Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • dworkin

Autor nechápe, co je to cyberpunk. Resp. mylně se domnívá, že když je ve filmu nějak zastoupená kybernetika, tak je to cyberpunk.

Možná by měl začít aspoň tím Alžbětiným videem.

• Hidden

No nevim, radit do zanrove skatulky AI ci Paty element a dalsi uz mi prijde dost odvazne. Ze si z tematu pujci nektere prvky jeste nutne neznamena, ze je to jejich nosna linie a spadaji do nej jako celek. Naopak uplne klasicky cyberpunkovy Johnny Mnemonic by za jmenovani stal. Podobne treba novejsi Upgrade, castecne mozna i Elysium.

• Než jsem napsal o Johny Mnemonicovi, projel jsem si diskuzi, jestli opravdu všichni zapomněli. Narozdíl od Games jsi mi udělal radost. 

Díky

• Jo jako malej jsem ten film hrozně žral :-D

• victor

A třeba takový Johnny Mnemonic , který je i s kybernetickým Ježíšem i delfínem s implantáty prvotřídním zástupcem kyberpunku chybí ....

• Nemohu uvěřit, že zde nebyl zmíněn kickpuncher od Abeda Nadira a Troye Barnese!😛

• Autor článku uvízl v 80. letech, respektive u Matrixu se ještě zmohl na nějaký komentář, ale v druhé půlce se už věnoval jen výčtu sci-fi, které ani moc toho cyberpunku v sobě nemají. Škoda. 

• Díky za pěkný článek, výhrady některých diskutujících bych přešel s tím, že hranice sci-fi a cyberpunku jsou velmi těsné a často se notně překrývají. A otázka za zlatého bludišťáka pro vás - označili byste film Tron jako cyberpunk? Mně tedy ve výčtu chyběl :-) A kdo neviděl, vřele doporučuji! Samozřejmě ten starý z počátku 80. let, ne tu novodobou slátaninu... A když jsme na tom serveru o hrách - ona i ta FPS Tron 2.0 stojí za to :-)

• S kyberpunkem je potiz ta, ze je to uz docela stary zanr. Vetsina z toho, co v 70.-80. letech predpovedel vicemene nastala, pripadne nastane v nejblizsi budoucnosti. Logicky tedy dilo, ktere je dnes jen mirnou extenzi reality by v 80. letech mohlo byt ikonou kyberpunku (napadaji mne ty ruzne Miami detektivni serialy s IT oddelenim schopnym z 100px rekonstruovat FHD obraz). A vim, nekdo by mohl namitnout, ze tam nejsou implantaty, kyborgove a podobne. Schvalne se na to ale zkuste podivat ocima 80. let.

Samozrejme se pak zanry prolinaji a slucuji. Tron, co si velmi matne vzpominam, mi prijde stylem a dejem podobny Ready player one. Jsou oba kyberpunkove filmy? Z definice ano, byt mnohym by mohl prijit RPO prilis optimisticky. 

• hele tak prrrrr..... na Tron Legacy mi nesahej, neskutecny vizual a hudba Daft Punk (takze cyperpunk na druhou)

BTW... jeste je animovanej serial Tron Uprising, ktery graficky i dejove vychazi z Legacy (mimochodem jsem k tomu delal ceske titule... titulky_com)

• Já bych se tam Trona nebál započítat. Osobně jsou mi sympatičtější právě starší cyber věci, jelikož filmaři tehdy neměli k dispozici grafické vizuální triky a museli víc ukázat svou kreativitu a dovednosti. 

• Tron je nádherná ajťácká pohádka. Jedničku si pamatuji, když po revoluci běžela tuším na OK3, jako dítko jsem na to hleděl jak u vytržení. Hlavně Bit s jeho Yes/No :-)

• z poslední doby bych jmenoval Transcendence a Upgrade, a možná pár jiných. Není to úplně cyberpunk v tom smyslu high tech + low society, dystopie apod, ale má to v sobě dost tématiku AI, takže je to cyber bez punku. Jo, a ten zmíněný Altered Carbon byl fakt dobrý, viděl jsem jen první sérii.

• Přečti si knížky, jsou imho lepší než seroš. Ten jsem viděl jen první sérii a nebyla špatná, ale do druhé už jsem se nedokopal.

• RAMIUS89

Niektoré príklady sú docela mimo.

• victor

Zatraceně a vlastně co Travníkář ? 

Jasně chápu to , kdo tyhle stěžejní díla brankového žánru nezažil v devadesátkách , ten je ani nehledá ;D .

• Minority Report :).

• uher

Bohužel to točil Spielberg, takže to dojelo na jeho tradiční happyend, ke kterému se navíc došlo strašně nepravděpodobnou cestou a tím se z toho filmu bohužel stala slátanina ☹

• Spatny konec neni krucialni soucasti CP jako zanru.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit