbeného žánru
-
To jsem byl já, ale doufám že myslíš Incal, incel je poměrně drsná nadávka 🙂 Místo věcí jako metabaroni a Zelaznyho bych v článku raději viděl Bludiště odrazů a Lživá zrcadla od Lukjaněnka, což jsou nejlepší knihy, co napsal a zároveň jedny z nejlepších děl cyberpunku srovnatelné s díly jako je Neuromancer a Sníh a hlavně je to ukázková žánrovka, nad jejímž zařazením se nedá polemizovat.
-
Dobra uvaha, sice misty povrchni, ale budme radi za takove. Jak se to od tech optimistickych fantazii 50. a az jurodive slaaneshovskych 60. let (take mate pocit, ze v komiksu Vecna Valka neco co bylo v knize a melo by za nasledek okamzity exterminatus, vynechali?) vyvinulo v cim dal vetsi depresi. To jen kopiruje vyvoj spolecnosti v USA, kde korporatni kultura, openspacy a podobne, co vzbudily rozruch u nas pred par lety, byla uz tenkrat. Zajimave bude sledovat, jak se dnesni kultura "cancelu" promitne do virtualnich svetu.
Osobne bych nejvetsi zasluhy o zanr pripsal Dickovi. I kdyz je pomerne netechnicky, funkcnost stroju bere za danou, tak socialni prvek lidi mimo mainstream popsal asi nejlepe.
Kvituji zarazeni Jorodowskeho. I kdyz obvinit jej z toho, ze se opakuje, se prilis mirne. Ale budme radi za nej, Metabaroni jsou podle mne nejlepsi komiks vubec a i zcela genericky Megalex prekvapil netypickym koncem. Skoda jen, ze mu toho dost kreslil Janjetov, ktereho nemam rad.
Zrovna nedavno v diskusi o hre CP jsem s nekym diskutoval a on odmital povazovat Metabarony za kyberpunkovy zanr :D Zrovna puvodni Incel je ale spise mysticke scifi. Dodatky, jako hledani tajemstvi svatozare uz docela jo.
Chybi relativne obskurni, ale u nas oblibene RPG Mutant chronicles. Prekvapila uplna absence Matrixu, taky pomerne stezejniho dila, ktere, ac nebylo prvni, rozvinulo myslenku co asi kazdeho nekdy napadla, jestli to co nam ukazuji oci skutecne existuje.
A samozrejme Warhammer 40000 obsahuje hodne kyberpunku, Ulova mesta, Nekromunda a Technoknezi Marsu.
Mam dojem, ze zlaty vek kyberpunku jako zanru je uz za nami. Dost ho nahradil ho zanr scifantasy, doufejme, ze nejakeho obrozeni jeste dojde, v lepsim pripade bez toho, aby to byl odraz nevesele reality.
-
Tak kupodivu asi nejsem jediný koho to napadlo.
-
Kniha Tvorové světla a temnoty je považována za cyberpunk? Ani Pána světla od téhož autora bych nezařadil do tohohle žánru a ten k tomu má mnohem blíž.
-
Jen houšť takovýchto článků 👍 Velmi příjemné počtení a díky za pár tipů - vždy se najde něco, co ještě neznám..